Proiectul Rosia Montana ar putea pune Romania pe harta tarilor "cucerite" de marile corporatii miniere, cu cea mai mare exploatare la suprafata de pe continentul european. Desi mina de aur din Apuseni nu se numara si printre cele mai mari din lume, problemele comune ale exploatarilor-gigant ne pot oferi o idee asupra impactului la nivel local al unui astfel de proiect.
Goana dupa aur este in ultimii ani mai intensa ca niciodata. Impulsionate si de evolutia pretului pentru acest metal pretios, dar si de epuizarea zacamintelor existente, companiile miniere au investit anul trecut sase miliarde de dolari doar in activitati de explorare, un record istoric. In ciuda eforturilor, rezultatele obtinute pana la aceasta ora sunt dezamagitoare si contureaza un viitor sumbru al industriei.
Harta descoperirilor majore de aur, in perioada 1998-2012
In acest context, zacamantul de la Rosia Montana, estimat la 314 tone de aur, reprezinta 4% din descoperirile ultimilor 14 ani. Proiectul Rosia Montana prevede deschiderea a patru cariere, cu un perimetru de exploatare de 255 de hectare, in timp ce productia anuala ar ajunge in medie la 15-16 tone de aur, timp de 16 ani.
Graficul descoperirilor de aur, productiei si a bugetului dedicat explorarilor, in perioada 1990-2012
Deocamdata insa, in lume mai functioneaza inca mine-gigant, care produc anual zeci de tone de aur si care aduc companiilor profituri de miliarde de dolari, cu pretul unor cratere vizibile din spatiu.... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 13:58