Moneda nationala ramane vulnerabila in 2013. Daca o parte dintre analisti mentine un oarecare optimism, datorita stabilitatii politice de pe plan intern, exista voci care atrag atentia asupra unei serii de pericole.
Mai exact, principalele amenintari raman rambursarea datoriei externe, incertitudinea privind un nou acord cu FMI, dar si tensiunile externe. Pe plan intern, lipsa unor masuri care sa incurajeze dezvoltarea economica are toate sansele sa tina capitalurile straine departe de Romania.
"Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului", a declarat, pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef Volksbank.
Iar daca Hancila crede ca rambursarea imprumutului catre FMI nu va afecta cursul valutar, deoarece cea mai mare parte va fi platita din rezervele BNR, nu de aceeasi parere sunt si economistii ING.
"Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut", spun oficialii ING.
Leul a inceput anul in forta
Deocamdata insa, la nivelul lunii ianuarie, leul a inregistrat rezultate excelente, cu o medie a cursului euro/leu de 4,3793. Mai mult, cursul a scazut pana la 4,3351... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 13:41
Moneda nationala ar putea ajunge la 4,42 lei/euro, in cel mai optimist scenariu, sunt de parere economistii. Totusi, cele mai mari riscuri raman, si in 2013, criza financiara din zona euro, instabilitatea politica sau datoriile externe ale tarii noastre.
In cel mai pesimist scenariu, moneda nationala ar putea incheia anul la un nivel de 4,75 lei/euro.
"Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului", a declarat Melania Hancila, economist sef Volksbank pentru Business24.
Totusi, nu sunt de neglijat nici ratele pe care tara noastra le are de platit, in acest an, catre creditorii externi.
Romania trebuie sa ramburseze in anul 2013 cea mai mare parte a imprumutului contractat la Fondul Monetar International. Banca Nationala a Romaniei va scoate din vistierie 3,9 miliarde de euro, iar Ministerul Finantelor aproximativ un milliard de euro pentru datoria catre FMI.
Anul scadentelor pentru Romania: Ce datorii avem de platit in 2013
"Rambursarea imprumutului catre FMI nu va avea consecinte asupra cursului de schimb valutar, intrucat cea mai mare parte din acesta suma va veni de la BNR, care pastreaza acesti bani in rezerva. Deci, rambursarea nu va exercita presiuni asupra cursului. Daca Ministerul de Finante ar... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 12:54
Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, luni, ca s-a intalnit cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu in prima zi de interimat pentru a intelege "foarte bine" raportul dintre criza politica si cursul de schimb si ce trebuie declarat pentru a influenta benefic evolutiile economice.
"Am avut de altfel in prima zi a acestui scurt mandat interimar o intalnire, printre altii, si cu guvernatorul BNR. Nu am avut-o, asa, ca sa fac pe presedintele. Am avut-o pur si simplu - pentru ca eram in mijlocul unei crize politice - sa inteleg foarte bine, pe de o parte, care e raportul intre aceste intamplari politice din Romania si cursul valutar. Si doi: ce trebuie sa evitam, chiar si la nivel de declaratii, sau ce trebuie sa declaram noi, cei care avem anumite pozitii in stat, pentru a influenta benefic toate aceste evolutii", a spus Antonescu, la Digi 24.
Cursul de referinta anuntat luni de BNR era de 4,6009 lei/euro, un nou maxim istoric inregistrat de moneda unica, in crestere cu 0,35% fata de sedinta precedenta, cand euro a fost cotat la 4,5848 lei.
Curs valutar: Euro a sarit de pragul de 4,6 lei.
Analistii cred ca pana la sfarsitul saptamanii, pe fondul crizei politice, cursul valutar ar putea ajunge la 4,65 lei pe euro.
"Este posibil sa se mai deprecieze moneda nationala, dar nu cred ca in mod major, insa aceste riscuri de depreciere vin si din partea factorilor externi. Dupa cum vedem, sentimentul fata de zona euro s-a deteriorat si continua sa se deterioreze,... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 08:40
Cursul valutar ar putea ajunge la 4,65 lei/euro pana la sfarsitul saptamanii, crede economistul sef Volksbank. Situatia politica din Romania si deteriorarea monedei europene sunt motivele care explica deprecierea leului.
"Este posibil sa se mai deprecieze moneda nationala, dar nu cred ca in mod major, insa aceste riscuri de depreciere vin si din partea factorilor externi. Dupa cum vedem, sentimentul fata de zona euro s-a deteriorat si continua sa se deterioreze, euro atinge noi minime si acesta ar putea fi un factor de slabiciune in continuare a leului.
Deci este posibil sa mai vedem si o continuare a acestui trend. Totusi, astazi volumele au fost scazute in prima parte de tranzactionare si nu pare sa aiba foarte multa forta si pana la urma, riscurile sunt mai degraba de depreciere saptamana aceasta, inainte de referendum. Evolutia din aceasta saptamana tine foarte mult de nivelul pana la care il lasa Banca Nationala sa mearga. Ar putea ajunge pana la 4,65 lei", a declarat Melania Hancila pentru Business24.
Cursul de referinta anuntat luni de BNR este de 4,6009 lei/euro, un nou maxim istoric inregistrat de moneda unica, in crestere cu 0,35% fata de sedinta precedenta, cand euro a fost cotat la 4,5848 lei. mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 15:27
Instabilitatea politica nu afecteaza piata bancara din Romania, singurul eveniment care ar mai putea trezi reactii fiind suspendarea presedintelui Romaniei, a declarat Melania Hancila, economist-sef Volskbank.
"Instabilitatea politica nu a avut repercusiuni asupra pietei bancare. Cred ca doar o suspendare a presedintelui ar putea misca piata bancara. Suntem obisnuiti cu instabilitatea politica.
Pana in prezent nu am vazut nicio reactie, nici in cazul situatiei cu plagiatul sau a altor probleme politice", a precizat pentru Business24 economistul-sef Volskbank, Melania Hancila.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat marti un curs de referinta de 4,4505 lei/euro, mai mare cu 0,02% fata de cel din sedinta precedenta, iar dolarul american a crescut in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,5347 lei/dolar.
Cursul BNR de luni a fost de 4,4496 lei/euro.
USL a depus, marti, la Senat si la Camera Deputatilor, o solicitare pentru revocarea presedintilor celor doua Camere. Astfel, Uniunea cere schimbarea lui Vasile Blaga, din functia de presedinte al Senatului, si a Robertei Anastase, din functia de sef al Camerei Deputatilor. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 15:48
Deprecierea masiva a leului din ultima saptamana, pusa pe seama incertitudinii in ceea ce priveste viitorul Greciei, ridica mari semne de intrebare in privinta cursului valutar.
Majoritatea prognozelor cursului de schimb, realizate de analistii financiari nu includ si posibilitatea iesirii Greciei din zona euro, un scenariu tot mai probabil, care ar putea sa devina realitate chiar in cursul lunii iunie.
Doar in luna mai, moneda nationala s-a devalorizat in raport cu euro cu 0,0692 lei, de la un curs de 4,3970 lei/euro in ultima zi a lunii aprilie, la 4,4662 lei/euro - cursul de referinta de joi.
Principalele cauze ale deprecierii monedei nationale, dar si a celorlalte monede din regiune sunt vestile rele care vin din zona euro, dupa esecul alegerilor din Grecia. Nici summitul UE nu a reusit sa calmeze prea mult spiritele, o decizie finala in ceea ce priveste soarta Greciei urmand sa fie luata dupa alegerile parlamentare din luna iunie
Astfel, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete, chiar daca BNR foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima, potrivit consilierului BNR, Adrian Vasilescu:
"Opinia publica fiind inflamata, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete. Pe buna dreptate numerosi analisti au precizat ca, in aceste imprejurari, eforturile de temperare facute de bancile centrale, oricat de mari ar fi, nu pot avea decat efecte limitate.... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 13:50
Rata anuala a inflatiei se afla in continuare in tinta stabilita de Banca Centrala, potrivit prognozelor publicate de miercuri de institutie, insa volatilitatea cursului de schimb cauzata de factorul politic ar putea inrautati situatia economica, efectele fiind deja resimtite de mediul financiar: BNR a intrerupt ciclul de scadere a ratei de politica monetara.
Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 2,4% in martie 2012, de la 2,6% in februarie si de la 3,14% in decembrie 2011. Cu toate acestea, cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni a fost de 4,5% in martie 2012, fata de 5,8% in decembrie 2011.
Vestile bune oferite de BNR sunt insa umbrite de evolutiile cursului de schimb, scapat de sub control, dupa caderea Cabinetului Ungureanu.
Leul a depasit miercuri pragul de 4,4 in raport cu moneda unica, cursul oficial stabilit de BNR fiind de 4, 4168 lei/euro. Pe pietele interbancare insa, leul s-a tranzactionat si la cursul de 4,43 in raport cu euro.
Un pas gresit poate arunca in aer cursul valutar
Daca pe termen scurt, o astfel de reactie este normala, dupa cum sustin si analistii, cursul valutar ramane vulnerabil reactiilor guvernului Ponta, iar o depreciere masiva poate afecta atat rata inflatiei, cat si dobanzile bancare. Cu toate acestea, guvernatorul Isarescu este linistit, deocamdata.
"Din trecut stim ca o modificare de curs are impact asupra inflatiei. Ea fiind mica, credem ca impactul va fi limitat. Apoi, mai actioneaza si alti factori.... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:42
Cursul de schimb valutar scapat de sub control in urma caderii guvernului Ungureanu, depasind miercuri pe piata interbancara pragul de 4,43 lei/euro, cursul oficial stabilit de BNR fiind de 4,4168 lei/euro, un nou maxim istoric.
Cu ochii pe miscarile de pe scena politica, analistii din piata spun ca evolutia leului depinde de politicile economice pe care guvernul Ponta si le va asuma in zilele urmatoare.
Tot in expectativa ramane si Banca Natioanala a Romaniei care a decis miercuri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, desi se astepta initial continuarea ciclului de scadere.
Pietele financiare asteapta reactiile noului guvern
Deocamdata, toata lumea asteapta ca noul guvern sa isi prezinte intentiile in ceea ce priveste politicile economice. Cresterea salariilor sau relaxarea fiscala ar putea conduce la deprecierea leului, sunt de parere analistii.
"Trebuie vazut cat va dura acest episod, daca este ceva temporar. Durata va depinde de politicile fiscale si salariale pe care si le va asuma noul guvern si de felul in care vor fi acestea receptate de investitori si de publicul larg", a declarat Melania Hancila, economist-sef Volksbank.
Si analistul financiar Aurelian Dochia este de acord cu faptul ca soarta leului va fi decisa pe termen scurt de intentiile noului guvern, desi pe termen lung, singura solutie ramane o evolutie economica favorabila.
"Evolutia leului va depinde pe termen scurt de anunturile pe care le va face... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 12:59
Cursul mediu euro/leu se va situa in intervalul 4,1-4,3 lei/euro, anul viitor, in opinia analistilor economici care estimeaza de asemenea ca dobanda de politica monetara se va situa in intervalul 6-6,25%."Sunt anumite sanse ca la finele anului 2011 sa avem o dobanda de politica monetara de 6%", a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, in cadrul Romanian Finance Symposium.Lucian Anghel sustine ca in prima parte a anului viitor este posibil ca BNR sa ia deciza de a reduce nivelul rezervelor minime obligatorii la valuta.
Totodata, economistul-sef al BCR estimeaza ca in 2011 vom avea un nivel al cursului valutar similar cu cel din ultimii doi ani si ca acesta se va situa in intervalul de 4,1 - 4,3 lei pentru un euro."Conform estimarilor noastre, la finele acestui an, nivelul de 8,2% al inflatiei reprezinta o estimare corecta. In ianuarie 2011 ar trebui sa ne aflam la un nivel de 7,1% si undeva la 4% la finele anului viitor.
Ultima proiectie a BNR pentru finele anului 2011 este de 3,4%. De aici, deducem ca este spatiu de reducere a dobanzilor. Nu vedem o depreciere a monedei nationale. Desi economia ar putea trece pe plus in 2011, din punct de vedere al cererii interne nu putem vorbi despre asta", a spus Anghel.De asemenea, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, sustine ca este posibila pentru 2011 o mentinere a dobanzii de politica monetara de 6,25% dupa jumatatea anului viitor."Tind ca cred ca, atat timp cat nu se depreciaza cursul, nivelul dobanzilor din... mai mult
Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 12:33