Pretul energiei pentru populatie va creste cu valori cuprinse intre 13% si 26% de la 1 ianuarie 2021, cand piata va fi complet liberalizata, astfel ca Asociatia Energia Inteligenta (AEI) cere Parlamentului sa amane cu sase luni liberalizarea, potrivit unui comunicat remis, luni, 28 decembrie.
De la 1 ianuarie, ANRE nu va mai stabili preturile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul traditional si se vor numi preturi de serviciu universal. Consumatorii fie raman cu actualele contracte, la preturi de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie incheie alte contracte in piata libera.
Potrivit calculelor AEI, pe baza datelor din comparatorul de preturi de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clientii casnici ai Enel Distributie Banat, respectiv cu 26%. Urmeaza Enel Distributie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distributie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud si CEZ Distributie, cu 17% fiecare.
La clientii Electrica Muntenia Nord, pretul creste cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distributie, cu 13%.
In opinia Asociatiei Energia Inteligenta, vinovata pentru situatia creata este Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) care nici nu a informat consumatorii ca piata urmeaza sa fie liberalizata, dar nici nu a pregatit optim procesul din punctul de vedere al legislatiei secundare.
"Astfel, observam ca prin... mai mult
Luni, 28 Decembrie 2020, ora 10:48
Castigul salarial mediu nominal brut a scazut, in luna ianuarie fata de decembrie, cu 4,4%, pana la valoarea de 5.225 de lei, in timp ce salariul mediu net s-a redus cu 4,5%, pana la 3.189 lei, raportat la perioada de referinta, arata datele Institutului National de Statistica (INS) publicate vineri.
Potrivit sursei citate, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (7.478 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.803 lei).
"In luna ianuarie 2020, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii in luna decembrie 2019 a premiilor ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturilor in natura si ajutoarelor banesti, sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte/proiecte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, in unele activitati economice", se mentioneaza in comunicat.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: intre 19,5% si... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 10:01
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat luna ianuarie cu un deficit de 460 milioane lei (95,7 milioane euro), 0,04% din Produsul Intern Brut (PIB), in principal din cauza majorarii rambursarilor de TVA cu 1 miliard de lei, arata datele publicate, marti, pe site-ul Ministerului Finantelor.
In ianuarie 2019, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un excedent de 0,7 miliarde de lei, respectiv 0,07% din PIB.
In ianuarie 2020, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB).
"Comparativ cu excedentul inregistrat in luna similara a anului trecut, deficitul din luna ianuarie 2020 este explicat in principal de majorarea rambursarilor de TVA cu 1 miliard lei (1,72 miliarde lei in ianuarie 2020, comparativ cu 0,72 miliarde lei in ianuarie 2019), respectiv cresterea cheltuielilor de investitii cu aproximativ 0,82 miliarde lei fata de aceeasi perioada a anului precedent", se arata in comunicat.
Veniturile bugetului general consolidat au insumat 27,55 mld lei in ianuarie 2020, in crestere cu 6,8% fata de nivelul inregistrat in luna similara a anului trecut.
"Exprimate ca pondere in PIB, veniturile bugetare au inregistrat o reducere marginala (0,1 puncte procentuale), explicata in principal de cresterea restituirilor din TVA cu 141%. Incasarile din impozitul pe venit au inregistrat 2,28 mld lei in ianuarie 2020 si prezinta o... mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 18:41
Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1,4% in ianuarie, in crestere comparativ cu 1,3% luna precedenta, si de 1,7% in Uniunea Europeana, de asemenea in urcare fata de 1,6% luna anterioara, tarile membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflatiei fiind Ungaria si Romania, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din decembrie, rata anuala a inflatiei in ianuarie a scazut in cinci state membre, a ramas stabila in alte cinci state si a crescut in 18 de tari membre UE.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Ungaria (4,7%), Romania (3,9%), Cehia si Polonia (ambele cu 3,8%), iar cele mai scazute in Italia (0,4%), Cipru (0,7%), Danemarca si Portugalia (ambele cu 0,8%).
In cazul Romaniei, cifra publicata de Eurostat este identica cu cea publicata saptamana trecuta de Institutul National de Statistica (INS), potrivit caruia rata anuala a inflatiei a coborat la 3,6% in ianuarie, de la 4% in decembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, cele nealimentare cu 2,68% iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,01%. mai mult
Vineri, 21 Februarie 2020, ora 13:05
Legumele, fructele si carnea de porc sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult in luna ianuarie a acestui an, iar in sectorul serviciilor tarifele in transportul aerian au crescut cu 50,3%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi.
Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, in ianuarie pretul legumelor si al conservelor de legume a urcat cu 3%, cel al fructelor proaspete cu 2,81%, in timp ce carnea de porc a fost mai scumpa cu 1,78%. In prima luna a acestui an niciun produs alimentar nu s-a ieftinit. Cresterile de preturi in sectorul marfurilor alimentare au fost de 0,41%.
Pe partea de servicii, in afara de transportul aerian, care a cunoscut o crestere semnificativa de pret, scumpiri au fost consemnate si in cazul serviciilor postale, care au avut tarife in crestere cu 7,40%, si al transportului interurban, cu un plus de 1,44%. Scaderi de tarife au fost consemnate la telefonie - minus 0,6%. In ansamblu, serviciile au fost mai scumpe cu 0,43% in ianuarie 2020.
In ceea ce priveste sectorul marfurilor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tutunul si tigarile, cu 1,63%, in timp ce pretul combustibililor a scazut cu 2,1%. Pe total marfuri nealimentare, preturile au crescut cu 0,02% in ianuarie fata de decembrie.
Rata anuala a inflatiei a coborat la 3,6% in luna ianuarie a acestui an, de la 4% in luna decembrie a anului trecut, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, serviciile cu 4,01%, iar marfurile... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 09:58
Boeing nu a primit nicio comanda de avioane in luna ianuarie, pentru prima oara din 1962, in conditiile in care cea mai vanduta aeronava, 737 MAX, este consemnata la sol la nivel mondial din luna martie a anului trecut, in urma a doua prabusiri fatale.
Producatorul american de avioane a mai anuntat ca luna trecuta a livrat numai 13 avioane. In urma cu un an, Boeing a primit in ianuarie 45 de comenzi, dupa excluderea anularilor, si a livrat 46 de avioane.
Majoritatea clientilor Boeing evita sa plaseze comenzi noi pentru 737 MAX pana cand avionul va primi aprobarea autoritatilor de reglementare pentru reintrarea in serviciu, astfel ca Boeing ramane in urma constructorului european de aeronave Airbus si inregistreaza pierderi lunare uriase, transmite Reuters.
Airbus a raportat luna trecuta cele mai multe comenzi brute din ultimii 15 ani, de 296 de avioane, respectiv 274 de comenzi nete dupa anulari.
Boeing a inregistrat in 2019 cel mai prost an din ultimele decenii in privinta comenzilor, din cauza crizei 737 MAX care a dus in ianuarie la prima oprire a productiei avioanelor 737 din ultimii 20 de ani si la plecarea din functie a directorului general Dennis Muilenburg, in decembrie.
Compania a continuat sa amane termenul la care considera ca avioanele MAX vor putea din nou sa zboare, ceea ce inseamna ca nu poate sa livreze avioane clientilor si sa fie platita. Acest fapt provoaca pierderi de ordinul miliardelor de dolari atat Boeing, cat si furnizorilor... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 08:42
Reducerea accizelor cu 32 bani/litru (inclusiv TVA), aplicata de la 1 ianuarie 2020, atat pentru benzina, cat si pentru motorina, s-a transmis integral in pretul carburantilor la pompa, sustin reprezentantii Consiliului Concurentei, in urma monitorizarii realizate prin intermediul platformei "Monitorul Preturilor".
Potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES, autoritatea de concurenta a constatat ca preturile carburantilor s-au mentinut relativ constante la sfarsitul anului trecut, in perioada de la anuntul privind reducerea accizelor si pana la implementarea masurii, neinregistrandu-se o tendinta de majorare a acestora.
Toate cele sase mari companii distribuitoare de carburanti la nivel national au redus preturile cu cel putin 32 de bani/litru, chiar daca unele dintre ele au modificat preturile in doua etape si/sau cu o usoara intarziere.
Astfel, din datele existente pe platforma Monitorul Preturilor, reiese ca OMV, Petrom, Rompetrol si Lukoil au scazut preturile la pompa cu intreaga valoare a reducerii de accize, din prima zi a anului, atat pentru benzina, cat si pentru motorina.
MOL a aplicat, la 1 ianuarie, reduceri mai mari decat cele rezultate din reducerea accizelor: pentru benzina, 36% din statii au scazut preturile cu 32 bani/litru, restul aplicand reduceri intre 34-42 bani/litru, in timp ce pentru motorina 43% din statii au scazut preturile cu 32 bani, restul aplicand reduceri intre 34-40 bani/litru.
In reteaua Gazprom, preturile carburantilor au... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 14:08
Pensiile distribuite de Posta Romana in bani cash vor incepe sa fie transmise de postasi incepand de joi, astfel ca in luna ianuarie vor exista intarzieri de 3-4 zile fata de o luna obisnuita in distribuirea pensiilor, a explicat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
"Nu e absolut nici un pericol (cu livrarea pensiilor in ianuarie - n.red.). Este un mic decalaj, cauzat de zilele libere de la inceputul anului si vom recupera acest decalaj. Dimineata am avut o noua sedinta si fac acest lucru in fiecare zi, urmaresc de doua ori pe zi, si la inceputul programului si dupa, sa vad ritmul in care se fac platile pentru pensii. Incep de joi (9 ianuarie - n.red.)", a afirmat Violeta Alexandru, la Digi24.
Ministrul Muncii a recomandat pensionarilor care pot primi pensia pe card sa aleaga aceasta metoda de distribuire a banilor.
"Ele (pensiile - n.red.) sunt in acest moment in procesare pentru plata pe card, nu vor fi cu nimic afectati pensionarii care isi primesc banii pe card, si fac un apel ca cei care au posibilitatea sa primeasca pensiile pe card sa o faca, pentru ca, iata, conteaza fiecare zi in primirea banilor.
Pentru cei care primesc banii la poarta, in cash, este acest decalaj cauzat de zilele libere, pe care le vom recupera", a precizat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a explicat ca intarzierea de distribuire a pensiilor cash in ianuarie a fost cauzata de procedurile specifice incheierii anului 2019.
"Incepand de joi dimineata, Ministerul Finantelor a... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 09:10
Compania Nationala Posta Romana informeaza ca, in aceasta luna, distribuirea pensiilor se va decala. Acest lucru se explica prin faptul ca banii pentru drepturile sociale ajung in conturile Postei Romane, incepand cu 7 ianuarie, asa cum se intampla la fiecare inceput de an.
Intr-o luna obisnuita, Posta Romana primeste prima parte a banilor de pensii cu 3 zile inainte de prima zi lucratoare a lunii in care pensiile sunt livrate.
"Ca la orice inceput de an, partenerii nostri de la Casa Nationala de Pensii Publice vireaza Postei Romane prima transa a banilor incepand cu 7 ianuarie, intrucat are loc inchiderea de an, cand se trage linie inchizandu-se creditele bugetare", se arata intr-un comunicat de presa.
Transformarea acestora in cash si distribuirea in gentile fiecarui factor postal dureaza aproximativ 3 zile. Astfel, pensiile vor fi livrate incepand cu 10 ianuarie, intr-un interval de 10 zile.
"In ianuarie ne aflam intr-o situatie speciala, ca urmare a inchiderii de an din institutiile Statului. Acum, la inceput de an, lucrurile incep sa se aseze si sa fie alimentate de energia caracteristica acestei perioade. Posta Romana va lucra la capacitate maxima incepand cu data de 6 ianuarie. Noi, Posta Romana, intelegem nevoia pensionarilor de a avea pensia la timp in buzunar, fapt de care ne asiguram luna de luna. Fiecare roman trebuie sa aiba incredere in aceasta companie, fara sa aplece urechea la fake-news-uri sau dezinformari premeditate", a declarat Horia... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 11:12