Programul "Prima Casa" functioneaza, are un plafon de doua miliarde de lei si nu au fost schimbate nici criteriile de acordare a creditului, a declarat, luni, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, la postul de televiziune Digi 24.
"'Prima Casa' exista, functioneaza, are plafon doua miliarde de lei, nu e nicio problema si nu se opreste. Poti depune dosar pentru 'Prima Casa'. Daca sunt probleme, sunt cu unele banci care poate au renuntat la program, dar nu din partea noastra.
Din partea noastra, plafonul este doua miliarde de lei si exista si Hotararea de Guvern. Nu este nicio problema la 'Prima Casa'. Programul functioneaza. Si nu am schimbat nici criteriile deocamdata", a spus Florin Citu.
Ministrul a precizat ca plafoanele pentru acest program au fost stabilite in 2016.
"Au fost stabilite 2,5 miliarde (de lei - n. r.) pentru 2017, doua miliarde pentru 2018, doua miliarde pentru 2019, doua miliarde - 2020, 1,5 miliarde in 2021. Niciun fel de discutie. Am semnat si Hotararea de Guvern pentru 2020 (...) Dar el functiona pentru ca erau plafoanele deja date", a afirmat ministrul Finantelor.
Citeste si: "Prima Casa" vs "O familie, o casa" - sa iau credit acum sau sa astept noul program?. ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor: Programul "Prima Casa" exista, functioneaza, are plafon doua miliarde de lei si nu se opreste" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 23:01
Premierul Ludovic Orban da asigurari ca programul Prima Casa va continua si in acest an si ii acuza pe social-democrati ca au lansat o campanie "mizerabila" de dezinformare a cetatenilor.
El a precizat ca Executivul are prevazuta in buget suma pentru program, iar in perioada urmatoare va emite o hotarare de guvern pentru stabilirea conditiilor prin care romanii pot achizitiona o locuinta.
"Disperat ca a pierdut puterea, dupa ce si-a batut joc trei ani de tara, PSD lanseaza in fiecare zi minciuni. Ultima minciuna este o campanie mizerabila in care populatia Romaniei este dezinformata in mod vadit privitor la Prima Casa. PSD arunca pe piata minciuna gogonata ca PNL si Guvernul PNL nu mai finanteaza Prima Casa.
Guvernul a avut prevazuta suma, cred ca este un plafon de 2 miliarde, urmeaza sa emitem hotararea de guvern cu stabilirea conditiilor pe anul in curs si, ca atare, dezmint categoric aceasta noua minciuna gogonata, care arata cat de nerusinati si de lipsiti de respect fata de cetatenii Romaniei sunt cei de la PSD, care continua zi de zi sa lanseze noi dezinformari, noi minciuni pe piata, care sunt demontate prin decizia si actiunea Guvernului", a declarat Ludovic Orban.
Precizarile premierului vin dupa ce ministrul de Finante, Florin Citu, a declarat luni ca nu se stie daca va mai fie nevoie de Prima Casa, iar o decizie privind continuarea sau nu a programului va lua cat de curand.
"Sunt doua lucruri. Deja plafoanele pentru 2020 sunt acolo, ne uitam la el... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 16:43
Guvernul vrea sa modifice programul "Prima Casa" si sa il transforme in "O familie, o casa". Proiectul prevede cresterea garantiei guvernamentale, suportarea de catre stat a comisionului de gestiune si reducerea dobanzii pentru unele categorii de persoane.
"Discutam astazi, in prima lectura, proiectul 'O familie, o casa', o varianta mai aproape de nevoile cetatenilor a programului 'Prima Casa'. Venim cu noi masuri de reducere a costurilor de finantare pentru romanii care doresc sa cumpere o locuinta.
Concret, ne propunem cresterea nivelului garantiei guvernamentale de la 50%, cat este in prezent, la 80% din valoarea creditului, suportarea de catre stat a comisionului de gestiune si reducerea substantiala a dobanzii pentru familiile cu copii si pentru persoanele cu dizabilitati", a spus Viorica Dancila, la inceputul sedintei de guvern de joi.
Si liderul PSD, Liviu Dragnea, anuntase miercuri proiectul "O familie - o casa", afirmand ca, desi au fost bune la inceput, conditiile de acum ale programului "Prima Casa" au devenit mult prea restrictive, iar oamenii sunt nemultumiti.
"Extindem 'Prima Casa si numim programul 'O familie - o casa'. Conditiile la 'Prima Casa' au fost bune initial, dar au devenit mult prea restrictive si toti sunt nemultumiti. In primul rand, dam o valoare mai mare, 570.000 de lei, adica sa poata sa isi cumpere o casa, nu o bojdeuca, marim plafoanele, pentru ca daca aveai peste 3.000 de lei venituri nu te mai calificai, intrai intr-un cerc... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 14:22
Programul Prima Casa 2019 a fost lansat oficial, vineri. Cu toate ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat in februarie ca vrea sa il modifice pentru a-l face mai social, pana la urma, a ramas la fel ca in anii trecuti.
"Programul Prima Casa 2019 beneficiaza de aceleasi conditii de acordare a garantiei statului roman pentru finantarile aprobate de bancile participante", se arata intr-un comunicat transmis de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Programul va fi derulat prin intermediul a 15 banci finantatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.
In acest an, vor fi alocate 2 miliarde de lei pentru romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta prin Prima Casa.
Anul trecut au fost acordate:
20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.
De la lansarea programului in anul 2009 si pana la finalul lunii decembrie 2018, au fost acordate 267.752 de garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei, se mai arata in comunicat.
Teodorovici voia sa modifice programul Prima Casa, pentru a fi mai social
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat luna trecuta ca... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 11:52
Executivul a aprobat in sedinta de marti plafonul total de garantare pentru anul 2019, aferent programului "Prima casa".
Astfel, vor fi alocate 2 miliarde de lei in acest an pentru romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta.
Finantatori participanti in program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole si Leumi Bank.
Ministerul de Finante precizeaza, intr-un comunicat, ca anul trecut au fost acordate:
20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.
De la lansarea programului in anul 2009 si pana la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei, se mai arata in comunicat.
Teodorovici vrea sa modifice programul Prima Casa, pentru a fi mai social
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat duminica seara ca pana la sfarsitul lunii februarie programul Prima Casa va fi modificat pentru a fi "mai social".
"Am prins ca plafon cam doua miliarde de lei in acest an pentru programul 'Prima Casa', deci el va continua, numai ca am spus ca discutiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrala au fost pentru a-l face mai social, mai indreptat catre zona sociala.
Probabil ca pana la final de... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 18:31
Programul "Prima Casa" are prevazut un plafon de doua miliarde de lei pentru acest an si el va continua, insa pana la finele lunii februarie vom avea o forma modificata pentru a-l face mai social, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"Am prins ca plafon cam doua miliarde de lei in acest an pentru programul 'Prima Casa', deci el va continua, numai ca am spus ca discutiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrala au fost pentru a-l face mai social, mai indreptat catre zona sociala.
Probabil ca pana la final de februarie vom avea forma propusa a fi modificata, dar nu se schimba aspecte esentiale. Nu. Finantarea exista, a fost bugetat, programul continua. Pana nu il modificam, va continua in aceeasi parametri. Pana la final de februarie o sa iesim, cred, cu o Hotarare de Guvern", a spus, duminica seara, la Antena 3, Eugen Teodorovici.
Intrebat care vor fi modificarile aduse acestui program, seful de la Finante a subliniat ca acestea vor viza aspecte legate de suprafata casei sau de veniturile celor care vor sa il acceseze.
"Ma refer la suprafata casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu iti iei casa de 500 de metri patrati, prima casa, iti iei o casa pentru familie atat cat poti...", a adaugat Teodorovici.
Potrivi datelor MFP, de la lansarea programului 'Prima Casa' in anul 2009 pana la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garantii si promisiuni de garantare, in valoare... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 08:58
Ministerul Finantelor Publice a aprobat joi, 15 iunie, alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane de lei pentru programul Prima Casa, la solicitarea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.
Plafonul ramas nealocat, in suma de 500 milioane lei, a fost repartizat urmatorilor finantatori:
Piraeus BankOTP BankBCRINGBancpostRaiffeisen BankBRDCEC BankLeumi Bank
S-a luat in considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finantatorilor pana la data de 7 iunie 2017.
Prin Hotararea de Guvern nr.80/2017 s-a aprobat alocarea unui plafon total al garantiilor pentru creditele destinate achizitiei/constructiei de locuinte in cadrul Programului in suma totala de 2,5 miliarde de lei, se arata intr-un comunicat la Ministerului Finantelor.
Din plafonul total al garantiilor pentru anul 2017 in valoare de 2,5 miliarde de lei, in data 09.03.2017 suma de 2 miliarde lei a fost pusa la dispozitia finantatorilor participanti in program, diferenta de plafon de 500 milioane de lei urmand sa fie alocata ulterior in functie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate.
Citeste si:
Guvernul anunta ca mai are bani pentru Prima CasaPrima Casa a atins un nou maxim istoric al cererilor de garantare: Sunt peste 600 pe zi ...citeste mai departe despre "Prima Casa primeste inca 500 de milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 17:52
Guvernul mareste cu 175,5 milioane de lei plafonul garantiilor acordate pentru programul Prima Casa. Practic, se adauga suma ramasa neutilizata in 2016.
Chiar si cu aceasta majorare, suma totala destinata ca garantie a acestui program in 2017 este mai mica decat cea alocata anul trecut.
La finalul lunii ianuarie, Guvernul a propus pentru acest an un plafon cu 15% mai mic, fata de 2016, al garantiilor acordate pentru programul Prima Casa, scaderea fiind de la 2,94 miliarde de lei in 2016 la 2,5 miliarde de lei in 2017, potrivit unui proiect de hotarare de guvern aflat in dezbatere publica.
Cu aceasta suplimentare anuntata azi, plafonul va ajunge la aproape 2,7 miliarde de lei, tot inferior celui din 2016.
Un plafon de garantii de stat de 2,5 miliarde de lei permite acordarea unor credite de circa 5 miliarde lei, in conditiile in care statul garanteaza 50% din valoarea unui credit pentru o locuinta noua sau consolidata, cu o valoare de maximum 70.000 de euro, si 40% pentru un imprumut acordat pentru o locuinta veche.
Citeste si Guvernul a modificat Prima Casa pentru a incuraja cumpararea de locuinte noi
In plus, Guvernul a anuntat scaderea comisioanelor aplicate la soldul garantiei acordate de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
"Pentru garantiile care se acorda in semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului este de 0,45% pe an, in scadere de la 0,49%, cat a fost anul trecut, aplicat la... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 18:48
Hotarare pentru suplimentarea plafonului pentru Programul 'Prima Casa' cu suma de 200 de milioane de lei a fost adoptata de Guvern.
Potrivit actului normativ, se suplimenteaza plafonul de garantare destinat achizitiei de locuinte construite prin ANL cu 200 milioane lei, astfel incat plafonul de garantare pentru locuintele construite prin ANL ajunge la 500 milioane lei, din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei, aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa".
Finantarea Programului de constructie de locuinte pentru tineri se realizeaza din surse ale bugetului de stat. "Sumele obtinute din vanzarea locuintelor catre chiriasi se prevad a fi acumulate de ANL si utilizate pentru finantarea unor noi locuinte pentru tineri. Pentru a crea conditii in aplicarea strategiei de dezvoltare a Programului de constructie de locuinte pentru tineri, cu posibilitatea de cumparare de catre chiriasi dupa un an de inchiriere neintrerupta, se are in vedere integrarea in programul Prima Casa", se precizeaza in actul normativ.
In sedinta din 30 iulie, Guvernul a aprobat suplimentarea plafonului garantiilor destinate Programului 'Prima casa' cu un miliard de lei, din care 300 milioane pentru achizitia locuintelor ANL.
Garantiile se acorda numai in moneda nationala si se vor plati tot in moneda nationala.
ANL deruleaza de mai multi ani Programul de constructie de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, cu posibilitatea de cumparare de catre... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 10:29