Profitul net al Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producatori de energie din tara, a crescut cu 37,4% in primele noua luni, la 3,52 miliarde lei, in timp ce veniturile au urcat cu 46,8%, la 6,88 miliarde lei.
"Conform conducerii, pe parcursul perioadei de noua luni incheiate la 30 septembrie 2022, Hidroelectrica SA la nivelul situatiilor financiare individuale a platit un impozit pe venitul suplimentar de 412,9 milioane lei si a inregistrat un cost cu apa uzinata de 340,2 milioane lei, in scadere cu 23,2% fata de perioada similara din 2021, ca urmare a volumului mai mic de energie electrica produsa.
La sfarsitul lunii septembrie 2022 lichiditatile companiei erau de 3,38 miliarde lei. La aceeasi data valoarea datoriei totale purtatoare de dobanzi a fost de 508,4 milioane lei, comparativ cu 613,5 milioane lei la sfarsitul lunii septembrie 2021. In cursul perioadei, fluxurile de numerar operationale au fost de 3,423 miliarde lei comparativ cu 3,04 miliarde in perioada similara din 2021", arata raportul Fondului Proprietatea, care controleaza 19,94% din actiunile companiei.
Investitiile companiei pentru primele noua luni din 2022 au fost de 129,2 milioane lei, comparativ cu 695,2 milioane in perioada similara din 2021 (din care 635,2 milioane lei aferente achizitiei parcului eolian Crucea).
Pentru exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2021, pe baza consolidata, compania a inregistrat venituri totale de 6,489 miliarde lei, in crestere cu 68,9% fata de... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 16:46
În ultimele luni s-a observat destulă agitaţie pe piaţa de capital românească. Şi nu fără motiv. Investitori cu experienţă sau cei novici pe piaţa de capital din România, şi-au mărit gradul de atenţie. O oportunitate cu adevărat rară şi cu un grad destul de mare de spectaculozitate este pe cale să se întâmple. Toată lumea este cu ochii pe cea mai profitabilă companie românească din energie.
Listarea Hidroelectrica a încins spiritele, de la comentarii de tip “hate”, la un interes real al potenţialilor investitori. De ce toate astea? Una dintre cele mai valoroase companii din energie va fi listată la Bursă şi treaba asta poate fi o oportunitate, din orice unghi am privi-o: pentru investitorii cu experienţă care vor să işi consolideze portofoliile şi pentru cei care abia acum încep să investească. Ocazia unui IPO atât de valoros nu se întâmplă des. Cel puțin nu în România.
Doar 15% din Hidroelectrica se listează
Votul Adunării generale a acționarilor Hidroelectrica de la finalul lunii martie a consfințit „dosarul” listării Hidroelectrica. Și nu, nu este vorba de listarea sau vânzarea întregii companii, cum multă lume, prea puțin implicată în piață de capital, a crezut. Un procent de 15% din cea mai profitabilă companie a statului face obiectul acestei oferte publice de acțiuni din care ai putea face parte. Tot ce ai nevoie pentru a cumpăra acțiuni la bursă sau pentru a participa în astfel de... mai mult
Joi, 23 Iunie 2022, ora 18:26
Hidroelectrica se ocupa cu producerea si vanzarea energiei electrice si este detinuta de statul roman, prin Ministerul Energiei, in proportie de circa 80%, celelalte procente apartinand "Fondul Proprietatea" S.A. Compania a inregistrat, in 2018, un profit net record de 1,55 miliarde de lei.
Directorii Hidroelectrica au un mandat de patru ani, iar cei care sunt acum la conducere si l-au inceput la jumatatea anului 2019.
Ziare.com va propune o trecere in revista a averilor acestora, potrivit declaratiilor de avere pe care le-au completat in 2020.
Bogdan Nicolae Badea
Bogdan Nicolae Badea este presedintele directoratului.
Acesta declara un apartament in Bucuresti, cumparat in 2006, cu o suprafata de 77 de metri patrati.
Conduce o masina Alfa Romeo, fabricata in 2007, obtinuta prin cumparare.
Detine aur, bijuterii si ceasuri in valoare de 65.000 de euro, dobandite in intervalul 2009-2020.
Are 7 conturi curente, in care declara 62.776 de lei, 10.677 de dolari si 17.924 de euro.
Noteaza doua imprumuturi acordate in nume personal. Primul, catre S.C. BNB Renewables Cons S.R.L., in valoare de 167.340 de lei, imprumut asociat. Al doilea este in valoare de 33.000 de euro, catre Madalina Iulia Darlea.
Noteaza o sponsorizare pentru participarea la congresul SSNN, pe care a primit-o sotia lui, Monica Badea, in valoare de 8.906 lei.
Bogdan Badea nu isi noteaza veniturile anuale, dar sotia lui castiga anual 132.179 de lei, ca medic la Spitalul Clinic de... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 00:01
Listarea Hidroelectrica nu este posibila anul acesta, ci anul anul viitor, a declarat, marti, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments si manager de Fond, Fondul Proprietatea, precizand ca o perioada mai lunga de restrictii va accentua potentialul unei amanari a listarii.
"Ne mentinem parerea ca listarea Hidroelectrica nu este posibila anul acesta, ci anul anul viitor. Compania continua sa faca pasii necesari de a alege consultanti, pentru a se pregati de IPO. Desigur, o perioada mai lunga de restrictii va accentua potentialul unei amanari a listarii. Dar, dupa cum evaluam situatia in acest moment, nu anticipam o amanare majora, mai tarziu de primul sau al doilea trimestru al anului viitor. Suntem incurajati sa vedem ca managementul companiei ia masuri pentru a atinge acest obiectiv si credem ca si actionarul majoritar, statul roman, continua sa sustina listarea companiei", a declarat Johan Meyer, in cadrul unei conferinte.
De asemenea, el a facut referire si la Ordinul care obliga companiile din energie sa prezinte planuri de investitii pe 5 ani precizand ca are sens in teorie, dar, in practica, "este extrem de dificil ca ele sa poata face planuri detaliate, intr-un timp foarte scurt si intr-un mediu atat de imprevizibil".
"Nu ne asteptam ca ele sa isi poata lua angajamente majore fata de infrastructura, de exemplu. Orice plan trebuie sa aiba obiective economice, deci trebuie sa aiba sens din perspectiva companiei si a actionarilor sai", a spus Johan Meyer. mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 17:11
Hidroelectrica a demarat procedurile de achizitie a grupurilor CEZ Romania si Enel Romania si solicita aprobarea actionarilor pentru a angaja servicii de consultanta in acest sens, potrivit convocatorului sedintei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA), care va avea loc pe 12 decembrie.
Astfel, pe ordinea de zi a sedintei se afla "informarea actionarilor cu privire la demararea actiunilor aferente procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania la nivelul S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA".
De asemenea, actionarii vor fi informati cu privire la aprobarea achizitionarii serviciilor de consultanta aferenta procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania.
Un alt punct de discutie este "aprobarea achizitionarii de catre S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA a unor servicii avocatiale de consultanta avand in vedere obiectivul societatii de a-si diversifica portofoliul de productie prin proiecte noi, atat prin transfer de business, achizitie de participatii si/sau achizitie de actiuni sau active ale grupurilor CEZ Romania si Enel Romania".
Totodata, Hidroelectrica vrea sa preia si unele active ale UCM Resita, care vor fi utilizate in activitatile de mentenanta si retehnologizare ale companiei.
In cadrul sedintei AGEA, conducerea companiei propune si acordarea de sponsorizari pentru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti,... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2019, ora 12:54
Hidroelectrica a propus Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) o solutie astfel incat piata de energie sa fie liberalizata de la 1 ianuarie, asa cum cere legislatia europeana, dar, in acelasi timp, fara ca electricitatea pentru populatie sa se scumpeasca.
"Ca urmare a invitatiei primite de la ANRE pentru a discuta pe marginea proiectului de ordin care se pliaza pe calendarul de dereglementare propus Comisiei Europene, am avut mai multe discutii vizavi de iminenta cresterii pretului daca s-ar dereglementa piata si s-ar trece din nou la piata libera de la 1 ianuarie", a precizat, joi, Bogdan Badea, directorul general al producatorului de energie hidro.
Acest draft de ordin prevede ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor acoperi intregul necesar de energie electrica al populatiei de la 1 ianuarie, la preturi mai mici decat cele din piata libera, ceea ce ar afecta foarte mult producatorul hidro.
"Pozitia Hidroelectrica a fost urmatoarea: in primul si-n primul rand, noi sustinem trecerea la piata libera de la 1 ianuarie, intrucat avem un regulament european care trebuie respectat.
A doua chestiune este ca, daca intelegem problema legata de prevederile OUG 114 si de faptul ca furnizorii de ultima instanta nu au achizitionat energia, asteptand ca ANRE sa le dea energie de la producatori, am propus sa preluam noi, ca perioada de tranzitie, sa ni se cesioneze pe o perioada de maximum un an contractele pe care ei considera ca nu le mai pot sustine la... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 22:22
Hidroelectrica risca sa intre din nou in insolventa, din cauza unui ordin al Autoritatii de Reglementare in Energie (ANRE), care va determina producatorul hidro sa cumpere energie din piata libera, pentru a o vinde mai ieftin catre populatie, a declarat, vineri, Bogdan Badea, presedintele directoratului companiei, intr-o conferinta de profil.
Badea a precizat ca totul a plecat de la OUG 114, adoptata de Guvern in decembrie 2018, care a reintrodus piata reglementata la producatori, desi aceasta fusese complet liberalizata la 1 ianuarie 2018.
"Ne aflam intr-un moment critic. Noi suntem in Romania ordonantei 114, suntem in noiembrie si imi amintesc, nu cu bucurie, ca atunci cand a fost emisa celebra ordonanta si ordinul 10 al ANRE, Hidroelectrica a atras atentia asupra unor elemente: pretul la populatie nu va scadea. Nu a scazut. Mai mult, pe statistici veti observa o migratie din regim reglementat in regim concurential a unui TWh, ceea ce inseamna ca piata concurentiala a oferit mai multe beneficii consumatorilor finali", a spus acesta, la conferinta "Focus Energetic".
El a amintit ca, in acelasi timp, preturile pe piata concurentiala au crescut.
"Da, au crescut preturile si este un element asupra caruia Hidroelectrica a atras atentia: cand se va reveni la piata reglementata, pretul pe pietele concurentiale va creste. Avand toate aceste date - pretul la consumator nu a scazut, pe piata concurentiala a crescut - nimeni nu-si pune problema 'ce ne-am propus si unde... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 14:52
Guvernul PNL sustine ca - in cazul in care va fi investit - va lua masuri pentru listarea la bursa a Hidroelectrica si a Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB).
Hidroelectrica a inceput sa creasca sustinut, din punct de vedere economic, dupa ce, in anul 2012, au fost eliminati din sistem asa-zisii "baieti destepti" (care cumparau energie ieftin de la marele producator si o vindeau apoi scump catre alte institutii si catre privati).
Ulterior, Hidroelectrica a facut afaceri din ce in ce mai bune, ajungand ca, in 2018, sa obtina un profit de peste 1,9 miliarde de lei.
Problema listarii la bursa a acestei companii s-a mai ridicat in spatiul public. Dar de fiecare data s-au gasit oameni politici care sa spuna ca societatea "trebuie sa mai puna carne pe ea" inainte de a intra pe bursa.
Ei bine, liberalii par sa considere ca Hidroelectrica este, in sfarsit, pregatita sa mearga la Bursa.
Si tot o listare la Bursa sustin liberalii ca pregatesc si pentru Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti (CNAB), dupa cum se arata in programul de guvernale al PNL, obtinut de Ziare.com.
Si situatia acestei companii este buna si ar permite listarea. In 2018, spre exemplu, CNAB a facut afaceri de nu mai putin de 972.932.742 de lei si a obtinut - cu cei aproape 1.500 de angajati ai sai - un profit de 371.822.393 de lei.
Si in cazul CNAB se vorbeste de ani buni despre listarea la Bursa, fara ca acest lucru sa se intample, efectiv. ...citeste mai departe despre... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 17:10
Fondul Proprietatea avertizeaza asupra consecintelor deosebit de grave pentru profitabilitatea Hidroelectrica si performanta generala a companiei care vor rezulta direct din implementarea Ordinului ANRE nr. 10/2019 ("Ordinul 10") cu privire la metodologia de stabilire a preturilor si cantitatilor de energie electrica vandute de producatori pe baza de contracte reglementate, emis de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie (ANRE).
Potrivit, Ordinului 10, Hidroelectrica, cea mai profitabila companie cu capital de stat, va purta povara pietei de energie reglementate, asadar fiind pedepsita pentru cresterea eficientei.
Ordinul 10, emis de ANRE la 1 februarie 2019, a determinat producatorul de electricitate Hidroelectrica sa supuna votului actionarilor, in Adunarea Generala a Actionarilor programata pentru 23 iulie 2019, suspendarea strategiei sale de tranzactionare a energiei electrice, adoptata anterior, cata vreme Ordinul 10 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 ("OUG 114) ale carei prevederi sunt implementate prin Ordinul 10sunt in vigoare si sa reduca pana la cel mult 35% din productia estimata pentru anul viitor cantitatea de energie electrica care poate fi contractat cu un an in avans pe pietele de electricitate centralizate administrate de catre OPCOM.
Decizia propusa a fost considerata necesara de catre managementul companiei, deoarece Ordinul 10 este neclar cu privire la cantitatea exacta de energie electrica pe care Hidroelectrica ar... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:22