Inlaturarea guvernului Ungureanu face parte dintr-un joc politic, interesele economice ale Romaniei fiind pe ultimul plan intr-un an electoral.
"E joc politic. Romania are doua agende - una politica si una economica. Agenda politica care tine capul de afis anul acesta care duce la lupte electorale, duce la tot felul de astfel de fenomene. Agenda economica e cu totul alta", a declarat economistul Ionel Blanculescu pentru Business24.
Decizia parlamentului este insa finala, si trebuie sa ne conformam desi Guvernul Ungureanu a realizat "destule" in doar doua luni de la investirea in functie.
Intrebat daca Mihai Razvan Ungureanu si ministrii sai ar fi putut face mai multe, Ionel Blanculescu sustine ca, in mod realist, nu, deoarece s-au facut oricum destule intr-un interval atat de scurt.
In ceea ce priveste posibile masuri luate de viitorul guvern, Blanculescu afirma ca e devreme de analizat, deoarece depinde de ce vrea Presedintele si de "culoarea" pe care o va purta executivul.
"E dificil de spus pentru ca nu stim ce vrea Presedintele acum. Daca vrea politic, premierul poate sa fie numit fie de la USL, fie in continuare de la PDL, fie sa mearga pe o varianta, asa cum a solicitat si Iliescu, pe un guvern de tranzitie, guvern tehnocrat, care sa nu aiba treaba nici cu stanga, nici cu dreapta. Sunt trei variante si pe toate trei sunt mai multe nume", conchide economistul.
Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a cazut, dupa ce motiunea de cenzura depusa de... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 15:36
Guvernul anunta ca va analiza, marti, hotararea care permite companiei Transelectrica sa limiteze sau sisteze temporar livrarile de energie electrica la export, aratand ca astfel nu vor exista probleme in alimentarea cu energie electrica a populatiei si a consumatorilor industriali interni.
Tot marti, in prima sedinta de guvern condusa de premierul Mihai Razvan Ungureanu, ministrii vor discuta despre acordarea unui ajutor umanitar de urgenta, cu titlu gratuit, pentru populatia din judetele Braila, Buzau, Calarasi si Vrancea.
Premierul s-a intalnit, luni, cu ministrii Transporturilor, Administratiei si Internelor, Apararii Nationale, Mediului, Educatiei si Economiei, precum si cu alti responsabili din ministere si structurile subordonate, pentru a analiza situatia provocata de ninsori si viscol in judetele afectate.
"Principala mea preocupare este legata de gestionarea si solutionarea problemelor provocate de ninsorile masive, de viscol si ger. Ma preocupa situatia oamenilor care sunt inca izolati din cauza zapezii. Maine vom formaliza din punct de vedere juridic, printr-o hotarare de guvern, o decizie luata in urma cu cateva zile. Este vorba despre ajutoare umanitare pentru cei afectati de caderile abundente de zapada din judetele Braila, Buzau, Calarasi si Vrancea, ajutoare distribuite deja de militari", a spus Ungureanu, citat intr-un comunicat al Guvernului. mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 21:48
Guvernul Mihai Razvan Ungureanu poarta raspunderea deciziilor stabilite de cabinetul Boc cu FMI. Noul premier trebuie sa se asigure ca termenele limita impuse de FMI vor fi respectate "cu sfintenie".
Dupa demisia fostului prim-ministru Emil Boc, reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus ca are asteptari inalte de noul Guvern si de la toate partidele, catre trebuie sa inteleaga nevoia de continuare a reformelor incepute.
Dupa discutiile cu autoritatile romane, FMI a redus prognoza de crestere economica pentru acest an la 1,5-2%, de la 1,8-2,3%, modificare care nu antreneaza, deocamdata, ajustari la nivelul veniturilor si cheltuielilor bugetare.
O mai buna absorbtie a fondurilor europene, investitii si cresterea consumului sunt "cruciale" pentru ca economia sa inregistreze aceasta crestere, in opinia lui Franks.
"O schimbare de guvern nu ar trebui sa duca la schimbarea politicilor care asigura stabilitatea economica castigata in ultimii ani", a precizat Jeffrey Franks in urma cu o saptamana.
Iata care sunt "temele" pe care ministrii lui Mihai Razvan Ungureanu trebuie sa le realizeze la deadline:
1. Renegocierea contractelor Hidroelectrica
Guvernul Ungureanu are deadline pana pe 15 februarie, timp in care trebuie sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica si sa anuleze intelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi incheiate.
Printre companiile care au contracte directe de cumparare a... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 07:50
Noul guvern, aprobat azi de Parlament, este format aproape in exclusivitate din membri PDL si UDMR, lipsa opozitiei urmand sa creasca nervozitatea mediului de afaceri, dupa cum crede analistul economic Aurelian Dochia.
Cu toate ca opozitia nu este prezenta in noua formula guvernamentala si ca nu a participat la votarea cabinetului Ungureanu, premierul a asigurat ca "nu va pierde din vedere" dialogul cu opozitia, parlamentul, societatea civila si organizatiile neguvernamentale cand vine vorba de deciziile de impact asupra populatiei. Ce efect are lipsa opozitiei din guvern?
"Atat din punct de vedere politic, dar si economic, ar fi fost mult mai bine sa avem o coalitie mai larga, insa opozitia a refuzat sa participe si a preferat sa stea pe margine. Iar impactul economic al noului guvern este rezultatul climatului politic", a comentat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia, fost director general al BRD.
Astfel, cat timp opozitia va refuza dialogul, lucrurile vor merge greu, climatul politic si economic va fi incert, iar nervozitatea agentilor economici va creste, mai crede analistul.
USL va contesta guvernul la Curtea Constitutionala
La cateva ore dupa ce guvernul Ungureanu a trecut de parlament, Victor Ponta a trimis un comunicat in care a anuntat ca Uniunea Social Liberala (USL) va contesta validarea cabinetului Ungureanu la Curtea Constitutionala, pe motivul nerespectarii procedurilor de audiere si validare a ministrilor.
"Uniunea Social... mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 18:32
Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul privind numirea Guvernului Romaniei in urmatoarea componenta:
Mihai-Razvan Ungureanu - prim-ministru;
Marko Bela - viceprim-ministru;
Gabriel Berca - ministrul Administratiei si Internelor;
Bogdan Alexandru Dragoi - ministrul Finantelor Publice;
Lucian Nicolae Bode - ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri;
Cristian Diaconescu - ministrul Afacerilor Externe;
Alexandru Nazare - ministrul Transporturilor si Infrastructurii;
Borbely Laszlo - ministrul Mediului si Padurilor;
Cristian Petrescu - ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului;
Gabriel Oprea - ministrul Apararii Nationale;
Kelemen Hunor - ministrul Culturii si Patrimoniului National;
Catalin Marian Predoiu - ministrul Justitiei;
Razvan Mustea-Serban - ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale;
Claudia Boghicevici - ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale;
Catalin Ovidiu Baba - ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;
Ladislau Ritli - ministrul Sanatatii;
Stelian Fuia - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
Leonard Orban - ministrul Afacerilor Europene.
Ceremonia de depunere a juramantului de investitura a Cabinetului Mihai-Razvan Ungureanu va avea loc joi, la ora 18,00, la Palatul Cotroceni. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 17:50
Guvernul Ungureanu a fost votat joi de Parlament cu 237 de voturi pentru si 2 impotriva. Opozitia nu a participat la vot, insa Puterea a beneficiat de sustinerea conditionata a minoritatilor. Prima sedinta va avea loc joi seara.
Majorarea pensiilor si salariilor, alaturi de imbunatatirea mediului de afaceri au fost conditiile impuse de reprezentantii minoritatilor care au acordat votul de incredere pentru Cabinetul Ungureanu.
Victor Ponta a preznetat, in discursul sau, punctele forte ale noului Guvern si a oferit sprijinul USL in cazul in care se vor promova masuri si proiecte propuse de Opozitie. Ponta a salutat demisia de la SIE a premierului Ungureanu si a expus argumentele pentru care USL nu a votat pentru Guvern.
In sedinta Comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, inceputa la ora 11.00, premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu a prezentat programul si lista Guvernului pe care l-a propus.
Tot aici, grupurile parlamentare si-au exprimat punctul de vedere si a avut loc dezbaterea, urmata de votul prin care grupurile au acordat incredere guvernului Mihai Razvan Ungureanu.
Noul Guvern avea nevoie de 232 de voturi pentru a trece de Parlament, conform Constitutiei. Votul a fost secret cu bile.
Business 24 v-a prezentat cele mai importante evenimente ale zilei in format LIVE TEXT:
14.27 - Mihai Razvan Ungureanu, primul ministru al Romaniei
- Va multumesc si in acelasi timp sper sa nu va dezamagesc. Imi dau seama cat de greu poate sa fie si ca... mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 11:00
Premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu si-a prezentat, miercuri, propunerile pentru componenta noului Cabinet, dupa discutii indelungate cu liderii Coalitiei. Marko Bela este propus pentru postul de vice prim ministru, Lucian Bode la Economie si Bogdan Dragoi la Finante.
Gabriel Berca a fost propus pentru Ministerul de Interne, Cristian Diaconescu la Ministerul de Externe, Alexandru Nazare la Ministerul Transporturilor si Laszlo Borbely la Ministerul Mediului.
Mai departe, Cristian Petrescu este propunerea premierului la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Gabriel Oprea la Ministerul Apararii Nationale, Catalin Predoiu la Ministerul Justitiei, Razvan Mustea la Ministerul Comunicatiilor si Claudia Boghicevici la Ministerul Muncii.
La Ministerul Educatiei Ungureanu l-a propus pe Catalin Baba, la Ministerul Sanatatii pe Ladislau Ritli, pe Stelian Fuia la Ministerul Agriculturii si pe Leonard Orban la Ministerul Afacerilor Europene.
Andreea Paul Vass, propusa initial la ministerul Economiei, a refuzat numirea din "motive personale".
"E o decizie personala, le multumesc tare tare mult colegilor care si-au pus increderea in mine. Ramanem colegi in continuare si construim impreuna", a declarat Vass marti seara, intr-o interventie televizata.
Business24 v-a prezentat principalele momente ale zilei in format LIVE TEXT:
14.00 Incep audierile ministrilor propusi de Mihai Razvan Ungureanu.
12.25 Ministri vor fi audiati in parlament de Comisia... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 18:02
Razvan Mustea, candidatul pentru fotoliul Comunicatiilor, a declarat, miercuri, la audierile de la Parlament ca exista suspiciuni privitoare la ACTA, precizand in acest sens ca se vor demara consultari cu societatea civila pe aceasta tema.
"In ceea ce priveste ACTA, am sa fac o precizare, eu nu voi avea o pozitie oficiala referitoare la acest document si voi avea o pozitie personala, pentru ca deocamdata sunt doar un candidat la functia de ministru, deocamdata cabinetul nu a fost validat prin votul Parlamentului".
"ACTA este un acord comercial. Ca si parere personala pot sa va spun ca am studiat acest document si consider ca exista intr-adevar o ambiguitate a textului care permite suspiciuni privind eventuale abuzuri care pot fi comise de autoritatile statului. Obiectivele acestui document sunt unele extrem de importante si anume combaterea contrafacerii", a declarat Mustea la finalul audierilor din comisiile de specialitate.
Tot referitor la ACTA a spus ca "toate aceste lucruri trebuie facute cu respectarea drepturilor individuale ale fiecarui consumator si ale fiecarui utilizator de internet".
"Probabil vom avea discutii in cadrul cabinetului pe aceasta tema. Din punct de vedere procedural aceast document trebuie sa fie ratificat de catre PE, dupa care, daca va fi ratificat, el trabuie transpus in legislatia nationala. Vom demara consultari cu societatea civila, cu ultilizatorii de internet care au ridicat probleme vizavi de acest document si cu siguranta... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 17:38
Bogdan Dragoi, ministrul propus de PDL pentru Finantelor Publice, este secretar de stat in cadrul MFP din ianuarie 2009, pozitie care a mai detinut-o in septembrie 2006 - noiembrie 2007.
Dragoi are 32 ani, este necasatorit si a absolvit Universitatea Tufts, Fletcher, Boston, Massachusetts, potrivit CV-ului publict pe site-ul MFP.
Atributiile sale principale la MFP vizeaza Departamentul de Trezorerie si Datorie Publica, fiind responsabil cu Strategia Datoriei Publice, emiterea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe pietele de capital (interna si internationala).
De asemenea, el gestioneaza relatia cu agentiile de rating (Standard&Poor's, Fitch and Moody's), intalnirile cu investitori in vederea prezentarii reformelor si masurilor implementate de Romania, deal si non-deal rodshows, departamentul de ajutor de stat, responsabil cu implementarea schemelor de ajutor de stat pentru proiecte mari de investitii, respectiv Ford, Pirelli, Continental, Renault si Honeywell.
Dragoi este membru al Consiliului de Administratie al CEC Bank, al Bancii Europene de Investitii (BEI) si al Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Ministrul propus a fost in perioada noiembrie 2007 - iunie 2008 ca director general al departamentului economic din Primaria Municipiului Bucuresti.
In perioada septembrie 2006 - noiembrie 2007 a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, iar aprilie - septembrie 2006 a fost
"consilier ministru" in... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 15:44