Patronatele din HoReCa nu isi vor obliga angajatii sa se vaccineze, dar le vor spune acestora ca vaccinarea grabeste revenirea la viata normala, a declarat presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Daniel Mischie.
"Vaccinul este optional. Ceea ce facem noi astazi este sa incurajam, sa explicam oamenilor ca daca dorim sa revenim la viata normala, putem grabi acest proces prin vaccin. Operatorii din industrie nu vor obliga angajatii sa se vaccineze, nu exista aceasta intentie din punctul de vedere al operatorilor din HoReCa. Cred ca mesajul trebuie sa fie foarte clar pentru toata lumea: acest vaccin este optional, nu este obligatoriu si nu poate fi subiect de discriminare. Deci nu poate participa la o conferinta de presa decat cine este vaccinat, poate servi la masa numai cine este vaccinat, sau se poate urca in autobuz numai cine este vaccinat", a afirmat Daniel Mischie.
Acesta este optimist afirmand ca romanii din populatia generala vor demonstra o dorinta mare de vaccinare, dupa inceperea celei de-a treia etape a procesului de vaccinare.
"Sansa sa ai o problema medicala, in sensul sa te infectezi cu covid, si sa ajungi sa ai nevoie de asistenta medicala, este astazi de 100 de unitati. In momentul in care iti faci acest vaccin, sansa sa ai nevoie de asistenta medicala scade dramatic. Deci eu sunt convins ca problemele vor fi din punct de vedere al organizarii infrastructurii ca sa faca fata, pentru ca in stadiul trei,... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 15:06
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, nu avanseaza un termen la care activitatile din domeniul HoReCa vor putea fi reluate, el sustinand ca decizia apartine epidemiologilor. "In momentul in care sanatatea romanilor nu este pusa in pericol, deschidem tot, eu imi doresc lucrul asta cat mai curand", afirma Nasui.
"Eu imi doresc cat mai repede, pentru sanatatea economiei noastre. Dar trebuie sa ascultam de epidemiologi. Epidemiologii trebuie sa ne spuna. (...) In momentul in care sanatatea romanilor nu este pusa in pericol, deschidem tot. Eu imi doresc lucrul asta cat mai curand. Sanatatea trebuie sa fie pe primul loc", a afirmat Claudiu Nasui, joi seara, la Antena 3, intrebat fiind cand se vor deschide restaurnatele.
Ministrul a precizat ca acelasi lucru este valabil si pentru agentiile Loto.
"Loto nu va avea un regim special. In momentul in care deschidem pentru unii, vom deschide si pentru ceilalti", a declarat ministrul.
Intrebat daca industria organizatoare de evenimente va fi inclusa sau nu in schema de ajutor pentru industria ospitalitatii, prin care operatorii pot primi 20% din diferenta dintre cifra de afaceri din anul 2019 si cea din 2020, Nasui a afirmat: "Vom mai face intalniri cu mediul de afaceri si vedem cum sa o imbunatatim, adaugand alte coduri CAEN. Am primit multe sugestii in acest sens. (...) Daca facem modificari, facem mai multe si mai reparam ce mai este de reparat la ea si vom avea consultari la minister... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 21:01
Restaurantele, pensiunile, hotelurile, agentiile de turism si alte firme din domeniul HoReCa vor primi in anul 2021 ajutoare de stat pentru compensarea partiala a pierderilor produse din cauza crizei economice provocate de pandemia de Covid-19.
Masura a fost luata prin ordonanta de urgenta 224/2020, care a fost publicata joi, 31 decembrie 2020, in Monitorul Oficial.
Guvernul a aprobat miercuri, 30 decembrie, schema de ajutor de stat pentru sectorul HoReCa, oficialii anuntand ca vor incerca sa obtina finantare din fonduri europene pentru acest sprijin, conform anuntului facut, pe Facebook, de Claudiu Nasui, ministrul Economiei.
Potrivit acestuia, bugetul schemei este de 500 de milioane de euro, adica 2,5 miliarde de lei, care provin in intregime doar din bugetul de stat.
"Este o suma colosala, mai ales intr-un an infernal bugetar. Ma voi lupta ca masura sa fie finantata pe fonduri europene. Nu de alta, dar cu banii acestia puteam incepe cea mai puternica reforma anti-saracie si pro-dezvoltare: Zero taxe pe salariul minim.
Ca sa avem un ordin de marime, impactul aplicarii ei in agricultura ar fi sub un miliard de lei. Pentru o masura care ar scoate din saracie zeci de mii de romani, e foarte putin. Din pacate o vom aplica abia din 2022 intr-un sector care nu e inca ales, dar sper eu sa fie cel al agriculturii. Nu de alta, dar s-ar preta foarte bine. Si de acolo o extindem in tot restul economiei", a sustinut ministrul Economiei.
CITESTE SI:
Federatia... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 19:21
Pandemia din anul 2020 a insemnat schimbari majore, resimtite atat la nivel economic cat si individual. Desi, toate statele afectate au impus masuri stricte de igiena pentru limitarea raspandirii noului coronavirus, activitatea multor sectoare economice a fost grav afectata, in special, a celor din industria ospitaliera.
In conditiile in care activitatea celor mai multe companii din sectoarele turism sau HoReCa a fost limitata sau chiar suspendata, firmele au fost nevoite sa-si regandeasca strategiile. Companiile existente pe piata au cautat solutii pentru mentinerea si adaptarea businessului la noua normalitate generata de criza.
Cele care au reusit sa supravietuiasca si sa se adapteze rapid pentru a traversa cu bine aceasta perioada au fost cele care au venit cu solutii de digitalizare crescuta a serviciilor oferite catre clienti, concomitent cu masuri sporite de igiena si de siguranta a interactiunii intre livrator si client.
Criza si adaptarea la noua normalitate
In contextul crizei sanitare, toate companiile de pe piata au adoptat masuri sporite de igiena in activitatea lor, sub forma unor bugete crescute pentru materiale atat pentru angajati cat si pentru clienti. Totusi, adaptarea la nou normalitate a insemnat si investitii semnificative pentru servicii de digitalizare.
In domeniul HoReCa, o parte dintre jucatorii de pe piata si-a adaptat ofertele pentru a face fata cererilor crescute venite din mediul online, prin servicii crescute de Food Delivery,... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 12:22
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat in seara zilei de miercuri, 11 noiembrie, ca ajutorul de 20% din cifra de afaceri pregatit pentru sectorul HoReCa va fi, cel mai probabil, arobat de Guvern initial printr-un momorandum, astfel incat sa fie notificata Comisia Europeana.
Dupa ce schema de ajutor va primi avizul CE, se va aproba prin OUG. Popescu precizeaza ca absolut toata documentatia va fi depusa online.
"Este o schema de ajutor de stat pe care premierul a anuntat-o, care a fost discutata cu mediul de afaceri. Lucram de ceva timp la Ministerul Economiei pentru finalizarea acestei scheme. Astazi am dat asa un ok pentru o varianta aproape de final. Procedura va fi in felul urmator: probabil ca vom aproba un memoramdum in Guvern, cu schema de finantare ca sa putem ulterior notifica Comisia Europenaa, pentru ca orice ajutor de stat trebuie notificat la C.E. si obtinuta aprobarea, dupa care vom avea Ordonanta de Urgenta de aprobarea acesteia. E vorba de un ajutor de stat de 20% pentru pierderea suferita la cifra de afaceri anului 2020, aferenta anului 2019. Practic, ajutam companiile din HoReCa pentru pierderile suferite in anul 2020", a declarat, miercuri seara, la B 1 TV, Virgil Popescu.
Aceasta a explicat ca toata documentatia se va depune electronic, fara drumuri la ghiseu.
"Totul va fi electronic, automatizat. La Ministerul Economiei, toate ajutoarele catre IMM-uri, de la acele Certificate de Situatii de Urgenta pana la Schemele 1, 2 si 3 pentru... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 00:02
"Adapteaza-te sau mori" nu a fost nicicand mai relevant ca acum, in special pentru peisajul HoReCa. Incertitudinea generata de pandemie a impus o regandire a modelelor de business, iar industria ospitalitatii va face schimbari majore care vor deveni, cel mai probabil, noile norme ale vietii post-pandemie.
Mai putine optiuni in meniu
O afacere care reduce riscurile este mai usor de gestionat, iar simplificarea operatiunilor este primul pas in optimizarea unei afaceri care isi doreste sa supravietuiasca in aceasta perioada. Sunt mai multe beneficii ca urmare a restrangerii optiunilor din meniul oferit: vor scadea cheltuielile prin reducerea listelor de ingrediente, risipa va fi si ea minimizata, iar personalul va putea urma in mod eficient protocoalele de siguranta a alimentelor.
Noi procese de igienizare
Igiena este prioritatea numarul unu a clientilor in acest moment si nu va pierde prea curand teren. Ceea ce inseamna ca este prioritate de top si pentru operatorii din industrie. Protocoale stricte de siguranta, atat in prelucrarea alimentelor, cat si in toate celelalte activitati, igienizarea constanta a zonelor destinate clientilor ar trebui sa intre in rutina zilnica.
Totodata, clientii au inceput sa fie mai atenti la ceea ce se numesc "indicatori de igiena". Acesti factori cantaresc foarte mult in evaluarea consumatorilor. Daca baile unui restaurant nu sunt curate sau cosurile de gunoi dau pe-afara, pot semnaliza o atitudine prea relaxata a personalului... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 18:43
Premierul Ludovic Orban a vorbit despre masurile de sprijin luate deja sau care sunt luate in discutie cu sectorul HoReCa: "Daca mi-ar fi iesit vreun fir de par alb, sigur ar fi avut legatura cu HoReCa".
"Pentru HoReCa inca nu am niciun fir de par alb, dar daca mi-ar fi iesit, probabil ar fi avut legatura.
Am avut foarte multe masuri adoptate pentru HoReCa, am discutat si despre alte posibile forme de sprijin. Cand vom conveni asupra altora, vom comunica. Avem si programul de granturi lansat de un miliard de euro, din care 350 milioane sunt pentru capital de lucru pentru domeniile cele mai afectate de pandemie.
Sunt si alte programe care vin in sprijinul HoReCa, cum e cel lansat de Ministerul Economiei privind energia verde pentru restaurante, hoteluri. Am aplicat o varietate de forme de sprijin", a spus premierul la Digi24.
El a subliniat ca in toate tarile unde a crescut numarul de infectari s-au luat decizii de a inchide si activitatile de servire.
Orban a precizat ca hotelurile sunt deschise pentru clienti si ca acestia pot servi masa la restaurantele din interior care sunt legate de hoteluri.
"Am incercat sa cream un echilibru si sa nu generam interdictii brutale", a conchis premierul. ...citeste mai departe despre "Premierul Ludovic Orban, despre discutiile cu reprezentantii HoReCa: Daca mi-ar fi iesit vreun fir de par alb, sigur ar fi avut legatura" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 11:20
Reprezentantii Asociatiei Patronale HORETIM acuza Guvernul de distrugerea sectorului HoReCa prin masuri "total disproportionate" fata de situatia reala, se arata intr-un comunicat transmis miercuri, 19 august, de conducerea organizatiei.
"Nu exista argumente pentru blocarea acestui sector, iar Guvernul actual poarta responsabilitatea distrugerii sectorului HoReCa prin masuri total disproportionate fata de situatia reala, astazi fiind afectati in mod direct de aceste restrictii nejustificate 400.000 de angajati, precum si aproximativ 210.000 de angajati si furnizori de produse, materii prime si servicii. Ne dorim protejarea intereselor industriei ospitalitatii si sa ii sprijinim pe toti cei care isi desfasoara activitatea in acest domeniu. Timisoara doreste sa isi poata intampina oaspetii la fel de bine si in viitor", a declarat, potrivit comunicatului, presedintele HORETIM, Corina Macri.
Astfel, HORETIM anunta ca va protesta la Bucuresti pentru a apara interesele membrilor sai in comunitate.
"Organizatia patronala HORETIM, reprezentanta industriei ospitalitatii timisorene, sustine si apara interesele membrilor sai in comunitate. Situatia cu care se confrunta acest sector de activitate este fara precedent, iar criza economica generata de pandemie aduce antreprenorii din domeniu in pragul colapsului. Ne alaturam colegilor din Bucuresti si sustinem protestul nostru astazi, prin oprirea activitatii HoReCa si intalnirea membrilor din industrie in Piata Unirii, pentru a... mai mult
Miercuri, 19 August 2020, ora 12:19
Premierul Ludovic Orban s-a intalnit miercuri, 5 august, cu reprezentantii industriei HoReCa, iar concluzia principala a discutiilor a fost ca restaurantele nu se vor deschide pana nu va scadea numarul de infectari.
Liderul HORA, Daniel Mischie, face apel la respectarea regulilor, dar sustine ca industria este aproape de ATI.
"Cei din HoReCa in curand vor pune lacatul pe usa. Din calculele noastre, HoReCa reprezinta 5,1% din PIB, deci nu poate fi vorba de relansare fara aceasta industrie.
Am prezentat masurile luate de late tari europene unde restaurantele sunt deschise.Premierul trebuie sa ia o masura pentru redeschiderea restaurantelor.
Industria de HoReCa e aproape de ATI, toate rezervele si disponibilitatile operatorilor economici au ajuns la sfarsit, nu mai avem resurse pentru a sustine aceasta industrie.
Premierul nu este dispus la discutie pentru deschiderea restaurantelor si-a prezentat disponibilitatea de a relua discutia cand va scadea numarul de infectari.
Facem apel catre toti operatorii din industrie si catre clienti sa respecte regulile impuse de Guvern!", a spus liderul HORA dupa discutiile de la Guvern. ...citeste mai departe despre "Restaurantele nu se deschid - concluzia dupa discutiile dintre Ludovic Orban si reprezentatii HoReCa. Daniel Mischie: "Suntem la un pas de ATI"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 August 2020, ora 15:39