Marea Britanie nici n-a iesit din Uniunea Europeana, dupa ce Parlamentul de la Londra a respins toate cele patru optiuni alternative la Brexit, insa acest proces i-a costat deja pe britanici 66 de miliarde de lire sterline.
Insa suma astronomica, echivalenta a 86 de miliarde de dolari, nu este singura nota de plata de pana acum, scrie Business Insider, notand ca in ecuatie intra si recesiunea iminenta.
Calculele au fost facute de S&P Global Ratings, iar printre efectele adverse ale Brexitului se numara declinul lirei sterline, cresterea inflatiei, scaderea pretului caselor si slabirea exporturilor.
La inceputul lunii aprilie, Goldman Sachs a estimat ca economia britanica a fost "taxata" cu 600 de milioane de lire sterlina saptamanal, de la referendumul din iunie 2016.
Citeste si:
Uniunea Europeana a disparut deja din pasapoartele britanice, desi nimeni nu stie cand se va produce Brexit-ulParlamentul britanic o obliga pe Theresa May sa solicite o amanare de lunga durata a BrexituluiBrexit-ul se amana, dar BMW si Peugeot au oprit, totusi, productia din Marea Britanie ...citeste mai departe despre "Brexitul i-a costat deja pe britanici aproape 100 de miliarde de dolari - iar tara nici n-a iesit inca din UE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Aprilie 2019, ora 14:43
Marea Britanie va fi nevoita sa imprumute aproape 60 de miliarde de lire sterline in urmatorii 5 ani, pentru a trece mai usor peste efectele iesirii din Uniunea Europeana, conform unor calcule ale Biroului pentru Responsabilitate Bugetara, o agentie guvernamentala independenta din Regatul Unit.
Raportul citat de CNN Money indica o crestere de numai 1,4% pentru anul viitor a economiei britanice, adica o revizuire in scadere mai drastica decat estimarea de 2,2% facuta in luna martie si sub plafonul de 1,7% care reise din calculele FMI.
Ar fi cea mai scazuta rata de crestere economica intalnita in ultimii 7 ani in regat, anunta specialistii agentiei britanice.
Efectele Brexit sunt recunoscute si de oficialii din cabinetul londonez, ministrul de Finante Phill Hammond anuntand deja ca economia Regatului Unit va suferi de pe urma acestei decizii.
Investitiile, consumul, inflatia si incertitudinea cauzata de factorii politici sunt principalele cauze care vor amplifica fenomenul.
Media cresterii economice din Marea Britanie, pe urmatorii 5 ani, va fi de doar 2,4%, o rata mai mica decat cea prognozata pe scenariul in care tara ar fi pastrat statutul de membru UE.
Datele au fost facute publice chiar de membrii cabinetului May in raportul semestrial prezentat in fata parlamentarilor britanici. Conform calculelor facute de membrii guvernului de la Londra, Marea Britanie se va desparti de UE pana in aprilie 2019, numarul imigrantilor va fi redus si tinut sub control,... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 17:22
Perspectiva cresterii economice in Marea Britanie s-a injumatatit in urma votului pro-Brexit din luna iunie, dupa cum arata cea mai recenta prognoza prezentata de economistii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Daca la inceputul verii acestui an perspectiva economica prezentata de OCDE pentru Regatul Unit prevedea o crestere de 2% pentru 2017, in ultimele trei luni situatia pare sa se fi deteriorat rapid, economistii organizatiei din Paris prognozand o crestere cu doar 1% a economiei britanice in cursul anului viitor, anunta The Independent.
Efect intarziat
Votul pro-Brexit va lovi economia britanica abia anul viitor, pe fondul incertitudinii care planeaza asupra relatiilor economice pe care Londra va trebui sa le construiasca odata ce declanseaza procedura de iesire din Uniunea Europeana.
Pentru moment, interventia Bancii Angliei si stabilizarea pietei financiare din regat a dat un mic avant economiei Marii Britanii, prognoza de crestere pe anul in curs fiind revizuita de la 1,7 procente, la 1,8%.
In acelasi timp insa, perspectiva pentru 2017 reprezinta cea mai mare retrogradare din punct de vedere procentual suferita de una din economiile dezvoltate ale lumii.
"Incertitudinea privind politicile viitoare si reactia economiei la acestea ramane la un nivel ridicat, riscurile fiind de asemenea crescute", a apreciat Catherine Mann, economistul sef al OCDE.
In replica, ministrul britanic al Finantelor, Phillip Hammond, crede ca... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2016, ora 14:23
Decizia britanicilor de a parasi UE a dus la o "deteriorare drastica" a economiei, situatie fara precedent de la intrarea regatului in recesiune.
Datele facute publice de Purchasing Managers Index arata ca economia Marii Britanii este cea mai proasta de la debutul crizei financiare, din aprilie 2009, informeaza BBC.
Doar exporturile stau bine in aceasta perioada, se arata in statistici.
Pentru realizarea raportului, au fost chestionati reprezentanti de la 650 de companii, inclusiv restaurante sau firme care activeaza in domeniul transporturilor.
In cadrul sondajului, acestia au fost intrebati, printre altele, daca productia e mai mare sau mai mica decat in urma cu o luna.
Din raspunsurile oferite, se poate trage concluzia ca o ...citeste mai departe despre "Brexit: Economia Marii Britanii se prabuseste" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Iulie 2016, ora 20:03
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va slabi blocul comunitar din punct de vedere economic. Insa cat de mult depinde UE de UK?
Pentru ca efectele determinate de Brexit sa fie diminuate, e necesara incheierea unui tratat comercial care sa permita mentinerea unor relatii apropiate, arata un raport al firmei Mauldin Economics, ce realizeaza analize destinate investitorilor, preluat de Business Insider.
Exporturi
Marea Britanie este al patrulea cel mai mare importator din lume, astfel ca statele membre UE vad in aceasta tara o piata importanta de desfacere.
Exista cateva natiuni de pe Batranul Continent care depind intr-o proportie destul de mare de UK din acest punct de vedere.
De exemplu, aproape 14% din exporturile Irlandei au mers in 2015 catre vecinii sai. In cazul Olandei a fost vorba de 9%, iar pentru Germania - 7,4%.
Deci clientii britanici sunt valorosi pentru aceste tari.
Exporturile Romaniei catre UK au insumat anul trecut 2,38 miliarde de euro, ...citeste mai departe despre "Cat de mult depinde UE de Marea Britanie din punct de vedere economic" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 07:53
Socul transmis de referendumul pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana este cu atat mai mare cu cat britanicii au beneficiat mereu de cea mai avantajoasa relatie cu UE dintre toate statele membre si asta fara sa renunte macar la moneda proprie, in favoarea euro.
Cu toate acestea, nimic nu i-a oprit pe insulari sa opteze pentru despartirea de Uniune, remarca miliardarul George Soros, intr-un comentariu publicat in Project Syndicate.
In opinia sa, temele crizei refugiatilor si Brexit s-au alimentat una pe cealalta ducand la un deznodamant care marcheaza inceputul disolutiei UE.
Scenariu catastrofal
Lentoarea manifestata de liderii europeni in gestionarea crizei refugiatilor din Orientul Mijlociu si Africa a generat scene de cosmar, precum cele din tabara de la Calais, permitand partizanilor Brexit-ului sa speculeze aceasta slabiciune a Europei.
Decizia cancelarului Angela Merkel de a permite intrarea masiva a refugiatilor in Germania a alimentat si mai mult starea de nesiguranta a europenilor, iar lipsa controalelor in calea fluxului de migranti a fost in masura sa starneasca panica atat in randul localnicilor si autoritatilor, cat si in cel al refugiatilor indreptatiti sa ceara azil.
Lipsa de actiune a autoritatilor europene a pavat si calea iesirii la rampa a partidelor xenofobe pe intreg teritoriul Uniunii, un bun exemplu fiind cel al gruparii UKIP din Marea Britanie, ai carei exponenti militeaza inclusiv pentru blocarea accesului europenilor... mai mult
Marti, 28 Iunie 2016, ora 13:28
O serie de companii mari, in special banci, isi vor transfera cel putin o parte dintre angajatii din Londra, fiind posibil ca orasul, considerat capitala financiara a Europei, sa piarda pana la 40.000 de salariati in urma votului britanicilor pentru iesirea din UE.
Majoritatea exodului ar putea proveni de la marile banci americane, relateaza Fortune. Companiile financiare straine au sustinut tabara ramanerii Marii Britanii in UE, avertizand ca iesirea ar reduce atractivitatea Londrei pentru afaceri.
Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor
Goldman Sachs a cheltuit cel putin 500.000 de dolari pentru finantarea campaniei de ramanere in UE a Regatului Unit. Banca are 6.000 de angajati la Londra si nu a precizat cati dintre acestia ar putea fi transferati.
Alte banci au fost mult mai directe in a afirma ca vor transfera cel putin o parte dintre angajatii din Londra, in cazul Brexit.
Potrivit BBC, banca americana Morgan ...citeste mai departe despre "Marea Britanie iese din UE: Cati angajati pierde Londra din cauza Brexit" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 18:54
Efectele economice ale unei eventuale iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana sunt inca greu de prevazut, insa incep sa se contureze riscurile la care va fi supusa tara, daca locuitorii sai vor alege sa paraseasca blocul unic european.
Agentia internationala de rating Standard&Poor's a avertizat, vineri, ca ar putea cobori ratingul de credit al Marii Britanii, candva in urmatorii doi ani, ca urmare a deciziei guvernului de a organiza un referendum privind apartenenta tarii la Uniunea Europeana, scrie agentia Associated Press.
UE strica planurile lui Cameron. Britanicii sa organizeze rapid referendum
Referendumul, care ar urma sa fie organizat inainte de finalul anului 2017, "reprezinta un risc pentru perspectivele de crestere a serviciilor financiare si sectoarelor de export ale Marii Britanii, precum si pentru economie in general", a transmis agentia S&P.
De asemenea, aceasta a subliniat ca politicile economice "ar putea fi in pericolul de a fi mai expuse la ...citeste mai departe despre "Riscul Marii Britanii daca iese din UE si avertismentul Standard&Poor's" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 10:52