Herta Muller, laureata cu Premiul Nobel pentru Literatura in 2009, a denuntat, sambata, la Praga, in cadrul Targului "Lumea Cartii", deriva dictatoriala care, in opinia sa, are loc in Turcia sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan, potrivit EFE.
In cadrul unei dezbateri care a avut loc la Cinematograful Lucerna, la care a participat si premiatul cu Nobel peruanul Mario Vargas Llosa, scriitoarea germana a constatat ca tema dictaturilor este "din pacate" o tema recurenta in opera sa si a dat exemplul Turciei ca un caz actual.
"Dictaturile continua sa existe, au caracter permanent si sunt din ce in ce mai multe. Este si exemplul Turciei, o dictatura perfecta. Din aceasta cauza, oamenii sunt tot mai interesati de aceasta tema", a spus scriitoarea.
S-a alaturat petitiei intelectualilor
Pentru Muller, actualii lideri turci, intre care l-a mentionat pe presedintele Erdogan, sunt responsabili de manipularea alegerilor si de incalcarea drepturilor omului, cu dorinta de a ramane in continuare la putere pentru ca "le este teama de justitie".
"Nu vor sa se expuna, pentru ca ar intra la puscarie. Dar inchisoarea este doar pentru ceilalti", a explicat Herta Muller, care in 2017 s-a alaturat unei petitii a intelectualilor si artistilor in favoarea unei justitii drepte si a eliberarii jurnalistului germano-turc Deniz Yucel care a fost inchis in Turcia sub acuzatia de propaganda terorista.
"Un regres"
Muller a vorbit si despre actuala crestere a ultranationalismului in... mai mult
Duminica, 12 Mai 2019, ora 11:40
Scriitoarea de origine romana, Herta Muller, a cunoscut umilinta, deopotriva cu gloria.
De la un profesor care a trait sub continua amenintare a partidului comunist, care si-a pierdut slujba pentru ca a refuzat sa coopereze cu securitatea, a ajuns castigatoarea premiului Nobel pentru literatura in 2009.
Herta Muller, in varsta de 58 de ani, locuieste in Berlin din 1987, an in care a emigrat din tara natala, Romania, insa trauma produsa de dictatura comunista a urmarit-o toata viata.
In ultima nuvela publicata, "Leaganul respiratiei", Muller spune povestea unui adolescent de 17 ani, pe nume Leo Auberg, un sas care isi descopera homosexualitatea in Romania rurala a anului 1945.
Scriitoarea a vorbit cu reporterii Reuters despre cartea sa si despre cum se percepe regimul totalitar la nivel personal:
Ai trait sub un regim draconic in Romania lui Ceausescu, dupa ce mama ta a fost deportata intr-un lagar de munca sovietic, in 1945. Cat de mult se bazeaza cartea pe experienta ta personala?
Cele mai multe dintre lucrurile pe care le stiu sunt de la poetul Oskar Pastior. El se afla in spatele numelui Leo si este motivul pentru care personajul principal al cartii este homosexual. Mi-a povestit atat de multe lucruri, incat experienta mamei mele a trecut pe locul doi. In plus, am citit foarte mult pe aceasta tema.
In afara de experienta lui Oskar, ai auzit si citit despre multe experiente dureroase ale supravietuitorilor acelor timpuri. Ai gasit puncte comune in... mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 09:33