Hackerii din gruparea Lazarus au ajuns sa fie o amenintare de luat in seama pentru orice banca din lume, dupa ce au reusit sa goleasca cateva conturi de 100 de milioane de dolari fara sa fie prinsi.
Socul atacului electronic dat asupra bancilor de Lazarus Group are acum reverberatii la nivel global, iar teama de un atac cibernetic se transforma intr-un adevarat risc sistemic, dupa cum remarca CNN Money.
Lovituri uriase
Expertii in securitate cibernetica sustin ca cel putin patru atacuri au fost date intre ianurie 2015 si martie 2016 asupra sistemelor informatice ale unor banci mari din lumea intreaga.
Primul caz a fost Banco de Austro din Ecuador, din care hackerii au retras 12 milioane de dolari mutati apoi intr-o banca din SUA. In octombrie, o institutie de credit din Filipine s-a trezit cu intreg sistemul informatic intrat sub controlul infractorilor cibernetici.
Nici pana acum, bancherii filipinezi nu au reusit sa stabileasca daca s-a furat vreun ban din conturi. TPBank Vietnam a fost tintita in decembrie, cand atacatorii au incercat sa mute un milion de dolari, dar au esuat.
In luna februarie a acestui an, hackerii au tintit banii Bancii Centrale a Bangladeshului depozitati in Rezerva Federala a New Yorkului, de unde au retras 101 milioane de dolari, fara a fi prinsi.
Pericol global
Acest lucru demonstreaza ca foarte multe banci din lume nu mai pot conta pe sistemele de securitate cibernetica in fata unor grupari infractionale care si-au... mai mult
Luni, 30 Mai 2016, ora 17:41
Justitia americana a inculpat joi sapte hackeri iranieni banuiti ca au fost autorii unui atac cibernetic coordonat si pe scara extinsa care a vizat intre anii 2011 si 2013 mai multe banci americane si un baraj de la New York.
Procurorul general al SUA, Loretta Lynch, a declarat la o conferinta de presa ca atacul cibernetic a provocat pagube estimate la zeci de milioane de dolari, relateaza agentia Reuters. Oficialul american a mai transmis ca hackerii au actionat in numele guvernului de la Teheran, ei fiind probabil membri ai Gardienilor Revolutiei, unitatea de elita a armatei iraniene.
Bancile americane sunt in pericol?
Conform unor surse consultate ...citeste mai departe despre "Hackeri iranieni inculpati in SUA pentru un atac cibernetic major cu pagube de zeci de milioane de dolari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 21:11
Procurorii americani au prezentat in fata justitiei hackerii vinovati de cel mai complex atac cibernetic dat asupra unei institutii de credit. In 2004, baza de date a bancii JP Morgan a fost tinta atacului declansat de Joshua Samuel Aaron, Gery Shalon si Ziv Orenstein.
Cei trei au fost incriminati in 23 de capete de acuzare, infractiunile comise de ei fiind atat de complexe si uluitoare, incat acuzarea le descrie ca "un furt de titluri de valoare comis pe ciber-steroizi", relateaza postul american NBC.
Multinationala infractorilor
Rechizitoriul intocmit de procurorii americani impresionant. Acesta dezvaluie o intreaga increngatura de infractiuni si retele internationale, care au transformat spargerea sistemului de protectie de la JP Morgan intr-o operatiune de business derulata de hackeri.
Cei trei sunt acuzati de comiterea unui sir de infractiuni din care se disting violarea sitemelor de protectie cibernetice, furtul de date, furt de titluri de valoare, furt de identitate, practicarea de jocuri de noroc ilegale pe Internet si complicitate la spalarea de bani.
Este un adevarat cocktail de infractiuni pe care cei trei au incercat sa il transforme intr-un model de business folosindu-se de datele preluate dupa spargerea sistemelor de securitate a zeci de companii.
"Din orice punct de vedere, aceste atacuri au fost uluitoare ca mod de aplicare si ca dimensiune, demonstrand existenta unei lumi a infractorilor cibernetici pregatiti sa scoata profit.
Intr-un... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 16:56
JP Morgan Chase, prima banca americana ca volum de active, a fost tinta unui atac cibernetic masiv, care a afectat peste 76 de milioane de clienti si 7 milioane de intreprinderi mici si mijlocii.
Hackerii au furat date precum numele clientilor, numerele lor de telefon sau adresele electronice, se arata intr-un comunicat al institutiei, preluat de AFP si citat de philly.com.
Reprezentantii bancii au precizat, insa, ca nu exista deocamdata dovezi clare potrivit carora atacul ar fi compromis conturile clientilor afectati, pentru ca hackerii nu au putut sustrage parole, date de nastere si numarul asigurarii sociale.
JP Morgan Chase, tinta unui atac informatic. FBI investigheaza daca Rusia are vreun amestec
JP Morgan mentioneaza ca nu au fost constatate ...citeste mai departe despre "Atac cibernetic la cea mai mare banca din SUA: Hackerii au furat date de la 76 de milioane de clienti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 16:05
O grupare de hackeri a atacat site-ul public al Bancii Centrale Europene, furand date personale, adrese de mail si alte informatii.
Intr-o declaratie facuta de banca se spune ca nu au fost furate informatii sensibile despre piata financiara si ca sistemele informatice interne nu au fost compromise. Cu toate acestea, banca recunoaste ca infiltrarea hackerilor nu a fost observata, pana cand un anonim nu a trimis un mail in care cere "compensatii finanaciare in schimbul informatiilor", scrie The Independent.
Hackerul roman care i-a hartuit pe Colin Powell si familia Bush, pus sub acuzare in SUA
Un purtator de cuvant al BCE a declarat ca hackerii nu au precizat cati bani cer, dar ca au amenintat ca vor gasi "un alt cumparator" daca cererile lor nu sunt implinite. BCE a refuzat sa plateasca.
Informatiile ...citeste mai departe despre "Banca Centrala Europeana, atacata de hackeri care cer bani pentru datele furate" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Iulie 2014, ora 08:21
Procuratura din statul american New Jersey a pus sub acuzare patru rusi si un ucrainean, care au spart retelele informatice ale unor mari retaileri, intre care Carrefour si 7-Eleven, in cea mai mare schema de hacking din istoria SUA.
Procurorii din New York au inculpat intr-un caz separat pe unul dintre cei cinci, precum si pe un alt rus, pentru un alt atac informatic impotriva Nasdaq OMX Group si a 800.0000 de conturi bancare de la Citigroup si PNC Financial Services Group, relateaza Bloomberg.
Barbatii au conspirat cu Albert Gonzalez, un hacker din Miami condamnat la 20 de ani de inchisoare.
Inculpatii sunt Vladimir Drinkman, 32 de ani, din Moscova, Aleksandr Kalinin, 26 de ani, din St. Petersburg, Roman Kotov, 32 de ani, si Dmitri Smilianets, 29 de ani, din Moscova, si Mihail Ritikov, 26 de ani, din Odesa, Ucraina.
Kalinin a fost inculpat si in cazul din New York, impreuna cu un alt rus, Nikolai Nasenkov.
Cei cinci inculpati din New Jersey au conspirat "intr-o schema la nivel mondial, care a avut ca tinta retele corporatiste majore, au furat codurile a peste 160 de milioane de carduri de credit si au provocat astfel pierderi de mai multe sute de milioane de dolari", a declarat Paul Fishman, procuror sef in New Jersey.
Gruparea a tintit companii care proceseaza date financiare si retaileri.
"Cei cinci au operat o organizatie prolifica de hacking, care a penetrat retele IT protejate ale celor mai mari companii de procesare a platilor, de retail si... mai mult
Sambata, 27 Iulie 2013, ora 12:30
Mai multi hackeri rusi, care opereaza prin intermediul unor servere din Romania, ar pregati un atac major asupra a 30 de institutii financiare din SUA, in scopul de a sustrage milioane de dolari, conform unui avertisment lansat de compania de securitate IT McAfee, informeaza Fox Business.
Atacurile concertate, ce au primit denumirea de 'Proiectul Blitzkrieg' vor implica tranzactii frauduloase si vor avea drept tinta grupuri de investitii si banci de pe intregul teritoriu al SUA, si ar urma sa fie lansate in cursul primaverii viitoare, conform McAfee.
"McAfee Labs considera ca Proiectul Blitzkrieg reprezinta o amenintare credibila la adresa industriei financiare si se pare ca etapele de pregatire ale acestui atac se desfasoara conform planului", sustine Ryan Sherstobitoff, cercetator in cadrul McAfee Labs.
In cadrul Proiectului Blitzkrieg hackerii ar urma sa sustraga bani atat de la bancile importante cat si de la institutiile financiare mai mici, cu protocoale de securitate usor de spart. Banii vor fi sustrasi in sume mici, aproape nedetectabile, pe anumite perioade de timp.
Aceasta amenintare a fost dezvaluita in premiera de RSA in luna septembrie, care a prezentat o postare facuta pe unul dintre canalele de comunicare online ale hackerilor, de catre un hacker rus care-si spune 'vorVzakone'. Initial s-a estimat ca aceste atacuri vor incepe in cursul toamnei, dar datele de care dispune McAfee indica faptul ca vor incepe din primavara anului viitor.
Conform... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 13:25
Compania de securitate informatica McAfee a avertizat joi ca hackerii au pus la cale un atac cibernetic masiv asupra a 30 de mari banci americane, pentru a fura milioane de dolari din conturile clientilor.
Un raport prezentat joi de McAfee confirma avertismentele transmise anterior de RSA, divizia de securitate a gigantului EMC Corp., unul dintre cei mai mari furnizori de servicii IT destinate companiilor, informeaza CNN Money.
RSA a anuntat in octombrie ca un grup de hackeri au dezvoltat un virus de tip cal troian, extrem de sofisticat, cu scopul de a fura bani din conturi bancare deschise la Chase (aripa de consumer banking a JPMorgan), Citibank, Wells Fargo, PayPal (divie a eBay) si alte banci importante.
Companiile de securitate sustin ca atacul, denumit "Proiectul Blitzkrieg", a fost deja testat pe mai mult de 300 de conturi bancare din SUA.
Reteaua de criminalitate organizata planuieste sa lanseze atacul in primavara anului viitor, potrivit McAfee, companie care face parte din grupul Intel. mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 16:00