Iberdrola nu va mai investi in Romania in productia de energie eoliana, ramanand cu doar 80 MW din cei 1.200 MW anuntati, grupul spaniol urmand sa se axeze, in acest domeniu, pe activitatile din America de Nord si de Sud.
"In Romania Iberdrola ramane doar cu cei 80 MW aflati in productie. Este un proces de dezinvestire care, practic, este finalizat", au declarat pentru MEDIAFAX surse din companie.
Unul dintre motivele pentru care grupul spaniel a decis sa renunte la investitiile in productia de energie eoliana este reprezentat si dificultatile financiare cauzate de criza financiara la nivel global, potrivit surselor citate.
"In Europa, grupul se va concentra doar pe Scotia. La nivel global, va investi in America de Nord si America de Sud", au mai spus sursele citate.
Iberdrola s-a retras, in urma cu aproximativ trei ani, si din proiectul constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 de la central de la Cernavoda. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 12:48
Investitia in energie eoliana ramane una profitabila, in contextul in care tara noastra ramane campioana, alaturi de Turcia si Polonia, in Europa de Est.
Turbinele eoliene din Romania au produs, sambata, mai multa energie ca un reactor de la Cernavoda, datorita vantului care a suflat cu o forta uriasa. Astfel, energia produsa ar fi fost suficienta pentru aprovizionarea unui oras cu 200.000 de locuinte.
Puterea eolienelor din tara nu poate fi contestata, mai ales ca performanta a fost atinsa in 2011. Anul trecut, in primele trei luni, turbinele eoliene din Dobrogea au produs mai mult decat in 2010. Energia produsa de turbine, in primele trei luni din 2011, putea alimenta un oras cu 100.000 de locuitori, timp de 365 de zile, potrivit calculelor facute de incont.ro.
"La circa 650 MW instalati de energie eoliana, sistemul energetic national functioneaza normal datorita rezervelor suficiente (in alte sectoare, cum sunt cele hidro sau pe gaz - n.red.) De fapt, este posibila preluarea unor productii din centralele eoliene de pana la 3.000 MW fara restrictii", a spus Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, citat de publicatia amintita.
Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), spune ca in 2012, investitiile in energie eoliana s-ar putea ridica la 1,5 miliarde de euro. Investitiile ar putea totaliza, in 2012, pana la 1,5 miliarde de euro, iar capacitatea totala va creste la aproape 1.600 MW, dublu fata de... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 12:18
Grupul energetic german RWE a renuntat la dezvoltarea unui parc eolian de aproape 150 MW in Valea Dacilor din judetul Constanta, din cauza incertitudinii legislative, a declarat miercuri consultantul in afaceri publice al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), Ionel David."Ei au renuntat si la proiectul unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, din cauza ca taragana de ceva vreme. Iar la proiectul privind parcul eolian au renuntat pentru ca Legea 220/2008 privind stimularea energiei regenerabile nu este aplicabila nici in prezent", a spus Ionel David.Totodata, reprezentantii Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana spun ca, fata de proiectul de modificare al acestei legi, ei au trei solicitari: sa se revina la formula initiala din lege (adica energiile regenerabile sa fie preluate cu prioritate in retea), ca proiectele de peste 125 MW sa nu fie notificate la Uniunea Europeana si totodata ca schema suport sa fie predictibila.La 19 ianuarie 2011, trei investitori din cei sase initiali ai proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda - GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania - au notificat celorlalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul. mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 16:04
Romania este, alaturi de Polonia si Turcia, campioana la energie electrica produsa din surse eoliene in estul Europei, avand totodata sansa de a deveni numarul 1 in sector, a declarat miercuri consultantul in afaceri publice al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), Ionel David, citat de NewsIn."In tara noastra sunt deja instalati aproape 700 MW din surse eoliene. Astfel, Romania, Polonia si Turcia sunt principalii actori in energie eolioana din estul Europei.
Intai, pentru ca sunt tari cu intindere mare, toate trei au iesire la mare (unde bate vantul puternic) si au deja multi megawatti instalati in parcuri eoliene", a spus Ionel David.
In timp ce Polonia avea la sfarsitul anului trecut circa 1.100 MW instalati in ferme eoliene, in Croatia si Serbia investitiile in sector sunt minore sau nu exista (cum e cazul Serbiei).
"Energia produsa din surse regenerabile, cum este cea eoliana (de vant), este o energie curata, fara emisii.
Ca un exemplu, 1 MW instalat intr-o unitate pe carbune polueaza cu o tona de emisii de dioxid de carbon, iar 1 MW la o termocentrala pe gaze naturale, cu o jumatate de tona de emisii de dioxid de carbon", a precizat oficialul asociatiei.
De asemenea, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, Dana Duica, a afirmat ca pana in prezent au fost create aproximativ 2.000 de locuri de munca in sectorul eolian din Romania.
Totodata, potrivit asociatiei, Romania si-ar putea dubla pana la sfarsitul acestui an capacitatile de productie... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 14:39
Romania si-a marit anul trecut capacitatea instalata in energie eoliana cu 448 MW, la 462 MW, plasandu-se pe pozitia a saptea in UE dupa cresterea de volum, insa este in continuare cu mult in urma altor state membre in aceasta privinta, anunta Mediafax.Astfel, daca ponderea energiei eoliene in totalul consumului intern este de 24% in Danemarca, 14% in Spania si Portugalia, circa 10% in Irlanda si Germania si 5,3% la nivelul UE, in Romania numai 1,6% din electricitatea folosita provine din centrale eoliene.
Spania a reusit anul trecut cea mai puternica crestere in volum a capacitatii de generare de energie eoliana, instaland 1.516 MW, urmata de Germania (1.493 MW), Franta (1.086 MW), Marea Britanie (963 MW), Italia (948 MW), Suedia (604 MW), Romania (448 MW), Polonia (382 MW), Belgia (350 MW), Portugalia (345 MW) si Danemarca (327 MW), potrivit unui raport al Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana EWEA.
Restul statelor membre UE au instalat in total 800 MW in energie eoliana in 2010.
Germania are cea mai mare capacitate de productie de energie eoliana din UE, de 27.214 MW, conform datelor de la finele anului trecut, urmata de Spania, cu 20.676 MW, Italia (5.797 MW) si Franta (5.660 MW).
La nivelul UE, capacitatea instalata anul trecut se ridica la 9.259 MW, iar capacitatea totala de productie de la finele lui 2010 era de 84.074 MW.
Potrivit Transelectrica, la reteaua romaneasca de electricitate se mai poate conecta capacitate de pana la 3.500 MW in energie eoliana.... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 16:24
Grupul spaniol Iberdrola, unul dintre cei mai mari jucatori in privinta proiectelor de energie eoliana, negociaza contractul de racordarea la reteaua de electricitate a unui proiect de productie energie din surse eoliene de 600MW, pe care vrea sa il construiasca incepand cu 2011 in judetul Constanta, transmite NewsIn."Speram sa incepem constructia acestei ferme eoliene in 2011, iar in 2012 sa avem deja montate o parte din turbinele eoliene. In trei-patru ani de la demararea constructiei, speram ca proiectul sa fie gata", a declarat marti directorul general al Iberdrola Renovables Romania.De asemenea, acesta a precizat ca anul viitor compania instala 40 de turbine eoliene Gamesa de cate 2 MW in cadrul parcului eolian de 80 MW pe care Iberdrola il dezvolta in localitatea Mihai Viteazu din judetul Constanta.
"Avem o intarziere de un an. In toamna vom incepe lucrarile de infrastructura, astfel incat anul viitor toate cele 40 de turbine sa fie instalate", a precizat Goicea.Construirea unui MW din surse eoliene presupune costuri de 1,7 milioane euro, astfel incat investitia in parcul eolian de la Mihai Viteazu s-ar putea ridica la 120 milioane euro, a mentionat seful Iberdrola Renovables Romania.Totodata, Iberdrola intentioneaza anul viitor sa incerce sa obtina avizele tehnic pentru racordarea a inca 900 MW instalati in turbine eoliene, tot in judetul Constanta. mai mult
Marti, 28 Septembrie 2010, ora 12:55
Litoralul romanesc, cu regiuni izolate in care saracia sare in ochi, iar vantul este singura certitudine, devine noul "El Dorado" pentru industria energiei eoliene, atragand nume precum CEZ, care instaleaza cel mai mare complex eolian terestru din Europa, titreaza publicatia Le Monde citata de Mediafax. In urma cu 2.000 de ani, poetul roman Ovidiu, exilat pe litoralul Marii Negre, a facut cunostinta cu puternicele vanturi care lovesc frontierele estice ale Imperiului Roman. In prezent, forta lor se face simtita pana in Fantanele, un sat mic situat la cateva zeci de kilometri de mare, comenteaza Le Monde.
"De aceea se numeste Marea Negra. Este agitata, iar cand se infurie, ceea ce se intampla foarte des, suflarea ei se simte pana aici", spune Constantin Stanciu, locuitor din Fantanele. In aceste zone izolate, vantul este singura certitudine, noteaza Le Monde.
Relieful este usor deluros, clima arida, iar solul pietros limiteaza culturile. Soarele este la fel de puternic precum vantul, asa cum o arata tenul taranilor. Saracia sare in ochi, iar populatia s-a resemnat in fata fortei vantului.
In prezent, insa, vantul istoriei bate in favoarea lor, vechiul dusman devenind aliat. Grupul ceh CEZ instaleaza la Fantanele, din noiembrie 2008, cel mai mare complex eolian terestru din Europa. Proiectul vine ca o binecuvantare pentru tarani, care au pus la dispozitia grupului terenul, pentru care primesc pana la 3.000 de euro pe an.
"Este o adevarata mana cereasca. Primim 1.800 de... mai mult
Duminica, 15 August 2010, ora 21:07
Dobrogea, o regiune arida din sud-estul Romaniei, parea condamnata la saracie inainte de descoperirea enormului sau potential in domeniul energiei eoliene, de catre companii majore din acest sector, care promit sa investeasca aici miliarde de euro, comenteaza AFP, precizeaza Mediafax. Grupul ceh CEZ a pus deja in functiune, la Fantanele, primele sale turbine dintr-un parc de 240, dotat cu o capacitate de 600 megawati, care va deveni cel mai mare parc eolian terestru din Europa.
Proiectul, in valoare de 1,1 miliarde de euro, se loveste, insa, de planurile companiei spaniole Iberdrola, care vrea sa construiasca o parte a parcului sau eolian in satul vecin, Cogealac. Cu o capacitate de 1.600 de megawati, acesta urmeaza sa devina, in jurul anului 2017, "cel mai mare din lume", o investitie in valoare 2,2 miliarde de euro.
In aceasta competitie care le opun grupului CEZ, Iberdrola si partenerul ei local, Eolica Dobrogea, par sa beneficieze de un atu important, si anume sustinerea neconditionata a primarului din Cogealac, Hristu Cati.
Potrivit purtatoarei de cuvant a CEZ, Cosmina Marin, avantajele satenilor sunt multiple.
"Am refacut drumurile, am instalat apa curenta si planuim sa introducem un sistem de canalizare si sa finantam constructia unei gropi de gunoi publice", a declarat ea, estimand totalul investitiilor in infrastructura de la Fantanele la "cateva sute de mii de euro".
Aproximativ 300 de locuitori profita, deja, de venirea CEZ. Compania... mai mult
Vineri, 06 August 2010, ora 10:13
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a acordat firmei Iberdrola Energie Romania, subsidiara din Romania a companiei energetice spaniole Iberdrola, licenta de furnizare a energiei, valabila pentru doi ani, potrivit datelor institutiei.
Licenta a intrat in vigoare la 28 ianuarie si permite firmei sa exporte energie, sa vanda catre consumatorii eligibili si alti titulari de licente si sa deruleze tranzactii pe platformele operatorului pietei de profil OPCOM, precizeaza Mediafax.
Iberdrola a deschis un birou in Bucuresti in 2009 si a anuntat planuri de dezvoltare in Romania a unor proiecte de productie de electricitate din surse eoliene de 1.600 MW.
Din cei 1.600 MW, care vor fi instalati in peste 50 de locatii in Dobrogea, compania se afla in stadii administrative avansate cu aproximativ 700 MW.
Iberdrola este una dintre companiile care dezvolta, alaturi de statul roman, proiectul de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, cu puteri de cate 720 MW fiecare.
mai mult
Luni, 22 Martie 2010, ora 12:15