Fostul premier Victor Ponta sustine primele declaratii, incepand cu ora 20:30, de la Palatul Victoria, dupa ce a revenit oficial in Guvern, in fruntea SGG.
Victor Ponta a fost numit, vineri, in functia de secretar general al Guvernului Sorin Grindeanu.
Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, declaratiile lui Victor Ponta:
- Nu ma asteptam nici eu, nici dvs. Suntem intr-o situatie neasteptata si anormala. Primul ministru mi-a propus ieri sa vin in echipa, in aceasta perioada cu totul si cu totul anormala si am spus imediat da, desi nu ma aflam in tara.
- Cred ca Sorin Grindeanu merita sprijin pentru lucrurile corecte pe care vrea sa le faca.
- Functia nu era ce aveam in plan in cariera, dar nu e cazul de orgolii. Trebuie sa asiguram functionarea Guvernului pentru binele tuturor cetatenilor. Guvernul nu este al unui partid, ci este al cetatenilor Romaniei.
- Guvernul nu se poate inchide, iar eu il voi sprijini pe premier.
- A contat foarte mult persoana celui care mi-a facut propunerea. Este un om onest, ca toti cei din Banat. I s-a cerut sa accepte functia de prim-ministru.
- In ultimele zile, am vazut un prim-ministru puternic, hotarat, cu o viziune pentru viitorul Romaniei si pentru viitorul PSD, daca PSD mai vrea sa mai aiba viitor.
- Sunt dispus sa il ajut, acceptand propunerea, cu toate riscurile politice si responsabilitatile.
- In urmatoarele zile, vrem sa tinem pe linia de plutire activitatea guvernamentala, torpilata de o decizie... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 20:46
Premierul Victor Ponta, intors luni din vacanta, a reafirmat hotararea de a nu demisiona din fruntea Guvernului din cauza problemelor legale.
Singura exceptie, a spus Ponta, este daca pierde sustinerea partidului si colegilor de guvernare.
Intrebat la Romania Tv daca demizioneaza, Ponta a raspuns sec: "Nu. Mai e putin pana in noiembrie 2016".
"Am avut o discutie foarte clara in PSD si cu partenerii mei inainte sa plec in concediu, lucrurile au fost foarte clare, si in cazul meu nu e doar o decizie personala, functia pe care o ocup nu am mostenit-o in familie sau pe persoana fizica, ci pentru ca vreo cinci milioane de oameni au votat cu USL si majoritatea parlamentara si minoritatile m-au sprijinit", a subliniat Ponta.
Ulterior, intrebat daca mai are sprijin de la partenerii de guvernare, Ponta a precizat: "N-am cum sa raman daca nu mai sunt sustinut de coalitia de guvernare
functia de prim ministru, neavand un mandat fix, este cea mai atacata si mai dorita pentru ca e ...citeste mai departe despre "Ponta s-a intors din concediu: Ce spune despre demisia de la Guvern si dosarul de la DNA" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 20:28
Noii ministri din Guvernul Ponta 4 au depus juramantul, miercuri, la Palatul Cotroceni. In deschiderea ceremoniei, presedintele Traian Basescu a explicat ca a fost obligat de o decizie CCR sa accepte toate numirile, altfel i-ar fi refuzat pe Liviu Pop si Sorin Cimpeanu.
Presedintele a facut referire la decizia CCR nr. 98 din 7 februarie 2008, "pentru a elimina orice dubiu", si a citat urmatorul fragment: "Din textul Constitutiei rezulta ca, in cazurile prevazute la alin. (1) si (3) ale art.85, numirea de catre Presedintele Romaniei a ministrilor este un act de executare a hotararii Parlamentului si de investire, pe aceasta baza, a ministrilor, de catre seful statului. Hotararea organului reprezentativ suprem al poporului roman [art.61 alin. (1) din Constitutia Romaniei] este un act obligatoriu, pe care Presedintele nu l-ar putea refuza decat prin savarsirea unor fapte grave de incalcare a Constitutiei".
"Acesta este si motivul pentru care voi primi juramantul ministrului pentru ...citeste mai departe despre "Guvernul Ponta 4 a depus juramantul: Ce ministri ar fi vrut Basescu sa refuze" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 09:14
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, dupa ce Guvernul Ponta III a primit votul in Parlament, ca va semna decretele de numire a noilor ministrii doar dupa ce vor fi indeplinite toate conditiile.
"Azi s-a adoptat hotararea de numire a unui numar de ministri, punctul meu de vedere e ca voi respecta deciziile anterioare ale CCR si voi numi toti ministrii cand conditiile vor fi indeplinite.
Ceea ce am solicitat, avand in vedere schimbarea extrem de importanta a structurii Guvernului, a fost sa existe un program de guvernare care sa reflecte noua realitate politica a Guvernului precum si protocoalele convenite intre partenerii din noua majoritate", a spus seful statului.
Guvernul Ponta 3: Ponta nu s-a inteles cu Basescu. Se mai duce si maine la Cotroceni
Traian Basescu a mentionat ca, asa cum vede el problema, exista doua solutii. Prima ar fi asteptarea unei solutii la intampinarea facuta de PDL si PMP la Curtea Constitutionala.
"Ei au avut numarul de semnaturi ...citeste mai departe despre "Ce conditii pune Basescu ca sa valideze Guvernul Ponta 3" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 09:17
Hotararea privind modificarea structurii si compozitiei politice a Guvernului a fost adoptata marti de plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului cu 346 voturi pentru si 191 impotriva.
In favoarea noului Guvern au votat PSD, UNPR, PC, UDMR si grupul minoritatilor nationale, iar impotriva s-au pronuntat PNL, PDL si PP-DD.
Premierul Victor Ponta le-a multumit, in plenul Parlamentului, liberalilor pentru participarea la guvernare. El a precizat ca Guvernul va continua programul de guvernare aprobat in 21 decembrie 2012 si le-a multumit reprezentantilor UDMR care au anuntat "foarte clar" ca se alatura si sprijina acest program.
La randul sau, Marko Bela, liderul grupului parlamentar UDMR din Senat, a spus ca formatiunea din care face parte, prin participarea la guvernare, ofera un echilibru atat pe plan intern, cat si extern.
"De ce sa nu credem ca avand o colaborare cu partide de stanga sau de dreapta am putut contribui la democratizarea tarii noastre si am impiedicat orice deviere de la drumul ales. Eu nu m-am bucurat ca s-a destramat coalitia USL, dar in interesul tarii, al maghiarilor din Romania, in interesul romanilor din Ucraina, al romanilor de dincolo de granitele tarii, avem nevoie de un Guvern stabil, nu maine, poimaine, ci astazi. De aceea UDMR va vota noua structura a Guvernului Ponta", a precizat Marko Bela.
Pambuccian: Deputatii grupului minoritatilor vor vota Guvernul in noua formula
Liderul grupului minoritatilor nationale din Camera... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 08:46
La exact un an de la investirea in functie, guvernantii inca se "lupta" cu birocratia si cu "mostenirea" lasata de guvernul anterior, dar se declara multumiti de progresele facute, desi multe promisiuni nu au fost realizate.
Reintregirea salariilor bugetarilor, pana la nivelul din iunie 2010, cresterea incasarilor bugetare prin eficientizarea administrarii fiscale dar si regandirea sistemului de exploatare a resurselor au fost cateva dintre cele mai importante masuri economice promise de premierul Victor Ponta, in programul de guvernare.
In sedinta de Guvern de marti, premierul sustine ca anul care a trecut "a fost usor" si lasa de inteles ca de abia de acum incepe greul. "Sunt foarte hotarat sa atacam taote zonele in care trebuie facute schimbari si sa indeplinim ceea ce am propus in programul de guvernare, in asa fel incat Romania anului 2016 sa arate altfel decat pe 7 mai 2012". Mai mult, Ponta promite autostrazi si investitii in Energie.
Romania este una dintre putinele tari europene care au inregistrat o crestere economica in 2012, de doar 0,2%, iar statul roman a evitat reintrarea in recesiune.
O alta veste buna este ca limita de deficit de 3%, asumata la nivel european, a fost respectata. Deficitul bugetar inregistrat in primele trei luni ale lui 2013 a fost de 4,1 miliarde de lei, mai mic decat valoarea prognozata de 4,3 miliarde de lei.
De asemenea, intr-o analiza preluata de Agerpres se arata ca, "pentru prima data in istoria postdecembrista,... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 13:30
Anul 2013 se anunta a fi un an dificil pentru Guvernul Ponta, cel putin din punct de vedere economic.
Pe langa provocarile unui mandat in conditii de criza si austeritate, executivul trebuie sa indeplineasca o serie de promisiuni facute in campanie, cum ar fi absorbtia fondurilor europene pana la un nivel de 50%, privatizarea companiilor de stat sau redresarea financiara a companiei Hidroelectrica.
Absorbtia fondurilor europene de 50% in acest an pare o utopie, avand in vedere ca pana acum nu s-au absorbit nici macar 10% din sumele puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
Anul trecut, Romania a luat de la UE doar 1,867 milioane de euro, aproape jumatate din tinta de 20% anuntata de fostul ministru al Fondurilor Europene, Leonard Orban. Acum, Eugen Teodorovici, cel care l-a inlocuit pe Orban, sustine ca pana la finalul acestui an va absorbi 50% din banii pusi la dispozitie de UE.
Tinta ministrului Fondurilor Europene: Absorbtie de 50% pana la sfarsitul lui 2013
O alta provocare cel putin la fel de dificila este scoaterea din insolventa a Hidroelectrica. Insusi premierul Ponta dadea asigurari, in luna noiembrie, ca iesirea din insolventa se afla in fata finala a procedurilor si ca "va iesi din insolventa curatata de acele contracte bilaterale care au adus-o in faliment sau aproape de faliment, care au dus-o pe pierdere", declara Ponta.
Guvernul s-a angajat in fata FMI ca va publica prospectul de vanzare pe bursa a 10% din actiunile Hidroelectrica in... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 07:10
"Din cei 648 de milioane de lei pe care Guvernul Ungureanu ii daduse alesilor locali, putem sa recuperam suma de 387 de milioane, peste 50% din banii irositi pe criterii electorale", a precizat premierul Victor Ponta, in cadrul unei conferinte.
Acesta a subliniat faptul ca banii obtinuti de la primariile PDL si UDMR vor fi redistribuiti catre recompensarea echipelor de gimnastica, dar si pentru suplimentarea bugetului la Ministerul Sanatatii si pentru acordarea unui ajutor de tratament in strainatate, in cazul actorului Serban Ionescu.
Iata toate declaratiile facute de premierul Victor Ponta:
- Am adoptat cele doua ordonante de urgenta - recuperarea unor reduceri salariale si restituirea CASS luat ilegal de la pensionari.
- Am adoptat hotararea de guvern privind dublarea primelor pentru membrii de gimnastica pentru rezultatele obtinute. Acoperirea sumelor vor veni din fondul de rezerva al Guvernului.
- Avem o estimare asupra sumelor recuperate de la autoritatile locale PDL si UDMR, carora fostul guvern le daduse pentru campania electorala. Din cei 648 de milioane de lei pe care Guvernul Ungureanu ii daduse alesilor locali, putem sa recuperam suma de 387 de milioane, peste 50% din banii irositi pe criterii electorale. Acesti bani vor fi folositi pentru lucrurile care merita recompensate - situatia unor rezultate exceptionale ale echipelor sportive si suplimentarea bugetului sanatatii pentru un ajutor de tratament in strainatate, pentru Serban Ionescu.
- Am... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 15:43
Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca, in prima sedinta a Guvernului sau, s-a adoptat o ordonanta de urgenta prin care s-a oprit incasarea cotei de asigurari de sanatate la pensii, asa cum rezulta din decizia CCR.
Victor Ponta a anuntat ca, incepand cu 1 iunie, pensionarii vor primi in transe lunare restituirea sumelor retinute prin calcularea gresita a CASS-ului, rezultand asadar ca restituirea integrala se va face pe parcursul a 16 luni.
In ceea ce priveste salariile bugetarilor, premierul a anuntat ca Guvernul va reglementa, prin ordonanta de urgenta, incepand cu 1 iunie, acordarea unei cresteri a salariilor bugetarilor cu 8%, urmand ca restul banilor sa fie acordat in luna decembrie.
"Vom incepe restituirea de la 1 iunie a sumelor catre pensionarii cu pensii peste 740 de lei carora li s-a incasat in mod gresit o contributie de sanatate pentru intreaga suma, si nu doar pentru diferenta de la 740, asa cum a decis, de altfel, CCR. Mai direct, pentru bugetari 8% de la iunie, restul in decembrie, pentru pensionari de la 1 iunie, in transe lunare, exact cum le-a fost luat de guvernele trecute, le va fi restituit de catre guvernul actual", a spus Victor Ponta, la sfarsitul primei sedinte de Guvern.
Ulterior, ministrul Finantelor, Florin Georgescu a explicat ca masura revenirii la salariile nominale din iunie 2010 nu va majora deficitul bugetar decat in limitele convenite cu Fondul Monetar International pentru ca aceasta va fi efectuata in doua transe, iulie si... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 19:45