Hidroelectrica a iesit pe bursa de energie (OPCOM) cu o cantitate de 320 mii de MWh, impartita in patru pachete a cate 80 mii de MWh, la un pret de 220 de lei/Mwh.
Astfel, pretul minim pe care il va obtine in urma licitatiei este de 17 milioane de euro, insa este foarte posibil ca suma sa creasca, avand in vedere ca tranzactiile pe bursa s-au incheiat la 230 de lei/MWh, in ultima perioada, informeaza Economica.net. Livrarea de curent se va face pe toata perioada februarie-decembrie 2013.
Hidroelectrica a devenit un jucator activ pe OPCOM, odata cu intrarea in procedura de insolventa, care i-a permis companiei de stat sa denunte mai multe contracte cu "baietii destepti", putand astfel sa vanda energie la pretul pietei.
Hidroelectrica a vandut in 2012 energie de 100 milioane de euro, iar administratorul judiciar, Remus Borza a declarat ca in 2013 compania intentioneaza sa vanda de doua ori mai mult, adica un sfert din productia totala de energie. mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 15:10
Hidroelectrica a continuat si vineri vanzarile de energie pe OPCOM, perfectand contracte in valoare de 35,6 milioane lei (7,8 milioane de euro), dupa ce joi si miercuri a avut vanzari pe bursa de electricitate de 48,4 milioane de euro.
Cel mai mare cumparator a fost compania de stat Electrica Furnizare, care a adjucat treci licitatii, a caror valoare se ridica la 22,6 milioane lei (aproape 5 milioane de euro).
Compania a vandut joi pe OPCOM energie de 22,4 milioane euro, iar miercuri a incheiat tranzactii totale de 26 milioane euro.
Preturile la care Hidroelectrica a incheiat vineri acordurile au fost cuprinse intre 220,1 lei si 223,12 lei pe MWh.
Pretul minim cerut de companie a fost 220 lei pe MWh. Hidroelectrica a reluat in aceasta saptamana operatiunile de vanzare de prin OPCOM de energie in valoare totala de 86,7 milioane euro, dupa ce in urma cu o saptamana a reusit sa incheie doar trei contracte, participantii la tranzactiile de pe bursa de electricitate fiind nemultumiti de avansul de 50% cerut de companie.
Compania a programat saptamana viitoare alte noua licitatii de vanzare a energiei la bursa OPCOM. mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 17:48
Intrarea in insolventa a unei companii de stat de talia Hidroelectrica a reprezentat o bila neagra pentru Romania in fata investitorilor straini.
Dupa ce ce administratorii companiei au promis ca masura nu va afecta in niciun fel piata de energie si implicit consumatorii finali, Hidroelectrica a anuntat ca vrea cresterea cu 74% a pretului de vanzare a energiei prin contractele reglementare.
Astfel, la doar cateva saptamani dupa ce administratorul companiei, Remus Vulpescu a anuntat ca prin insolventa companiei se urmareste restructurarea acesteia, iar consumatorii casnici nu vor fi afectati de aceasta masura, Hidroelectrica cere cresterea pretului de la 72 de lei la 125 lei/MWh.
Factura insolventei Hidroelectrica: Cresterea pretului pentru energie
Desi in factura de energie a consumatorilor casnici, energia hidro are o pondere redusa, va exista o crestere de pret pentru acestia.
"Energia hidro are o pondere redusa catre rezidential, dar are o pondere. Este clar ca o crestere de 74% a pretului energiei o sa se prevada in pretul final, pentru ca nu cred ca distribuitorul va absorbi aceasta crestere de pret. Va fi suportata de consumatorii finali", a declarat consultantul in energie Ionut Purica.
Baietii "desptepti reloaded": Cei care cumpara direct producatorii de energie?
In cazul insolventei Hidroelectrica actioneaza "baietii destepti" care nu mai au ca scop sa cumpere energie ieftina si sa o vanda scump, ci sa cumpere direct furnizorii de... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 18:14
Hidroelectrica a cerut ANRE sa aprobe cresterea cu 74% a pretului de vanzare a energiei prin contractele reglementate, de la 72 lei la cel putin 125 lei/ MWh, echivalentul costului de productie, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate situatiei.
Compania vinde energie atat pe piata reglementata, cat si pe cea concurentiala sau prin contracte bilaterale. Tarifele pe piata reglementata (populatia si micii consumatori non-casnici) sunt stabilite de catre ANRE.
Comparativ, compania vinde "baietilor destepti" energie la un pret mediu de 130 lei/ MWh, usor peste costul de productie.
Reprezentantii companiei de stat, aflata in insolventa, au anuntat la finele anului trecut ca au cerut ANRE sa permita majorarea, de la 1 ianuarie, a tarifelor reglementate la care compania livreaza energia, cu pana la 50%, din cauza cresterii costurilor.
Preturile energiei electrice pentru toate categoriile de consumatori au crescut, la 1 iulie, in medie cu 5%, pentru ajustarea costurilor de productie, transport si distributie cu rata inflatiei si respectarea angajamentelor asumate fata de FMI.
Tarifele si preturile reglementate la energie nu au mai fost modificate de la 1 ianuarie 2010.
Comisia Europeana si FMI au cerut Guvernului sa liberalizeze piata energiei pentru a aduce preturile la nivelul din blocul comunitar.
ANRE a anuntat recent ca pentru consumatorii casnici procentajul de achizitie din piata concurentiala trebuie sa creasca la 10% in iulie 2013, de la 0% in... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 16:16
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat miercuri ca nu exista un pericol ca situatia hidrologica actuala sa influenteze cresterea pretului la energie, iar in urmatoarea perioada va fi prezentata in sedinta de Guvern o analiza privind probleme din acest sector. "Deocamdata nu este un pericol de a influenta cresterea pretului, au mai fost asemenea situatii, deci nu este ceva iesit din comun.
Sunt perioade cand este seceta, cand sunt ploi mai multe si atunci recupereaza.(...) Acest subiect nu s-a discutat inca in Guvern, pentru ca nu este grav, vom face o analiza si va fi o nota in Guvern privind aceasta situatie", a explicat Borbely, citat de NewsIn.
Acesta a mai spus ca in ultimele doua zile a crescut debitul Dunarii, astfel ca nu vor fi probleme deosebite, ci doar in cazul in care timp de doua-trei saptamani nu vor fi ploi.
"In ultimele doua zile a crescut (debitul Dunarii, n.r.), deci acuma este la aproape 3.000 (mc/s, n.r.) fata de 2.200 cat era, deci din acest punct de vedere, pe Dunare, conform informatiilor furnizate de colegii de la meteorologie, nu vor fi probleme deosebite.
Vom avea o problema cu seceta in cazul in care timp de doua-trei saptamani nu vom avea ploi. Noi am avut si la nivelul ministerului un comitet pentru situatii de urgenta, ieri (marti, n.r.) a avut loc un alt comitet national, care a analizat aceasta problema, dar deocamdata stam in asteptare.
Pana in 1 octombrie nu vor fi ploi consistente, dar se pare ca dupa 8... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 14:26
Romania, Polonia si Cehia se numara printre statele cel mai putin dependente energetic din UE, dar ar putea fi nevoite in circa zece ani sa majoreze importurile de acest tip, din cauza intarzierii proiectelor nucleare si a inchiderii centralelor vechi pe carbune, informeaza Mediafax.Proiectele de constructie a unor centrale nucleare in Europa Centrala si de Est sunt intarziate sau chiar anulate din cauza deficitului de finantare si a incertitudinilor legate de pretul energiei.
Acest fapt pune in pericol aprovizionarea cu energie a tarilor din regiune si planurile de inchidere a centralelor poluante care functioneaza cu carbune.
Investitorii se retrag din aceste proiecte, ingrijorati ca viitoarele preturi ale energiei nu le vor aduce un profit bun. Multe tari din regiune au intentionat sa majoreze capacitatea de productie a energiei nucleare, pentru a-si asigura o aprovizionare constanta si pentru a putea respecta tintele Uniunii Europene privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Proiectele sunt intarziate de costurile mari, scaderea interesului companiilor din energie si incertitudinile privind pretul certificatelor de dioxid de cabon.
Saptamana trecuta, grupurile GDF Suez, RWE si Iberdrola s-au retras din proiectul de constructie, pana in 2017, a doua noi reactoare la centrala de la Cernavoda. Grupul CEZ a renuntat la proiect in 2010.
In proiect au mai ramas doar doi parteneri straini, ArcelorMittal si Enel, iar Romania va cauta noi investitoi, fiind foarte... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 23:20