Capitala Romaniei a urcat, in 2018, pe locul 176, de pe locul 181 in 2017, in topul celor mai scumpe orase din lume pentru expati, potrivit unui studiu anual publicat marti de firma de consultanta Mercer.
Hong Kong a revenit pe primul loc in clasamentul celor mai scumpe orase pentru expati, dupa ce anul trecut se situase pe locul doi, dupa Luanda, capitala Angolei, transmite BBC.
In 2018, Tokyo este al doilea cel mai scump oras pentru expati, urmat de Zurich, Singapore si Seul, ceea ce inseamna ca patru din cinci orase incluse in top sunt din Asia, arata studiul Mercer.
Topul celor mai scumpe zece orase pentru expati este completat de Luanda, Shanghai, N'Djamena, Beijing si Berna. La polul opus, cele mai ieftine orase pentru expati sunt Tashkent, capitala Uzbekistanului (209), Tunis (208) si Biskek, capitala Kirghistanului (207).
Acest studiu anual foloseste ca baza de comparatie New York si include peste 400 de orase de pe cinci constiente pe care le compara pe baza costurilor a peste 200 de produse si servicii in fiecare dintre aceste orase. Acestea includ si costuri aferente transportului, spatiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice si serviciilor de divertisment.
In urma fluctuatiilor de curs valutar, oraselor din Europa Occidentala au avansat in clasamentul celor mai scumpe orase din lume pentru expati: Londra a urcat zece pozitii, ajungand pe locul 19, Paris pe 34, Viena pe 39, Roma pe 46, Munchen pe 57, Madrid pe 64, Frankfurt pe 68,... mai mult
Marti, 26 Iunie 2018, ora 11:32
In viata de zi cu zi suntem pusi in fata unei multitudini de decizii, fie personale fie legate de munca. Mai exact, studiile au aratat ca, in medie, un adult ia in jur de 35,000 de decizii intr-o zi. Comparativ, copiii mai mici iau in jur de 3,000 de decizii pe zi.
Este usor de inteles faptul ca mare parte dintre aceste decizii sunt destul de putin importante, precum cu ce ne imbracam azi, ce mancam la pranz sau ce melodie ascultam in drum spre munca. Unele decizii le luam foarte rapid, pe cand altele au nevoie de o perioada de gandire de luni, zile sau ani. Undeva la mijloc se afla deciziile pe care nu le luam nici instant, dar nici nu avem nevoie de luni de zile sa analizam situatia.
O astfel de situatie se intampla atunci cand suntem la cumparaturi si trebuie sa alegem intre diverse tipuri de haine, fie ca ne reinnoim garderoba proprie, facem un cadou unei persoane dragi sau cautam haine pentru copii.
Chiar daca de obicei principalii factori pe care le luam in considerare atunci cand alegem haine sunt legati de estetica sau pret, poate printre primele lucruri la care ar trebui sa ne uitam ar trebui sa fie materialul din care este confectionat articolul vestimentar respectiv. Acest factor va avea impact in rezistenta hainelor de-a lungul timpului, in confortul oferit de acestea dar si in siguranta si sanatatea noastra.
In special in cazul copiilor, care au o piele foarte sensibila, materialele din care sunt facute hainele pe care acestia le poarta sunt foarte... mai mult
Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 10:16
1Multi romani care merg in vacante in afara tarii si intra in mall constata ca acolo preturile sunt mai mici fata de tara noastra.
Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, a vorbit, la Digi 24, despre motivele pentru care hainele din mall-urile romanesti sunt mai scumpe decat cele din alte tari europene.
"Anumite branduri sunt mai scumpe cu pana la 30%, unele chiar cu pana 50%. Lantul productiei in Romania nu afecteaza si nu reflecta costul. Inclusiv un brand foarte mare, Zara, are undeva la 30% din productia pentru femei in Romania, si asta nu inseamna ca noi avem preturi mai mici aici", a spus ministrul.
Laufer a explicat de ce exista aceasta diferenta de preturi intre produsele de la Zara din Spania si cele din Romania.
"Decat in Spania in mod special, pentru ca proprietarul acestui brand este Amancio Ortega si este spaniol si aplica o politica de discount a preturilor. Preturile pe care le gasiti astazi pentru Zara si brandurile din grupul lor in Spania si Portugalia sunt cu 30% mai iefitne decat in toate tarile din Europa. Dar brandurile acestea sunt mai scumpe in Romania", a punctat ministrul.
Practic, de cele mai multe ori, problema este ca nu este compania-mama din Romania si sunt foarte multe companii care sunt francizate, a mai zis Laufer.
"Si costurile de franciza sunt destul de ridicate, iar asta le da antreprenorilor o flexibilitate redusa de a face reduceri, de a avea un pret mai competitiv. Al doilea este faptul ca in Romania, exista... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 14:28
Capitala Romaniei a coborat, in 2017, pe locul 181, in topul celor mai scumpe orase pentru expati, potrivit unui studiu anual publicat, miercuri, de firma de consultanta Mercer.
Orasele asiatice domina clasamentul celor mai scumpe orase pentru expati, ocupand 5 din primele 10 pozitii.
Cu toate acestea, pe prima pozitie a clasamentului este capitala Angolei, Luanda, din cauza costurilor ridicate ale bunurilor si serviciilor de securitate, urmata in ordine de Hong Kong, Tokyo, Zurich, Singapore, Seul, Geneva, Shanghai, New York si Berna.
La polul opus, cele mai ieftine orase pentru expati sunt Skopje (207), Biskek, capitala Kirghiztanului (208), si Tunis (209).
"Desi numeroase orase asiatice raman unele din cele mai scumpe orase din lume pentru expati, marile centre financiare precum Hong Kong si Singapore continua sa atraga in continuare oamenii talentanti si sa ramana principalele alegeri pentru relocare", a declarat Mario Ferraro, director de mobilitate globala pentru Asia, Orientul Mijlociu si Africa la Mercer.
In cazul Europei Centrale si de Est, ca urmare a deprecierii monedelor locale in raport cu dolarul american, unele orase, inclusiv Praga (132) si Budapesta (176) au pierdut pozitii in acest clasament in timp ce Minsk (200) si Kiev (163) au urcat patru si respectiv 13 locuri, in pofida costului relativ stabil al locuintelor in aceste locatii.
In regiunea Europei Centrale si de Est, cele mai scumpe orase pentru expati sunt Moscova (14), Sankt... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 21:57
Bucurestiul se afla pe locul 124 din 133 de orase, in scadere cu doua pozitii, intr-un clasament realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) in functie de marimea costului vietii.
Capitala Romaniei este la egalitate cu Kiev si New Delhi, in timp ce cele mai scumpe orase din lume sunt Singapore si Hong Kong.
Zurich, plasat pe locul al treilea, este singurul oras din afara Asiei care a intrat intre primele cinci clasate, relateaza Bloomberg.
Tokio a revenit in 2017 in randul celor mai costisitoare 10 orase din lume, pe fondul cresterii reprezentativitatii Asiei, reflectand cresterea importantei regiunii in economia mondiala.
Capitala Japoniei, care a fost cel mai scump oras din lume pana in 2012, a urcat in acest an sapte pozitii, pana pe locul al patrulea, in timp ce Osaka a avansat noua pozitii, pe locul al cincilea, ambele datorita aprecierii yenului, se arata in studiul referitor la costul vietii la nivel mondial, publicat marti de EIU.
Singapore si Hong Kong au pastrat primele doua pozitii, iar capitala Coreii de Sud, Seul, ocupa locul al saselea.
Asia reprezinta 40% din economia mondiala si in urmatorii patru ani, pana in 2020, FMI anticipeaza ca regiunea va contribui cu doua treimi la cresterea mondiala.
In acelasi timp, orase din China, cea mai mare economie a regiunii, au coborat cu cinci-16 locuri din cauza scaderii consumului si a deprecierii yuanului.
Europa are patru orase in top 10, respectiv Zurich, Geneva, Paris si Copenhaga,... mai mult
Marti, 21 Martie 2017, ora 19:09
Un kilogram e un kilogram, indiferent daca il aduci la bordul avionului in bagaj sau sub haine, iar asta inseamna consum de combustibil suplimentar, sustin companiile aeriene, tot mai tentate sa le ceara pasagerilor obezi sa plateasca mai mult decat ceilalti.
Dar care sa fie pragul de la care ceri bani in plus? Si ce le raspunzi celor care te acuza de discriminare? Sunt doar doua dintre intrebarile la care inca nu exista raspunsuri unanim acceptate. Si disputa continua.
Tot mai grasi si mai plimbareti
Rata obezitatii s-a dublat din 1980 pana astazi. Statisticile OMS sunt ingrijoratoare, ele aratand ca in lume exista peste 1,9 miliarde de adulti supraponderali, dintre care peste 600 de milioane sunt obezi.
In Romania, cu toate ca din datele statistice obtinute de Eurostat pentru anul 2014 reiese ca Romania are printre cei mai putini obezi din Europa, totusi, un studiu ORO realizat in 2014 atragea atentia asupra faptului ca aproape un sfert dintre romanii cu varste de peste ...citeste mai departe despre "Razboiul companiilor aeriene cu kilogramele in plus: Ar trebui sa plateasca grasii bilete de avion mai scumpe?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Octombrie 2016, ora 16:20
Cum ar fi sa traiesti intr-un loc unde un kilogram de paine costa 12 dolari? Sau sa lasi la magazin 25 de dolari pentru o sticla de vin? Ei bine, cam astea sunt preturile in orase precum Hong Kong, Paris sau Singapore.
2015 a fost un an plin de schimbari din multe puncte de vedere.
Iar acest lucru s-a reflectat si in topul celor mai scumpe orase din lume, intocmit de specialistii de la Economist Intelligence Unit.
"Nu a fost an mai tumultos ca 2015 de cand realizam acest raport. Scaderea preturilor bunurilor de larg consum a creat o presiune deflationista in unele tari, in timp ce alte state au avut parte de o depreciere a monedei, iar acest lucru a condus la cresterea inflatiei", a aratat Jon Copestake, unul dintre autorii clasamentului.
Business Insider a spicuit din raport si a prezentat cele mai scumpe orase din lume.
9. Seul, Coreea de Sud - Orasul a castigat o pozitie fata de editia anterioara a clasamentului, in special din cauza scumpirii hainelor si a ...citeste mai departe despre "Topul celor mai scumpe orase din lume - locul unde un kg de paine costa mai mult de 12 dolari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2016, ora 11:46
Imagineaza-ti cum ar fi sa nu mai trebuiasca sa-ti cosi vreodata hainele. Oamenii de stiinta de la Pennsylvania State University din SUA sustin ca au dezvoltat un material textil ingenios care se repara singur si care ar putea revolutiona industria modei.
Iar cercetatorii aplica o metoda surprinzator de simpla: pur si simplu introduc hainele rupte intr-un recipient cu niste lichide speciale, relateaza Tech Times.
Profesorul Melik C. Demiral a aratat ca designerii folosesc de obicei fibre naturale din matase sau lana pentru creatiile lor, insa aceste materiale sunt scumpe si nu se pot repara singure.
Tu stii cu ce te imbraci? Iata cele mai eco-friendly si cele mai toxice branduri de haine
Asa ca oamenii de stiinta si-au creat propriile textile, care folosesc si materiale conventionale. ...citeste mai departe despre "Fara haine rupte? Textilele care se repara singure ar putea fi viitorul in moda (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 August 2016, ora 14:36
Gucci si Guess ingroasa randurile producatorilor de lux care se judeca pe probleme de incalcare a brevetelor de design sau marca.
Cu toate ca Gucci a inaintat un proces impotriva Guess in 2009, cazul a ajuns la tribunal abia saptamana trecuta, conform mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 08:46