Hotelul Melody din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute din oras, a fost vandut unei fundatii finantate de Guvernul de la Budapesta.
Situat la "kilometrul zero" al Clujului, hotelul Melody a fost cumparat de Fundatia Sapientia, care finanteaza, cu sprijinul financiar al autoritatilor maghiare, universitatea cu acelasi nume, cu sediul central la Cluj-Napoca. Costurile tranzactiei nu au fost facute publice, secretul sumei fiind impus chiar de o clauza din contract.
Se stie doar ca ultima oferta pentru aceasta cladire, vehiculata in anul 2018, a fost in jur de patru milioane de euro. Hotelul a fost vandut dupa ce nu a fost exercitat dreptul de preemtiune de care beneficiau Ministerul Culturii, Primaria Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Cluj.
Potrivit Maszol.ro, decanul Universitatii Sapientia, dr. Martin Tonk, a spus ca urmeaza ca unele dintre camerele hotelului sa fie transformate in birouri, in camere pentru profesori, in sali de intalnire pentru Sapientia EMTE si Casa Traditiilor Maghiare din Transilvania, iar altele vor fi folosite pentru a gazdui profesorii invitati.
Cine este Fundatia Sapientia
In 1999 Guvernul si Parlamentul Republicii Ungare au decis finantarea educatiei superioare in limba maghiara din Transilvania prin infiintarea unei universitati private maghiare independente in Romania.
In aprilie 2000 s-a incheiat o Conventie de Colaborare pentru finantarea unei Universitati Private Maghiare din Transilvania intre Fundatia... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 08:38
Complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere, construit in 1970 in statiunea Olimp si supranumit "Perla litoralului romanesc", a fost reabilitat cu 40 de milioane de euro si reinaugurat oficial pe 1 august 2020.
Cu o istorie de aproape 50 de ani, gloria litoralului comunist a fost una dintre cele mai frumoase, mai luxoase si mai cautate locatii de pe litoral de catre romani, insa in perioada comunista nomenclaturistii si turistii straini aveau prioritate.
Complexului i-a fost rezervata cea mai interesanta si frumoasa amplasare pe faleza, o portiune de plaja care formeaza un golf, cu lungime de 300 de metri si latime de 200 de metri, ceea ce a permis o solutie compozitionala cu o serie de terase ample, pentru fiecare camera.
"Perla litoralului romanesc" a fost prima constructie din Olimp, considerat pe atunci cartierul nordic al statiunii Neptun, si a intrat in circuitul turistic in anul 1972.
Proiectul a fost realizat de un grup de specialisti condusi de arhitectul Aron Grimberg Solari (decedat in 2019, la varsta de 91 de ani), omul care a realizat si "Palatul Primaverii" din Bucuresti, resedinta familiei Ceausescu, in perioada 1964-1965.
Dupa anii '90, Complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere a inceput sa se degradeze.
Multi oameni controversati din turismul romanesc au dorit sa il cumpere, de la Puiu Popoviciu la George Copos, insa inainte de criza economica din 2008 a fost achizitionat, cu 10 milioane de euro, de hotelierul Josef Goschy.
Dupa... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 00:04
Dora Morhan este manager, profesor, om de arta si de televiziune. Ea imbina toate aceste roluri cu o naturalete fascinanta, luandu-si inspiratia dintr-un altul care o implineste, acela de mama. Cum reuseste sa faca acest lucru? Cuvantul de ordine este "prioritate".
"Incerc sa le prioritizez, ca sa nu pierd esentialul si sa pastrez ceea ce conteaza. Pe de o parte, ma umplu cu energie buna din rolul de mama, care ma inspira in rolurile pe care le am dupa ce ies de pe usa casei, in societate. Intr-un fel, functionez foarte bine in toate aceste roluri, pentru ca imi formez si o retea de parteneri si oameni frumosi, cu care duc la capat proiectele mele de valoare", spune Dora Morhan, General Manager Pleiada Boutique Hotel Iasi.
De la business la profesorat si management, via Opera Romana
Dora Morhan a preluat recent conducerea Pleiada Boutique Hotel, cel mai luxos hotel din Iasi, caruia ii transfera zi de zi din rafinamentul innascut si know-how-ul pe care l-a dobandit in toti anii petrecuti in pozitii de management.
"Am avut diverse domenii in care am cautat sa ma dezvolt si sa dezvolt lucruri, afaceri in jurul meu. Am avut un internship pe 'Achizitii si fuziuni' la Bruxelles, care mi-a oferit foarte mult know-how, de care ma bucur si astazi in managementul pe care il fac la Pleiada Boutique Hotel", povesteste Dora Morhan, pentru Business24.
A fost director executiv al unui cluster de constructii, a facut si face inca televiziune, iar de noua ani este profesor... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 18:00
Hotelul Triumf, aflat pe Bulevardul Kiseleff din Capitala, ar putea deveni noul sediu al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Aflat in patrimoniul RA-APPS, licitatiile de vanzare au esuat in ultimii 10 ani, asa ca e posibil sa fie transformat in spatiu pentru institutii publice, arata sursele Profit.ro.
Unii dintre potentialii chiriasi sunt angajatii DNA si cei ai Ministerului Justitiei.
Hotelul Triumf are o istorie indelungata si a fost construit in perioada interbelica de catre Petre Antonescu, arhitectul care a proiectat si Arcul de Triumf.
Transformarea unui hotel de o asemenea anvergura in spatiu ...citeste mai departe despre "DNA s-ar putea muta intr-un hotel din Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iunie 2016, ora 09:39
Hanu' lui Manuc este, in momentul de fata, unul dintre cele mai faimoase si longevive localuri ale Bucurestiului. Cu o traditie de aproximativ 200 de ani, Hanu' lui Manuc a fost martorul multor evenimente istorice ale Bucurestiului. El a fost pe rand teatru, punct de intalnire pentru cei mai influenti oameni politici ai vremii, pentru poeti, tarani si boieri, a fost hotel, dar si ruina.
Povestea hanului incepe in annul 1806 cand, ajuns in Bucuresti, Manuc Bei incepe constructia uneia dintre cele mai faimoase cladiri ale vremii. Inca de la inceput, hanul s-a diferentiat prin arhitectura inovatoare, caci Manuc si-a dorit inca de la bun inceput ca hanul sau sa nu semene cu structura de fortareata pe care majoritatea hanurile o adoptau.
Arhitectura initiala a Hanului lui Manuc nu se cunoaste in toatalitate, dar, din descrierile vremii, reiese ca hanul avea 15 pivnite boltite, 23 de pravalii la parter, doua saloane mari, zece magazii, camere de servitori, un tunel in care incapeau 500 de persoane, 107 odai la etaj, o cafenea si o gradina amenajate in curtea interioara si un chei de piatra langa rau.
Prin ce anume a devenit Hanu' lui Manuc cunoscut la acea vreme? Prin ospitalitatea sa, iar acest lucru era mentionat chiar in contractele de vanzare printr-o clauza atipica pentru vremea respectiva: "Se indatoreaza dumnealui a se purta cu toata ceruta complezenta, atat catre pasageri, cat si ceilalti chiriasi anuali ai hanului, dand fiecaruia onoarea ce merita, ca prin... mai mult
Luni, 28 Decembrie 2015, ora 08:00
Soravia Group a finalizat procesul de reconversie a hotelului Starlight Suites din cadrul Metropolis Center in spatii de birouri. Noul corp, denumit Metropolis Bravo, are o suprafata inchiriabila de 5.500 de metri patrati si dispune de finisaje si dotari standard incadrate in clasa B+.
Reconversia hotelului a fost dictata de conditiile din piata, in contextul in care perspectivele privind spatiile de birouri de pe piata imobiliara din Bucuresti sunt pozitive. Valorificarea pontentialului unei cladiri istorice din zona centrala a Bucurestiului a dus la decizia de a transforma hotelul in spatii de birouri. Investitia s-a ridicat la aproximativ 1 mil. de euro si a presupus adaptarea spatiilor la cele mai noi standarde din industrie.
"Prin Metropolis Bravo venim cu o oferta complementara spatiilor actuale. Noile spatii de birouri sunt un mix intre clasa B+ ca specificatii tehnice si clasa A ca amplasare. Practic, ne putem adresa acum unei categorii de clienti pe care nu o puteam deservi in trecut, acei clienti care isi doresc o prezenta in centrul Bucurestiului, dar care nu pot plati o chirie prime. Astfel, prin proiectul Metropolis Bravo le oferim o chirie atractiva, cu 25% mai mica fata de pretul zonei, intr-o cladire istorica, reper arhitectural", a declarat Lorenz Tragatschnig, Managing Director Soravia Romania.
Metropolis Center are o suprafata totala inchiriabila de 19.000 de metri patrati
Complexul multi-functional Metropolis Center dispune acum de o... mai mult
Marti, 20 Mai 2014, ora 14:00
E criza, iar statul are nevoie de bani. Pentru a umple vistieria, autoritatile belgiene au inceput sa scoata la vanzare, in ultimul timp, cladiri istorice remarcabile.
Cetatenii care sunt interesati de achizitionarea unor proprietati istorice au la dispozitie un site, fed-net.org, unde statul belgian posteaza informatii referitoare la bunurile imobiliare scoase la vanzare, relateaza editiile de sambata ale cotidianelor De Standaard si De Tijd, preluate de 7sur7.
Au fost scose deja la vanzare fosta cazarma a Jandarmeriei din Menin (Flandra occidentala), dar si bunuri istorice cum ar fi, de exemplu, cladirea Court Saint-Georges din Gent (Gand), care dateaza din secolul al XV-lea, situata chiar in fata Primariei.
Acesta este cel mai vechi hotel din tara. De zece ani nu este locuit si este scos la vanzare la pretul de 2,82 de milioane de euro.
Citeste mai multe despre Belgia isi vinde cladirile istorice, pentru a face rost de bani pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 August 2013, ora 09:50
Hotelurile de tip boutique sunt un concept de business foarte intalnit in Occident, unde se bucura de reputatie, clientela fidela si mai ales de profit. In Romania, piata acestui tip de hotel incepe timid sa se formeze, iar potentialul este urias, mai ales ca investitiile substantiale intr-un asemenea proiect sunt compensate de cifre de afaceri de milioane de euro si castiguri pe masura.
Pe langa o personalitate deosebita, hotelurile boutique au si un design aparte. Pentru ca sunt de dimensiuni reduse, le pot oferi clientilor discretie, intimitate si atentia de care au nevoie. "Boutique hotelurile ajung sa isi cunoasca clientii foarte bine si sa ofere servicii extrem de personalizate, pe care hotelurile mari nu le pot asigura oaspetilor sai, spunea Sylvia Petre, CEO Carol Parc Hotel.
Hotel Casa Capsa
Proprietarii unei asemenea cladiri au, in egala masura, avantaje si dezavantaje. Boutique hotelul se poate adapta mai repede la piata, este mai flexibil si poate trata cu atentie clientii, multumita dimensiunii reduse. In acelasi timp, in Romania nu exista inca o cultura pentru acest tip de hotel, ceea ce este un dezavantaj, ca si o criza acuta de personal care sa corespunda cerintelor, nivelului de pregatire profesionala si de cultura generala ale unui boutique hotel.
Ce inseamna boutique
Pentru a putea beneficia de statutul de hotel boutique, o unitate de cazare trebuie sa aiba un numar relativ redus de camere, de obicei maximum 100, sa fie amenajat intr-o... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 17:45
Calatoriile de afaceri sunt un bun prilej de a vizita Capitala. Daca esti o fire boema, Business24 iti recomanda hotelurile de cinci stele, cu parfum de traditie, lux si istorie.
Iata 3 hoteluri din Bucuresti care pastreaza inca "mirosul" vremurilor de altadata:
Grand Hotel Continental
Construit la sfarsitul secolului XIX, hotelul este un veritabil monument de arhitectura. De aproape 150 de ani, cladirea este renumita pentru eleganta sa si pentru decorul in care se imbina facilitatile moderne cu stilul clasic al cladirii.
Dupa o intalnire de afaceri, te poti retrage in lumea "veche" a Bucurestiului de altadata. Mobilat cu piese clasice din mahon aduse de la targuri de antichitati din Italia si case de licitatii din Viena, hotelul iti ofera privelistea luxului din perioada interbelica.
Oferta de primavara a hotelului este de 140 de euro pe noapte, tariful pe camera single, cu mic dejun inclus si acces gratuit la spa.
Carol Parc Hotel
Micul hotel boutique de 5 stele gazduieste doar 17 camere si apartamente, insa fiecare se mandreste cu propriul design. Hotelul a fost numit cel de-al doilea hotel de lux din Europa de Est, inclus in "Conde Nast Hot List: the 130 best hotels in the world."
Cu siguranta vei aprecia eleganta si istoria hotelului, aceasta zona fiind in trecut locul de intalnire a elitei sociale a orasului. Cladirea a fost construita de unul din apropiatii regelui Carol I, de aceea numeroase personalitati ale vremii se intalneau in... mai mult
Sambata, 31 Martie 2012, ora 00:00