Guvernul Scotiei va contesta la instanta suprema planul Londrei de iesire din UE.
Premierul scotian, Nicola Sturgeon, este cel care a confirmat ca Scotia se va implica in disputa juridica impotriva Guvernului britanic, pe tema Brexitului.
"Activarea Articolului 50 pentru iesirea din UE va afecta interesele regionale si drepturile Scotiei, privand Scotia de drepturi si libertati", a declarat Sturgeon.
"Recunosc si respect drepturile Angliei si Tarii Galilor de a parasi Uniunea Europeana; nu incercam sa blocam acest proces, dar dorintele democratice din Scotia pur si simplu nu pot fi date la o parte. Parlamentul britanic trebuie sa legifereze si este necesara aprobarea Parlamentului Scotiei pentru activarea Articolului 50 al Tratatului UE", subliniaza Sturgeon.
Activista Gina Miller, un manager de investitii, a castigat deja la Inalta Curte, denuntand tendintele dictatoriale ale Guvernului Theresa May.
Miller a precizat ca se asteapta ca alte guverne sa se ...citeste mai departe despre "Scotia contesta in instanta iesirea Marii Britanii din UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 17:40
Procesul de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea dura pana la sase ani, iar posibilitatea de a semna acorduri comerciale bilaterale intre timp ar putea fi limitata, a declarat ministrul britanic de externe, Philip Hammond.
Intr-un discurs rostit marti in Camera Comunelor, in care a fost presat sa explice cum ar putea decurge procesul de Brexit, el a subliniat ca iesirea Marii Britanii din UE este posibil sa necesite acordul Parlamentelor din toate statele membre, citat de The Guardian.
"Problema este urmatoarea: daca un tratat viitor intre Marea Britanie si cele 27 de state membre UE este considerat ca avand competente mixte, va trebui ratificat de cele 27 de parlamente nationale.
Cred ca am dreptate cand spun ca cel mai scurt timp in care s-a facut acest lucru pentru un tratat UE a fost de aproape patru ani, iar aceasta fara a lua in calcul timpul necesar pentru negociere", a declarat Hammond, un sustinator al ramanerii in UE.
Competentele mixte ale unui ...citeste mai departe despre "Brexit: Iesirea Marii Britanii din UE este mult mai complicata si ar putea dura 6 ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Iulie 2016, ora 22:51
Multi romani care lucreaza in Marea Britanie nu isi doresc iesirea acestei tari din Uniunea Europeana, iar locuitorii plecati dintr-un oras al tarii noastre sunt cu precadere impotriva acestui lucru.
Associated Press scrie ca rezidentii din Caracal vor ramanerea Regatului Unit in UE. Multi dintre ei s-au mutat si lucreaza acolo, dupa ce Romania a aderat la UE, in anul 2007.
Citeste si
Cum vor fi afectati muncitorii straini in cazul in care Brexitul va avea locCare ar putea fi efectul Brexit asupra Romaniei
Sursa citata noteaza ca multe masini cu numere de inmatriculare britanice sunt parcate pe strazile orasului de 32.000 de locuitori, in timp ce alte masini au volanul pe ...citeste mai departe despre "AP: Orasul din Romania care se opune iesirii Marii Britanii din UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 16:09
O eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit) ar putea fi o "oportunitate de aur" pentru Spania de a deveni "partenerul privilegiat" al SUA in Europa, a estimat, vineri, seful diplomatiei spaniole, Jose Manuel Garcia-Margallo.
"S-au depus eforturi imense pentru a intensifica relatiile cu SUA, pentru ca, daca Marea Britanie pleaca (din UE), Spania are o oportunitate de aur de a deveni partenerul privilegiat al SUA in Europa si aceasta nu este un lucru de ignorat", a declarat ministrul, renumit pentru discursul sau franc, la postul de radio RNE.
"Exista argumente pro si contra", a continuat el, referitor la un eventual Brexit.
"Am aparat pozitia Marii Britanii si am spus ca, daca ea pleaca (din UE), Dumnezeu sa ne aiba in paza, pe noi, cele 19 tari care am adoptat moneda (euro). Va trebui sa facem un pas urias inainte spre federalizarea Statelor Unite ale Europei, pentru ca iesirea Marii Britanii sa nu fie interpretata ca fiind inceputul descompunerii ...citeste mai departe despre "Tara care ar avea cel mai mult de castigat de pe urma iesirii Marii Britanii din UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 17:58
Productia de masini, fermele, serviciile financiare si vietile a milioane de britanici care traiesc in celelalte tari europene vor fi afectate de o eventuala iesire a Marii Britanii din UE, procesul fiind unul de durata, arata un raport oficial realizat de Guvernul de la Londra.
Printre consecintele Brexit-ului se numara un deceniu de incertitudine, care va lovi "pietele financiare, investitiile si lira". De asemenea, documentul mai arata ca e posibil ca drepturile celor doua milioane de expati britanici nu vor mai fi garantate.
Raportul obtinut de The Guardian mentioneaza ca nu este fezabil ca iesirea Marii Britanii din UE sa aiba loc in termen de doi ani, asa cum prevad tratatele europene.
Mai degraba, procesul ar putea fi finalizat cu succes in 10 ani, perioada care ar fi suficienta pentru ca Londra sa implementeze un nou acord comercial si alte intelegeri cu statele membre UE, iar apoi cu SUA si restul lumii.
Britanicii care sustin Brexit-ul acuza Guvernul ca a lansat o ...citeste mai departe despre "Raport oficial: Iesirea Marii Britanii din UE va afecta negativ vietile a milioane de oameni" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 16:33
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu va fi deloc un proces facil, avertizeaza specialistii.
Daca votul in cadrul referendumului ce are loc pe 23 iunie va fi in favoarea Brexit-ului, sa nu se astepte nimeni ca tara va scapa imediat din "catusele" UE, arata Bloomberg.
Ba mai mult, e posibil ca sa nu scape de reglementarile blocului comunitar asa cum isi doreste.
"Fortele anti-UE din Marea Britanie se vor bucura daca referendumul va iesi in favoarea lor, insa fericirea va dura doar pana ziua urmatoarea, pe 24 iunie, la ora ceaiului", a spus Andrew Duff, un politican democrat-liberal englez, care a lucrat 15 ani in Parlamentul European si a pus umarul la realizarea ultimelor tratate UE.
"Dupa aceea, vor vedea cat de complex e procesul iesirii din blocul comunitar si cat de mari vor fi costurile", a punctat acesta.
Cel mai probabil, Brexit-ul se va finaliza in doi ani. Iar un prim efect va fi faptul ca mandatul european de arestare nu se va mai aplica in aceasta ...citeste mai departe despre "Brexit: Mahmureala de la ora ceaiului - De ce iesirea Marii Britanii din UE nu va fi floare la ureche" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 13:00
Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat ca sustine initiativa premierului David Cameron de renegociere a conditiilor apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana, in contextul in care seful Executivului britanic este supus unor intense presiuni parlamentare.
"In opinia mea, ideea de baza a lui David este logica: intr-o relatie foarte importanta, mai intai trebuie sa vezi ce se poate repara inainte de a te gandi la o separare", a declarat Obama, conform AFP, dupa intrevederea pe care a avut-o cu David Cameron la Casa Alba.
Presedintele SUA a subliniat ca nu se amesteca in afacerile interne ale Marii Britanii, explicand ca "decizia le apartine britanicilor".
"Participarea Marii Britanii la Uniunea Europeana este o expresie a influentei si rolului acestei tari in lume, a unei relatii economice foarte importante", a adaugat Obama.
David Cameron este aspru criticat pe plan intern pentru ca din programul guvernamental prezentat pe 8 mai lipseste proiectul de organizare a unui referendum pe tema apartenentei Marii Britanii la UE. Conform unui sondaj al institutului YouGov publicat pe 8 mai, 46% dintre britanici doresc iesirea tarii din UE, doar 35% fiind favorabili ramanerii in spatiul comunitar european.
"Stiu ca David a incercat in mod activ sa obtina unele reforme in cadrul Uniunii Europene. Negocierile sunt dificile, sunt multe tari implicate, recunosc. Dar, atat timp cat inca nu am evaluat succesul acelor reforme, as fi rezervat" in legatura cu... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 08:35
Aproximativ 74% din muncitorii britanici sunt ingrijorati ca o iesire din Uniunea Europeana ar putea aduce pierderea unor drepturi in ce priveste programul de lucru, nediscriminarea sau concediul anual, desi numarul celor care doresc ca tara lor sa ramana in UE este aproximativ egal cu cel al muncitorilor care doresc iesirea din Uniune.
Astfel 41% din muncitorii din Marea Britanie au declarat ca doresc ca Regatul Unit sa paraseasca UE, in timp ce 45% doresc ramanerea tarii in Uniunea Europeana, se arata intr-un sondaj realizat de institutul Survation pentru organizatia Unions21, potrivit Agerpres.
"Orice masura de repatriere de prerogative poate sa nu fie altceva decat o pierdea de fum pentru a retrage aceste drepturi europene muncitorilor si a-i obliga sa munceasca mai mult pentru un salariu mai mic", a explicat Lesley Mercer, presedintele Confederatiei Sindicale Britanice, posibilele consecinte.
Premierul britanic David Cameron a promis organizarea unui referendum pana in 2017 cu privire la ramanerea in UE sau parasirea acesteia, la presiunea unor parlamentari conservatori si pe fondul cresterii sustinerii publice pentru Partidul Independentei din Marea Britanie (UKIP).
Un sondaj Survation din luna ianuarie a aratat ca 54% dintre respondenti erau favorabili iesirii Marii Britanii din UE, numai 36% fiind pregatiti sa voteze pentru ramanerea in Uniune.
Promitand sa renegocieze termenii apartenentei Marii Britanii la UE, primul ministru David Cameron a... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 12:45
Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a avertizat, joi, Marea Britanie impotriva unei eventuale iesiri din UE, afirmand ca o astfel de plecare va avea "un pret" pentru Londra, relateaza AFP.
"Plecarea este o decizie voluntara, libera si este perfect legitima, dar ea are un pret", a declarat Van Rompuy la Londra, in cursul unei conferinte europene despre mijloacele de relansare a zonei euro si despre locul Marii Britanii in Europa.
Premierul britanic David Cameron a promis in ianuarie, sub presiunea euroscepticilor, sa organizeze pana la sfarsitul lui 2007 un referendum privind mentinerea Marii Britanii intr-o Uniune Europeana reformata. Cameron vrea sa repatrieze prerogativele Bruxelles-ului catre Londra, in special in domeniul "afacerilor sociale si infractionale.
"Presupun ca" celorlalte tari din UE "nu le place in mod deosebit aceasta idee", dar "nu se mai tem de ea", a apreciat Van Rompuy.
"Cum sa convingi o camera plina de persoane daca mana ta ramane agatata de clanta?", a continuat el.
"Sa parasesti clubul este legal posibil. Dar nu este vorba despre plecare. Aceasta ar fi o problema mult mai complicata si o decizie dificil de aplicat, pe plan legal si politic (...). Sa te gandesti la un divort dupa 40 de ani de casatorie", a adaugat el, o aluzie la intrarea Marii Britanii in UE in 1973. mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 08:11