Decizia Curtii Supreme a Marii Britanii de a anula suspendarea Parlamentului britanic de catre Boris Johnson readuce in discutie o posibila amanare a Brexit-ului.
Potrivit agentiei de stiri Reuters, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea fi amanata pana in martie 2020.
In conditiile in care, potrivit instantei, premierul britanic a actionat ilegal prin decizia de a suspenda Parlamentul de la Londra, reprezentantii Executivului si cei ai Legislativului au inceput sa aiba iar dezbateri asupra termenului si conditiilor de iesire a statului britanic din UE.
Parlamentul britanic s-a intrunit la o zi dupa hotararea curtii supreme, si, cum parlamentarii britanici resping ideea unui Brexit fara acord, acum au mai multe sanse sa-i puna bete in roate lui Johnson, care tine mortis ca UK sa iasa din blocul comunitar la 31 octombrie - cu sau fara acord.
Astfel, noteaza agentia de stiri, UE se asteapta la o noua amanare a iesirii Marii Britanii, care a fost deja amanata de doua ori.
"Suntem in favoarea unei extinderi, daca vom vedea care este calea de urmat, pot fi alegeri generale, poate fi un al doilea referendum, poate fi un acord de retragere", a declarat europarlamentarul Guy Verhofstadt, care se ocupa de Brexit.
"Cred ca exista unanimitate... sa spunem 'ok, hai sa mergem pe o amanare daca exista o cale clara spre o solutie si spre rezolvarea situatiei in care ne aflam astazi'", a mai spus acesta.
In conditiile in care exista multe semne de... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 13:39
Premierul britanic Theresa May i-a transmis vineri o scrisoare presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, in care solicita o amanare a Brexitului pana la 30 iunie pentru a permite parlamentului de la Londra sa agreeze un acord de retragere.
"Regatul Unit propune ca aceasta perioada ar trebui sa se incheie pe 30 iunie 2019", mentioneaza Theresa May in scrisoare, potrivit Reuters.
Sefa executivului britanic sustine ca, in cazul in care se va ajunge la un acord inaintea acestei date, atunci Regatul Unit va propune ca amanarea sa se incheie mai devreme.
"Guvernul va dori sa convina un calendar pentru ratificare care sa permita Regatului Unit sa se retraga din Uniunea Europeana inainte de 23 mai 2019 si de aceea sa anuleze alegerile pentru Parlamentul European, dar va continua sa se pregateasca responsabil pentru a organiza alegeri daca acest lucru nu se va dovedi posibil", adauga premierul britanic in scrisoarea adresata lui Donald Tusk.
Anterior, BBC a relatat citand un oficial european de rang inalt, ca presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a facut o oferta de amanare "flexibila" de 12 luni a datei iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana.
Laburistii vor un nou referendum
Partidul Laburist poate face o intelegere cu premierul Theresa May referitoare la aranjamentele vamale viitoare intre Regatul Unit si Uniunea Europeana, dar nu poate sustine nicio propunere privind Brexitul daca aceasta nu include organizarea unui nou referendum, a... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 11:52
Tarile Uniunii Europene vor decide excluderea Marii Britanii din Blocul comunitar de la 1 iulie in cazul in care Guvernul de la Londra nu va accepta participarea la scrutinul europarlamentar programat in luna mai, arata un proiect de document al Consiliului UE.
"Apartenenta Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la Uniunea Europeana se va incheia la 1 iulie, daca natiunea nu va participa la alegerile europarlamentare din luna mai", arata un proiect de document distribuit la o reuniune a ambasadorilor tarilor UE inaintea summitului Consiliului European din 21-22 martie, informeaza agentia de presa italiana ANSA.
Documentul a fost elaborat in contextul in care Guvernul Theresa May se pregateste sa solicite formal amanarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Presedintia Frantei a somat vineri Guvernul Marii Britanii sa ofere o pozitie "clara" privind intentiile in cadrul procedurii Brexit inaintea summitului Uniunii Europene programat saptamana viitoare. "Guvernul britanic trebuie sa ofere o solutie clara", a transmis Biroul presedintelui Emmanuel Macron. "Fara claritate, nu este posibila nicio solutie", a subliniat Biroul lui Emmanuel Macron, explicand ca, daca actualul proiect de Acord Brexit va fi respins a treia oara, trebuie prezentat "un plan alternativ clar", altfel Marea Briatnie va iesi din Uniunea Europeana fara niciun acord.
Marea Britanie urma sa se retraga din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat, joi seara, planul... mai mult
Sambata, 16 Martie 2019, ora 11:12
Uniunea Europeana ii transmite Theresey May ca va trebui sa organizeze un nou referendum in schimbul prelungirii termenului pentru iesirea Marii Britanii din UE.
Potrivit The Times, premierul britanic a fost deja anuntata de inalti oficialu UE ca acestea sunt conditiile pentru extinderea Acordului 50.
Theresa May este asteptata sa solicite, pentru saptamana viitoare, un summit al liderilor UE in care sa fie discutat acest subiect.
Dupa ce, doua zile la rand, orice a propus Parlamentului a fost respins categoric, Theresa May a obtinut, joi, "o victorie" si motiunea ei a fost votata. Insa asta nu inseamna ca Londra are vreo idee ce se va intampla cu Brexit-ul.
Motiunea propusa joi de May si votata de Parlament pleaca de la premisa ca Brexit-ul nu se poate produce pe 29 martie. Asadar, singura certitudine este ca trebuie sa fie ceruta o prelungire a Articolului 50. Motiunea prevede doua scenarii:
1. Parlamentul voteaza, totusi, acordul negociat de May cu Bruxelles-ul - data limita: 20 martie. May cere apoi UE o amanare a Brexit-ului pana pe 30 iunie, astfel incat Parlamentul sa aiba timp sa adopte actele legislative de retragere din Uniunea Europeana.
2. Parlamentul nu voteaza nici a treia oara acordul lui May (scenariul cel mai probabil), asa ca ea se va duce pe 21 martie la reuniunea Consiliului European, insa avertizeaza Parlamentul ca va avea nevoie de un plan clar si in ce priveste actiunile urmatoare si in ce priveste data la care, totusi, Marea... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 17:25
Liderii europeni ar trebui sa se pregateasca pentru o iesire cu incetinitorul a Marii Britanii din UE, sustine directorul celei mai mari banci din nordul Europei.
Casper von Koskull, directorul executiv al Nordea Bank, sustine ca "divortul" Regatului Unit de Uniunea Europeana poate dura si cinci ani de zile, anunta The Independent.
"Cred ca Brexit a fost o supriza pana si pentru britanici. Acum, procesul s-ar putea extinde pe durata a trei, patru sau chiar cinci ani", a explicat Von Koskull, intr-un interviu acordat postului finlandez de televiziune YLE TV1.
Fara un ghid clar de instructiuni, "procedura de declansare a iesirii Marii Britanii din UE ar putea dura pana la doi ani, procesul de separare urmand sa se prelungeasca si mai mult", a apreciat bancherul.
Diferentele dintre lista cu doleante a britanicilor si ceea ce este pregatita sa ofere UE par sa se adanceasca pe zi ce trece. Recent, negociatorul-sef din partea Cehiei, Tomas Prouza, a afirmat ca multe dintre cerintele exprimate de partea britanica denota un amatorism ingrijorator, care nu tine cont de modul in care functioneaza institutiile europene.
Premierul britanic Theresa May a anuntat ca nu are de gand sa invoce anul acesta articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, dar a dat asigurari ca nici nu vrea sa traga de timp in acest sens.
Pe 6 septembrie, liderii din celelalte 27 de state membre ale Uniunii se vor intalni in cadrul unui summit organizat la Bratislava pentru a discuta problema... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 14:49
Discutii cruciale pentru soarta UE au avut loc si miercuri la Bruxelles. Liderii celor 27 de state europene, fara Marea Britanie, s-au reunit din nou in capitala Belgiei, dupa o zi de marti plina de dezbateri aprinse.
Presedintele Klaus Iohannis, care a participat la summit, a prezentat concluziile pentru tara noastra. Seful statului a spus ca Romania se pregateste sa sarbatoreasca 10 ani de la aderarea la UE si ca, pentru asta, la intoarcerea in tara, va convoca discutii cu partidele si reprezentanti ai BNR pentru a pune la punct "un nou proiect de tara post-aderare".
Ba mai mult, desi Uniunea trece prin cea mai tulbure perioada dupa votul referendumului din Marea Britanie, Iohannis sustine ca avem sanse tot mai mari pentru a intra in Schengen. El a pastrat insa misterul, spunand ca a "avut discutii cu lideri relevanti pe aceasta tema", dar nu vrea sa intre acum in detalii.
Despre Brexit, subiectul fierbinte al summit-ului, Iohannis nu a avut multe de spus, insa i-a asigurat ...citeste mai departe despre "Liderii UE, la unison LIVE: Fara acces la piata unica pentru UK, daca nu respecta libera circulatie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 17:03
Si miercuri au loc intalniri cruciale la Bruxelles pentru soarta Uniunii Europene. Liderii celor 27 de state europene - fara Marea Britanie - se reunesc din nou la Bruxelles de dimineata, dupa o zi de marti plina de discutii aprinse.
Daca ieri premierul David Cameron s-a intalnit cu liderii europeni pentru prima data dupa Brexit, acum el nu mai este invitat la discutii. De altfel, formatul va deveni unul obisnuit pentru reuninile europene, dupa ce britanicii au votat, intr-un referendum istoric, sa paraseasca Uniunea Europeana.
In schimb, sefa Executivului scotian, Nicola Sturgeon, s-a declarat marti "hotarata" sa apere, in pofida Brexit-ului, locul Scotiei in blocul comunitar, si a anuntat ca va merge in acest scop miercuri la Bruxelles.
Un ragaz pentru Marea Britanie
Liderii europeni au acordat, marti seara, un ragaz Marii Britanii. Oficialii reuniti in primul summit dupa Brexit au subliniat, insa, ca nu vor exista niciun fel de negocieri si ca UK trebuie sa paraseasca ...citeste mai departe despre "Continua discutiile cruciale de la Bruxelles. Azi e prima reuniune europeana fara Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 07:19
Premierul David Cameron se va intalni cu liderii europeni in cadrul primei zile a summit-ului UE, dupa ce britanicii au votat in favoarea iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.
Acesta va fi primul summit la care reprezentantii britanici nu vor participa la discutii. David Cameron va participa doar la o cina de lucru cu liderii europeni, dupa o intalnire cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Insa premierul britanic demisionar nu va fi prezent si la discutiile liderilor celor 27 de state membre, cu privire la gestionarea crizei generate de iesirea Marii Britanii din UE. Cameron are doar responsabilitatea de a-i informa pe omologii europeni cu privire la rezultatele referendumului, dupa care se va intoarce la Londra, scrie BBC.
Intre timp, Angela Merkel, Matteo Renzi si Francois Hollande au confirmat ca nu vor exista discutii formale sau informale cu privire la iesirea Marii Britanii din UE, inainte ca ...citeste mai departe despre "Summit crucial la Bruxelles: David Cameron, fata in fata cu liderii UE dupa votul pentru Brexit" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Iunie 2016, ora 08:44
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat vineri dimineata "unele progrese" in negocierile dintre Marea Britanie si liderii celorlalte 27 de state la Bruxelles, dupa 15 ore de discutii, dar a adaugat ca "mai sunt multe de facut".
Tusk a avut o serie de intalniri informale cu premierul britanic David Cameron si cu alti lideri dupa reuniune, iar lucrarile summitului s-au reluat vineri.
Brexit: Intalnire cruciala la Bruxelles - liderii europeni au pareri impartite
Disensiunile cu privire la propunerile Marii Britanii sunt mai profunde decat se anticipa, noteaza BBC.
In a doua zi a reuniunii, vineri, Cameron va incerca sa obtina acordul pe care-l doreste inainte sa organizeze un referendum pe tema ramanerii sau nu a Marii Britanii in UE.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, citata de Reuters, ca a devenit "clar ca un acord nu va fi usor pentru multi, dar ca exista vointa in acest sens".
Brexit: Exista sanse ca investitorii sa lase Marea Britanie... citeste mai departe despre "Iese Marea Britanie din UE? Situatia negocierilor cruciale de la Bruxelles dupa prima zi de discutii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Februarie 2016, ora 13:41