Angajatorii care reactiveaza contractele de munca suspendate pot primi un sprijin financiar de la Guvern care acopera 41,5% din salariul brut al fiecarui lucrator, potrivit planului de masuri prezentat miercuri de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
"Guvernul stie ca aceasta perioada prin care am trecut nu s-a terminat si nu se termina imediat, ci ca in continuare aceste firme se afla in fata unei serioase provocari, si vine cu o masura direct in sprijinul lor, prin acordarea unui procent de 41,5% din costul salarial al fiecarui angajat, pe care anterior angajatorul l-a avut in somaj tehnic, deci caruia anterior i-a suspendat temporar contractul de munca.
Conditia minima pe care am pus-o este ca respectivul angajat sa fi fost 15 zile in aceasta situatie de suspendare temporara a contractului de munca, pentru a putea avea o continuitate in masurile guvernamentale pe care le acordam. Ca atare, venim in sprijinul celor care intra acum intr-o noua etapa, de la etapa in care au avut activitatea inchisa, cu personalul aflat acasa, in somaj tehnic, deci cu fiecare dintre acestia avand contractul de munca suspendat temporar, in sensul in care il ajuta pe angajat si pe angajator sa revina in activitate, acoperindu-i 41,5% din salariul de baza al persoanei", a afirmat Violeta Alexandru, intr-o conferinta de presa.
Ministrul Muncii a subliniat ca angajatorii care apeleaza la aceasta masura de sprijin au obligatia sa pastreze locul de munca activ pana... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2020, ora 12:05
Guvernul urmeaza sa aprobe, in sedinta de joi, un proiect de ordonanta de urgenta pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului.
Proiectul de act normativ reglementeaza, printre altele, acordarea unor masuri active de sprijin pentru angajati si angajatori.
"Incepand cu data de 1 iunie 2020, angajatii care au beneficiat de prevederile articolului XI alineat (1) din OUG 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea 59/2020 si carora le sunt mentinute raporturile de munca ulterior reluarii activitatii de catre angajatori, beneficiaza, pentru o perioada de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata unei parti din salariu, reprezentand 45% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 45% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020", se prevede in proiectul de OUG.
De asemenea, se mentioneaza in proiect, angajatorii au obligatia mentinerii raporturilor de munca pentru o perioada de 6 luni dupa implinirea termenului de 3 luni.
In proiect se mai propune ca: "Prin exceptie de la prevederile articolului 85... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 14:54
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, marti, ca Guvernul PSD-ALDE schimba strategia si nu-i mai sustine pe cei care au putere de munca, dar prefera sa stea pe ajutoare sociale si somaj. In schimb, ii va recompensa pe oamenii de afaceri care in angajeaza.
Mai exact, Olguta Vasilescu a anuntat ca a trimis deja spre avizare un proiect de ordonanta de urgenta, care prevede ca cei care angajeaza someri, persoane care traiesc din ajutoare sociale, tineri absolventi sau pe cei aproape de varsta de pensionare vor primi, de la stat, 500 de euro pe luna.
"Viziunea Ministerului Muncii merge de acum inainte pe o alta linie, de a nu-i mai sprijini pe cei care au capacitatea de munca, dar nu vor sa o faca. Motiv pentru care ne-am gandit sa ii sprijinim pe toti din mediul de afaceri care vor sa faca angajari in perioada urmatoare.
In acest sens, statul va plati 2.250 de lei, echivalentul a 500 de euro, lunar, angajatorilor care incadreaza someri si beneficiari de ajutor social, pentru fiecare din aceste persoane, pentru o perioada de pana la 5 ani, in functie de categoria din care viitorii angajati fac parte.
Sumele vor fi oferite pentru angajarea de tineri absolventi de orice fel de forma de invatamant: scoli profesionale, invatamant gimnazial sau liceal, tineri greu angajabili, marginalizati, ucenici, indiferent de varsta, stagiari, adica absolventi de studii superioare, persoane cu handicap si care se afla in prag de pensionare", a spus Olguta Vasilescu,... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 19:17
Guvernul a aprobat vanzarea catre Enel a 13,7% din actiunile detinute de stat la Electrica Muntenia Sud. Din acesta tranzactie se vor incasa 375 milioane de euro la bugetul de stat, a anuntat, marti, ministrul de Finante, Florin Georgescu, la sfarsitul sedintei de Guvern.
"Guvernul a aprobat exercitatea optiunii de vanzare conform contractului de vanzare din 2007 a 13,7% din Electrica Muntenia Sud catre Enel. Se vor incasa circa 375 milioane de euro care merg in buzunarele statului", a declarat Georgescu.
Pe langa acesta tranzactie, ministrul de Finante a anuntat un parteneriat public-privat, prin care statul va acorda un ajutor pe o perioada de 2 ani companiilor care angajeaza cel putin 200 de oameni si care ii pastreaza pe o perioada de 5 ani.
"Suma totala alocata din bugetul de stat este de 100 milioane de euro pentru companii din industria prelucratoare cu exceptia bauturilor si tutunului, agenti economici care activeaza in energie, electrica, energie termica, telecomunicatii, activitati informatice, de cercetare si dezvoltare, a spus ministrul de Finante.
Propunererea de modificare se refera la un ajutor acordat companiilor la plata salariilor pentru personalului calificat.
Pana in prezent, schema de ajutor era doar pentru activele fixe din mai multe domenii, inclusiv industrial, medical sau turistic.
Statul aloca 100 de milioane de lei pentru a ajuta companiile IT. mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 17:11
Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International sa continue in 2011 reducerea numarului de angajati in sectorul public si sa diminueze impozitele aplicate fortei de munca doar daca economia isi va reveni, restrangeri de cheltuieli fiind prevazute si in sistemul asistentei sociale, informeaza Mediafax.
Documentul a fost aprobat in sedinta de marti seara a Guvernului.
Principalele prevederi ale scrisorii FMI sunt:
- Diminuarea numarului de angajati in sectorul public va continua si anul viitor
- Reducerea impozitarii fortei de munca va fi luata in calcul doar daca economia isi va reveni si va crea suficient "spatiu fiscal", pana atunci sistemul de impozitare urmand sa ramana neschimbat
- Stimulentele destinate bugetarilor vor fi calculate ca un plafon maximal, nu ca un nivel obligatoriu, si ca vor fi acordate, in limita acestui plafon total, strict in raport cu resursele bugetare si doar sub forma de premiere pentru rezultate importante in colectari de taxe
- Indemnizatia de somaj nu va mai fi calculata in raport cu nivelul salariului minim, astfel incat ajutorul acordat somerilor sa nu creasca odata cu majorarea salariala din 2011
- Numarul de internari in spitale va scadea cu 10% fata de nivelul din acest an, iar adaosul acceptat pentru medicamentele utilizate in tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC va fi redus la maxim 1,5% pentru achizitii cu amanuntul si 4% pentru cumparari en-gros
- Sistemul de plata al medicilor de familie va fi... mai mult
Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 00:10