Mai multi angajati din administratia orasului Atlanta, SUA, au constatat la inceputul saptamanii trecute cand au venit la serviciu ca nu-si pot porni computerele.
Pe ecranele terminalelor aparea mesajul: "Imi pare rau", urmat de o cerere de rascumparare in valoare de 50.000 de dolari, aproximativ valoarea unui bitcoin.
Activitatea administratiei orasului din sudul Statelor Unite a fost blocata pentru cel putin patru zile. Foarte multe departamente ale primariei au folosit "creionul si hartia" ca modalitate de a realiza documente, scrie New York Times.
Emiterea de acte oficiale a fost blocata. Politia nu a putut lucra, pentru ca nu avea posibilitatea de a emite mandate de perchezitie sau de retinere.
8.000 de lucratori din administratia publica locala nu au putut lucra, afectand activitatea unei structuri teritoriale care deserveste o zona metropolitana cu sase milioane de locuitori.
SamSam, o grupare de hackeri din Rusia sau Europa de Est
Dupa mai multe zile de cercetari ale serviciilor de politie asistate de firme specializate in securitate cibernetica, s-a descoperit ca autorii atacului asupra orasului Atlanta fac parte din echipa de hackeri SamSam, una dintre cele mai meticuloase, mai precise si mai eficiente grupari de acest tip.
SamSam isi alege cu mare grija tintele. Vizeaza retele digitale complicate si extinse care nu au o problema in a plati rapid banii ceruti. Au grija ca pagubele posibile sa fie mult mai mari decat recompensa ceruta.... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 00:00
Hackeri americani ar fi putut sa "planteze" probe false potrivit carora Rusia s-ar fi amestecat in alegerile prezidentiale americane, a declarat presedintele rus Vladimir Putin, potrivit NBC News, relateaza Reuters.
Oficiali americani in domeniul informatiilor au acuzat Rusia de faptul ca a incercat sa se amestece in alegerile americane prin piratarea Partidului Democrat, cu scopul de a influenta scrutinul in favoarea lui Donald Trump, o acuzatie pe care Kremlinul a respins-o in mai multe randuri.
Intr-un interviu acordat lui Megyn Kelly de la emisiunea NBC News Sunday Night, din care au fost publicate fragmente, Putin declara ca hackeri din Statele Unite ar fi putut sa faca asa incat sa arate ca Rusia s-a aflat in spatele atacului, din motive politice.
"Hackeri pot fi oriunde. Ei pot sa fie in Rusia, in Asia... inclusiv in America, America Latina", declara Putin.
"Apropo, pot exista hackeri si in Statele Unite, care, foarte abil si profesionist, au aruncat vina, asa cum spunem noi, asupra Rusiei", spune liderul de la Kremlin.
"Va puteti imagina asa ceva? In toiul luptei politice. Potrivit anumitor calcule, a fost convenabil ca ei sa divulge aceste informatii, asa ca le-au divulgat, citand Rusia. Va puteti imagina asa ceva? Eu pot", insista Putin.
Putin a declarat, vineri, la Forumul International de la Sankt Petersburg, ca aceste acuzatii de piraterie sunt niste simple "barfe care fac rau" si ca orice probe evocate de catre serviciile americane de... mai mult
Sambata, 03 Iunie 2017, ora 18:08
Cel mai cautat hacker de catre FBI, rusul Evgheni Bogacev, ar fi ajutat autoritatile ruse in activitatile de spionaj.
The New York Times scrie ca Bogacev este cel mai cautat infractor cibernetic al lumii, iar agentia americana a anuntat o recompensa de 3 milioane de dolari pentru capturarea sa.
Aceasta este cea mai mare recompensa oferita in cazul infractiunilor cibernetice, FBI urmarindu-i indeaproape actiunile, in incercarea de a-l prinde.
Rusul a fost pus sub acuzare in Statele Unite ale Americii, fiind acuzat de crearea unei retele de computere infectate cu virus, pentru a fura sute de milioane de dolari din conturi bancare din toata lumea.
In plus, in luna decembrie, hackerul a fost vizat de sanctiuni ale administratiei Obama, dupa ce agentiile de informatii au ajuns la concluzia ca Rusia s-a amestecat in alegerile prezidentiale, insa fara a se dezvalui ce rol specific a avut Bogacev in atacul cibernetic impotriva Comitetului National Democrat.
Insa, noteaza New York Times, este clar ca, pentru Rusia, Bogacev nu este doar un infractor. La un moment dat, rusul a controlat pana la un milion de calculatoare din mai multe tari, avand practic acces la orice date si informatii de pe acestea, inclusiv cele strict confidentiale. Este aproape sigur ca dispozitive care apartin oficialilor guvernamentali si antreprenorilor din mai multe tari au fost printre cele infectate.
Si, pentru comunitatea de Servicii rusesti, obsedate de supraveghere, este posibil ca... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 22:30
Moscova a dat legitimitate hoardei de troli folosita pentru raspandirea mesajelor antioccidentale, dezvaluind pentru prima data modul in care intentioneaza sa foloseasca aceasta arma in strategia creata de Ministerul Apararii.
Intr-un discurs adresat membrilor parlamentului din Rusia, ministrul Serghei Shoigu a precizat ca "propaganda trebuie sa fie inteligenta si eficienta", in vreme ce generalul (r) Vladimir Shamanov, seful comisiei de Aparare din camera inferioara a Dumei de stat, a explicat ca noua forta cibernetica "va proteja interesul national si se va angaja in batalii in domeniul informational", relateaza IB Times.
Un alt rezervist care a tinut in mana fraiele cooperarii militare internationale a Rusiei, generalul Leonid Ivashov, a mentionat ca forta de lupta cibernetica si informationala creata de Kremlin nu este decat o arma de aparare in fata propagandei occidentale.
"Trebuie sa nu mai cautam scuze si sa fortam Occidentul sa treaca in pozitie defensiva prin demascarea minciunilor lor", a declarat acesta.
Pna acum, presedintele Vladimir Putin si oficialii rusi au negat orice implicare a Kremlinului in razboiul propagandistic si cibernetic in care Rusia este acuzata de fosta administratie americana ca s-ar fi implicat in campania electorala din SUA in favoarea lui Donald Trump.
In acelasi mod, Finlanda acuza Moscova ca deruleaza de mai bine de un an o ampla campanie de dezinformare in media cu scopul de a descuraja eforturile depuse de oficialii de... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 18:03
Cybersec, compania fondata de Arkady Bukh in 2015, starneste nelinistea specialistilor in domeniu din cauza consultantilor de specialitate pusi la dispozitia clientilor.
Majoritatea expertilor folositi de firma lui Bukh provin din randul hackerilor rusi, o parte din ei aflandu-se in SUA, in vreme ce altii au ramas pe taram natal, dupa cum recunoaste angajatorul lor, informeaza CNN Money.
O investitie neobisnuita
Bukh este nascut la Baku, in fosta URSS, si a devenit cetatean american, punandu-siin valoare talentele avocatesti pentru a apara in instanta hackerii acuzati de diverse infractiuni in mediul online.
Pentru avocatul specializat in apararea infractorilor cibernetici, vestea spargerii serverelor Partidului Democrat de catre hackerii rusi a fost o adevarata mana cereasca, abilitatile acestora atragand automat atentia asupra firmei sale.
Reteaua sa de clienti i-a permis sa identifice o multime de hackeri, specializati in spargerea codurilor programelor de Securitate, Cybersec promitand ca expertiza celor peste 12 hackeri rusi pusi la treaba de Bukh va ajuta companiile sa isi pastreze datele in siguranta.
Practic, Cybersec este o adevarata anomalie in lumea stratup-urilor, Bukh folosindu-se fie de fosti condamnati pentru infractiuni online, fie de persoane cautate de guvernul american care au ales sa ramana in tari cu care SUA nu are tratate de extradare.
Acestia sunt platiti in Bitcoin, iar consultanta acordata se deruleaza prin intermediul... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2016, ora 08:12
Lovitura data serverelor Partidului Democrat din SUA si dezvaluirile aparute pe WikiLeaks au furat atentia publicului american si nu numai, dar adevarul este ca informatii mult mai importante s-au scurs cu ceva timp inainte pe un portal mult mai obscur.
DCLeaks.com a aruncat pe piata date culese din mailurile si calculatoarele unui general NATO, ale organizatiei filantropice patronate de George Soros si ale unei asociatii de sustinatori din Chicago ai lui Hillary Clinton, dupa cum relateaza Bloomberg.
Mai mult, expertii in securitate cibernetica sustin ca ambele dezvaluiri poarta amprentele aceleiasi grupari de hackeri din Rusia, suspectata ca ar fi spart serverele democratilor in timpul conventiei nationale a partidului.
Arhiva vasta
Documentele aparute pe DCLeaks in cursul lunii iunie demonstreaza ca hackerii rusi ar putea avea planuri mai elaborate decat simpla influentare a alegerilor prezidentiale din SUA, unele care vizeaza atat politica externa a actualei administratii de la Casa Alba, cat si parghiile politice de care se folosesc alesii americani.
Totodata, expertii in securitate cred ca hackerii mai au si alti asi in maneca, asteptand doar momentul oportun pentru a raspandi diverse informatii in mediul online.
Datele sustrase din calculatoare si mediul online par sa fi fost stranse cu grija de-a lungul timpului, unele datand chiar de cativa ani.
Printre victimele atacurilor se numara ofiteri ai armatei americane si comandanti NATO, dar si... mai mult
Vineri, 12 August 2016, ora 12:17
1700.000 de locuinte din Ucraina au ramas fara energie electrica in urma unui atac cibernetic care a devastat reteaua de energie din aceasta tara. Atacul s-a petrecut pe 23 decembrie, iar expertii ESET sustin ca virusul folosit este un pachet denumit Black Energy.
Oficialii ucraineni considera ca, cel mai probabil, atacul este opera unor grupuri de hackeri din Rusia, neexcluzand nici posibilitatea ca acestia sa fi actionat cu aprobarea tacita a autoritatilor de la Moscova, relateaza portalul britanic IT Pro.
Black Energy a ajuns arma de temut a infractorilor din mediul online. Pachetul a fost imbunatatit cu diverse optiuni care ii pot ajuta pe hackeri sa culeaga inclusiv informatii sensibile gasite in sistemele atacate.
Noua versiune a virusului include functii de sabotaj industrial, stergerea informatiilor de pe calculatoarele infectate sau crearea unor portite de acces aflate tot timpul la indemana atacatorilor odata ce virusul a fost instalat.
Raportul intocmit de specialistii ESET arata ca virusul a fost programat sa stearga anumite date de pe computerele infectate si sa opreasca functionarea sistemelor intr-o anumita ordine.
Desi nu a fost facut un anunt oficial care sa confirme ca pana de curent a fost cauzata de acest virus, specialistii ESET considera ca aceasta este o explicatie plauzibila.
Intr-un astfel de caz, Black Energy se poate dovedi la fel de periculos ca virusul Stuxnet, care in 2009 a distrus o mare parte din cercetarile in domeniul... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 14:14
Atacurile hackerilor rusi au devenit tot mai indraznete, pe masura ce tensiunile dintre Moscova si Occident au crescut treptat, ca urmare a implicarii Rusiei in conflictele din Ucraina si Siria.
Situatia este asemanata de publicatia Bloomberg cu un joc online de mare succes.
In Command & Conquer Red Alert, creatorii jocului imaginasera un univers virtual in care Rusia sovietica si o alianta occidentala isi disputau suprematia in Europa.
Jocul video incepe sa devina realitate insa, pe masura ce Moscova si NATO intra intr-o noua faza a noului Razboi Rece: cea a atacurilor duse in mediul online.
Lovituri silentioase
Tintele preferate ale infractorilor cibernetici din Rusia acopera atat sectorul guvernamental, cat si pe cel economic sau chiar mass media.
Printre victime se numara deja Casa Alba, o televiziune din Franta, bursa poloneza, Camera Reprezentantilor din Congresul American, o otelarie germana si ziarul The New York Times.
Conform unor surse interne din guvernul american, Washingtonul se teme ca folosirea criminalilor cibernetici de catre Moscova intr-o serie de atacuri indreptate asupra pietelor de capital, a marilor aeroporturi sau a retelelor de energie din Occident ar putea degenera intr-un conflict real.
La ultima intalnire a liderilor NATO de saptamana trecuta, acestia s-au declarat alarmati de derularea extrem de rapida a evenimentelor care au precedat implicarea militara a Rusiei in conflictul din Siria si au promis o consolidare a... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 15:10
1FBI si Departamentul de Stat au anuntat, marti, ca ofera pana la trei milioane de dolari pentru informatii ce pot duce la arestarea unui faimos hacker rus.
Evgheni Mihailovici Bogacev este acuzat ca administreaza mai multe variante ale unui software pentru hackeri, inclusiv Game Over Zeus. Se crede ca hackerul s-ar afla in Rusia, scrie CNN.
Game Over Zeus a infectat peste un milion de computere si a produs pagube de 100 ...citeste mai departe despre "Americanii ofera trei milioane de dolari pentru un hacker rus" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 08:36