Litoralul romanesc a fost, in ultima decada, subiectul criticilor pentru ca ofera servicii extrem de scumpe la o calitate precara in comparatie cu ale concurentilor directi din Bulgaria, Grecia sau Turcia.
In plus, operatorii de turism din Grecia si Turcia ofera servicii net superioare celor intalnite pe litoralul romanesc al Marii Negre.
Cu toate acestea, cele trei tari, Bulgaria, Turcia si Grecia, sunt acuzate de fosta presedinta a Autoritatii Nationale pentru Turism, Anca Pavel Nedea, de faptul ca finanteaza masiv o campanie de presa vizand denigrarea litoralului romanesc.
In prezent, Nedea este director al Organizatiei Patronale Mamaia Constanta si impreuna cu fratele sau administreaza un hotel in Cap Aurora. Mai mult, familia detine si o cunoscuta platforma online de rezervari - litoralulromanesc.ro.
"Este foarte frustrant pentru un manager, antreprenor, consultant sa vada in continuare aversiunea pe care o avem fata de litoralul romanesc. Este la moda de foarte multi ani. Alte destinatii, cum sunt Bulgaria, Grecia si Turcia, finanteaza masiv presa de litoral si presa din Romania in general sa spuna lucruri bune despre ele si lucruri foarte rele despre propriul litoral. Am observat campania sustinuta impotriva litoralului romanesc", a spus Nedea, citata de Stirile Pro TV.
Desi acuzatiile sunt destul de grave la adresa celor trei tari, fosta sefa ANT nu a venit cu nici o proba in a-si sustine afirmatiile.
Potrivit ei, se afla in desfasurare o campanie... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2020, ora 14:22
Mai mult de 100 de hoteluri din statiunile romanesti de la Marea Neagra, reprezentand un sfert din capacitatea de cazare a litoralului, s-au deschis sau urmeaza sa se deschida si asteapta turistii incepand cu data de 1 iunie, cand se vor deschide si terasele, reiese din datele Organizatiei Patronale Mamaia-Constanta, care estimeaza ca in prima saptamana din iunie se vor caza pe litoralul romanesc in jur de 10.000 de turisti romani.
"Faptul ca reprezentantii HoReCa au anuntat ieri, dupa discutia cu premierul, ca de la 1 iunie se deschid terasele restaurantelor, i-a determinat pe multi hotelieri de la mare sa isi pregateasca deschiderea unitatilor incepand cu aceasta data, pentru a putea primi turistii", arata patronatul intr-un comunicat.
Astfel, din datele Organizatiei Patronale Mamaia-Constanta (OPMCTA), peste 100 de hoteluri de pe litoral s-au deschis deja sau se vor deschide in jurul datei de 1 iunie.
Asociatia estimeaza ca in prima saptamana din iunie se vor caza pe litoralul romanesc in jur de 10.000 de turisti romani.
"Chiar daca cele peste 100 de hoteluri cumuleaza circa 35.000 de locuri de cazare, organizatia patronala estimeaza un grad de ocupare de 25-30%, ceea ce insemna ca 8.500-10.000 de turisti se vor caza in structurile clasificate de pe litoral in prima saptamana din iunie", spun reprezentantii Organizatiei Patronale Mamaia-Constanta.
Ei spun ca sunt si acum hoteluri si pensiuni deschise la mare care au primit turisti in acest weekend.... mai mult
Marti, 19 Mai 2020, ora 16:13
Pe litoralul romanesc sunt mai multe hoteluri renovate si plaje modernizate, iar Venus devine cea de-a doua statiune modernizata aproape in totalitate, dupa Mamaia.
De asemenea, acum, la inceput de iunie, gradul de ocupare pe litoral este cu mult mai mare decat anul precedent.
Acestea sunt cateva dintre concluziile celei de-a zecea editii a Master InfoTrip-ului organizat de catre Bibi Touring, unul dintre touroperatorii de top pentru vacantele organizate in Romania.
Acest infotrip a reunit peste 100 de agenti de turism din Romania si din Republica Moldova, care au vizitat toate statiunile de pe Litoralul romanesc, precum si Delta Dunarii, intre 26 si 31 mai.
Agentii au avut ocazia de a vizita aproape 100 de structuri de cazare si au completat, la final, formulare de analiza a bazei de cazare de pe Litoral si din Delta Dunarii.
"Pot sa afirm, cu mandrie, ca in cei 10 ani de cand organizeaza infotripuri pe Litoral, Bibi Touring a asigurat educarea si informarea a peste 700 de agenti de turism, care au avut ocazia sa verifice la fata locului starea rivierei romanesti, de la Mamaia pana la Vama Veche.
In acest an, marea surpriza a constituit-o statiunea Venus, unde au fost modernizate majoritatea hotelurilor, iar media ca numar de stele este de 4 stele.
Totusi am o observatie, anume ca profesionistii din turism trebuie sa pozitioneze statiunea inaintea hotelurilor. Venus nu are inca un brand, o identitate proprie, asa cum are, de exemplu, de mai mult timp,... mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 16:21
Un hotel cu 200 de camere din sudul litoralului poate avea un profit net pe vara de 100.000 de euro, in timp ce o unitate de cazare similara din Mamaia poate ajunge chiar si la un castig de 500.000 de euro pe sezon, a declarat marti intr-o conferinta Mohammad Murad, presedintele FPTR.
"Castigurile pe sezon ale unui hotel de pe litoral variaza intre 500 de euro pe camera intr-o unitate din sud, la 1.000 de euro pe camera sau chiar si 3.000 de euro in Mamaia. Ca sa-ti recuperezi o investitie intr-iun hotel din Sud dureaza cam 15 ani, iar in Mamaia o investitie poate fi recuperata chiar si in 5 ani, daca hotelul este bine amplasat", a spus Murad, citat de Mediafax.
Acesta a afirmat ca un hotel de 200 de camere din statiunile din Sud poate face un profit net de 100.000 de euro, iar o unitate similara, tot de 200 de camere, dar din Mamaia, poate sa ramana "usor" chiar si cu un profit de 400.000-500.000 de euro pe sezon.
Pe de alta parte, patronatele din turism sustin ca tarifele de pe litoral nu vor creste ib 2015.
"Daca guvernantii vor avea un moment de radacire si vor reduce TVA, chiar daca vor scadea pretul utilitatilor, noi va garantam ca vom micsora tarifele la cazare. Dar in conditiile actuale, cu acest TVA, cu aceste preturi la utilitati, vom mentine tarifele si pentru 2015 asa cum sunt acum. Vor fi cazuri de hotelieri care din cauza investitiilor mari in extinderi, piscine etc. vor creste usor tarifele", a declarat Nicolae Bucovala, presedintele patronatului... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 16:10
Romanii prefera, pentru minivacanta de Rusalii, litoralul romanesc si ofertele din turismul rural, in timp ce pe plan extern acestia opteaza pentru city break-uri in orasele europene, spun reprezentantii agentiilor de turism.
"Clientii nostri au ales sa transforme minivacanta de Rusalii intr-o ocazie de calatorie. Marea majoritate au ales sejururi scurte de 3 sau 4 nopti, fie in orase europene nu foarte indepartate, fie in statiuni la mare sau la munte unde sa se relaxeze. In topul preferintelor turistilor romani s-au inscris sejururi scurte pe litoralul romanesc, in statiunile Mamaia, Eforie Nord sau Neptun, iar pasionatii de drumetii la munte au ales Valea Prahovei, dar si unele statiuni balneoclimaterice precum Baile Felix, Olanesti sau Ocna Sibiului. Cele mai vandute pachete de servicii pentru cei care ales sa calatoreasca in strainatate au fost cele de tip city break pentru orase precum Praga, Paris, Barcelona, Roma sau Londra", a declarat Madalina Grosu, product manager Happy Tour.
Pachetele de servicii puse la dispozitia turistilor pentru perioada sarbatorii de Rusalii s-au incadrat intr-un pret mediu de 230 euro/persoana pentru pachetele tip city break. Pentru destinatiile din Romania, turistii au platit, in medie, 250 lei/persoana pentru 3 nopti cazare cu mic dejun la hoteluri de 4 stele pe litoralul Marii Negre si aproximativ 280 de lei/persoana in celelalte statiuni turistice.
"Daca pentru intern, tendinta este ca romanii sa mearga pe litoralul... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 16:55
Cunosc bine litoralul romanesc si este una dintre destinatiile mele favorite, din Romania si de oriunde. In ultimii ani s-au produs schimbari in bine pe riviera noastra, iar o parte dintre ele au inceput sa fie percepute de catre publicul autohton. Din pacate, din cauza primilor 15 ani de dupa Revolutie, in care litoralul nostru a mers de-a dreptul haotic, din cauza paguboasei locatii de gestiune si a altor factori, exista inca idei preconcepute si prejudecati privind una dintre principalele zone turistice ale Romaniei.
Pe care incerc sa le demontez:
1.Litoralul romanesc este scump
Dimpotriva, litoralul romanesc este cel mai accesibil litoral pentru turistii romani, atat ca pret, cat si ca distanta. Este drept, exista o mare variatie de preturi: sunt hoteluri de 5 stele premium, in special in Mamaia, unde o familie poate plati 1800 de euro per sejur in plin sezon, dar si hoteluri de 2 stele cu mic dejun, in sudul litoralului, unde o familie poate sta, tot o saptamana, cu mai putin de 200 de euro. Iar conditiile sunt de-a dreptul decente.
Mai nicaieri altundeva nu poti petrece un sejur in conditii acceptabile cu 200 de euro, nici macar la bulgari. Pe litoralul vecin, un sejur decent, cu all inclusive, costa minim 400 de euro in sezon si poate ajunge si la peste 1000 de euro, la 5 stele. Este drept, am avut nevoie de criza si de inasprirea competitiei pentru a ajunge in aceasta situatie, insa acum, exista hoteluri, in sudul litoralului, care ofera camere si la... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 10:30
Strategiile de business adoptate de vecinii bulgari si sansele de revenire ale litoralului romanesc printr-o promovare eficienta combinata cu investitii substantiale, sunt evaluate in fiecare an, odata cu actualizarea comparatiei dintre litoralul bulgaresc si cel romanesc.
Daca pana la Revolutie putem spune ca turismul romanesc era in competitie stransa cu cel bulgaresc, situatia s-a schimbat radical in ultima perioada, iar avansul luat de bulgari pare greu de recuperat.
Litoralul bulgaresc este vizitat in fiecare an de aproximativ doua milioane de turisti, dintre care o proportie covarsitoare, respectiv 70%, sunt straini. In comparatie, pe litoralul din Romania vin mai putin de 1,2 milioane de turisti, dintre care strainii reprezinta circa 30.000.
Acestia se pot relaxa in cele aproximativ 250 de hoteluri deschise pe litoralul romanesc, care totalizeaza aproximativ 120.000 de locuri de cazare. La bulgari insa exista aproximativ 350.000 de locuri de cazare, cele mai multe fiind in hoteluri de patru si cinci stele, unele dintre ele fiind incluse in lanturi internationale precum Iberostar, Sol Melia sau Golden Tulip.
Hotel Iberstoar, din statiunea bulgareasca Sunny Beach
Bulgarii pluseaza la capitolul servicii si "au fost ajutati" si de aspectele naturale (clima mai blanda sau relief mai spectaculos), dar au stiut si cum sa investeasca masiv in infrastructura si cum sa atraga de partea lor investitori internationali de calibru precum TUI sau Neckerman -... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:15
Hotelurile aflate in sudul litoralului romanesc pot ajunge la faliment din cauza pretului practicat de catre Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta (RAJA) si a noilor clauze contractuale solicitate unitatilor de cazare, se arata intr-un comunicat de presa al Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).
"FPTS atrage atentia ca pretul cerut de societatea RAJA (...) pentru apa poate duce la falimentarea hotelurilor din sudul litoralului romanesc. In plus, spatiile verzi din sud au nevoie de irigare pentru a face fata secetei si a imbunatati astfel aspectul statiunilor. Toate aceste elemente depind, insa, de corectitudinea si implicarea RAJA", se noteaza in comunicatul citat.
In acest sens, Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus (AISTV), membru FPTS, atrage atentia ca RAJA emite lunar facturi la apa, desi in jurul hotelurilor din sudul litoralului nu exista canalizari de apa meteorica.
"Consideram aceasta fapta un abuz in serviciu si fals intelectual datorita emiterii unor facturi care nu sunt conforme cu realitatea, dar si uz de fals in forma calificata si insusire de foloase cuvenite. Cu toate ca, in ultimii 40 de ani, in retelele din statiune nu s-a facut nicio investitie, conductele fiind putrezite, iar apa de proasta calitate, venind efectiv pe conducta de apa potabila cu particule de rugina, avand sute de reclamatii de la turisti ca nu le curge apa la chiuvete, preturile cresc an de an, fara anunt prealabil", conform FPTS.... mai mult
Duminica, 19 August 2012, ora 15:45
Mai multe hoteluri din statiunile Mamaia, Saturn, Venus, Eforie Sud si Jupiter ofera in acest sezon estival sistemul all-inclusive, in special cele care au contracte cu tour-operatorii germani ce au revenit in Romania, informeaza luni Asociatia Litoral - Delta Dunarii.
Preturile pentru pachetele de cinci nopti la un hotel de trei stele pornesc de la 695 de lei/persoana.
"Desi produsul "All-Inclusive" nu este solicitat decat in mica masura de turistii romani, atunci cand calatoresc in Romania, si desi litoralul romanesc are 95% turisti romani si numai 5% turisti straini, dintre care doar o parte prefera All Inclusive, in acest sezon, mai multe hoteluri au ales sa ofere si aceasta optiune de vacanta, in special cele care au contracte cu tour-operatorii germani care au revenit pe litoralul romanesc", a afirmat presedintele Asociatiei Litoral - Delta Dunarii, Corina Martin.
Litoralul romanesc iese anul acesta cu oferte all-inclusive, in contextul in care Agentia pentru Siguranta Alimentara din Bulgaria a propus recent ca acest tip de oferte din aceasta tara sa fie disponibile doar la hotelurile de 4 si 5 stele, dupa ce au fost raportate numeroase neconcordante intre capacitatile de cazare si cele de servire in restaurante.
In plus, in perioada 27 mai - 23 iunie, pe litoralul romanesc, o parte din aceste hoteluri ofera pachete turistice la preturi atractive in cadrul programului "Litoralul pentru toti - All Inclusive". Optiunea "All inclusive" asigura toate cele... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 12:39