Fondul Proprietatea avertizeaza asupra consecintelor deosebit de grave pentru profitabilitatea Hidroelectrica si performanta generala a companiei care vor rezulta direct din implementarea Ordinului ANRE nr. 10/2019 ("Ordinul 10") cu privire la metodologia de stabilire a preturilor si cantitatilor de energie electrica vandute de producatori pe baza de contracte reglementate, emis de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie (ANRE).
Potrivit, Ordinului 10, Hidroelectrica, cea mai profitabila companie cu capital de stat, va purta povara pietei de energie reglementate, asadar fiind pedepsita pentru cresterea eficientei.
Ordinul 10, emis de ANRE la 1 februarie 2019, a determinat producatorul de electricitate Hidroelectrica sa supuna votului actionarilor, in Adunarea Generala a Actionarilor programata pentru 23 iulie 2019, suspendarea strategiei sale de tranzactionare a energiei electrice, adoptata anterior, cata vreme Ordinul 10 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 ("OUG 114) ale carei prevederi sunt implementate prin Ordinul 10sunt in vigoare si sa reduca pana la cel mult 35% din productia estimata pentru anul viitor cantitatea de energie electrica care poate fi contractat cu un an in avans pe pietele de electricitate centralizate administrate de catre OPCOM.
Decizia propusa a fost considerata necesara de catre managementul companiei, deoarece Ordinul 10 este neclar cu privire la cantitatea exacta de energie electrica pe care Hidroelectrica ar... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:22
Hidroelectrica a castigat procesul cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care i-a interzis exportul de electricitate si a amendat producatorul pentru vanzarea de energie electrica in Ungaria in perioada decembrie 2014 - februarie 2015.
ANRE, institutie aflata in subordinea Parlamentului, a amendat Hidroelectrica pentru ca a vandut energie pe o platforma de trading din Ungaria, administrata de Tradition Financial Services Ltd., pe motiv ca avea obligatia sa vanda toata cantitatea de energie produsa pe platforma OPCOM din Romania.
In opinia EuroInsol, administratorul judiciar al companiei, aceasta interpretare data de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei incalca principiul liberei circulatii a bunurilor in interiorul Uniunii Europene.
Sentinta care a dat castig de cauza Hidroelectrica a fost data de Tribunalul Bucuresti pe 19 noiembrie.
"Hotararea instantei de judecata are o valoare istorica. La momentul ramanerii ...citeste mai departe despre "Decizie istorica in procesul Hidroelectrica vs statul roman" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 17:11
Hidroelectrica ar intra in faliment daca instanta decide ca societatea nu trebuia sa intre in insolventa in urma cu doi ani si este obligata sa isi asume vechile contracte bilaterale cu traderii, cu termene care ajung pana in 2019, caz in care i s-ar putea impune si despagubiri de 1,3 miliarde lei.
Concluzia este prezentata intr-un document oficial, in ipoteza in care instanta ar admite opozitiile formulate de catre traderi impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei la Hidroelectrica, din iunie 2012.
Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012-iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.
In luna februarie a acestui an, compania a reintrat in insolventa, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de mai multi traderi de energie. Recursurile admise au fost formulate impotriva inchiderii procedurii de insolventa.
Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judidiciar al Hidroelectrica, a declarat, insa, atunci ca "baietii destepti" au initiat trei tipuri de recursuri, si anume unul impotriva sentintei de inchidere a procedurii de insolventa, pronuntata in iulie 2013, unul impotriva deciziilor prin care le-au fost respinse contestatiile la tabelul creantelor si unul impotriva deciziilor prin care le-au fost respinse opozitiile la deschiderea procedurii de insolventa.
Borza a atentionat ca... mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 14:32
Compania Hidroelectrica va avea selectat un management profesionist pana la sfarsitul lunii noiembrie, termen pana la care trebuie tranzactionate si toate contractele pe piata OPCOM, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International.
"Avem termen sfarsitul lunii noiembrie de a selecta managementul profesionist al Hidroelectrica si de a tranzactiona toate contractele pe piata OPCOM", a spus Chitoiu.
Statul va vinde la bursa, anul viitor, 15% din actiunile producatorului de electricitate Hidroelectrica, nu 10%, asa cum intentiona initial. mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 07:45
Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si fost consilier al ministrului Constantin Nita, raman in arest, a decis definitiv, marti, Curtea de Apel Bucuresti, care a respins recursurile celor doi.
Tribunalul Bucuresti a decis in 24 octombrie, la propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Eugen Bradean si a lui Ioan Mihaila, in dosarul de mita privind vanzarea de energie.
Decizia a fost contestata de cei doi la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis definitiv, marti, mentinerea masurii preventive.
Ioan Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Eugen Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita.
Mita de 1,4 milioane de euro
Potrivit DNA, in octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, i-a promis unui membru in acelasi Consiliu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.
Procurorii au aratat, in referatul prin care au propus... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 19:28
Hidroelectrica a incheiat contracte de vanzare pentru o cantitate de energie de 345.600 MWh, pe 1 februarie, cea mai mare tranzactie realizata anul acesta pe bursa de energie administrata de OPCOM.
"Enel Energie SA si Electrica Furnizare SA au cumparat 9 dintre pachetele de energie de 38.400 MWh, livrati in regim linear (banda) in perioada 15.02.2013 - 31.12.2013, la un pret mediu de 201 lei/MWh, cu 71 lei mai mare decat cel practicat inainte in contractele cu baietii destepti", se arata in document.
Potrivit acestuia, odata cu incheierea celor 9 tranzactii in valoare totala de peste 69,4 milioane lei, numarul contractelor incheiate de catre Hidroelectrica pe bursa de energie administrata de OPCOM ajunge la 61, totalizand o cantitate de 2.444.465 MWh, in valoare de peste 569,5 milioane lei (circa126 milioane euro), la un pret mediu de 224,8 lei/MWh.
"De la deschiderea insolventei, compania a realizat, pe piata concurentiala, venituri cu aproximativ 51 milioane euro mai mari, decat daca ar fi vandut aceeasi cantitate de energie catre traderi, cu pretul de 130 lei/MWh", informeaza comunicatul citat.
Luni, 4 februarie 2013, sunt programate alte 9 licitatii pentru vanzarea unor pachete identice cu cele de astazi (1 februarie 2013), cu un pret minim de 200 lei/MWh, astfel incat veniturile suplimentare obtinute in 2013 sa contribuie la imbunatatirea rapida si eficienta a indicatorilor economico-financiari ai Hidroelectrica, in vederea iesirii din insolventa.... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 17:48
Hidroelectrica a iesit pe bursa de energie (OPCOM) cu o cantitate de 320 mii de MWh, impartita in patru pachete a cate 80 mii de MWh, la un pret de 220 de lei/Mwh.
Astfel, pretul minim pe care il va obtine in urma licitatiei este de 17 milioane de euro, insa este foarte posibil ca suma sa creasca, avand in vedere ca tranzactiile pe bursa s-au incheiat la 230 de lei/MWh, in ultima perioada, informeaza Economica.net. Livrarea de curent se va face pe toata perioada februarie-decembrie 2013.
Hidroelectrica a devenit un jucator activ pe OPCOM, odata cu intrarea in procedura de insolventa, care i-a permis companiei de stat sa denunte mai multe contracte cu "baietii destepti", putand astfel sa vanda energie la pretul pietei.
Hidroelectrica a vandut in 2012 energie de 100 milioane de euro, iar administratorul judiciar, Remus Borza a declarat ca in 2013 compania intentioneaza sa vanda de doua ori mai mult, adica un sfert din productia totala de energie. mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 15:10
Energia vanduta de Hidroelectrica pe bursa administrata de OPCOM a atins pretul record de 239,11 lei/MWh, in cadrul licitatiilor organizate in zilele de 6 si 7 decembrie, compania obtinand venituri de 36 de milioane de lei, informeaza, vineri, Euro Insol, administratorul judiciar.
Au fost tranzactionate cu succes cinci pachete de energie, reprezentand o cantitate de 153 GWh, cumparatorii fiind Electrica Furnizare, GDF Suez si RE Power Generation.
Dupa ce Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denuntat contractele bilaterale cu traderii, compania a realizat pe piata concurentiala venituri cu circa 37 de milioane de euro mai mari decat daca ar fi vandut aceeasi cantitate de energie catre traderi, cu pretul de 130 lei/MWh.
De la intrarea in insolventa, Hidroelectrica a contractat pe piata concurentiala PCCB-OPCOM 40 de pachete de energie, veniturile totale fiind de 379 de milioane de lei, respectiv circa 84,2 milioane de euro.
"Diferenta dintre pretul cu care Hidroelectrica vinde acum energia produsa si pretul din contractele bilaterale care au fost denuntate dupa intrarea in insolventa, se apropie de 110 lei/MWh si este posibil sa creasca, avand in vedere conditiile hidrologice prognozate pentru anul 2013.
Astfel, tranzactiile transparente, incheiate la preturile pe piata concurentiala, reduc semnificativ pierderile provocate Hidroelectrica de seceta prelungita, care are ca efect realizarea unei productii de energie de nici 12 TWh in... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 15:00
Fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei Viorel Palasca a declarat la The Money Channel ca Hidroelectrica a fost exceptata de la a tranzactiona energie pe bursa OPCOM prin ordinul ministrului economiei din 2009, Adriean Videanu, fiind vorba in acest caz despre un act premeditat, informeaza NewsIn."S-a emis un ordin de ministru in anul 2009 prin care a fost exceptata Hidroelectrica. Este un ordin emis undeva in luna mai 2009. Evident ca se vorbeste despre un interes al baietilor destepti. Chiar faptul ca prin acest ordin a exceptat Hidroelectrica este un act premeditat. Chiar contractul cu Alro s-a incheiat in 2010, la aproape un an dupa ce s-a emis acel ordin, deci se stia despre ce va fi vorba peste un an", a precizat Viorel Palasca, fost secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor in timpul mandatului lui Varujan Vosganian.
Potrivit acestuia, contractul Hidroelectrica cu Alro este ilegal, deoarece "incalca legea energiei".
Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a declarat marti ca Alro a cumparat de la Hidroelectrica energie la preturi cuprinse intre 105 si 120 lei pe MWh.si ca este falsa ideea ca populatia plateste un pret foarte mare pentru energia electrica din cauza ca Hidroleectrica are contracte directe cu furnizorii privati.
mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 12:45