Hackerii sunt foarte creativi cand vine vorba sa gaseasca metode prin care sa ne fure datele si banii. Una dintre ele, mai putin cunoscuta, este Smishing, prin care atacatorii se folosesc de un SMS sa ne pacaleasca sa facem ce vor ei.
Practic, acestia trimit mesaje SMS inselatoare, compuse in asa fel incat sa incurajeze utilizatorii de smartphone-uri sa viziteze site-uri frauduloase, sa descarce amenintari informatice sau sa-si divulge datele personale.
Filip Truta, specialist in amenintari informatice la Bitdefender, ne-a dat cateva exemple de astfel de SMS-uri:
"Veti fi taxat cu 2 euro lunar daca nu va dezabonati acum. Accesati linkul de mai jos [link_infectat.com] pentru a va dezabona"."Ati castigat un voucher in valoare de [SUMA] lei. Revendicati-va premiul AICI. Oferta este valabila doar 12 ore"."Descarcati gratuit aplicatia [X]!".
In majoritatea cazurilor, utilizatorului i se solicita o reactie sub presiunea unui timp limitat. Dar cum ne putem da seama daca numarul de la care am primit SMS-ul respectiv este legitim sau nu?
"Este dificil sa ne dam seama daca numarul de la care primim mesajul inselator este legitim sau nu. Un raufacator poate folosi un numar de telefon ca oricare altul pentru a-si frauda victimele. Numarul poate aparea, de asemenea, ca venind de la un serviciu, respectiv un numar scurt.
Altele sunt indiciile ca mesajul este posibil fraudulos - de exemplu, prezenta linkurilor si indemnurilor de a le accesa", explica Filip Truta pentru... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 00:00
Bateria din telefonul tau poate dezvalui ce scrii sau ce citesti. Teoria a fost lansata de un grup de cercetatori de la Universitatea Texas si de la Institutul de Tehnologie Technion din Israel.
Bateria din telefonul pe care-l folosesti zilnic ar pute dezvalui detalii private fara ca tu sa stii. Oamenii de stiinta au descoperit o metoda sa-si dea seama tot ceea ce scrii si citesti pe telefon doar studiind nivelul de energie al bateriei telefonului.
Pentru ca un atac sa aiba succes este necesar ca smartphone-ul sa fie utilizat si sa nu se afle la incarcat. Bateria este o tinta atragatoare pentru hackeri deoarece acolo este expusa toata activitatea telefonului.
Vezi cum poate fi spionat un telefon prin baterie ...citeste mai departe despre "Cum am putea fi toti interceptati prin telefoane. Secretul pentru hackeri e in baterie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Iunie 2018, ora 22:55
Numarul de amenintari informatice pe retelele mobile conectate la PC-uri sau laptop-uri a crescut semnificativ in primele sase luni din 2015, potrivit celui mai recent raport de malware pe mobil publicat de Alcatel-Lucent.
Analiza remisa Ziare.com releva si cresterea la fel de mare a numarului de aplicatii de tip spyphone detectate pe dispozitivele cu sisteme de operare Android sau iOS.
Raportul aferent primei jumatati a anului 2015 analizeaza tendinte si statistici in materie de contaminare cu virusi a dispozitivelor conectate la retele mobile si fixe.
Atac fara precedent la Apple: Modul ingenios de operare al unor hackeri periculosi
Windows e la putere
Alcatel-Lucent estimeaza ca 80% dintre virusii care au afectat retelele mobile in prima jumatate a anului 2015 au provenit de pe PC-uri si laptop-uri cu sistem de operare Windows. Procentajul s-a schimbat considerabil in ultimii doi ani, cand sursele de contaminare a retelelor mobile erau impartite in mod egal intre ...citeste mai departe despre "Smartphone-ul e raiul hackerilor: Numarul amenintarilor informatice, in crestere alarmanta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 17:28
Un cercetator de la compania germana Security Research Labs a descoperit o bresa de securitate care ar putea afecta nu mai putin de 750 milioane de SIM-uri de telefonie mobila. SIM-urile afectate sunt cele care folosesc DES (Data Encryption Standard) pentru criptare si sunt utilizate atat in SUA cat si in Europa.
Descoperirea a fost insotita si de anumite teste prin care Karsten Nohl, cel care a scos la iveala vulnerabilitatea, a demonstrat ca poate trimite pe smartphone-uri, prin intermediul unor mesaje de retea false, chiar si virusi.
Cercetatorul de la Security Research Labs a confirmat faptul ca vulnerabilitatea poate fi exploatata de hackeri si cu scopul de a prelua controlul asupra smartphone-ului. Asta inseamna posibilitatea de a initia apeluri sau a trimite sms-uri, dar si accesul la anumite date si conturi stocate intr-un device mobil.
Citeste mai multe despre Bresa de securitate in 750 milioane de SIM-uri. Care sunt riscurile? pe HIT.ro. mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 09:29
O problema care poate da acces neingradit la datele din aproape orice smartphone care foloseste sistemul Android a fost identificata de firma de cercetare in securitate BlueBox.
Punctul slab al sistemului de operare se regaseste in toate versiunile Android lansate din 2009 incoace si le poate permite atacatorilor sa faca orice cu smartphone-ul unei persoane, inclusiv sa sustraga date, sa intercepteze convorbiri sau sa trimite mesaje nedorite.
Reprezentantii Google nu au comentat pana acum informatia facuta publica de BlueBox, transmite BBC.
Vulnerabilitatea apare din cauza modului in care sistemul Android gestioneaza verificarea programelor instalate pe telefon, pentru a se asigura ca acestea sunt originale.
Citeste mai multe despre Cat de vulnerabil este sistemul Android pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 09:30
Nici utilizatorii de smartphone-uri nu mai sunt in siguranta in fata hackerilor informatici, care si-au multiplicat atacurile anul acesta, folosindu-le ca o arma, de la simple escrocherii comerciale pana la spionaj industrial, indica un studiu dat publicitatii miercuri, conform AFP.
In decurs de un an, din martie 2012 pana in martie 2013, procentul programelor malware introduse pe furis in aceste telefoane cu internet a ajuns la 614%, a calculat firma Juniper, cu sediul in Silicon Valley (California,vest), potrivit AFP.
Potrivit acestui studiu, sistemul de operare Google, Android este afectat in mod deosebit de aceste atacuri cibernetice, cu un total de 92% din incidente.
Acest lucru se explica prin dominatia globala a Android in respectiva zona, unde ocupa aproximativ trei sferturi din cota de piata.
Dar, spune Karim Toubba, de la Juniper, aceasta este, de asemenea, un semn ca "Android nu are un sistem de filtre de securitate riguroase", desi, dupa cum observa el, "toate sistemele de operare au vulnerabilitati".
Primul tip de atac este format din mesaje comerciale trimise pentru a furniza un serviciu fals pentru o plata nominala de 10 sau 50 de centi, de exemplu. In general, utilizatorii constientizeaza cu greu acest tip de atac, care se reflecta in cativa centi in plus pe facturile lor.
Infractorii cibernetici "pot sa nu lase nicio urma", spune Toubba, adaugand ca acestia incaseaza banii in cateva zile si apoi inchid numerele utilizate pentru combinatie.... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 09:30
Expertii in hacking au aratat miercuri metodele folosite pentru a ataca smartphone-urile care ruleaza sistemul de operare Android, precizand ca acestea functioneaza practic pe toate dispozitivele aflate in uz in prezent.
Prezentarea acestor metode s-a facut in cadrul unei conferinte din Las Vegas, la care au participat 6.500 de reprezentanti ai corporatiilor si ai companiilor care se ocupa de securitatea tehnologiei la nivel guvernamental, potrivit Reuters.
"Google face progrese, dar autorii atacurilor de hacking gasesc noi metode", a spus Sean Schulte, reprezentant al Trustwave.
Cercetatorul Charlie Miller a arata ca exista o metoda pentru a livra un cod malware telefoanelor care ruleaza Android utilizand o noua trasatura a sistemului de operare al Google. Aceasta trasatura este reprezentata de comunicatiile campurilor apropiate (near field communications).
Near field communications permite utilizatorilor sa trimita poze prietenilor, sa faca plati si schimb de date prin aducerea telefoanelor cu Android la numai cativa centimetri distanta de dispozitive cu tehnologie similara, precum un alt telefon sau terminal de plata. mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 13:39
Un cunoscut expert in securitatea telefoanelor mobile trage un semnal de alarma in legatura cu o noua vulnerabilitate care le poate permite hacker-ilor sa atace orice telefon care functioneaza in reteaua GSM.
Criminalii cibernetici ar putea folosi aceasta vulnerabilitate a retelelor GSM, tehnologie utilizata de toate companiile mobile din Romania si de miliarde de oameni din toata lumea, pentru a realiza apeluri telefonice sau a trimite mesaje text scumpe, dupa cum spune Karsten Hohl, seful Laboratoarelor de Cercetare in Securitate ale Germaniei, citat de mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 14:30
2011 este anul in care smartphone-ul tau este amenintat de virusi si troieni, securitatea telefoanelor mobile devenind principalul motiv de ingrijorare, potrivit PCWorld.com. Din ce in ce mai multe companii de software se gandesc sa dezvolte aplicatii mobile de securitate.Unul din punctele forte ale Android este flexibilitatea de care da dovada in cazul aplicatiilor mobile.
Aproape orice persoana poate sa scrie o aplicatie si sa o distribuie fara sa fie nevoie sa treaca printr-un proces de revizuire.
Aceasta libertate prea mare oferita de device-urile mobile permite virusilor sa se infiltreze cu usurinta in smartphone-ul tau.
Companiile de securitate se tem ca Android ar putea fi urmatoarea tinta a virusilor datorita faptului ca ruleaza pe multe dispozitive mobile.
Multi furnizori considera ca paranoia din mintea utilizatorilor in momentul in care instaleaza anumite programe pe PC nu va exista si in cazul aplicatiilor pe smartphone-uri.
Atacurile cibernetice asupra dispozitivelor mobile au devenit deja o problema actuala in multe parti ale lumii.
Compania de securitate software Lookout Mobile a gasit un Troian care circula prin aplicatiile Android care urmau a fi distribuite pe pietele alternative din China.
Raimun Genes, Directorul de Tehnologie al Trend Micro a constatat ca hackerii care actioneaza pe smartphone-uri creeaza propriile magazine de aplicatii pentru a distribui virusi in China.
Acesta crede ca virusii pe smartphone se vor inmulti in acest an, iar... mai mult
Luni, 21 Februarie 2011, ora 14:28