In Romania, consumul de tigarete contrafacute si de contrabanda a crescut in ultimul an, de la o medie de 10,9% in 2013, la 15,6% din consumul total, reprezentand cea mai mare crestere inregistrata la nivelul UE.
Factorul principal care a determinat aceasta crestere a comertului ilicit cu tigarete din Romania la un nivel cu peste 50% mai mare fata de media Uniunii a fost influentat de adancirea diferentei de pret dintre tigaretele produse in Romania si cele provenind din Ucraina si Republica Moldova, precum si de relaxarea masurilor de control la granita cu cele doua state.
Incidenta comertului ilicit cu tigarete se mentine la cote ridicate in Uniunea Europeana, cu un total de 56,6 miliarde de tigarete de provenienta ilegala consumate in 2014.
Un nou studiu publicat de KPMG pe 28 mai confirma ca tigaretele de provenienta ilegala reprezinta 10,4% din consumul total de tigarete din UE si costa contribuabilii si comunitatile pierderi la bugetele de stat de peste 11 miliarde de euro pe an.
Luate impreuna, miile de tranzactii realizate de infractorii implicati in piata ilegala de tutun fac din aceasta al cincilea mare furnizor de tigarete pentru consumatorii Uniunii Europene.
In ultimii ani, provenienta si tipul produselor ilicite disponibile pe piata neagra au continuat sa evolueze, in timp ce tendinta ascendenta a nivelului comertului ilegal in UE a fost moderata.
De exemplu, in 2014, peste 8 din 10 tigarete ilicite au provenit din afara UE, in crestere cu... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 16:22