Situatia fara precedent in care ne aflam ii face pe micii antreprenori sa devina si mai creativi, sa se reinventeze si sa-si depaseasca zona de confort pentru a-si mentine afacerile.
De la vouchere in avans, licitatii inedite si pana la intalniri inspirationale in online sau escape rooms in propria sufragerie, criza scoate la iveala cele mai frumoase idei.
Cu totii, insa, pornesc cu un gand inainte: "Trebuie sa ne ajutam si sa fim optimisti", spun ei la unison.
Camping Fain: De la vouchere pentru cand o fi mai bine pana la licitatii pe social media
Izolarea oamenilor loveste in toate colturile tarii si in toate domeniile de activitate. Tinerii care au creat Camping Fain in judetul Mures au fost si ei nevoiti sa se reinventeze pentru a trece cu bine peste aceasta perioada.
"Cand vorbim despre Camping Fain, subiectul principal este de fapt Spiritul Fain. Dincolo de ineditul conceptului de camping pe care noi l-am creat in Salard, Lunca Bradului, jud. Mures, cu corturi presetate, o taverna primitoare, zona de gatit, hamace, biblioteca, ciubar si multe mesaje care te indruma spre lumina, liniste si revelatie.
In jurul acestui loc s-a creat un spirit care atrage oameni dornici de altceva, oameni care vor sa faca parte din acest proiect care imbratiseaza pe toti cei care respecta omul de langa ei si, mai ales, simt acest loc", explica George, fondatorul Camping Fain, pentru Ziare.com.
"Anul acesta pentru noi a inceput cu multe proiecte menite sa... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 00:00
Cand criza generata de noul coronavirus va trece si lumea va reveni treptat la ritmul normal, vom avea, probabil o surpriza: multe afaceri se vor fi inchis si multe servicii vor ramane fara acoperire.
Tocmai de aceea, poate ar fi util sa privim in perspectiva, din linistea izolarii: ce am putea face pentru viitorul nostru, pentru atunci cand lucrurile vor reveni la normal?
Poate ca acum este momentul sa te gandesti la o afacere. Iar daca nu dispui de banii necesari, expertii AVISSO au alcatuit pentru tine un calendar cu urmatoarele perioade in care poti depune un dosar pentru a obtine fonduri nerambursabile pentru ideea ta.
Lista, desi nu este exhaustiva, include cele mai interesante tipuri de finantari nerambursabile disponibile pentru mediul de afaceri, cu tipurile de proiecte care sunt eligibile si detaliile aferente.
SMEs' Growth: Pana pe 28 mai 2020 poti apela la fonduri norvegiene pentru o finantare intre 200.000 euro si 2 milioane de euro
Rata de cofinantare este variabila (in functie de regiune de dezvoltare si tip de ajutor): minimum 10% contributie nerambursabila (pentru IMM-urile din Bucuresti) - maximum 70% (pentru regiunile mai putin dezvoltate).
Conform unor estimari prezentate de catre operatorul de program, pe apelul anterior, media ajutorului nerambursabil s-a situat la cca. 45% din valorile eligibile ale proiectelor.
Se acorda finantari in trei domenii:
● Green Industry Innovation (buget 11,06 milioane de euro):
- Dezvoltarea,... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 08:30
Putini sunt oamenii care lasa ceva memorabil in urma lor, iar Ovidiu Joita vrea sa fie unul dintre ei. Desi are afaceri ce tind spre jumatate de milion de euro in 2018, el isi doreste ceva mai mult: si-a propus sa creeze prima scoala de SEO din Romania.
Ideea s-a nascut, in primul rand, din lipsa acuta de personal calificat in online.
"Imi doresc sa cresc aceasta industrie. Imi doresc ca peste cativa ani sa las iAgency.ro pe mana unor oameni tineri cu viziune. Pentru a-mi atinge acest obiectiv am considerat ca cel mai bine este sa-i formez chiar eu", spune Ovidiu Joita, fondatorul iAgency.ro, intr-un interviu acordat Business24.
Spune-ne mai multe despre tine.
Am terminat Academia de Sudii Economice, Managementul firmei, in 1999. Am facut si un Master in cadrul Universitatii Bucuresti, in domeniul IT. Din anul al doilea de facultate am inceput sa lucrez.
Sunt foarte multe de spus despre povestea mea profesionala. Primul job l-am avut in domeniul vanzarilor. Am petrecut cativa ani in aceasta zona. Punctul culminat a fost pozitia de Country Manager pentru Kappa si Wampum, branduri italiene de haine casual si sport.
Ulterior am cunoscut lumea publicitatii, fiind 4 ani managerul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor din Industria de Publicitate. Apoi, am devenit actionar intr-o firma de publicitate clasica.
In 2008 am ajuns la concluzia ca a sosit momentul sa schimb "macazul" si sa trec din publicitatea clasica in cea digitala. Atunci am infiintat... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 11:00
Mariana Bradescu este una din doamnele puternice din mediul de afaceri: a pornit business-ul Rock Star Construct in 2007, la inceput de criza, si a profitat de moment pentru a acumula in scurt timp experienta pe care altii o dobandesc in ani de zile.
Astazi calatoreste in toata lumea pentru a obtine cele mai bune materii prime pentru afacerea sa: piatra din Bulgaria, Grecia, Turcia, India, China, Siria, Egipt, Brazilia sau Spania. Pentru ca activitatea cea mai intensa se desfasoara pe timpul verii, s-a adaptat intr-un mod cat se poate de placut: "in timpul iernii plec in vacanta 'de vara' in tari in care este cald, in special Asia", spune Mariana Bradescu.
Desi inceputul nu a fost tocmai usor, totul merge ca pe roate acum: "In 2013 am inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 2,5 milioane euro iar pentru 2014 estimam o crestere de 20-30%", a declarat managerul intr-un interviu acordat Business24.
Si, totusi, nu ar porni de la zero o noua afacere cu import de piatra acum: "Astazi, fara o investie de cel putin 1.000.000 euro, nu cred ca am avea sanse sa intram pe o piata atat de concurentiala", subliniaza Bradescu.
Rock Star Construct este o afacere de familie ce a inceput in anul 2007, astazi fiind unul din principalii importatori de piatra naturala din Romania. Spuneti-ne
povestea acestui business de la inceputuri pana acum. Cum s-a nascut ideea?
Ideea de piatra naturala a aparut destul de simplu: lucram deja in acest domeniu insa pe partea produselor... mai mult
Sambata, 17 Mai 2014, ora 00:00
Bogdan Dobrica renuntat la pozitia de management intr-o corporatie pentru cea de manager intr-o companie privata. Decizia vine dupa un an de analize si calcule detaliate, dar si dupa ce si-a demonstrat ca are toate aptitudinile necesare de a creste un business, spune omul de afaceri.
Dupa ce a facut parte din boardul de management al Softwin, Accor, Star Storage si Entersoft Romania, Bogdan s-a alaturat actionariatului Wise Software, membra a Wise Group, in 2014.
A facut aceasta miscare intr-un moment in care s-a simtit "inzestrat cu tot know-how-ul necesar pentru a pune in valoare idei, vise, viziuni, valori si structuri", sustine Bogdan Dobrica, iar flerul sau pentru vanzari vine ca un bonus care-i asigura un start pozitiv in lumea afacerilor.
Mai mult, are un hobby extrem de util oricarui antreprenor: ii place sa testeze idei pe care apoi sa le puna in practica.
"Nu am un model (de om de afaceri - n.red.) dar apreciez foarte mult atitudinea lui Donald Trump (...), perseverenta si spiritul sau critic dar si al umorului. Imi place ca este extrem de dedicat familiei si determinat in tot ceea ce intreprinde", explica anterprenorul, intr-un interviu acordat Business24.
Ati decis, in 2014, sa iesiti pentru prima data din zona corporate pentru a trece in zona privata. Spuneti-ne cate ceva despre aceasta miscare. A fost schimbarea pe care o doreati pentu acest an?
Da este o decizie materializata in 2014, dar a fost analizata, gandita si proiectata cu aproape... mai mult
Sambata, 22 Februarie 2014, ora 00:00
BCR, Garanti, ING, CEC si Banca Transilvania se numara printre bancile care acorda cel mult 15.000 de euro pentru
creditele de nevoi personale fara ipoteca.
Daca ieri v-am prezentat care sunt avantajele si dezavantajele acestor credite, azi va spunem ce afacere puteti incepe folosind acest capital.
Antreprenorii cu viziune si curaj pot imprumuta intre 10.000 si 15.000 de euro, pe o perioada de maxim cinci ani, fara ipoteca. Banii poti fi folositi pentru deschiderea unor afaceri mici, cu potential pe timp de criza.
"Chiar daca bugetul este relativ redus, cu asemenea suma pot fi pornite mai multe afaceri, printre care se numara minimarketurile alimentare, un magazin online, o covrigarie ori o patiserie, un studio foto, o firma de consultanta, un salon de cosmetica, un atelier de tamplarie (lemn sau PVC) ori un magazin second hand", spune Lucian Pop, consultant business.
Evident, lucrurile nu se vor intampla peste noapte si nu se poate pune problema unui profit imediat, atrage atentia consultantul, dar, cu mici strategii de marketing, antreprenorul care intra intr-o asemenea afacere poate avea succes intr-un interval redus de timp. "Intr-un an sau cel mult in 18 luni poate intra pe profit, daca gestioneaza foarte bine afacerea", puncteaza Pop.
Realizarea unui studiu de piata, chiar si empiric, este estentiala inainte de inceperea unei afaceri, mai mentioneaza consultantul. "Internetul ofera informatii foarte vaste, viitorii antreprenori pot realiza pe cont... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 11:00
8Lumea business este una din cele mai dinamice la ora actuala, insa acest dinamism implica automat si instabilitate, mai ales in contextul crizei economice.
Indiferent de segmentul de piata in care activeaza o afacere, contextul economic inca dificil ne forteaza sa aducem schimbari majore. La ora actuala, managerii simt ca modificarile constante ale mediului exterior impun automat modificari in structura interna si in comportamentul lor in raport cu clientii.
Sindromul omului ocupat este din ce in ce mai raspandit pe glob in contextul economic actual.Incercati pe cat posibil sa evaluati foarte bine serviciile/ produsele pe care business-ul dumneavoastra le ofera si stati cu ochii pe profit. Din ce in ce mai multi oameni muncesc efectiv degeaba, isi ocupa timpul si la sfarsit de luna, cand trag linie, isi dau seama ca au muncit in zadar.
Fidelizarea clientilor si intarirea legaturilor cu partenerii de afaceri sunt esentiale pentru consolidarea unui business. Studiile arata ca motivul principal al esecului unui manager este aroganta, 67% din subiectii studiati incadrandu-se in aceasta categorie. Sunteti proactivi si va cunoasteti potentialul? Exploatati-l pana cand veti fi intr-o pozitie favorabila. Adoptati o atitudine prietenoasa fata de client si dati-i de inteles ca ii stati la dispozitie, si nu invers.
Revizuirea strategiei este urmatorul pas catre progresul unei afaceri. Generalizand situatia in care se afla mai mult de jumatate din afacerile mondiale,... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 12:44
Afacerile agricole devin din ce in ce mai profitabile, in conditiile in care statul are la dispozitie tot mai multe fonduri europene ce pot fi folosite in acest scop.
Fondurile europene pentru agricultura, clima favorabila din ultima vreme si importanta tot mai mare ce i se da mancarii naturale, i-a incurajat pe romani sa se lanseze in afaceri agricole.
Cei care aveau pamant au inceput sa il cultive, ceilalti au cautat sa cumpere terenuri arabile si sa acceseze fonduri europene pentru a-si dezvolta afacerea.
In a doua parte a acestui an, vor fi disponibile peste 400 milioane de euro sub forma de fonduri nerambursabile pentru afacerile agricole. Banii sunt acordati prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), care este dezvoltat pe trei masuri.
Daca doriti sa accesati fonduri UE, ar trebui sa stiti, in primul rand, cand sa depuneti proiectul, in functie de specificul afacerii.
Astfel, in perioada 2-31 iulie, va avea loc depunerea de proiecte pe masura 123 - "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", suma prevazuta pentru aceste afaceri fiind de 184 milioane de euro.
Masura 221 - "Prima impadurire a terenurilor agricole", are alocata suma de 88 milioane de euro. Proiectele pot fi depuse in perioadele 16 august - 14 septembrie si 15 noiembrie - 14 decembrie.
Pentru cea de-a treia masura, 312, "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi", perioada de depunere a proiectelor este 1-31 august 2012, iar... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 08:10
Turismul medical incepe sa prinda contur in Romania, in contextul in care preturile practicate de clinicile private din Romania sunt semnificativ mai mici fata de cele din Italia, Polonia sau Cehia. Astfel, pretul unui "sejur medical” se ridica pana la 5.000 de euro in Romania, fata de Italia, de exemplu, unde numai tratamentul dentar ar costa aproximativ 20.000 de euro, scrie Ziarul Financiar.Sejurul dureaza o saptamana, pacientii turisti sunt asteptati la aeroport si sunt cazati apoi la hotelul pe care l-au ales, explica medicul stomatolog Sebastian Lupu, pentru cotidianul citat.Afluxul cel mai mare de pacienti straini se intampla in perioada concediilor, in lunile august si septembrie.
Medicul marturiseste ca zecile de pacienti care vin anual s-ar putea transforma in sute daca Romania ar avea infrastructura buna. mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 09:29