Timpii de asteptare la iesirea din tara prin punctele de trecere a frontierei Nadlac I (pe DN 7) si Nadlac II (pe autostrada paneuropeana) au ajuns la doua ore, sambata dimineata, cele doua puncte fiind folosite la capacitatea maxima pentru tranzitare.
Conform aplicatiei online de monitorizare a traficului de pe site-ul Politiei de Frontiera, la Nadlac I sunt deschise trei artere pe sensul de iesire din tara si doua pe intrare, iar la Nadlac II sunt deschise noua artere la iesire si doua la intrarea in Romania. Cu toate acestea, cel putin 120 de minute se asteapta pentru verificarea documentelor celor care pleaca din tara.
Aplicatia mentioneaza ca aglomeratia este cauzata de numarul mare de calatori si vehicule care tranziteaza frontiera.
Reprezentantii Politiei de Frontiera Arad au declarat, pentru AGERPRES, ca aglomeratia este mai mare decat vineri, cand mii de romani au inceput sa se intoarca la locurile lor de munca din strainatate, dupa ce au petrecut sarbatorile in tara alaturi de familii. Traficul este in crestere in conditiile in care in weekend multi romani din vestul tarii obisnuiesc sa plece in excursii in Ungaria sau Austria.
Autoritatile arata ca in urmatoarele zile, punctele de la frontiera cu Ungaria se vor mentine aglomerate si vor fi luate masuri pentru efectuarea unui control operativ.
Politistii de frontiera le recomanda soferilor care pleaca spre vestul Europei sa verifice online care puncte de control nu sunt aglomerate, pentru a evita... mai mult
Sambata, 04 Ianuarie 2020, ora 10:49
Utilizatorii retelei de metrou pot folosi, incepand de joi, o noua iesire la statia de metrou Tineretului de pe magistrala 2, care a fost inaugurata de oficialii Metrorex si ai Ministerului Transporturilor.
Cea de-a doua iesire este orientata in directia Piata Unirii, si beneficiaza de lift.
Dragos Titea, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, a anuntat ca alte 5 statii de pe magistrala 2 urmeaza sa fie dotate cu o noua iesire.
"Aceasta iesire este o investitie noua, o investitie de aproape 18 milioane de lei cu tot cu TVA, bani din fonduri europene. Este o investitie pe care vrem sa o dam in folosinta intr-o prima etapa, urmand ca in perioada urmatoare sa dam drumul si la celelalte 5 statii care necesita o a doua iesire de pe magistrala 2, si mai avem inca doua statii pe magistrala 1. Incepem sa spunem ca lucrurile se misca bine, Ministerul este alaturi de companiile din subordine, si atragem si fonduri europene.
Despre magistrala 2, va pot spune ca modernizarea a inceput in doua etape, prima etapa a fost achizitionarea celor 23 de trenuri, urmand ca acum sa dam drumul la o alta investitie de modernizare a caii de rulare si finalizam cu cele 5 deschideri de noi guri de metrou", a declarat Dragos Titea. ...citeste mai departe despre "A fost inaugurata o noua iesire a statiei de metrou Tineretului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Mai 2019, ora 12:37
Uniunea Europeana ii transmite Theresey May ca va trebui sa organizeze un nou referendum in schimbul prelungirii termenului pentru iesirea Marii Britanii din UE.
Potrivit The Times, premierul britanic a fost deja anuntata de inalti oficialu UE ca acestea sunt conditiile pentru extinderea Acordului 50.
Theresa May este asteptata sa solicite, pentru saptamana viitoare, un summit al liderilor UE in care sa fie discutat acest subiect.
Dupa ce, doua zile la rand, orice a propus Parlamentului a fost respins categoric, Theresa May a obtinut, joi, "o victorie" si motiunea ei a fost votata. Insa asta nu inseamna ca Londra are vreo idee ce se va intampla cu Brexit-ul.
Motiunea propusa joi de May si votata de Parlament pleaca de la premisa ca Brexit-ul nu se poate produce pe 29 martie. Asadar, singura certitudine este ca trebuie sa fie ceruta o prelungire a Articolului 50. Motiunea prevede doua scenarii:
1. Parlamentul voteaza, totusi, acordul negociat de May cu Bruxelles-ul - data limita: 20 martie. May cere apoi UE o amanare a Brexit-ului pana pe 30 iunie, astfel incat Parlamentul sa aiba timp sa adopte actele legislative de retragere din Uniunea Europeana.
2. Parlamentul nu voteaza nici a treia oara acordul lui May (scenariul cel mai probabil), asa ca ea se va duce pe 21 martie la reuniunea Consiliului European, insa avertizeaza Parlamentul ca va avea nevoie de un plan clar si in ce priveste actiunile urmatoare si in ce priveste data la care, totusi, Marea... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 17:25
Marea Britanie are dreptul de a retrage unilateral notificarea de iesire din Uniunea Europeana, conform opiniei prezentate marti de Avocatul General pe langa Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
"Avocatul General Campos Sanchez-Bordona propune Curtii de Justitie sa declare ca Articolul 50 ... permite revocarea unilaterala a notificarii intentiei de retragere din Uniunea Europeana", a informat CJUE intr-un comunicat, citat de Reuters si dpa.
A conditiona decizia de renuntare la Brexit de acordul celorlalte 27 de state membre ar fi "incompatibil" cu regulile referitoare la iesirea din blocul comunitar, a argumentat Manuel Campos Sanchez-Bordona.
Opiniile Avocatului General nu sunt constrangatoare, dar CJUE tinde sa le urmeze in deciziile sale finale.
Curtea Suprema a Scotiei a sesizat CJUE pentru o hotarare preliminara cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie sa poata revoca unilateral decizia de a iesi din Uniunea Europeana.
Guvernul de la Londra a declarat ca intrebarea este pur ipotetica, intrucat nu are intentia de a reveni asupra deciziei de iesire din UE.
Parlamentul de la Londra incepe marti cinci zile de dezbateri asupra Brexit-ului, inainte de votul din 11 decembrie cu privire la acordul incheiat de prim-ministrul Theresa May cu Uniunea Europeana. ...citeste mai departe despre "Marea Britanie poate revoca unilateral decizia de iesire din UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 12:44
Marea Britanie isi va inainta propunerile pentru rezolvarea obligatiilor sale financiare fata de Uniunea Europeana pana la Consiliul European din decembrie, a declarat duminica ministrul de finante Philip Hammond, potrivit Reuters.
Liderii UE i-au transmis vineri premierului britanic Theresa May ca mai este mult de munca pentru a debloca negocierile privind Brexit-ul, blocul comunitar reamintind de termenul limita, stabilit pentru inceputul lui decembrie, pana la care sefa guvernului de la Londra trebuie sa faca propuneri privind factura iesirii din UE.
"Vom inainte propunerile noastre Uniunii Europene la timp pentru Consiliu", a spus Hammond la postul de televiziune BBC.
Vineri, Theresa May s-a intalnit cu liderii europeni cu ocazia unui summit al UE pe teme sociale la Goteborg, in Suedia, in incercarea de a debloca discutiile privind suma pe care ar trebui sa o plateasca Marea Britanie la iesirea din blocul comunitar, care ar trebui sa se produca peste 16 luni.
Ea a semnalat din nou ca va spori oferta initiala, estimata la 20 de miliarde de euro, aproximativ o treime din cat solicita Bruxellesul.
In acelasi interviu pentru BBC, Philip Hammond a mai declarat ca guvernul britanic se afla intr-un moment de cotitura, dupa un an dificil, Londra fiind aproape de punctul in care poate reduce datoria publica.
"Cred ca ne aflam intr-un fel de punct de cotitura. Am avut un an dificil", a spus Hammond, adaugand ca Marea Britanie este acum "pe punctul de a face... mai mult
Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 13:59
Britanicii regreta deja decizia luata in urma cu un an - de iesire din Uniunea Europeana. Un sondaj arata ca, daca ar putea, votantii din Marea Britanie ar intoarce decizia Brexitului.
Astfel, daca un al doilea referendum ar avea loc acum, rezultatul ar fi intors, scrie Metro, care citeaza un studiu Survation.
Potrivit acestuia, 54 la suta dintre britanici ar vota sa ramana in Uniunea Europeana, iar 46 la suta ar prefera in continuare iesirea.
55 la suta dintre intervievati doresc o coalitie de partide care sa negocieze pentru Brexit, iar 32 la suta sustin ca minoritatea conservatorilor ar trebui sa negocieze.
De asemenea, 36 la suta dintre cei intervievati spun ca cel mai bun rezultat al negocierilor ar fi intreruperea discutiilor despre iesirea din UE si conlucrarea pentru a ramane in continuare in Uniune.
In ce priveste acordul final, 46 la suta dintre respondenti spun ca merita sa voteze, iar 47 la suta se opun realizarii unui referendum.
Sondajul a avut loc in perioada 28-30 iunie, pe un esantion de 1.017 britanici, prin telefon.
Citeste si:
La un an de la referendum, marile intrebari despre Brexit raman. Iata si cateva raspunsuriThe Guardian: Brexitul a fost, este si va fi gresitReguli dure pentru cetatenii UE care vor sa ramana in UK dupa Brexit. In ce conditii iti poti aduce familia?Scotia face referendum de independenta dupa ce se stabilesc termenii Brexitului ...citeste mai departe despre "Britanicii nu mai vor iesirea din Uniunea... mai mult
Duminica, 02 Iulie 2017, ora 18:23
Emil Boc a anuntat, vineri, ca va amplasa indicatoare multilingve la intrarile si iesirile din oras, in limbile romana, maghiara si germana, dar si in limba latina, asa cum a fost numita localitatea la infiintare, in timpul imparatului roman Hadrian.
Primarul orasului Cluj a spus ca, pentru a adopta o formula corecta, care sa respecte si dimensiunea istorica si cea multiculturala a orasului, a apelat la istoricii Universitatii Babes-Bolyai, iar in urma analizei s-a ajuns la concluzia ca orasul sa poarte denumirile Cluj-Napoca, Kolozsvar si Klausenburg, la care sa se adauge, pe un alt panou, denumirea Municipium Aelium Napocense Ab Imperatore Hadriano Conditum (117-138).
"Vom avea prima tabla care reflecta denumirea administrativa in cele trei limbi si cea de-a doua tabla, deasupra, care reflecta dimensiunea istorica a municipiului nostru. Aceasta formula subliniaza dimensiunea istorica a orasului nostru, din antichitate pana in prezent, precum si caracterul multicultural si european al municipiului nostru.
Solutia propusa de Primarie reflecta o realitate istorica validata stiintific si, nu in ultimul rand, este o solutie care isi propune in continuare sa uneasca si nu sa dezbine comunitatea clujeana. Este o solutie europeana a timpului prezent", a spus Emil Boc, in cadrul unei conferinte de presa.
El a mai afirmat ca in acest fel ar urma sa se stinga si procesul in instanta privind inscriptionarea multilingva a indicatoarelor orasului.
Pe 21 februarie,... mai mult
Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 16:53
Intr-un demers fara precedent in istorie, Marea Britanie initiaza miercuri oficial procedura formala care va avea ca deznodamant Brexitul, iesirea din Uniunea Europeana, dupa mai mult de patru decenii de apartenenta la blocul comunitar.
Agentia EFE prezinta pasii ce vor urma lansarii acestei proceduri.
In cursul zilei de miercuri, ambasadorul britanic pe langa UE, Tim Barrow, va inmana personal presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Executivul de la Londra notifica activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.
Din acel moment, incepe numaratoarea inversa pentru stabilirea, prin negocieri, a conditiilor iesirii Marii Britanii din blocul comunitar si a viitoarelor relatii dintre aceasta tara si UE, inclusiv relatii comerciale, proces care conform aceluiasi articol din tratat ar trebui sa fie finalizat intr-un termen de doi ani.
La Londra, tot miercuri, premierul Theresa May se va prezenta in fata Camerei Comunelor pentru a informa deputatii ca a activat articolul 50.
Dupa ce va primi scrisoarea, Donald Tusk va face o scurta declaratie de presa, iar a doua zi va trimite celorlalti 27 de lideri europeni un proiect privind liniile directoare ale negocierii Brexitului, acest mandat de negociere urmand sa fie definitivat pana la summitul UE din 29 aprilie, convocat special pentru aceasta tema.
La negocierile care vor urma, premierul Theresa May va urmari sa obtina un acord care sa multumeasca toate cele patru entitati ce... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 23:19
Toti cetatenii, europeni si non-europeni, vor fi verificati de fiecare data cand intra sau ies din UE, potrivit noului Regulament Schengen, prezentat miercuri de europarlamentarul Monica Macovei si care, cel mai probabil, va intra in vigoare in luna aprilie.
Noul Regulament Schengen a intrat miercuri in dezbaterea Parlamentului European, care va da un vot in acest sens joi.
Monica Macovei - care a fost raportor al Parlamentului European pentru modificarea Regulamentului Schengen, deci a contribuit la redactarea si negocierea documentului - sustine ca "granitele Romaniei, desi nu este membra a spatiului Schengen, vor fi pazite si protejate la acelasi nivel cu statele Schengen".
Intr-o conferinta la Strasbourg, Macovei a declarat ca una dintre modificari se refera la verificarea cetatenilor non-europeni.
"In acest moment, cetatenii non-europeni sunt verificati doar la intrarea, nu si la iesirea din UE. De acum vor fi verificati si la iesirea din UE - spun UE si nu Schengen, pentru ca sunt incluse si Romania si Bulgaria.
Vor fi verificati in bazele de date. Este obligatorie verificarea in bazele de date Schengen si Interpol, dar si in alte baze de date relevante, cum ar fi Visa sau, pe viitor, baza de intrare si iesire din UE. Statele membre pot verifica si in baze de date nationale", a explicat europarlamentarul.
O alta modificare consta in faptul ca vor fi verificati toti cetatenii europeni, atat la intrarea, cat si la iesirea din UE, "pentru a preveni... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 16:49