Romania ar fi intrat in incapacitate de plata, daca nu mergea pe consolidare fiscala, a declarat, joi, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice.
"Vedeti, in momentul de fata toate tarile merg pe consolidare fiscala, pentru ca, daca nu ai consolidare fiscala, se inregistreaza un derapaj. Eu vreau sa va spun ca, daca nu mergeam pe cosolidare fiscala, Romania risca sa intre in incapacitate de plata. Am mers cu un buget realist, pentru ca trebuie sa ai o corelatie intre deficit si modul de finantare. Vedeti ca tari ca Germania, Italia, Spania intampina greutati privind finantarea", a spus Ialomitianu intr-un interviu acordat la postul public de radio.
"Acest buget este construit pe legile in vigoare. Au fost modificari privind plata pensiilor si salariilor la nivelul din septembrie, deci tot cadrul legal este in vigoare. Colegii mei au venit cu suplimentarea bugetelor, inclusiv la Ministerul Dezvoltarii", a mai afirmat Ialomitianu.
Ministrul Finantelor a mentionat, totodata, ca deficitul pe care Romania il avea in urma cu trei ani a avut o influenta negativa pe pietele financiare.
"Le-am explicat colegilor din opozitie la Comisiile finante-buget ca nu mai putem merge pe deficite excesive, pentru ca sunt foarte greu de finantat si, daca putem spune, adancirea crizei este din cauza deficitelor excesive. Multe tari au mers pe deficite excesive si nu mai pot sa isi finanteze aceste deficite, fiind obligate sa ia masuri", a explicat Ialomitianu.
"Noi, la... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 14:58
Executivul nu se va hazarda in 2012 la majorarea pensiilor si salariilor, deoarece va trebui continuata consolidarea fiscala, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, la o dezbatere economica organizata la Banca Nationala a Romaniei.
'Sunt discutii la MFP sa nu ne hazardam privind majorari de salarii si pensii. Cea mai buna varianta pentru a nu avea derapaje este sa le mentinem la nivelul lui 2011, daca vrem sa dam mai multi bani pentru investitii. Nu ne mai putem permite sa facem ajustari', a declarat ministrul de Finante.
Acesta a spus ca in 2012 va trebui ca Executivul sa continue consolidarea fiscala.
'Luam imprumuturi pe termen mediu cu dobanzi reduse. Acum luam imprumuturi mai scumpe pe durate mai scurte. Nu putem cadea in capcana unui deficit mai mare care sa fie cheltuit in dobanzi', a explicat ministrul.
Ministrul a mai spus ca Romania va continua pana la sfarsitul anului sa se imprumute atat de pe piata interna, cat si de pe piata externa. El a precizat ca procesul de finantare a deficitului este continuu, de accea nu se pot lua imprumuturi cu dobanzi foarte mari, cu perioade foarte scurte, fiind necesar ca statul sa apeleze la ambele piete. mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 11:53
Presedintele Traian Basescu a declarat ca, in urma intalnirii de lucru de la BNR, s-a stabilit ca Romania sa propuna "in mod categoric" FMI ca urmatorul acord sa vizeze paliere "fundamentale" cum ar fi modernizarea statului si consolidarea fiscala, scrie Newsin.Seful statului a explicat ca intalnirea avuta joi cu premierul Emil Boc, guvernatorul BNR Mugur Isarescu si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a fost tratata "ca un eveniment", pe cand aceasta este, de fapt, "un mod de lucru.
"Prin rotatie, organizam aceste intalniri, la Cotroceni, la Palatul Victoria sau la BNR, ori de cate ori se apropie evenimente care implica decizii, iar acum se apropie un eveniment important, noul acord cu FMI", a precizat presedintele.
Basescu a afirmat ca obiectivul principal a fost stabilirea unei pozitii comune si unitare a tuturor institutiilor statului in vederea negocierii acestui acord de precautie, obiectiv realizat in intalnirea de joi.
"Noi vom propunem in mod categoric FMI ca angajamentele noastre sa vizeze paliere fundamentale", a subliniat Basescu.
El a vorbit astfel despre modernizarea statului, ce va fi realizata in principal prin flexibilizarea Codului Muncii, si consolidarea fiscala. Basescu a explicat ca, in acest moment, Romania are aproximativ 4,4 milioane de salariati si 1,68 de milioane de romani care muncesc la negru, care nu contribuie la stat.
"Perspectivele evenimentelor economice nu ne arata o explozie a locurilor de munca, ceea ce inseama ca ei vor mai... mai mult
Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 00:17
Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au stabilit parametrii unui nou acord de finantare, de tip preventiv, cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, informeaza Mediafax.Basescu, Boc, Ialomitianu au fost, joi, la BNR pentru a discuta cu Isarescu si conducerea executiva a bancii centrale, in cadrul unei intalniri de lucru.
In cursul intalnirii a fost analizat stadiul derularii acordurilor de finantare externa incheiate cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.
"In acest context, a fost evidentiat faptul ca, pentru reluarea cresterii economice pe o baza sanatoasa, este esentiala continuarea consolidarii fiscale si a reformelor structurale, astfel incat implementarea obiectivelor pe termen mediu sa asigure un proces sustenabil de convergenta nominala si reala cu Uniunea Europeana", potrivit unui comunicat al BNR.
Intalnirea de la BNR a inceput la ora 11:00 si s-a incheiat in jurul orei 12:30.
Romania a incheiat in primavara anului 2009 un acord de finantare externa pe doi ani cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, in valoare totala de aproximativ 20 miliarde euro. mai mult
Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 13:56