Ministerul Finantelor a publicat pentru dezbatere publica proiectul de ordonanta prin care se reduce numarul de posturi din aparatul de stat, se majoreaza acciza la tigarete si se introduce taxa pe zahar, alaturi de alte masuri fiscale si bugetare.
Actul propune includerea in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS si CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situatii decat cele cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.
Se mentine regimul de exceptare de la plata contributiilor sociale numai pentru tichetele cadou acordate de angajator/platitor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita plafonului de 150 lei/eveniment/persoana.
Se scumpesc tigarile
Acciza la tigarete este majorata pentru a fi evitata declansarea actiunii in constatarea neindeplinirii obligatiilor (infringement) impotriva tarii noastre. In acest sens, se impune adoptarea unor masuri pentru a corecta neconcordanta cu Directiva 2011/64/UE, respectiv acciza globala pe tigarete sa reprezinte cel putin 60% din pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul al tigaretelor... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 10:49
Intentia Guvernului de a introduce o taxa suplimentara pentru bauturile racoritoare cu continut de zahar este o masura discriminatorie si disproportionata, pentru ca bauturile racoritoare reprezinta, in medie, doar 3% din aportul caloric zilnic al unui adult, iar unicul sau scop pare sa fie cresterea incasarilor la bugetul de stat, afirma Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare (ANBR), intr-un comunicat remis joi.
"Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare (ANBR) a aflat cu mare surprindere, din presa, de intentia Guvernului Romaniei de a introduce o taxa suplimentara pentru bauturile racoritoare cu continut de zahar. Consideram ca aceasta masura ar fi discriminatorie si disproportionata, iar unicul sau scop pare sa fie cresterea incasarilor la bugetul de stat. Initiativa Guvernului Romaniei reprezinta o suprataxa ce va afecta direct consumatorul roman", spun producatorii de bauturi racoritoare.
ANBR aminteste ca, in urma cu patru luni, aceeasi majoritate parlamentara a respins prin vot in plen o initiativa similara a USR, de taxare suplimentara a bauturilor racoritoare.
"Respingerea a fost motivata de faptul ca masura era discriminatorie. ANBR considera ca taxa este ineficienta din cauza impactului negativ in economie si pentru ca nu genereaza schimbari care sa duca la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Totodata, taxa este discriminatorie pentru ca bauturile racoritoare reprezinta, in medie, doar 3% din aportul caloric zilnic al unui adult",... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 20:08
Guvernul va lua in discutie in sedinta de luni o Ordonanta de Urgenta cu o serie de masuri fiscal-bugetare, una dintre acestea vizand introducerea unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar, potrivit unei surse oficiale.
Astfel, la propunerea Ministerului Sanatatii se are in vedere introducerea sub forma de acciza nearmonizata a unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar de cel putin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs.
"Masura are ca scop descurajarea consumului de produse nesanatoase (...) . O astfel de masura exista in mai multe state europene, ca de exemplu in Marea Britanie (model pe care l-a avut si Romania in vedere), Danemarca, Franta, Ungaria si Finlanda", au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, acciza nearmonizata va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml si de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame pe 100 ml si va fi datorata de producatori, de importatori sau de cei ce vor achizitiona intracomunitar.
"Impactul este semnificativ, de 320 milioane lei in patru luni de aplicare. In principiu se are in vedere aplicarea din luna septembrie", au mai spus sursele citate, care au subliniat ca in Romania consumul de bauturi racoritoare este 80 de litri/persoana/an. ...citeste mai departe despre "Guvernul vrea sa introduca o taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar (surse)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 23:55
Companiile de ridesharing au depus astazi, la Guvern, o lista cu 400.000 de semnaturi stranse de la romanii care vor sa circule in continuare folosind Uber, Taxify si Clever. Ramane de vazut daca Executivul - care si-a incalcat deja, in mod repetat, promisiunea ferma de a crea un cadrul legal pentru aceste companii - va tine cont de parerea semnatarilor...
Inca de la finele lunii martie, Guvernul a adoptat - la presiunile taximetristilor - o ordonanta de urgenta care stabileste ca, de prima oara cand sunt prinsi in trafic facand transport de persoane contra cost - soferii de Uber si Taxify pot fi amendati cu 5.000 de lei. In plus, aceiasi soferi risca sa ramana fara placutele de inmatriculare ale masinii pentru o perioada de 6 luni.
La acel moment, vicepremierul Daniel Suciu si ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, au declarat ca ordonanta nu este indreptata impotriva serviciilor de ridesharing (cum sunt Uber si Taxify) su ridehailig (cum e Clever) . Mai mult chiar, ministrii au sustinut ca Executivul urma sa dea, in numai 3 saptamani, o ordonanta de urgenta prin care sa legalizeze activitatile de transport alternativ.
Respectiva ordonanta - desi asumata de cei 2 ministri PSD in conferinta de presa - nu s-a dat nici pana astazi. Mai mult chiar, Guvernul nu si-a respectat nici promisiunile ulterioare de a da ordonanta.
Asta, in conditiile in care la un proiect de ordonanta se tot lucreaza , iar la Senat exista deja si un proiect de lege formulat de doi senatori... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 19:20
Printr-o scrisoare, Banca Centrala Europeana (BCE) ii atrage atentia ministrului Eugen Teodorovici ca Guvernul Romaniei a incalcat legislatia europeana prin modul in care a impus taxa pe lacomie.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, la finalul lunii decembrie, Cabinetul Dancila a adoptat OUG 114/2018, cunoscuta si sub numele de "Ordonanta Teodorovici". Prin intermediul acesteia, Guvernul impune noi taxe pentru mai multi agenti economici. Pentru banci, spre exemplu, prevede o taxa pe active care sa se calculeze trimestrial in functie de ROBOR si sa se achite in patru transe.
In context, Banca Central Europeana sustine ca Guvernul nu i-a cerut opinia cu privire la impunerea acestei taxe, cu toate ca era obligat prin lege sa o faca.
Iata ce i-a comunicat institutia ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, prin intermediul unei scrisori trimise pe data de 5 ferbruarie si citate de Hotnews:
"Draga domnule Teodorovici,
Banca Centrala Europeana (BCE) a fost informata ca, pe data 28 decembrie 2018, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta (OUG) 114/2018. Prin intermediul Capitolului IV al acesteia, se introduce o noua taxa pe activele bancare. OUG 114/2019 a intrat in vigoare pe 29 decembrie 2018.
Potrivit Articolului 127 (4) si 282 (5) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si Articolului 2 (1) din Decizia Consiliului (Uniunii Europene - n.red.) 98/415/EC din iunie 1998 - privind consultarea Bancii Centrale Europene de catre... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 10:29
Senatorul PNL Forin Citu afirma ca dupa ordonanta de urgenta anuntata de ministrul de Finante, care va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019, Liviu Dragnea pregateste o noua taxa pentru romani.
Potrivit acestuia, se doreste taxarea romanilor care au studiat gratuit in tara si apoi au emigrat.
"Dragnea mai are o taxa pentru romani! Exact cum am spus: ARMAGHEDON! Ordonanta care a aruncat economia in haos este doar inceputul.
Dragnea pregateste inca o taxa pentru romaniii care castiga ventiuri in alta tara. O taxa de "patriotism" sau "solidaritate". Inca nu s-au hotarat pe titlu. Dragnea si Valcov doresc sa-i taxeze pe romanii care au "benficiat" de educatie gratuita in Romania si au emigrat", scrie Florin Citu pe Facebook.
Senatorul PNL precizeaza ca noile masuri vor fi prezentate cu cateva zile inainte de votul pe buget.
"In acelasti timp Teodorovici vine cu o propunere concreta de limitare a dreptului la circulatie a Romanilor. Aceste masuri vor fi prezentate cu cateva zile inainte de votul pe buget. Revin cu detalii.
Cine nu voteaza aceasta motiune, voteaza pentru Dragnea, Valcov, Dancila si pentru instauraea unui regim socialist totalitar in Romania!", completeaza Citu.
Amintim ca, Florin Citu avertizase inca de ieri dimineata ca guvernul pregateste o ordonanta de urgenta "care va dinamita tot sectorul privat".
"ARMAGEDON pentru sectorul privat! In sedinta de guvern de maine Dragnea si... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 17:43
Masurile anuntate marti de Guvern maresc taxele la un nivel care blocheaza dezvoltarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice si contravin cadrului european, au anuntat, miercuri, Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR) si Asociatia pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER).
Orange, Vodafone si Telekom sunt reunite in AOMR, iar RCS&RDS si UPC Romania, alaturi de alte peste 65 de firme, fac parte din Asociatia pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER).
Marti seara, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat un set de masuri extrem de controversate pentru anul 2019. Miercuri, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la o scadere de 11,8%, pierzand practic tot avansul inregistrat in acest an.
Companiile din telecom au avertizat, miercuri, ca masurile propuse pot bloca dezvoltarea retelelor de comunicatii.
"Modificarile propuse introduc si majoreaza taxe la un nivel pe care il apreciem excesiv si blocant pentru dezvoltarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice. Masurile contravin cadrului legislativ european si national. Aceste taxe ar trebui sa acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de catre Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se aloca. Adoptate in aceasta forma, propunerile s-ar transforma intr-o povara pentru intreaga industrie de telecomunicatii din Romania si pentru toti utilizatorii de Internet fix si mobil, telefonie fixa si... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 17:05
Senatorul PNL Florin Citu a declarat, duminica, ca Guvernul pregateste introducerea unei noi taxe "pentru ca PSD nu are bani sa restituie taxele platite pana acum", motiv pentru care a fost amanata adoptarea bugetului pentru 2018.
"Sa fie foarte clar. Romani vi se pregateste o noua taxa pentru ca PSD nu are bani sa restituie taxele platite pana acum (de aceea se tot amana bugetul pentru 2018). Cum se va numi noua taxa, nu mai conteaza. Dar stim sigur ca la cateva luni dupa aplicare, cineva o va anula in instanta. Si nici asta nu va conta. Cei care o platesc sa se astepte sa o primeasca inapoi in medie dupa o perioada de 8 ani (sumele vor fi mai mari ca cele din perioada 2008-2016). #tudoselabnr", a scris Florin Citu pe Facebook.
El a adaugat ca premierul Mihai Tudose s-ar putea sa renunte la noua taxa, daca multi romani se vor exprima impotriva acesteia.
"Dragnea si Tudose o pun de un CARITAS! Stiati deja ca statul PSD-ist este mafiot. Nu este un secret", a mai scris senatorul liberal.
El a dat ca exemplu taxa de mediu pentru prima inmatriculare a autovehiculelor.
"Va prezint astazi o mare ticalosie a acestui stat PSD-isit. Si mai rau, e pe cale sa se repete si in 2018. Din 2008 si pana astazi ati imprumutat statul roman impotriva vointei voastre. Ma refer la taxa de mediu/taxa de poluare/timbru de mediu/taxa de prima inmatriculare etc. Desi aveau nume diferite reprezentau aceeasi hotie brevetata de statul mafiot PSD-ist. (...)
Inca din 2009 unii dintre... mai mult
Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 13:50
Reducerea TVA nu se va mai aplica de la 1 ianuarie 2018, ci de la 1 ianuarie 2019, potrivit noului program de guvernare. Alte masuri fiscale si economice urmeaza a fi implementate de Guvernul Mihai Tudose, printre care si taxa de solidaritate.
1. Nu mai scade TVA in 2018
"Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusa cota din UE, dupa Luxemburg cu 17%. Vom extinde cota 5 de TVA pentru vanzarea de locuinte (cele cu o suprafata mai mica de 120mp), si pentru inputuri in agricultura, incepand cu 1 ianuarie 2018", se arata in programul de guvernare 2017-2020 al PSD, care are 188 de pagini.
De asemenea, se mai precizeaza ca, de la 1 septembrie, ar urma sa se introduca "un mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarat si neplatit in prezent".
2. Impozit pe cifra de afaceri
PSD are de gand sa introduca impozitarea veniturilor pentru toate companiile din tara noastra, adica impozitul pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie 2018. Acesta va inlocui impozitul pe profit. In plus, vor fi impozitate suplimentar profiturile din extractia de resurse naturale.
"In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 12:44
1