Iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, vineri, marcheaza inceputul unei ere de "reinnoire" si de "schimbare" pentru tara, a apreciat premierul britanic Boris Johnson.
"Nu este un sfarsit, ci un inceput", va spune liderul conservator in discursul sau catre natiune la ora 22:00 GMT, cu o ora inainte de retragerea istorica a Regatului Unit, care va deveni prima tara care va iesi din Uniunea Europeana.
"A sosit momentul cand zorii apar si perdeaua se ridica peste un nou act", a continuat premierul britanic, conform unor extrase comunicate de serviciile sale. "Acesta este momentul unei adevarate reinnoiri si al unei schimbari nationale", a spus el, citat de AFP.
Boris Johnson doreste, de asemenea, sa lase in trecut diviziunile care i-au scindat pe britanici de la votarea Brexit-ului de catre 52% dintre ei in cadrul referendumului din 2016.
"Slujba noastra in guvern - munca mea - este sa ne unificam si sa mergem inainte", a afirmat el, potrivit surselor citate.
Pentru a marca Brexit-ul, seful Guvernului va reuni vineri consiliul sau de ministri in Sunderland (nord-estul Angliei).
Orasul, care a votat in proportie de 61% in favoarea Brexit-ului in 2016, gazduieste principala fabrica europeana a producatorului auto japonez Nissan, al carui viitor era compromis in cazul unui Brexit dur, evitat insa datorita incheierii unui acord de divort cu Bruxelles-ul, noteaza AFP.
Vezi si Marea Britanie paraseste UE. Ce se schimba dupa Brexit, la miezul noptii de... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 08:48
Negociatorul sef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a apreciat miercuri, intr-un discurs rostit la Bruxelles, ca riscul unei iesiri a Marii Britanii din UE fara acord nu a fost inca indepartat complet.
"Riscul ca Brexit-ul sa se produca in absenta unui acord ratificat inca exista", a declarat el intr-o reuniune a Consiliului economic si social european, informeaza France Presse.
"Aceasta s-ar putea intampla la sfarsitul lunii ianuarie. Aceasta ar putea de asemenea interveni la sfarsitul anului 2020", la sfarsitul perioadei de tranzitie prevazute, a avertizat Michel Barnier.
Chiar si cu un acord de iesire ratificat, daca nu este implementat niciun acord cu privire la viitoarea relatie inainte de sfarsitul perioadei de tranzitie, se poate intampla oricand o iesire brutala a Regatului Unit.
Cu toate acestea, exista o posibilitate de prelungire a perioadei de tranzitie, a spus el. "Vara 2020 va fi un prim moment al adevarului. Acesta va fi momentul pentru a decide sau nu o prelungire a perioadei de tranzitie", a adaugat Barnier.
"Timpul acestei negocieri (a acordului privind viitoarea relatie) va fi exceptional de scurt", a subliniat Michel Barnier in fata reprezentantilor angajatorilor, lucratorilor si altor grupuri de interese. "11 luni pentru a face esentialul!".
Or, aceasta negociere se anunta "solicitanta si dificila", a subliniat el.
Pe langa faptul ca a notat "termenul foarte scurt" al acestei negocieri, Michel Barnier a indemnat sa nu se... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 19:49
Regatul Unit trebuie sa desemneze un comisar european in cazul in care face parte in continuare din Uniunea Europeana (UE) dupa 31 octombrie, a declarat joi viitoarea sefa a Comisiei Europene (CE) Ursula Von der Leyen.
Mandatul lui Jean-Claude Juncker se incheie la 31 octombrie, data la care Ursula Von der Leyen urmeaza, teoretic, sa-i succeada.
Predarea stafetei a fost amanata insa cu o luna, in contextul in care comisarii francez, ungar si roman nu au fost confirmati de Parlamentul European (PE).
Legislatia europeana prevede ca fiecare stat membru UE sa desemneze un comisar, insa Regatul Unit a fost scutit de aceasta obligatie in privinta viitoarei CE, in perspectiva unui Brexit la 31 octombrie.
Insa, din cauza esecului ratificarii la timp a noului acord cu Bruxelles-ul in Parlamentul britanic, premierul Boris Johnson a cerut o noua amanare a Brexit-ului, pana la 31 ianuarie 2020.
Aceasta amanare nu a fost aprobata inca, din cauza ca durata ei nu este sustinuta in unanimitate.
Franta pledeaza in favoarea unei simple amanari "tehnice" de cateva zile sau saptamani, pentru ca Parlamentul de la Westminster, iar apoi PE de la Strasbourg sa ratifice acordul lui Johnson.
"Daca de la 1 noiembrie Regatul Unit face in continuare parte din UE - si este in continuare de luat o hotarare in acest sens, asadar acest lucru nu este sigur -, atunci voi cere, evident, Regatului Unit sa trimita un comisar", a declarat Ursula von der Leyen intr-o vizita la Hesinki,... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 14:57
Decizia Curtii Supreme a Marii Britanii de a anula suspendarea Parlamentului britanic de catre Boris Johnson readuce in discutie o posibila amanare a Brexit-ului.
Potrivit agentiei de stiri Reuters, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea fi amanata pana in martie 2020.
In conditiile in care, potrivit instantei, premierul britanic a actionat ilegal prin decizia de a suspenda Parlamentul de la Londra, reprezentantii Executivului si cei ai Legislativului au inceput sa aiba iar dezbateri asupra termenului si conditiilor de iesire a statului britanic din UE.
Parlamentul britanic s-a intrunit la o zi dupa hotararea curtii supreme, si, cum parlamentarii britanici resping ideea unui Brexit fara acord, acum au mai multe sanse sa-i puna bete in roate lui Johnson, care tine mortis ca UK sa iasa din blocul comunitar la 31 octombrie - cu sau fara acord.
Astfel, noteaza agentia de stiri, UE se asteapta la o noua amanare a iesirii Marii Britanii, care a fost deja amanata de doua ori.
"Suntem in favoarea unei extinderi, daca vom vedea care este calea de urmat, pot fi alegeri generale, poate fi un al doilea referendum, poate fi un acord de retragere", a declarat europarlamentarul Guy Verhofstadt, care se ocupa de Brexit.
"Cred ca exista unanimitate... sa spunem 'ok, hai sa mergem pe o amanare daca exista o cale clara spre o solutie si spre rezolvarea situatiei in care ne aflam astazi'", a mai spus acesta.
In conditiile in care exista multe semne de... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 13:39
Parlamentarii britanici vor dezbate si vor supune la vot, marti, raspunsul premierului Theresa May dupa respingerea in urma cu doua saptamani in forul legislativ, cu o majoritate covarsitoare, a planului sau privind iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana.
Votul de marti reprezinta o consecinta a celui din 15 ianuarie in care parlamentul britanic a respins, cu 432 de voturi la 202, acordul de retragere negociat de Theresa May si Uniunea Europeana. In schimb, marti exista sansa de a descoperi ce fel de modificari la strategia sa vor fi necesare pentru a obtine sprijinul legislativului, astfel ca May poate incerca sa renegocieze acordul la Bruxelles si apoi sa le ceara parlamentarilor sa il aprobe.
Theresa May a spus ca doreste sa-si asigure concesii legate de frontiera cu Irlanda de Nord pentru a obtine sprijinul parlamentarilor pro-Brexit din propriul partid si al micii formatiuni nord-irlandeze Partidul Democratic Unionist, care sustine guvernul de la Londra in legislativul britanic, noteaza Reuters.
Unii parlamentari doresc o schimbare in sensul ca parlamentul sa aiba controlul asupra procesului de retragere si sansa de a defini Brexitul. Daca acest demers va reusi, acest lucru ar putea avea un efect profund, oferindu-le parlamentarilor care vor sa blocheze, sa amane sau sa renegocieze Brexitul o posibila cale juridica de a o face.
Alti parlamentari au propus alternative la acordul convenit de Theresa May si UE pentru a o convinge pe sefa executivului... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 08:08
Premierul britanic Theresa May a transmis parlamentarilor ca amanarea Brexit-ului "nu va rezolva situatia". "Decizia ramane aceeasi - acordul, fara acord sau fara Brexit", a afirmat ea in sesiunea de intrebari a Parlamentului de la Londra.
Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a acuzat-o ca are o "minte inchisa" pentru ca nu accepta alte variante, cum ar fi planul laburistilor care implica o uniune vamala cu UE, scrie BBC.
Insa premierul l-a atacat pe Corbyn pentru ca nu a dorit sa se intalneasca cu ea si a afirmat ca liderul Opozitiei "nu are nici cea mai mica idee" despre ceea ce inseamna propria politica.
Theresa May sustine ca un Brexit fara acord se poate evita doar prin aprobarea acordului actual.
Liam Fox, secretarul Comertului International, a afirmat ca amanarea sau anularea Brexit-ului ar fi o incalcare a increderii electoratului, care a votat iesirea din blocul european intr-un referendum in 2016.
El sustine ca parlamentarii care cer o amanare doresc, de fapt, sa opreasca Brexit-ul. Fox a precizat ca acesti parlamentari ar trebui sa se gandeasca la "consecintele politice" ale acestui fapt nu doar la "consecintele economice pe termen scurt".
"Nu incape indoiala ca iesirea cu un acord si minimizarea perturbarilor aduse atat Marii Britanii, cat si Uniunii Europene sunt in interesul nostru", a afirmat Fox pentru BBC Radio 4.
"Cred ca cel mai dezastruos deznodamant pentru Parlament ar fi nerespectarea rezultatului referendumului", a... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 16:51
Marea Britanie are dreptul de a retrage unilateral notificarea de iesire din Uniunea Europeana, conform opiniei prezentate marti de Avocatul General pe langa Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
"Avocatul General Campos Sanchez-Bordona propune Curtii de Justitie sa declare ca Articolul 50 ... permite revocarea unilaterala a notificarii intentiei de retragere din Uniunea Europeana", a informat CJUE intr-un comunicat, citat de Reuters si dpa.
A conditiona decizia de renuntare la Brexit de acordul celorlalte 27 de state membre ar fi "incompatibil" cu regulile referitoare la iesirea din blocul comunitar, a argumentat Manuel Campos Sanchez-Bordona.
Opiniile Avocatului General nu sunt constrangatoare, dar CJUE tinde sa le urmeze in deciziile sale finale.
Curtea Suprema a Scotiei a sesizat CJUE pentru o hotarare preliminara cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie sa poata revoca unilateral decizia de a iesi din Uniunea Europeana.
Guvernul de la Londra a declarat ca intrebarea este pur ipotetica, intrucat nu are intentia de a reveni asupra deciziei de iesire din UE.
Parlamentul de la Londra incepe marti cinci zile de dezbateri asupra Brexit-ului, inainte de votul din 11 decembrie cu privire la acordul incheiat de prim-ministrul Theresa May cu Uniunea Europeana. ...citeste mai departe despre "Marea Britanie poate revoca unilateral decizia de iesire din UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 12:44
Un nou studiu realizat de Centrul de reforma europeana (CER) dezvaluie ca economia Marii Britanii a fost afectata mult mai puternic decat sperau britanicii in urma cu doi ani cand au votat pentru Brexit, doar ca sa economiseasca bani in loc sa plateasca la bugetul UE.
Ca fiecare stat membru al Uniunii Europene, UK avea o contributie anuala la bugetul UE, britanicii sustinand, inainte de Brexit, ca vor economisi mai multi bani dupa ce ies din blocul comunitar. Insa, la doi ani dupa istoricul vot, temerile expertilor se adeveresc: Brexit-ul a costat mult mai mult decat spera Marea Britanie sa economiseasca dupa parasirea Uniunii Europene.
Incertitudinea cauzata de Brexit a dus deja la o scadere de 2,1 procente in productia economica, chiar inainte de iesirea Marii Britanii din UE, programata in luna martie a anului viitor, arata Bloomberg.
Potrivit Centrului de reforma europeana, Brexitul a costat deja 23 miliarde de lire sterline (30 miliarde de dolari).
Dauna economica inseamna ca Trezoreria are acum mai putini bani de cheltuit pe servicii publice si infirma ideea ca UK se va bucura de mai multi bani dupa ce nu mai contribuie la bugetul UE.
"La doi ani dupa referendum (in urma caruia s-a votat iesirea UK din UE - n.red.), stim cu siguranta ca Brexit-ul a afectat grav economia", a spus directorul CER, John Springford, care a condus echipa ce a efectuat studiul.
"Brexit-ul costa Trezoria 440 milioane de lire pe saptamana, mult mai mult decat a contribuit... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 10:45
Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a afirmat marti ca britanicii sunt bineveniti sa ramana in Uniunea Europeana.
El a completat, astfel, discursul avut luna trecuta la summitul pe care l-a condus, unde liderii Uniunii Europene au cazut de acord sa discute deschis cu Londra despre viitorul post-Brexit, potrivit Reuters.
"Daca guvernul Marii Britanii isi mentine decizia de a parasi UE, Brexit va deveni o realitate, cu toate consecintele negative, in luna martie a anului viitor, doar daca prietenii nostri britanici nu se vor razgandi".
Referitor la un comentariu privind caracterul reversibil al votului din 2016, el a adaugat: "Nu a fost chiar David Davis (ministrul care se ocupa de Brexit, n.r.) cel care a spus ca 'daca democratia nu se poate razgandi, inceteaza sa mai fie democratie'? Noi, cei de pe continent, nu ne-am razgandit. Inimile noastre sunt inca deschise fata de voi".
Citeste mai departe despre "Uniunea Europeana inca spera ca Marea Britanie sa se razgandeasca privind Brexit-ul" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 12:17