Riscul dezintegrarii Uniunii Europene este tot mai mare, estimeaza analistii Moody's, care privesc cu ingrijorare evolutia noilor turbulente inregistrate in cele 28 de state membre.
Austeritatea si noile masuri dureroase adoptate de guvernele unor tari europene fac ca problema destramarii UE sa nu mai fie o chestiune de "daca", ci mai degraba de "cand", arata analistii agentiei de rating, citati de The Telegraph.
Nu merge cu austeritate eterna
Chiar si cea mai mica criza poate declansa un lant de evenimente incontrolabile, care ar putea destrama intreaga structura a blocului european, cred expertii Moody's.
In vreme ce agentia de rating lauda progresele semnificative facute in structura UE de la inceputul crizei: initierea unei uniuni bancare si crearea unui fond de interventii de urgenta pentru zona euro, alte politici mentinute sunt vazute ca vulnerabilitati majore.
Austeritatea eterna ceruta in schimbul programelor de ajutor fianciar acordate unor tari din zona euro a starnit un val larg de resentimente pe continent, in special in tari care se confrunta cu o rata a somajului foarte ridicata.
In plus, riscul unei iesiri a Marii Britanii din UE este vazut ca o "vulnerabilitate semnificativa", care ar putea alimenta alte miscari anti-institutionale si anti-UE de pe continent, spuna analistii.
Collin Ellis, seful agentiei in Europa, vede in Brexit "un moment existential" pentru unitatea UE.
"Chiar daca Europa supravietuieste actualelor provocari fara... mai mult
Joi, 05 Mai 2016, ora 16:50
Europa se confrunta in acest moment cu trei crize: cea financiara din zona euro, care are in centru Grecia, fenomenul migratiei si o posibila iesire a Marii Britanii din UE. Insa este posibil ca aceste bombe sa se detoneze in acelasi timp si sa se creeze un fenomen de tip "furtuna perfecta"?
Alex Barker, jurnalist la Financial Times, este cel care-si pune aceasta intrebare pe blogul publicatiei.
El arata ca fiecare dintre cele trei crize care bantuie Europa pune mari dificultati tarilor de pe Batranul Continent si analizeaza riscul ca acestea sa convearga in asa fel incat sa ajunga sa se intrepatrunda si sa loveasca in plin blocul comunitar.
Trei, Doamne, si toi trei!
Toate cele trei bombe cu ceas ar putea exploda in vara, aproape concomitent, ceea ce ar duce la crearea unei "furtuni perfecte".
Comisia Europeana avertizeaza: Grecia risca excluderea temporara din Schengen
Cea mai mica dintre ele este Grecia. Jurnalistul FT aminteste ca riscul ca sa iasa din zona euro ...citeste mai departe despre "Cele 3 mari crize din Europa: Care sunt sansele sa se creeze o "furtuna perfecta"?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 07:42
Romanii, alaturi de germani si austrieci, sunt cei mai optimisti din Europa in ceea ce priveste redresarea economica a statelor in care locuiesc in perioada urmatoare, la polul opus situandu-se portughezii, francezii si grecii, se arata intr-un studiu al GfK realizat pentru primul trimestru.
"Prognoza consumatorilor, cand vine vorba despre modul in care economia tarii lor va evolua in lunile care urmeaza, variaza foarte mult in Europa. Desi sperantele intr-o redresare economica au crescut in mod destul de perceptibil in unele tari, in altele acestea au stagnat sau au disparut", se arata in studiul GfK Climatul de consum in Europa si SUA.
Potrivit sursei citate, cele mai ridicate valori ale indicatorului privnd increderea in economie le prezinta Germania si Austria (ambele 0,6 puncte), urmate de Romania (-13,6 puncte), iar cele mai pesimiste prognoze cu privire la redresarea economica s-au inregistrat in Portugalia (-43,4 puncte), Franta (-41,6 puncte) si Grecia (-36,9 puncte).
"Romanii sunt in general optimisti in ceea ce priveste viitorul. Cresterea economica continua, in timp ce somajul este in scadere. (...) Un numar mai mare de locuri de munca determina o crestere a veniturilor populatiei. Acest lucru este reflectat in mod clar de indicatorul asteptarilor privind veniturile, care in prezent se situeaza la -5,36 puncte.
O comparatie cu valoarea de anul trecut (-22,7 puncte) arata in mod clar ca, in ultimele 12 luni, situatia de pe piata muncii s-a schimbat... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 13:50
Europa dispune de resursele necesare pentru a infrunta criza datoriilor, dar ea trebuie sa-si "coordoneze mai bine" deciziile, a afirmat sambata secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria.
"Europa are mijloacele, institutiile, vigoarea si puterea" pentru a face fata crizei finantelor sale publice, dar "aceasta vointa nu s-a transmis in mod corect, in mod suficient de limpede din cauza problemelor de guvernare ale institutiilor" europene, a declarat Gurria, citat de AFP.
In cursul unei conferinte de presa, organizata inainte de summitul G20 ce va avea loc luni si marti, secretarul general al OCDE a cerut tarilor de pe Vechiul Continent "sa-si coordoneze mai bine" deciziile pe care le adopta.
"Impresia pe care o avem este ca exista atatea restrictii institutionale incat nu vom putea actiona cu o forta suficienta", a insistat el, intr-un moment in care divergentele cu privire la solutiile pentru iesirea din criza sunt evidente intre tarile din zona euro.
Astfel, in timp ce Franta, Italia si Spania se pronunta in favoarea unor masuri urgente de stimulare a economiei, Germania, principala putere economica europeana, acorda prioritate echilibrului bugetar in tarile din zona euro confruntate cu o indatorare sufocanta si un semnificativ deficit bugetar.
Angel Guerria a avertizat ca lumea se confrunta in prezent cu o "incetinire generalizata", rezultat al unui dinamism scazut al principalelor economii... mai mult
Duminica, 17 Iunie 2012, ora 15:00
Administratia Obama se simte din ce in ce mai amenintata de impactul pe care o agravare a crizei economice din Europa ar putea sa o aiba asupra economiei americane. O serie de experti au fost trimisi in Europa pentru a convinge guvernele din Grecia, Spania, Franta si Germania sa ia masuri pentru calmarea situatiei.
Cea mai recenta incercare a Americii vine in contextul in care problemele politice din Grecia si amenintarile din sistemul financiar Spaniol cresc ingrijorarea investitorilor, scrie Wall Street Journal.
Oficialii americani preseaza Europa pe mai multe fronturi, inclusiv in vederea largirii scopului fondului de salvare de 700 miliarde de euro. De asemenea, spun ei, ar fi mai bine daca Fondul de salvare ar putea recapitaliza bancile Europene in mod direct. Conform regulilor actuale, natiunile cu probleme trebuie sa se imprumute de la Fond, ceea ce ar crea si mai multe presiuni pe piete. O schimbare a regulilor ar putea calma temerile privind prabusirea bancilor din Spania si alte natiuni.
Lael Brainard, sub-secretar pentru afaceri internationale la Trezoreria americana, se va intalni cu oficiali ai guvernelor din fiecare tara pentru a discuta planurile acestora pentru obtinerea unei stabilitati economice si cresteri economice in Europa. Marti, ea s-a intalnit cu ministrul de Finante grec, George Zannias, miercuri are intalniri la Frankfurt si Madrid, iar joi si vineri se va intalni cu membrii ai guvernelor din Paris si Berlin.
Vizitele, care sunt... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 12:07
Climatul economic european se aseamana cu vremea capricioasa de primavara. Criza euro s-a bucurat, la fel ca noi, de cateva saptamani de caldura inainte ca vremea rea sa se intoarca.
Soarele a stralucit pentru cateva saptamani dupa ce BCE a luat masuri speciale pentru evitarea prabusirii sistemului bancar prin cele doua transe de imprumut, scrie The Economist.
Acum insa, vantul problemelor bate dinspre Spania. Costul de imprumut al Spaniei creste pe zi ce trece, si nici Italia nu e intr-o situatie mai buna. Ambele state vor rata tintele de deficit atat in 2012, cat si in 2013, iar Portugalia ar putea avea nevoie de o noua mana de ajutor.
Pentru optimisti, aceste probleme sunt doar temporare. "Vremea buna" va reveni, atat timp cat toata lumea respecta planul pentru reducerea deficitului. Spania e pe drumul cel bun, insista Jean-Claude Juncker, seful ministrilor de finante din zona euro.
FMI a revizuit insa, la inceputul acestei saptamani, predictiile de crestere economica, iar situatia pare sa nu fie la fel de rea cum se credea.
Asa ca, de unde vine noul val de panica?
Prima cauza a ingrijorarilor se afla pe pietele financiare. Investitorii isi fac griji ca taierile bugetare vor impinge natiunile catre o recesiune adanca. In aceasta situatie, am putea spune ca investitorii sunt paranoici, dar si oficialii Fondului Monetar International sfatuiesc la cumpatare in ceea ce priveste masurile de austeritate implementate
Nici instabilitatea mediului... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 18:01
Fondul temporar de salvare al statelor europene, ridicat in urma cu doua saptamani, la 800 miliarde de euro este insuficient. Acesta ar trebui sa fie aproape triplu, a declarat economistul Daniel Daianu, pentru Business 24.
Chiar daca solutia pentru iesirea Europei din criza nu este continuarea creditarii statelor cu probleme, zidul de protectie, adica Mecanismul Permanent de Stabilitate, ar trebui sa fie aproape triplu fata de valoarea pe care o are in acest moment, potrivit lui Daianu.
"Mecanismul de Stabilitate Europeana ar trebui sa aiba o dotare financiara mult peste ce are acum, valoarea actuala fiind foarte mica in raport cu situatia din zona euro", a declarat Daianu. "Acest firewall european ar trebui sa fie de cel putin 2.000 miliarde de euro. Aceasta dotare ar avea o functie care ar detensiona pietele si ar reduce apetitul investitorilor de a realiza presiuni".
La sfarsitul lunii trecute, guvernele europene au cazut de acord asupra valorii totale a Mecanismului Permanent de Stabilitate, de 800 miliarde de euro, suma ce include cele 300 de miliarde destinate ajutarii Greciei, Irlandei si Portugaliei.
Acest zid de protectie nu contine si restul de 240 miliarde euro ramase in cuferele Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF), fondul temporar de salvare a statelor europene. Astfel, puterea de creditare a UE se ridica la peste 700 miliarde euro.
Problema Europei: discrepanta
Dupa parerea lui Daianu, cea mai mare problema a Europei... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 12:08
Chiar daca deprecierea euro pare o solutie facila pentru iesirea UE din criza, acest lucru nu este posibil deoarece nu va fi permis niciodata de statele puternice, precum SUA sau Japonia.
Scaderea euro in raport cu restul valutelor de referinta de pe piata este o idee din ce in ce mai vehiculata atat in lume, cat si in Romania. Aceasta manevra ar face pietele europene cu probleme, precum Spania si Italia, mai competitive si ar duce per ansambu la revenirea economica a zonei euro.
Dupa parerea lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), aceasta este singura solutie fezabila pentru criza din zona euro.
"Deprecierea monedei euro va stimula intreaga zona euro fata de restul lumii si va ajuta tarile mai putin performante din zona euro, prin efectele de amploare pe care le-ar implica. Aceasta nu este o solutie pe termen lung, dar ar da timpul necesar pentru luarea unor masuri care sa duca la cresterea productivitatii muncii", a spus Croitoru.
Insa Daniel Daianu, profesor la SNSPA si fost ministru al Finantelor, spune ca acest lucru este imposibil, deoarece aceasta nu reprezinta o masura de control de care Europa sa dispuna dupa bunul plac, ci are nevoie de acceptul marilor puteri ale lumii.
"In primul rand, aceasta masura nu poate sa functioneze deoarece euro nu poate fi depreciat cum vrea Europa, ci cum vor si altii. Scopul si rezultatul acestei masuri ar fi cresterea competitivitatii UE, iar Germania ar ajunge o putere... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:35
Noul tratat privind guvernanta nu era cu adevarat necesar pentru iesirea din criza, ar fi fost mai bun un acord in cadrul legislatiei normale a UE, au aratat eurodeputatii intr-o rezolutie adoptata joi.
Acesta tratat interguvernamental ar trebui sa fie compatibil cu pachetul de sase legi privind guvernanta economica si sustinut de masuri imediate pentru abordarea constrangerilor pe termen scurt din zona euro, a spus Parlamentul European in rezolutia adoptata joi. Cu toate acestea, deputatii europeni s-au aratat multumiti de faptul ca noul tratat include multe din propunerile facute de reprezentantii parlamentari.
Rezolutia, care prezinta prioritatile Parlamentului European, a fost adoptata cu 443 de voturi pentru, 124 impotriva si 75 de abtineri. Votul a avut loc in urma dezbaterii de miercuri la care au participat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso privind rezultatele Consiliului European.
Dezbaterea a fost dominata de cereri - din partea majoritatii grupurilor - de actiune pentru restaurarea cresterii si reducerea somajului.
Rezolutia spune ca varianta finala a textului este mai buna decat cea initiala si ca aceasta ia in considerare insistentele deputatilor europeni privind acordarea unei mai mari atentii cresterii, alaturi de restrictiile fiscale si derularea activitatilor in cadrul normal al UE ori de cate ori este posibil.
Rezolutia mai saluta faptul ca tratatul reduce riscul... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 17:30