A fost atata zarva zilele astea cu maretul plan de relansare economica a Romaniei incat am crezut ca revenirea aia in V chiar poate sa devina o alternativa. In fapt, dupa ce am vazut marele plan, revenirea in V s-a transformat intr-o poveste de adormit... economia.
Ceea ce am auzit la TV a fost o serie de discursuri sforaitoare pe care le auzim din patru in patru ani. Esenta populismului se reduce la ecuatia - drum, scoala si spital. Altfel spus promitem cate ceva pentru fiecare, important e sa iasa numaratoarea la vot.
Domnilor politicieni, lumea s-a schimbat, asa cum des obisnuiti sa spuneti dupa pandemia asta de Covid, si oamenii nu mai pun botul la promisiunile dezlanate ale politicienilor (scuzati-mi limbajul neacademic, dar incerc sa vorbesc inclusiv pe intelesul membrilor de partid care nu si-au luat bacul dar care-mi promit mie ca vor atrage bani europeni si vor construi 3k de km de autostrada).
Planul. Planul in sine este foarte bun. Promite o schimbare de macaz din concentrarea strategiilor economice de consum in strategii de investitii. Asta vedem la o privire din avion. Daca ne apropiem de promisiuni realizam ca nu avem altceva decat aceleasi ciorbe reincalzite. Este si normal ca PSD-ul sa urle ca i s-au furat ideile. Acum nu mai vorbim de faptul ca social democratii ar trebui sa taca malc pentru ca in trei ani de guvernare nu au reusit sa faca nimic din ce au promis pe partea de investitii. Toti banii i-au tocat in consum distrugand incet dar sigur... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 13:54
Planul de relansare economica anuntat astazi de Guvern primeste deja critici din partea unor lideri politici. Deputatul USR Claudiu Nasui l-a caracterizat drept "o ciorba reincalzita" in prag de alegeri.
"Este chiar trist sa te uiti peste planul de > propus de PNL. Practic este o salata plina cu scheme de subventii din banii contribuabililor, combinata cu vesnica ciorba reincalzita a > in prag de alegeri.
Se reiau si teme vechi precum salvarea de la faliment a unor corporatii din banii romanilor. O idee extrem de proasta pentru Romania, dar extrem de buna pentru corporatii care au facut pierderi si ar vrea sa le verse in contul statului roman. Se infiinteaza inca o banca de stat. Statul roman avea 2 banci acum un an, a mai cumparat una, iar acum guvernul PNL vrea sa mai infiinteze inca una.", a scris Nasui pe contul sau de Facebook.
Deputatul USR spune ca se reia si "ideea esuata a domnilor Dragnea si Valcov a unui fond suveran de investitii. Cand il facea PSD nu era bun. Dar acum ca mana pe robinetul de bani e de la PNL, fondul devine bun. O sa ne spuna ca nu e la fel. De fapt e fix la fel, exact cu aceleasi companii pe care voiau si Dragnea-Valcov sa le puna la capusare.
Din ce bani vom face toate astea? Vorbim de zeci de miliarde de lei. Evident din banii nostri. Statul ne ia in fiecare luna jumatate din salariu. Romania are printre cele mai mari impozitari ale muncii pe salariile mici din toata Europa. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca apoi ne ia TVA si... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 11:35
O parte substantiala din viitorul pachet de masuri avut in vedere de Uniunea Europeana, in ideea de a stimula relansarea economiei dupa pandemia de coronavirus, trebuie sa fie sub forma de granturi mai degraba decat sub forma de imprumuturi, a declarat economistul sef al Fondului Monetar International, Gita Gopinath, informeaza Reuters.
"Altfel nu va promova revenirea economiei", a spus Gita Gopinath pentru revista germana Der Spiegel.
Liderii UE au convenit in luna aprilie sa puna la punct un fond de urgenta in ideea de a ajuta blocul comunitar sa isi revina din pandemia de coronavirus, insa detaliile finale nu au fost stabilite inca.
Romania se situeaza printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, in valoare de pana la 750 de miliarde de euro, prezentat de Comisia Europeana. Executivul comunitar a alocat pentru Romania suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentand granturi. Pe langa granturi, statele membre UE vor beneficia si de imprumuturi. In cazul Romaniei, planul Comisiei prevede imprumuturi in valoare de 11,580 miliarde de euro astfel ca suma totala, granturi si imprumuturi, alocata tarii este de 31,206 miliarde de euro.
Propunerea Comisiei Europene are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE, care au opinii diferite cu privire la acest subiect. ...citeste mai departe despre "Fondul de relansare a economiei al UE trebuie sa fie sub forma de granturi, anunta economistul sef al... mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 12:20
Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se vor reuni joi intr-o videoconferinta, insa sunt sanse slabe sa se ajunga la o decizie finala cu privire la modul in care va fi finantata revenirea economiei dupa pandemia de coronavirus, sustin surse diplomatice si oficiali citati de Reuters.
La o discutie pregatitoare cu delegatii statelor membre UE, care a avut loc luni, Executivul comunitar le-a comunicat ca, potrivit estimarilor sale, pandemia de coronavirus ar putea anula pana la o zecime din PIB-ul continentului.
Sursele citate de Reuters sustin ca, la discutiile care au avut loc luni, Comisia Europeana le-a spus delegatilor celor 27 de state membre UE ca ar dori sa finanteze un nou fond de relansare economica via majorarea asa-numitului plafon maxim din urmatorul buget comunitar.
Desi acest buget acopera perioada 2021-2027, Comisia cere o majorare temporara, in 2021-2022, a garantiilor oferite de state pentru "resursele proprii" ale bugetului UE, ceea ce ar permite Executivului comunitar sa stranga mai multi bani pe baza acelor garantii.
Sursele citate de Reuters sustin ca reprezentantii unor state precum Austria, Germania, Olanda si Suedia, renumite pentru ca adopta o politica fiscala conservatoare si care pana acum au refuzat ideea unei mutualizari a datoriilor in UE, au subliniat la reniunea de luni ca un astfel de fond de revenire trebuie sa fie unul temporar.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a apreciat saptamana trecuta ca... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 10:51
Primele luni ale anului 2015 ne vor spune incotro ne vom indrepta insa antreprenorii joaca un rol major in relansarea sustenabila a economiei, spun specialistii.
"Daca proprietarii de afaceri si antreprenorii vor reusi prin leadership si propriul exemplu sa insufle curajul necesar managerilor sa-si asume progresul mai acelerat, anul 2015 va fi probabil cel mai bun an dupa 2008 incoace si va reprezenta punctul de inflexiune catre relansarea sustenabila a economiei din Romania. Premizele cresterii exista", explica antreprenorul Laszlo Pacso, Presedintele Asociatiei Dezvoltatorilor de Solutii de Comunicare Online (ADESCO), dar si Fondator si Coordonator Business Days Business Days.
Scaderea somajului si cresterea usoara, dar constanta a economiei, sunt premise pentru dezvoltarea multor afaceri care se bazeaza pe cresterea consumului, mai spune antreprenorul si organizatorul evenimentului care incepe pe 10 decembrie la Bucuresti.
"In acelasi timp, sesizam un grad mare de oboseala in randul afacerilor care au suferit de pe urma crizei si o nevoie din ce in ce mai mare a celor care conduc astfel de afaceri pentru relaxare si echilibru. Afacerile care se bazeaza pe explorarea acestor nevoi vor avea de asemenea succes", mai spune Laszlo Pacso, intr-un interviu acordat Business24.
Pregatiti o noua editie Business Days la Bucuresti. Ce surprize ne asteapta acolo?
Intr-adevar pregatim editia numarul 17 Business Days. O editie speciala, pentru ca aduce cateva lucruri... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 09:40
Barierele culturale si precautia infraneaza inovatia la nivel european si trag in jos economiile din zona euro. Pentru a relansa economia si a tine pasul cu state mari, precum SUA, Europa ar trebui sa-si regandeasca strategiile de abordare in mediul de afaceri si sa-si asume mai multe riscuri, nu sa se multumeasca doar cu stagnarea.
Europa ar trebui sa incurajeze mai mult jucatorii economici sa isi asume riscuri, daca vrea sa isi dezvolte economia. Jucatorii prudenti nu fac decat sa traga in jos economia tarii lor, sustine economistul-sef al General Electric (GE), Marco Annunziata.
Pentru a prinde din urma economiile puternice ale lumii, Europa ar trebui sa simplifice si sa grabeasca procedurile de faliment, astfel incat companiile sau antreprenorii care au esuat sa aiba posibilitatea sa se relanseze mai repede si sa prosepere in afaceri scrie Bloomberg.com.
Annunziata a explicat de ce este bine ca tarile din zona euro sa-si contureze o cultura de afaceri in care totul se misca repede, chiar si dupa inregistrarea de esecuri, cu mai mult accent pe risc. "Stagnarea, fara a incerca ceva nou, este mai sigura, dar este o forma de esec", a declarat economistul cu privire la faptul ca multe companii care falimenteaza nu mai au curajul sa o ia de la capat.
Economia Uniunii Europene a supravietuit cu greu in ultimii cinci ani, sufocata de datoriile suverane din zona euro. Cu o inflatie aproape de cel mai mic nivel din ultimii cinci si cu o crestere de 0,2% in zona euro,... mai mult
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 13:15
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a felicitat pe Francois Hollande pentru victoria in prezidentialele din Franta, subliniind ca obiectivul comun al Frantei si Europei este relansarea economiei europene.
"Provocarile care apar sunt numeroase pentru Franta, ca si pentru Uniunea Europeana. Sunt convins ca impreuna avem capacitatea de a le face fata, iar mobilizarea formidabila pe care am vazut-o pe parcursul acestei campanii electorale este dovada vitalitatii democratiei franceze, a sprijinului majoritatii francezilor pentru constructia europeana. Stiu ca pot conta pe angajamentul personal al lui Francois Hollande pentru avansarea integrarii europene", a declarat Barroso.
El a adaugat ca impartaseste ideile lui Hollande privitoare la nevoia de investitii in cresterea economica si in marile retele infrastructurale, printr-o mobilizare sporita a Bancii Europene de Investitii (BEI) si a fondurilor disponibile din bugetul european, mentinand insa obiectivul consolidarii bugetare si reducerii datoriei publice.
In declaratia sa, seful executivului comunitar a salutat si masurile luate de fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy in ultimii cinci ani, apreciind ca presedintia franceza a Consiliului UE, asigurata un semestru din anul 2008, a fost un model de vointa, ambitie politica si cooperare cu executivul UE.
Barroso si-a exprimat convingerea ca "nu poate exista o Europa solida fara o Franta profund angajata in Europa", a spus presedintele... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 11:29
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, precizeaza ca posibile noi masuri de relansare economica se vor afla, saptamana viitoare, in stadiul de discutii in cadrul Coalitiei, si nu in acela de decizii guvernamentale. discutiile ce urmeaza sa aiba loc saptamana viitoare in Coalitie, informeaza NewsIn. Precizarea lui Borbely, facuta prin intermediul institutiei pe care o conduce, vin "pentru a nu mai exista speculatii pornind de la declaratiile sale", dupa cum au explicat, marti, reprezentantii Ministerului Mediului.Acestia din urma reamintesc, in acest context, declaratia facuta de ministru in cadrul conferintei de presa de luni.
"UDMR a propus, si Coalitia a acceptat, ca saptamana viitoare, sa avem o discutie cu ministrul Finantelor si cu Guvernatorul Bancii Nationale, eventual si cu altii, pentru un pachet de masuri suplimentare fata de cele care sunt acum, de revigorare a economiei.
Pot sa dau si doua exemple, este vorba despre cardul Kogalniceanu, asa l-am denumit noi, un card pentru IMM-uri care sa dea posibilitatea de a lua o investitie, pana la o suma nu prea mare, de 100 000 - 150 000 Euro.
Cealalta idee, pe care am spus-o si acum doua saptamani, si de care si Uniunea Europeana este preocupata, este impozitarea bancilor", a spus Borbely. mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 17:01
Mircea Geoana, liderul social democrat, a declarat marti ca Guvernul trebuie sa se pregateasca mai energic pentru etapa relansarii economiei. Liderul PSD a facut in acelasi timp apel catre BNR si firmele romanesti, solicitandu-le sa faca eforturile necesare pentru a iesi din actuala criza financiara. "Cred ca este clipa ca la nivelul Guvernului Romaniei sa se intre intr-o faza mai voluntarista, o faza mai sociala pentru a se reporni creditarea economiei. Orice demers al Guvernului, al bancii centrale si al mediului economic ar fi extrem de util", a declarat liderul PSD cu ocazia participarii la masa rotunda pe tema "Provocari si Oportunitati pentru Firmele Romanesti in Perioada de Criza", organizata de institutul Aspen din Romania. Mircea Geoana a precizat ca firmele ar trebuie sa comunice ca sa depaseasca criza in conditii coerente. In acelasi timp, liderul PSD a reiterat ideea ca iesirea din criza pare mai aproape decat se credea in urma cu cateva saptamani. "Trebuie sa ne pregatim sa relansam economia, actiune care pare a fi mai apropiata decat am crezut in ultimele saptamani. Asta se intampla intr-un moment in care efectele energice ale administratiei Obama in economia SUA incep sa dea sperante, a inceput deja tranzactionarea pe pietele americane. Asta este o incurajare suplimentara de a incerca repornirea creditarii economiei normale", a mai precizat presedintele Senatului. La masa rotunda organizata de institutul Aspen Obiectivul reprezentantii mediului de... mai mult
Marti, 12 Mai 2009, ora 11:36