Asigurarea consumului de gaze al clientilor casnici si al centralelor care produc caldura va fi o provocare, daca iarna urmatoare va fi una dificila, iar furnizorii de gaze nu primesc cantitatile necesare din timp, au declarat, marti, pentru AGERPRES, reprezentantii E.ON Romania.
Acestia au fost intrebati ce efecte va avea pe piata gazelor, la iarna, decizia ANRE de scadere cu 5% a preturilor reglementate, de la 1 iulie.
"Ramane o provocare a pietei de gaze naturale asigurarea volumelor necesare din productia interna. Daca pe fondul plafonarii pretului la 68 lei/MWh va creste consumul casnicilor si al producatorilor de energie termica este posibil sa creasca importurile in iarna pentru acoperirea necesarului de consum al pietei libere. De asemenea, consideram ca si acoperirea consumului clientilor casnici si al producatorilor de energie termica va fi o provocare daca iarna va fi una dificila, iar noua nu ne vor fi asigurate din timp si la nivelul integral acoperitor cantitatile necesare din productia interna pentru acoperirea consumului acestor clienti", au aratat oficialii E.ON.
Ei nu au dorit sa comenteze, insa, decizia ANRE de ieftinire a gazelor.
"Stabilirea preturilor la gaze naturale pentru segmentul reglementat al pietei este in sarcina Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) . Compania noastra a pus la dispozitia Autoritatii toate informatiile necesare solicitate. Asteptam sa primim de la ANRE documentatia care contine toate... mai mult
Marti, 25 Iunie 2019, ora 16:03
Pretul gazelor ar putea sa scada, de la 1 iulie 2016, cu pana la 10%, ca urmare a evolutiei internationale a tarifelor, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.
"Pe moment, asa cum a evoluat consumul in Romania, este suficienta productia de gaze din intern. Dar, pentru perioada de iarna, noi am estimat ca din punct de vedere al sigurantei sa stabilim un minim de 3% care sa fie importat pentru consumatorii casnici. Pretul gazului la nivel international a inceput sa scada, fiind legat de pretul titeiului, ceea ce ne face sa credem ca anul viitor o sa ne intalnim pe piata cu preturi mult mai mici decat cele care sunt in acest moment.
Estimam ca de la 1 iulie (2016 - n.red.), pretul gazului, deci ne referim doar la pretul gazului din cadrul facturii, nu si la celelalte preturi asociate, poate sa scada pana la 10%", a afirmat Nicolae Havrilet, la o conferinta pe teme energetice.
Gaze mai ieftine pentru ...citeste mai departe despre "Veste buna pentru romani: Cu cat s-ar putea ieftini gazele" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 19:51
De la 1 iulie, gazele s-ar putea scumpi cu 6-7% in Romania, in timp ce in Bulgaria se vor ieftini incepand cu luna aprilie.
Cresterea preturilor din tara noastra este determinata de calendarul de liberalizare.
"Avem o hotarare de Guvern care expira la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie sa se dea alta hotarare de Guvern si sa se stabileasca preturile pentru etapele urmatoare ale aplicarii calendarului (de liberalizare a pretului gazelor - n.red.).
Se pune problema sa modificam calendarul dupa evenimentele reale. Calendarul initial spunea ca se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare - n.red.), ori noi, pe piata libera, avem 90 lei/MWh si pretul are tendinta de scadere. Nu avem cum sa mai mergem peste ...citeste mai departe despre "Gazele se scumpesc in Romania - In Bulgaria se ieftinesc" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 15:42
Preturile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici vor scadea, in medie, cu 3,9%, incepand cu data de 1 aprilie 2015, a anuntat, vineri, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei a aprobat, in sedinta de vineri, 27 martie 2015, preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici.
In conformitate cu metodologiile de tarifare, incepand cu data de 1 aprilie 2015, preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici vor scadea in medie cu 3,9% (medie calculata in functie de ponderea fiecarui furnizor din cei 39 care livreaza gaze naturale clientilor casnici din piata reglementata) ", se mentioneaza intr-un comunicat postat pe site-ul ANRE.
Facturi mai mari la gaze: Cand si cu cat vor creste
Potrivit ANRE, aceasta reducere se datoreaza scaderii costurilor pentru achizitia gazelor naturale destinate ...citeste mai departe despre "De la 1 aprilie, se schimba tariful la gaze: Clientii E.ON vor plati mai mult, cei ai GDF SUEZ, mai putin" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Martie 2015, ora 08:36
Pretul petrolului scade pe zi ce trece; boomul inregistrat de catre gazele de sist a redus pretul gazelor naturale in Statele Unite la o treime din pretul din Franta; Germania a facut apel la Suedia pentru sustinerea extinderii minelor de carbune, iar eforturile Uniunii Europene de a trece la energia eco intampina dificultati. Pentru companiile care se intreaba unde sa se localizeze, lumea s-a intors cu susul in jos.
Ieftinirea energiei duce la ieftinirea fortei de munca. Timp de doua decade, cea mai puternica forta a globalizarii industriale a fost diferenta dintre salariile platite e catre tarile dezvoltate si cele din China. Aceasta a determinat marile industrii (textila, de electronice etc) sa mute productia din fabricile costisitoare din Statele Unite si Europa in tari in care oamenii muncesc mai mult pentru salarii mai mici, apreciaza Financial Times.
Acum, cand diferentele salariale dintre nord si sud devin tot mai mici, diferenta de costuri pentru energie se accentueaza. Salariile din China s-au ridicat la mai mult de jumatate din cele din SUA, conform Grupului de Consultanta din Boston. Intre timp, preturile energiei au scazut, iar tarile care produc petrol Opec nu au reusit sa opreasca declinul. Cateva tari norocoase, printre care si SUA, au numai beneficii din aceste doua trenduri.
Desi combustibilul ieftin ar trebui sa fie benefic pentru orice tara dependenta din punct de vedere al energiei, castigurile nu sunt impartite frateste. Beneficiarul cel mare... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 08:15
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a precizat ca pretul gazelor ar putea scadea, in ciuda calendarului de liberalizare.
"Inteleg de la ANRE, referitor la gaz, ca procentul de impozit pentru marii consumatori in aprilie in comparatie cu martie a scazut de la 20 si ceva la suta, la 4%. Deci, o scadere foarte mare, un impact pozitiv pe factura platita de consumatorul industrial. La consumatorii casnici, la o parte dintre ei vor fi scaderi, in special in zona Bucurestiului, deci acolo unde distribuitor este compania GDF Suez vor fi scaderi cu aproximativ 2%, confirm datelor ANRE.
In zona unde distribuie alte companii mai mici, de exemplu in Constanta, vor fi scaderi cu 4%, iar in zona unde distribuie EON va fi o crestere de 1,5-1,6% pentru ca aceste cresteri ale gazului din productia interna sunt corelate cu revizuirea tarifelor de distributie si sunt corelate cu scaderea procentului de ...citeste mai departe despre "Ministrul Energiei: Pretul gazelor ar putea sa scada - cum este posibil" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 13:47
Indiferent de micile conflicte iscate printre localnicii din Pungesti, aprecierea specialistilor la nivel global este ca folosirea hidrocarburilor din sisturi bituminoase, numite uneori gaze de sist, reprezinta cea mai de seama inovatie energetica a secolului nostru.
Energia provenita din sisturi ocupa primul loc nu numai datorita abundentei sale in Statele Unite, dar si datorita impactului sau mondial, iar evolutia acestui impact s-ar putea sa fie spectaculoasa in noul an 2014, apreciaza Project Syndcate.
2 milioane locuri de munca la gzele de sist
Imensele rezerve de hidrocarburi provenite din sisturi bituminoase ale Statelor Unite si-au aratat deja efectul asupra pietei gazelor, iar pretul lor in SUA au scazut spectaculos la o treime.
Dar mai intervine si impactul politic. Energia din sisturi are tendinta sa aduca modificari majore in ce priveste rolul Statelor Unite atat in Orientul Mijlociu, cat si in alte zone ale Asiei. Nu pare deloc intamplator faptul ca, de cand ...citeste mai departe despre "Revolutia gazelor de sist zguduie omenirea" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 15:31
Decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) de reducere a pretului gazelor naturale pentru industrie incepand cu 1 iulie nu va avea ca efect ieftinirea alimentelor. Producatorii sustin ca valul de scumpiri ale energiei de anul trecut nu s-a reflectat in preturile produselor alimentare, iar o ieftinire a gazului cu 5% este prea mica pentru a produce influente."In conditiile in care ponderea cheltuielilor cu energia in costurile alimentelor este in medie de aproximativ 6%, o scadere cu doar 5% a pretului numai la gaze nu va conduce la o rearanjare a preturilor, adica nu vom asista la scaderi sesizabile ale preturilor la alimente", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA).
In plus, afirma Dragos Frumosu, preturile oricum stagneaza de cel putin cinci luni la alimente, vanzarile sunt in cadere libera, iar piata neagra a atins cote alarmante, premise care arata ca nu mai ai de unde sa scazi pretul la alimente.
"O eventuala scadere a pretului la gaze naturale cu peste 10% ar putea avea o influenta in scaderea pretului la unele produse precum painea cu 1-2%. In plus, trebuie stapanita cumva, de catre stat, piata neagra a alimentelor, care in cazul painii e de aproape 80%, iar la carne si lapte urca spre 50%. Probabil, doar o stagnare, si nu o scadere, a pretului la alimente este posibila pentru urmatoarele luni", a precizat presedintele FSIA. mai mult
Joi, 18 Iunie 2009, ora 09:04
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei estimeaza ca pretul gazelor furnizate consumatorilor in regim reglementat s-ar putea miscora cu aproape 12%, incepand cu luna aprilie. Astfel, pretul gazelor va ajunge la circa 68 lei/MWh, informeaza Pro Tv. Pentru aceste calcule, ANRE a luat in calcul un pret al gazelor din productia interna de 45,71 lei/MWh, identic cu cel din trimestrul precedent. Mai mult, in trimestrul doi, se anticipeaza o reducere a ponderii importurilor de gaze in consumul national, de la 25% in primul trimestru, la 20%. Pretul gazelor importate va scadea si el in perioada aprilie-iunie la 370 dolari/1.000 metri cubi, de la 480 dolari/1.000 metri cubi in perioada ianuarie-martie. mai mult
Luni, 16 Martie 2009, ora 13:43