Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a transmis, pentru Ziare.com, ca a finalizat verificarile fata de Mugur Isarescu, seful Bancii Nationale a Romaniei, si a emis, pe numele acestuia, o nota de constatare privind relatia sa cu Securitatea, pe care a trimis-o Curtii de Apel Bucuresti.
Odata cu finalizarea verificarilor si cu trimiterea dosarului de la CNSAS la instanta, judecatorii urmeaza sa decida daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii, asa cum sustine CNSAS, sau nu ii poate fi atribuita aceasta calitate.
Raspunsul CNSAS transmis catre Ziare.com a venit ca urmare a unei cereri facute in septembrie 2019 de catre un jurnalist al publicatiei noastre, care a solicitat institutiei sa verifice daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii.
"Va aducem la cunostinta ca, urmare a cererii dumneavoastra din data de 12.09.2019 (...), verificarile fata de persoana domnului Acedemician Constantin-Mugurel Isarescu - Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei - au fost finalizate.
Astfel, pe numele domniei sale a fost emisa o nota de constatare, aprobata de Colegiul CNSAS, pentru introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare a calitatii de colaborator. Ca urmare, aceasta actiune se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in curs de solutionare, din data de 15 iunie 2020", se arata in raspunsul oferit de CNSAS.
Acest raspuns a venit la cateva zile dupa ce... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 11:36
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, este considerat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota prin care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, CNSAS va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului, potrivit unei dezvaluiri in exclusivitate a Ziare.com.
Ziare.com va prezinta cateva dintre cele mai relevante detalii despre Mugur Isarescu, considerat una dintre cele mai importante figuri publice ale Romaniei postdecembriste. Isarescu se afla, in prezent, la al saptelea mandat de Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, atribuindu-i-se "titlul" de cel mai longeviv guvernator al unei banci nationale din lume.
Relatia cu BNR
Mugur Constantin Isarescu (71 de ani) s-a nascut in Dragasani, judetul Valcea. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert, specialitatea Comert Exterior, in anul 1971. In anul 1989 a devenit doctor in stiinte economice, Academia de Studii Economice Bucuresti.
Relatia lui cu BNR a inceput in septembrie 1990 si dureaza pana in prezent. Mugur Isarescu este presedintele Consiliului de administratie si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, numit de Guvern in 1990, cu mandat incredintat de Parlament in 1991 si reinnoit in decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, octombrie 2014 si octombrie 2019.... mai mult
Marti, 16 Iunie 2020, ora 19:10
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat iar Guvernul, afirmand ca "s-a dat prea mult" fara sa se tina cont de cat poate duce economia si, din aceasta cauza, tara noastra a ajuns sa importe foarte mult.
Potrivit acestuia, desi Romania a avut un ritm anual de crestere de peste doua ori mai mare decat Uniunea Europeana, acesta a fost corelat cu o dinamica ridicata a importurilor, informeaza Adevarul.
"Este bine ca avem crestere economica, dar hai sa vedem cum o obtinem. Daca continuam cu aceasta tendinta, mai devreme sau mai tarziu trebuie sa facem o corectie si orice corectie costa si nu e placut, e dureros", a declarat miercuri Mugur Isarescu, la conferinta de lansare a Raportului asupra Stabilitatii Financiare.
El a subliniat ca este nevoie de o reechilibrare a dezechilibrelor macroeconomice, cum ar fi deficitul bugetar, deficitul de cont curent si structura cresterii economice, bazata in mare parte pe consum acoperit din importuri.
"Nu ne gandim neaparat sa trecem spre surplus comercial extrem de rapid. Reechilibrarea sustenabila a situatiei extrene trebuie sa contina doua componente esentiale. Prima este de natura fiscala, pentru a reduce treptat deficitul bugetar in directia atingerii obiectivului pe termen mediu, celebrul MTO. A doua consta in accelerarea reformei structrale, de natura sa sporeasca inzestrarea cu factori de productie, acei factori care cresc productivitatea si faciliteaza competitivitatea produselor si industriilor romanesti", a... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 14:42
Conducerea BNR castiga mai putin decat anul trecut, dupa ce plafonarea contributiilor de asigurari sociale si de sanatate a fost eliminata.
Astfel, guvernatorul Mugur Isarescu si ceilalti membri ai conducerii executive au venituri cu aproximativ 9 la suta mai mici decat anul trecut, scrie Profit.ro.
Veniturile lui Mugur Isarescu totalizeaza 55.417 lei pe luna, insa doar 39.005 lei reprezinta salariul. In luna septembrie 2016, venitul sau net era de 61.203 lei. Scaderea este de 9,5 la suta.
Numarul 2 in BNR, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, are venituri de 53.232 de lei, din care 36.963 de lei reprezina salariul. In cazul sau, scaderea este de 9,4 la suta, de la 58.743 de lei.
La randul lor, viceguvernatorii Liviu Voinea si Eugen Nicolaescu au venituri de 54.867 de lei, respectiv 49.789 de lei.
De asemenea, au scazut si veniturile directorilor, de la un maxim de 31.062 de lei pana la un maxim de 28.643 de lei.
Citeste si:
Cate persoane sunt afectate de noua plata a CAS si CASS si in ce domenii lucreazaOamenii de afaceri contesta eliminarea plafonarii CAS si CASS: In programul de guvernare au promis altcevaDe la 1 ianuarie, platim contributii de sanatate si pe veniturile din dobanzi, dividende, actiuni ...citeste mai departe despre "Salariile lui Mugur Isarescu si conducerii BNR au scazut, dupa masurile fiscale ale Guvernului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 11:49
Conducerea Bancii Nationale a Romaniei a decis sa faca publice salariile mult solicitate de opinia publica, pentru a pune punct speculatiilor aparute in presa in ultima perioada.
Astfel, guvernatorul Mugur Isarescu a castigat anul trecut, in medie, peste 16.000 de euro pe luna, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a obtinut peste 13.000 de euro, iar viceguvernatorul Liviu Voinea, circa 12.300 de euro lunar, a anuntat, joi purtatorul de cuvant al BNR.
Mugur Isarescu a declarat, in august, ca are venituri salariale lunare de 13.601 euro, din care 9.495 de euro net lunar reprezinta salariul, la care se adauga indemnizatia de conducere de 4.106 euro.
La aceste sume s-au adaugat insa si alte venituri variabile, in functie de anumiti indicatori.
"Guvernatorul Mugur Isarescu a castigat anul trecut, probabil, in jur de 16.000 de euro lunar", a declarat joi purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.
Pe langa venitul salarial, se poate adauga, anual, si o participatie la profitul ...citeste mai departe despre "Cat castiga lunar Mugur Isarescu si ce alte salarii se mai dau in BNR" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 12:41
Romania mai are multe de facut in ceea ce priveste cultura economica si financiara, a apreciat, marti, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, cu ocazia semnarii unui protocol de cooperare cu Ministerul Educatiei Nationale si a lansarii cartii "Economia pe intelesul tuturor", scrisa de presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.
"Potrivit unei statistici a Bancii Mondiale, pe o scara de la zero la o suta, Romania are un indice de 31, sub media generala. Mai avem destule de facut in eforturile de a creste ceea ce noi numim la Banca Nationala cultura economica si financiara din aceasta tara. Daca ne uitam la acest indice, suntem inca sub medie si mai avem multe de facut", a subliniat Isarescu.
Guvernatorul a vorbit despre volumul de educatie economica, aratand ca, fara o crestere a nivelului de educatie financiara, nu poti sa-ti explici nici lucrurile simple, iar aceasta carte isi propune sa explice economia pe intelesul marelui public.
"Exista un moment al extazului si acesta tine foarte putin - cand iei un imprumut si primesti bani. Apoi, vine o perioada grea, chiar sadica, atunci cand trebuie sa banii inapoi", a subliniat guvernatorul, vorbind despre educatia financiar-bancara.
La randul sau, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, prezent la lansarea lucrarii semnate de Lucian Anghel, a apreciat ca aceasta este o carte complicata, chiar daca se adreseaza publicului larg, deoarece in sistemul financiar s-au produs schimbari importante.
"Este... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 09:40
Interesul bancilor comerciale este sa coboare mai repede dobanzile la credite pentru ca multi dintre indicatorii bancilor depind de volumul creditarii, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Mesajul nostru nu este legat neaparat de a imprima o tendinta, sa spunem impusa, bancilor comerciale. Eu m-am exprimat corect si revin. Este in interesul bancilor comerciale sa coboare mai repede dobanzile la credite, daca au o viziune pe termen mai indelungat, pentru ca indicatorii lor, majoritatea indicatorilor lor, de profitabilitate, solvabilitate, chiar indicatorul acesta care starneste multe intrebari si anume rata creditelor neperformante, toti acesti indicatori depind de soldul creditarii, de volumul creditarii. Este in interesul lor",a spus Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale sustine ca cererea scazuta de credite de pana acum a fost determinata si de costul ridicat al creditarii si de un fel de pozitie medie, adica bancile care au un volum mai mare de credite neperformante trateaza la fel si clientii buni si clientii mai putini buni, iar aici trebuie facuta diferentierea foarte clara.
De asemenea, Isarescu a precizat ca sursa de castig a bancilor va fi in perioada urmatoare nu din marja, ci din volum.
In ceea ce priveste pastrarea de bani in cutiile de valori, guvernatorul a spus ca aceasta reflecta neincredere, iar in cazul reclamatiilor de furt din casete trebuie lasate autoritatile sa termine investigatiile.
"Tendinta aceasta... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 18:41
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu recomanda depunerea banilor in strainatate, ci incredere in sistemul bancar romanesc, amintind de moartea lui Constantin Brancoveanu, care a fost torturat pentru a-si declara intreaga avere, inclusiv banii din strainatate.
"Radu Mihnea a fost primul domn roman care si-a deschis un depozit la Venetia, am putea spune ca a plecat cu banii in strainatate, si-a depus 20.000 de galbeni la Zecca, Venetia", a afirmat Isarescu, prezent la o dezbatere prilejuita de lansarea cartii "Cronicarii, adevarul si puterea. Istorie si ideoligie in cronistica moldoveneasca a secolului al XVII-lea" de Nadia Manea.
El a citat din carte, in care se consemneaza ca Radu Mihnea apela la o maniera moderna si sigura de a pastra banii, care erau garantati de Republica Venetiana, aratandu-se "putin revoltat" ca este o invitatie la a depune banii in strainatate.
"Si domnitorul Constantin Brancoveanu stiu ca si-a depus banii in strainatate si uitati ce-a patit. Deci nu este bine sa depunem banii in strainatate, ci sa avem incredere in sistemul bancar romanesc", a afirmat seful bancii centrale.
El s-a referit si la "obsesia" bancilor centrale si a guvernatorilor de a tine sub control inflatia.
"Despre bancile centrale si guvernatorii acestora se spune ca au o obsesie: inflatia, sa tina inflatia cat mai jos. Si in mare masura este adevarat, dar nu toti guvernatorii recunosc acest lucru, ca sunt obsedati, insa ca au preocuparea sa tina preturile scazute... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 18:16
Guvernatorul BNR a fost propus pentru functia de prim-ministru al Romaniei de catre Traian Basescu, care isi doreste la conducerea Guvernului un premier independent."Basescu s-a dus special la BNR pentru discutia cu guvernatorul. Presedintele a venit cu solutia premierului independent dupa ce a constatat la discutia cu liderii de organizatii PDL ca Boc nu mai are sustinerea necesara pentru a ramane si la partid, si la Guvern.
Traian Basescu se grabeste sa impuna un nou premier pentru ca Alianta PSD-PNL nu s-a inregistrat inca la Tribunal si, formal, nu va putea spune la consultarile viitoare de la Cotroceni ca are grupul parlamentar cel mai numeros", potrivit Gandul.
Presedintele Traian Basescu a avut doua intalniri cu membrii PDL, inaintea alegerilor pentru conducerea centrala.
Conform unor surse participante la discutiile de duminica si luni, Basescu a vrut sa afle cum vad liderii de filiale situatia din partid si, mai ales, evolutia PDL.
Presedintele ar fi spus ca el nu are nicio preferinta pentru vreun candidat la sefia partidului, dar ca ar vrea sa ii vada in conducere pe «reformistii» Sever Voinescu, Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Radu Ungureanu si Teodor Baconschi. mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 23:17