Fondul Proprietatea avertizeaza asupra consecintelor deosebit de grave pentru profitabilitatea Hidroelectrica si performanta generala a companiei care vor rezulta direct din implementarea Ordinului ANRE nr. 10/2019 ("Ordinul 10") cu privire la metodologia de stabilire a preturilor si cantitatilor de energie electrica vandute de producatori pe baza de contracte reglementate, emis de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie (ANRE).
Potrivit, Ordinului 10, Hidroelectrica, cea mai profitabila companie cu capital de stat, va purta povara pietei de energie reglementate, asadar fiind pedepsita pentru cresterea eficientei.
Ordinul 10, emis de ANRE la 1 februarie 2019, a determinat producatorul de electricitate Hidroelectrica sa supuna votului actionarilor, in Adunarea Generala a Actionarilor programata pentru 23 iulie 2019, suspendarea strategiei sale de tranzactionare a energiei electrice, adoptata anterior, cata vreme Ordinul 10 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 ("OUG 114) ale carei prevederi sunt implementate prin Ordinul 10sunt in vigoare si sa reduca pana la cel mult 35% din productia estimata pentru anul viitor cantitatea de energie electrica care poate fi contractat cu un an in avans pe pietele de electricitate centralizate administrate de catre OPCOM.
Decizia propusa a fost considerata necesara de catre managementul companiei, deoarece Ordinul 10 este neclar cu privire la cantitatea exacta de energie electrica pe care Hidroelectrica ar... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:22
Compania Hidroelectrica a inregistrat un profit brut de 681 milioane lei in primele noua luni, la o cifra de afaceri de 2,28 miliarde lei, si estimeaza ca va incheia acest an cu un "profit record", care va permite recapitalizarea companiei dupa pierderile de anul trecut.
Compania precizeaza, intr-un comunicat, ca in primele sase luni a depasit in mod constant indicatorii de performanta prevazuti in buget, evolutia mentinandu-se si dupa inchiderea procedurii insolventei, in conditiile unui an deficitar din punct de vedere hidrologic, a scaderii cererii pe piata energiei electrice si preturilor de livrare.
"Pana la finele lunii septembrie, Hidroelectrica a produs si livrat 11.336 GWh, iar estimarea productiei pentru intreg anul 2013 este de circa 14.200 GWh, peste cantitatea de 13.000 GWh luata in calcul la constructia bugetului, dar semnificativ mai mica decat productia unui an mediu hidrologic de 17.539 GWh. Profitul brut realizat in luna septembrie este de circa 40 milioane de lei, la o productie de doar 828 GWh. Dupa primele 9 luni din 2013, profitul brut realizat este de 681 milioane lei, iar cifra de afaceri de 2,28 miliarde lei", se arata in comunicat.
Compania precizeaza ca, datorita cresterii semnificative a puterii instalate in parcurile eoliene, a inregistrat si o majorare a cantitatilor de energie tranzactionate pe Piata de Echilibrare, estimarea din bugetul de venituri si cheltuieli la nivelul intregului an, de 847 GWh, fiind depasita inca de la... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 14:59
Foc de paie. Asa poate fi caracterizat raportul intocmit de Corpul de control al primului-ministru pe marginea pierderilor Hidroelectrica inregistrate in perioada 2009-2011, pe de o parte din contractele cu baietii destepti, pe de alta parte, din achizitii nejustificate si management defectuos.
De ce a fost analizata perioada 2009-2011 si nu 2004-2011, nu stim? Sau, mai bine zis, banuim, caci colapsul Hidroelectrica nu a fost gandit nici de Videanu, nici de Ariton, ci cu mult inainte, de prin 1997, cand va lasam pe dumneavoastra sa va amintiti cine era la putere.
Raportul cu pricina aduce totusi niste lamuriri, chiar daca ele nu sunt noutati absolute. De aici insa si pana a spune ca pe baza acestuia se va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru cercetarea unor posibile fapte de natura penala ale unor ministri, secretari de stat, sau directori este cale lunga. DNA trebuia sa se sesizeze demult in cazul Hidroelectrica si, dupa stiinta noastra, Procuratura a lucrat de fapt ani la rand in dosarul Hidroelectrica, luand la puricat intreaga activitate inca de pe vremea fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. Cu alte cuvinte, Raportul recent al Corpului de control nu aduce absolut nici o noutate pentru procurorii DNA, doar in ideea in care vechile dosare (si nu erau deloc putine) au fost date la maculatura.
Asadar, parerea noastra, a celor care urmarim din punct de vedere jurnalistic situatia de la Hidroelectrica, este aceea ca faimosul Raport... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 12:45
Compania Hidroelectrica va suspenda clauza de forta majora invocata in contractele de vanzare a energiei electrice de la 1 decembrie 2012, urmand sa incheie anul cu pierderi cuprinse intre 70 si 80 milioane euro, a declarat, pentru Agerpres, administratorul judiciar al societatii, reprezentantul EuroInsol, Remus Borza.
"De la 1 decembrie vom suspenda clauza de forta majora, iar cumparatorii vor primi cantitatea intreaga de energie electrica contractata. Productia se va situa la 60% din capacitatea totala a companiei, adica 800 de GW in perioada decembrie 2012 - ianuarie, februarie 2013, fata de 1.500 GW. Productia estimata pentru anul 2012 este sub 12 TW, ceea ce reprezinta un minim istoric. Pentru anul 2013 am estimat o productie de 13 TW", a afirmat Remus Borza.
Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in contractele de vanzare a energiei electrice incepand cu 7 august 2012, din cauza secetei.
Pierderile Hidroelectrica pentru anul 2012, estimate initial la 200 milioane euro, vor fi de 70 - 80 milioane euro, potrivit administratorului judiciar al societatii.
"Teoretic, pierderile au fost estimate la 200 milioane euro pentru anul 2012, din cauza scaderii veniturilor. Insa, in urma masurilor aplicate, a obtinerii veniturilor suplimentare din suspendarea contractelor cu baietii destepti, pierderile la final de an vor fi de 70 - 80 milioane euro", a adaugat Remus Borza.
Compania Hidroelectrica a incasat venituri suplimentare de 33 de milioane de euro... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 10:57
Hidroelectrica va avea in 2013 un profit de cel putin 100 de milioane de euro si va fi printre primii trei jucatori din economia romaneasca, crede Remus Vulpescu, administratorul juridiciar a companiei.
Pana atunci, insa, Hidroelectrica se afla in plin proces de reorganizare judiciara dupa intrarea in insolventa.
Reprezentantii companiei anunta extinderea investitiilor pentru urmatoarea perioada, inclusiv pe segmentul productiei de energie fotovoltaica si eoliana. Hidroelectrica va incepe constructia mai multor hidrocentrale in urma unor investitii de 250-300 de milioane de euro.
Hidroelectrica intra pe piata energiei fotovoltaice si eoliene
"Am comandat mai multe studii de fezabilitate, vom prioritiza in 2013 doar investitiile care se califica pe certificate verzi. Trebuie sa ne maximizam profiturile", a declarat agentiei Mediafax avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania.
El a afirmat ca anul viitor compania vrea sa inceapa constructia a sapte centrale hidroelectrice, proiecte estimate la aproximativ 200 milioane euro, precum si a doua parcuri fotovoltaice si mai multor unitati eoliene, care vor costa 50-100 milioane euro.
Unul din parcurile fotovoltaice va fi amplasat in localitatea Tudor Vladimirescu, judetul Braila, valoarea contractului pentru studiul de fezabilitate fiind estimata la 220.000 lei, fara TVA.
In respectiva locatie, compania vrea sa... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 13:23
Hidroelectrica va inregistra in acest an pierderi de 100 milioane euro, fata de un rezultat negativ de 124 milioane lei in 2011, iar veniturile vor scadea cu aproximativ 800 milioane de lei, ca urmare a unei productii de electricitate la un minim istoric, potrivit administratorului judiciar.
"Productia de electricitate in 2012 va fi un la un minim istoric, la 12 TWh, din cauza secetei", a declarat sambata Remus Borza, care detine firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Compania a incheiat primul semestru cu pierderi de 60 milioane euro. Borza a mentionat ca in urma unor revizuiri de ordin contabil, Hidroelectrica a incheiat anul trecut pe pierdere, si nu profit, asa cum s-a anuntat anterior.
Remus Vulpescu: Hidroelectrica nu va intra in faliment
El spune ca la inceputul anului estima un profit de 100 milioane euro pentru Hidroelectrica in 2012, dar seceta prelungita a afectat sever productia de energie a companiei si veniturile.
Intr-un an hidrologic normal compania produce in medie 15 TWh de energie.
Compania a consemnat anul trecut venituri de 3,18 miliarde de lei (737,2 milioane de euro), cu 6,7% mai mici comparativ cu nivelul de 3,41 miliarde de lei din 2010.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie. mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 09:05
Curtea de Apel Bucuresti va judeca joi recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica, pronuntata de catre Tribunalul Bucuresti in data de 20 iunie.
"Decizia Tribunalului Bucuresti de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica este criticata in principal pe considerente de ordin procedural, dar se incearca si acreditarea ideii ca societatea nu ar fi in insolventa si ca scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denuntarea contractelor incheiate cu "baietii destepti". Aceste sustineri sunt contrazise de concluziile raportului asupra cauzelor si imprejurarilor insolventei Hidroelectrica intocmit de administratorul judiciar Euro Insol si de tabelul preliminar al reantelor, in care sunt inregistrati 381de creditori cu o valoare totala a creantelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 800 milioane lei admise sub conditie si 1,1 miliarde lei respinse", se arata intr-un comunicat transmis de firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica.
Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie sunt subsidiare ale traderului elvetian de energie Alpiq.
Raportul reprezinta o radiografie detaliata a evolutiei societatii in ultimii 3 ani si identifica noua cauze care au generat insolventa Hidroelectrica: contractele de furnizare energie electrica catre "baietii destepti", cumpararea de energie electrica de la producatorii termo si... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 08:23
Hidroelectrica va putea obtine un profit de 100 milioane euro in 2013 si ar putea avea o productie de 13 TWh in conditiile in care se rezolva problemele privind contractele paguboase, a declarat, vineri, reprezentantul Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.
Remus Borza a precizat ca trebuie creat contextul pentru ca Hidroelectrica sa inregistreze profit in 2013.
"Trebuie sa cream premisele ca Hidroelectrica, in 2013, indiferent care va fi regimul hidrologic, sa poata sa faca 100 milioane de euro profit. Odata decapusata, Hidroelectrica va putea face profit de 100 milioane euro, chiar si la o productie de 13 de TWh", a mentionat Borza, la prima adunare a creditorilor producatorului de energie.
Borza a declarat la finalul lunii august ca pierderile inregistrate de Hidroelectrica in ultimii zece ani se ridica la trei miliarde de euro, aici fiind incluse si cele generate de contractele bilaterale.
Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 mld. de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti" mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 14:58
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, estimeaza ca aceasta companie va inregista un profit de 50 milioane de euro in 2013. Anul acesta in schimb, se estimeaza ca Hidroelectrica va anunta un profit mai mic decat cel din 2011, care a fost de un milion de euro.
Profitul Hidroelectrica de anul acesta este influenta de valoarea mare a costurilor de operare, a costurilor de exploatare si a investitiilor.
2012 este un an greu pentru Hidroelectrica, cu un minim istoric pe productie si o a doua activare a clauzei de forta majora, a spus reprezentantul administratorului judiciar al societatii, Remus Borza.
Hidroelectrica activeaza din nou clauza majora
Compania are de recuperat o pierdere de 30 milioane de lei in primul semestru, prima de acest fel din istoria Hidroelectrica.
In opinia acestuia, daca societatea va ramane in insolventa pana la 30 iunie 2013 si va fi fundamentata pe structuri sustenabile, poate atinge un profit de 50 de milioane de euro.
Acesta considera ca societatea isi poate maximiza veniturile prin denuntarea contractelor bilaterale, prin renegocierea la valori net superioare cu cel putin 70% fata de pretul actual, precum si prin vanzarea pe piata libera (Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale - PCCB CB sau Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU) a cantitatilor dizlocate din contractele bilaterale.
Hidroelectrica are in prezent datorii de un miliard de euro si profituri nerealizate de 1,1 miliarde de euro in ultimii sase... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 15:35