Majoritatea strainilor nu vin in Romania decat de nevoie, pentru afaceri, in timp ce turismul de placere exista cu procente mici in statisticile de profil.
Potrivit datelor facute publice de Institutul National de Statistica, fie ca este vorba de pandemie sau nu, turistii straini nu petrec, in medie, decat doua nopti in Romania.
In mare masura, datele sunt valabile si in cazul turistilor romani care se deplaseaza in diverse locuri din tara.
"Turistii straini sunt de afaceri si de asta nu stau mai mult de 2 nopti. Ei nu vin pentru destinatia Romania, ca au auzit lucruri nemaipomenite despre ea, vin pentru ca au afaceri aici. Asta arata ca aceia care vin pe sejururi sau pe circuite sunt extrem de putini, din moment ce media innoptarilor este de putin peste 2 nopti", este de parere Traian Badulescu, consultant in turism.
Potrivit INS, in iunie 2019 au venit in Romania 286.100 de turisti straini, acestia petrecand 551.000 nopti, adica nici mai putin de doua nopti fiecare, in medie. Acelasi trend se vede si in pandemie, cand, in iunie 2020, am avut 13.000 de turisti straini, care au petrecut in Romania 27.300 de nopti.
Din turistii care ne-au vizitat in iunie 2019, 79,3% s-au dus in Bucuresti si orasele de resedinta de judet, 12,7% au ales alte localitati si trasee turistice, 3% - statiuni montane, 0,7% - statiuni balneo si 3,6% pe litoral.
La fel de elocvent este si exemplul primelor 6 luni din 2019, cand Romania a avut 1,2 milioane de turisti straini (din... mai mult
Sambata, 08 August 2020, ora 10:54
Romania a fost, in 2014, o destinatie ceva mai atractiva si pentru straini, fie ca au venit pentru afaceri, fie pentru vacante, afirma Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), intr-un interviu acordat Agerpres.
Ea a subliniat ca, daca Romania ar fi atras in 2014 mai multi investitori straini, daca am fi avut mai multe autostrazi pentru ca turistii sa ajunga repede dintr-un oras in altul si daca TVA de 9% s-ar aplica la toate serviciile din turism, nu doar la cazarea cu mic dejun, atunci cresterile pe leisure, business travel si incoming ar fi fost mai mari.
De asemenea, Lucia Morariu a mentionat ca, in opinia sa, operatorii de turism trebuie sa fie corecti in relatia cu statul si sa-si plateasca taxele si impozitele, sa nu faca o concurenta neloiala celor care opereaza legal, dar si Statul, trebuie sa ajute, la randul sau, prin politici coerente de promovare, constructie de drumuri si urbanism de calitate, o industrie care contribuie cu aproximativ 2% la Produsul Intern Brut.
Cum apreciati, din punctul de vedere al ANAT, piata de turism din Romania? Plusuri si minusuri...
Anul 2014 a fost un an de consolidare pentru unele companii de turism pe segmentele pe care s-au consacrat, de patrundere accentuata pe segmente noi, cum ar fi cele de business travel si incoming pentru alte companii, si de cresteri de pana la 10% per total, fata de 2013. Cresterile sunt evidentiate si de Institutul National de Statistica. Ultimele date... mai mult
Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 15:39
Un studiu Mastercard arata ca italienii, in special cei din Roma si Milano, reprezinta cel mai "cheltuitor" grup de turisti straini care viziteaza Bucurestiul. Conform studiului, cei aproximativ 112.000 de straini veniti din cele doua orase vor cheltui echivalentul a 560 de milioane de euro.
Bucurestiul va primi cei mai multi vizitatori din Paris (circa 114.000 in acest an, care vor cheltui in total echivalentul a 154 milioane de dolari), urmati de cei din Londra, Amsterdam si Tel-Aviv.
Italienii cheltuiesc cei mai multi bani in Bucuresti
Insa cei care vor cheltui cel mai mult, echivalentul a circa 329 milioane de dolari, sunt cei doar aproximativ 68.000 de straini veniti din Roma, locul cinci in topul oraselor care trimit vizitatori la Bucuresti. Ceea ce inseamna peste 5.000 de dolari de persoana. Acelasi raport crescut se mentine in cazul celor vin din Milano - locul 8 in topul vizitatorilor, cu doar 44.000 de straini dar care au cheltuit sau vor cheltui 231 milioane dolari.
Conform studiului Mastercard, Londra ramane, pentru al doilea an consecutiv , destinatia turistica numarul unu din intreaga lume, sustinuta de jubileul de Diamant al reginei Marii Britanii, dar si de Jocurile Olimpice.
Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) este ferm convinsa ca Bucurestiul poate sustine evenimente majore, sportive sau culturale, evident nu de talia Jocurilor Olimpice sau ale unui campionat mondial de fotbal.
"Daca sunt bine... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 09:01
Majoritatea turistilor straini asteptati de Pasti in statiunile bulgare, respectiv 60%, sunt romani, potrivit statisticilor realizate de hotelieri, relateaza site-ul Novinite.com.
Uniunea hotelierilor din statiunea Sunny Beach de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre a anuntat ca primii turisti straini sunt asteptati sa ajunga la sfarsitul acestei saptamani. Rezervarile in aceasta statiune sunt facute pentru sejururi cuprinse intre trei si sase zile.
Cei mai multi turisti straini sunt romani, acestia fiind urmati de sarbi si macedoneni.
Hotelierii din statiunea Nisipurile de Aur au anuntat o crestere a vanzarilor in randul bulgarilor in ultimele cateva zile, adaugand ca trendul ascendent se datoreaza pretului mai mic si conditiilor mai bune din statiunile locale comparativ cu cele din Romania.
Sunt asteptati si turisti greci in perioada sarbatorilor de primavara, dar ei vor vizita in special statiunile de spa ca Velingrad si Sandanski.
Turisti straini se pregatesc sa viziteze si Veliko Tarnovo si Gabrovo, din partea central-nordica a tarii, cel mai mare grup fiind reprezentat tot de romani. mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 14:44
Ministrul Turismului, Cristian Petrescu, a spus, vineri, ca ar trebui organizate diverse evenimente pentru atragerea turistilor pe litoral si in alte perioade din an, nu doar in lunile de vara, referindu-se la circuite culturale sau excursii cu vaporasul.
"Daca se continua cu acest gen de a incerca sa faci turism pe litoral, adica doua luni de sezon, hotelierii actioneaza pe masura, in sensul ca incearca sa aiba profitul doar in acele doua luni pentru un an intreg sau sase luni de sezon cum ar trebui. Faptul ca hotelurile sunt deschise de la 1 mai pana la sfarsitul lui octombrie inseamna ca ar trebui facut ceva ca turistul sa nu vina doar pentru soare si nisip, ci sa aiba si multe alte lucruri de facut si ma refer la circuite culturale, excursii cu vaporasul, agrement, organizare evenimente", a declarat, vineri, la Mangalia, ministrul Petrescu.
El a mai spus ca ar trebui "marita durata de sedere a turistului pe litoral", astfel incat oamenii sa fie atrasi sa ramana mai mult timp, nu doar un weekend.
"Sa marim durata de sedere a turistului pe litoral. Daca vin doar in weekend bucurestenii sau romanii, in general, hotelierii s-ar putea sa aiba profit mai mic decat daca turistii vin o saptamana sau cinci zile. (...) Fiecare hotel isi face politica proprie in asa fel incat sa fie si profitabil, acesta este scopul fiecarui operator, iar daca nu asigura si niste servicii corespunzatoare va fi taxat de clienti", a explicat ministrul Turismului.
De asemenea, Cristian... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 19:12
Fiscalitatea ridicata este de vina pentru reticenta hotelierilor in ceea ce priveste turistii straini, care nu isi permit sa le ofere conditiile si tarifele pe care le gasesc in tarile vecine, precum Bulgaria.
In schimb, turistii romanii sunt profitabili pentru ca accepta sa plateasca tarife fabuloase pentru servicii mediocre.
"Toti hotelierii de pe litoralul nostru prefera turistii romani, pentru ca sunt cheltuitori si nepretentiosi. Prezenta strainilor in hoteluri ar pune probleme suplimentare, ar fi nevoie de personal mai bine pregatit, care sa vorbeasca limbi straine, deci mai bine platit, si ar fi nevoie de tarife mai mici cu cel putin cu 30%", a spus Corina Martin.
Turistii straini, in special cei germani, au experienta concediilor in Bulgaria, tara care ofera tarife mai mici si mult mai multe facilitati.
"Germanul, odata ce a fost in Bulgaria, pentru ca a platit un tarif foarte mic, dar a obtinut servicii mai bogate (restaurante, piscine, cluburi, sistem all inclusive), pretind si in Romania mai mult, mai ales ca tariful este mai mare", a spus Corina Matei.
Pe de alta parte hotelierii din tara noastra sunt obisnuiti cu turistii romani, care accepta conditii mediocre si sunt dispusi sa cheltuiasca sume mari de bani.
"Romanii cheltuiesc aproape dublu decat turistii straini, astfel ca hotelierii castiga de doua ori mai mult de la romani decat de la straini. Nemtii care vin in Romania sunt de varsta a treia, in general, si sunt foarte calculati,... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 09:50
Hotelierii de pe litoral nu isi doresc turisti straini pentru ca acestia nu sunt dispusi sa accepte tarifele pe care le platesc turistii romani, cerand preturi cu 30-50% mai mici, dar in schimb le fac "probleme" solicitand servicii de calitate si angajati care sa vorbeasca limbi straine.
"Noi, si vorbesc despre hotelierii de pe litoral in general, daca am practica preturile din Bulgaria sau Grecia, am da faliment. Daca vorbim doar de litoralul bulgaresc, preturile lor sunt cu 20-25% mai mici decat la noi", a declarat Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si proprietarul mai multor hoteluri de pe litoral, care cumuleaza aproape 1.500 de camere.
El sustine ca hotelierii romani de pe litoral nu pot scadea tarifele la nivelul celor din Bulgaria, unde TVA este 9% (fata de 24% in Romania), iar taxele si impozitele sunt mul mai mici si mult mai putine.
Murad spune ca turistii straini care au de ales intre Bulgaria si Romania prefera prima destinatie, tinand cont de pretul mai mic.
"Romanii cheltuiesc aproape dublu decat turistii straini, astfel ca hotelierii castiga de doua ori mai mult de la romani decat de la straini. Nemtii care vin in Romania sunt de varsta a treia, in general, si sunt foarte calculati, pentru ca traiesc din pensie", a adaugat presedintele FPTR.
Imaginea proasta pe care o are Romania in strainatate face turoperatorii straini sa ceara tarife cat mai mici
"Ne pun pe frunte un tarif de piata cazuta si... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 13:27
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat miercuri, la targul de turism de la Berlin, ca problemele de pe litoral se rezolva cu dificultate deoarece hotelierii nu vor sa deschida unitatile pe toata durata sezonului estival, adaugand ca "ne multumim sa avem turisti de la noi", conform Mediafax."Este foarte greu sa rezolvi problema sezonului scurt al litoralului romanesc atat timp cat hotelierii, dupa ce acum doi ani au impus regula ca unitatile sa ramana deschise de la 1 mai la 30 septembrie, astazi incep sa renunte la aceasta regula", a afirmat ea.
Asociatia Litoral-Delta Dunarii a cerut Ministerului Dezvoltarii si Turismului, in luna februarie, ca hotelurile de pe litoral sa fie deschise in etape, in functie de specificul fiecarei statiuni, si nu la 1 mai, cum prevede legea in prezent.
Turoperatorii au dat ca exemplu Costinestiul, o statiune pentru tineri care nu ar trebui deschisa la 1 mai pentru ca elevii si studentii intra in vacanta abia in iunie.
Udrea a adaugat ca turismul de pe litoral "nu evolueaza in sensul in care o cere piata", ci "ramane la interesele fiecarui operator", nefiind prioritar interesul national.
"Ne multumim sa avem turisti de la noi, nu conteaza ca vin straini sau nu, bine ca vin cativa romani cu ceva bani de la Bucuresti", a incheiat Udrea.
Ea s-a intalnit la targ si cu reprezentanti ai turoperatorilor germani TUI si ITS, care au anuntat-o ca sunt nemultumiti de calitatea serviciilor si de preturile de pe litoralul... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 17:56
Romania a inregistrat anul trecut cea mare scadere din UE a numarului de innoptari in unitati turistice, in conditiile in care indicatorul s-a redus in cinci state, iar la nivel comunitar a avansat cu 2,8%, si este tara cu cea mai mica pondere a turistilor straini in totalul innoptarilor, transmite Mediafax.Romania a raportat anul trecut 15,1 milioane de innoptari in hoteluri si alte stabilimente cu un rol similar, in scadere cu 8,7% comparativ cu 2009, potrivit datelor Eurostat.
Scaderi au fost consemnate si de Grecia (2,3%), Marea Britanie (2,1%), Slovenia (1%) si Italia (0,8%).
Cele mai mari cresteri se observa la Estonia (14,1%), Letonia (11,6%), Lituania (11,1%) si Malta (11%).
Numarul innoptarilor turistilor straini in Romania a crescut cu 3,2%, la 2,7 milioane, ponderea acestora in total fiind de 18%.
Exceptand Romania, cele mai scazute proportii de turisti nerezidenti se observa la Germania (21%), Suedia (23%), Finlanda (27%) si Polonia (30%).
Cele mai ridicate ponderi sunt inregistrate de Estonia si Lituania (75%), Grecia (74%), Austria (72%) si Bulgaria (70%).
Clasamentul numarului de innoptari este condus de Spania, cu 268 de milioane de nopti (in crestere cu 6,4% comparativ cu 2009), Italia, cu 244,7 de milioane de innoptari (- 0,8%), si Germania, cu 228,8 milioane de innoptari (in urcare cu 5,8%).
Bulgaria a inregistrat o crestere de 6,6% a numarului de innoptari, la 14,9 milioane (din care 10,4 milioane au fost innoptari ale turistilor straini). In... mai mult
Luni, 28 Februarie 2011, ora 16:28