Guvernul urmeaza sa aprobe, in sedinta de vineri, 11 decembrie, prelungirea starii de alerta pe intreg teritoriul Romaniei cu 30 de zile, incepand cu data de 14 decembrie.
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a precizat, joi seara, la Palatul Victoria, ca propunerea de prelungire a starii de alerta a fost aprobata in cadrul sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) prin Hotararea 58.
Acesta a mentionat, totodata, ca decizia prelungirii starii de alerta va fi luata pastrand masurile existente, la care se adauga una referitoare la organizarea si desfasurarea activitatilor operatorilor de transport pe cablu de pe partiile de schi, care se vor realiza in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
"Daca cabina are capacitatea de 20 de persoane, probabil ca va fi stabilit ca doar 10 persoane pot fi transportate cu cabina. Teleschiurile, telescaunele - astea toate vor functiona mai departe in conditii de normalitate. Restul reglementarilor se vor aplica, bineinteles, la toate entitatile care sunt aflate inclusiv in statiuni, respectiv restaurante si alte zone unde pot avea loc activitati comune ale persoanelor care sunt aflate in zonele respective", a explicat Arafat.
El a precizat ca "partiile sunt deschise, dar respectand toate regulile care se aplica in jurul lor".
Seful DSU a mentionat ca restul masurilor luate deja raman in... mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2020, ora 07:25
Austria se opune propunerii formulate de autoritatile italiene vizand inchiderea partiilor de schi din intreaga Europa in perioada vacantelor de sfarsit de an, in ideea de a opri raspandirea pandemiei de coronavirus.
"Pentru industria turistica din Austria si turismul sau de iarna, pandemia de Covid-19 este o enorma amenintare din orice punct de vedere, atat al sanatatii dar si economic", a declarat marti ministrul austriac al Finantelor, Gernot Blumel. Potrivit acestuia, inchiderea partiilor de ski ar insemna venituri pierdute de ordinul a 2,4 miliarde de euro in cele trei saptamani de vacanta din preajma Craciunului.
"Daca UE vrea cu adevarat acest lucru, va trebui sa plateasca", a spus Gernot Blumel, apreciind ca UE va fi nevoita sa acorde despagubiri echivalente cu 80% din aceste venituri, in linie cu schema de ajutor adoptata de Guvernul austriac pentru companiile afectate de Covid-19.
Anterior, premierul italian Giuseppe Conte a spus ca italienii nu vor mai putea sa-si petreaca vacanta de Craciun la schi din cauza pandemiei de COVID-19. Conte a declarat ca a pledat pentru "coordonare europeana" pe aceasta tema, in discutiile recente cu cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Emmanuel Macron si presedintele Consiliului European, Charles Michel.
"Daca partiile trebuie sa ramana inchise, acest lucru ar trebui sa se aplice intregii Europe", a declarat marti presedintele regiunii Veneto, Luca Zaia, pentru ziarul Corriere della Sera. "Nu puteti... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 16:56
In Austria ia avant un proces comun impotriva autoritatilor din Tirol. Acestea sunt acuzate ca ar fi tinut deschise profitabilele statiuni de schi si dupa ce au aflat de izbucnirea in zona a epidemiei de coronavirus.
Inceputul de martie in Alpii tirolezi a fost marcat de vreme blanda si insorita, cu zapada din plin. Turisti din toata Europa au luat cu asalt statiunile de schi. Afacerile erau infloritoare, cu un plus de 11% fata de anul precedent, dupa ce operatorii turistici au reusit sa-i atraga in regiune pe cei dornici de o vacanta la munte care au preferat sa evite nordul Italiei, de teama crizei COVID-19.
Ignorand pericolul, Martina Buchling a plecat din Germania si a ajuns pe 8 martie cu sotul ei si cu cele doua fiice in statiunea de schi austriaca Ischgl.
Cu doua saptamani inainte, hotelul Europa din Innsbruck a fost inchis temporar dupa ce o receptionista italiana fusese testata pozitiv cu noul coronavirus. Cazul a fost descris drept o "exceptie" si nu s-a mai vorbit ulterior de coronavirus.
Martina Buchling, in varsta de 51 de ani, spune ca familia ei nu a stiut nimic despre existenta unor astfel de cazuri in regiunea Paznauntal. "Nu am fi mers daca am fi stiut", spune ea.
Detalii despre presupusa ascundere a existentei epidemiei continua sa iasa la suprafata, dar se stie ca, deja din ianuarie si februarie, presa britanica si din alte tari europene relatase despre cazuri de coronavirus din Tirol.
Pe 1 martie, autoritatile din Islanda au postat un... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 14:29
Presedintele Klaus Iohannis a fost vineri, la schi, in Muntii Sureanu.
Una dintre tinerele cu care s-a pozat seful statului in costum de schi a urcat fotografia pe Facebook, alaturi de urmatorul mesaj: "Onoare pentru noi, onoare pentru tara, #rezist".
Potrivit ziarului Unirea, nu e prima data cand Iohannis schiaza in judetul Alba, pentru ca mai multe persoane l-au mai vazut pe presedinte in Muntii Sureanu.
Stratul de zapada batatorita la Sureanu are peste 50 de centimetri, iar in afara partiilor circa 150 cm.
In acest weekend, la Domeniul Schiabil Sureanu, sunt organizate Serbarile Zapezii, cu concursuri, coborari ale schiorilor profesionisti cu torte in maini, foc de tabara si artificii.
Protestatarii de la Alba Iulia care s-au adunat vineri seara sa sprijine Guvernul Grindeanu stiau ca Iohannis este la schi. Ei au scandat in fata Prefecturii Alba inclusiv "Iohannis schiaza, Alba protesteaza!". ...citeste mai departe despre "Iohannis a fost la schi in Muntii Sureanu si a facut poze cu turistii: "Onoare pentru tara, #rezist" (Foto)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Februarie 2017, ora 21:58
Guvernul a sesizat organele de urmarire penala, dupa ce Corpul de Control a gasit mai multe neregului in cadrul programului "Schi pentru Romania", derulat in perioada 2009-2013 si coordonat de Ministerul Turismului si Ministerul Dezvoltarii Regionale.
Programul national a fost implementat in timpul mandatului Elenei Udrea la Ministerul Turismului si a avut ca scop modernizarea partiilor de schi din Romania.
Inspectorii arata ca au gasit mai multe probleme la autoritatile locale care au primit sume importante din bugetul de stat pentru partiile de schi, potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului Victor Ponta, remis joi Ziare.com.
"Schi in Romania": Un proiect cu investitii de 30 de milioane de euro
Verificarile au vizat Autoritatea Nationala pentru Turism si administratiile locale din mai multe judete, care au beneficiat de finantari prin programul "Schi pentru Romania".
Potrivit Autoritatii Nationale pentru Turism, pentru realizarea partiilor s-au alocat ...citeste mai departe despre "Guvernul sesizeaza organele de urmarire penala pentru nereguli in programul "Schi pentru Romania"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 13:16
Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului Turismului, Hotararea privind sustinerea financiara a autoritatilor administratiei publice locale, in completarea surselor proprii, pentru finantarea proiectelor de investitii in turism pe anul 2009."Hotararea prevede sumele prevazute a fi alocate in acest an de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Turismului, pentru cofinantarea proiectelor de investitii in turism ale administratiilor publice locale, in completarea surselor proprii ale acestora. Sumele alocate fiecarui obiectiv de investitii, precum si lista obiectivelor de investitii, pot suferi modificari pe parcursul acestui an, in functie de propunerile autoritatilor locale", se arata in comunicat. Potrivit Ministerului, proiectele se incadreaza in subprogramele nationale de investitii in turism, cele mai multe dintre acestea fiind nominalizate pentru finantare in HG nr. 1762/2006.
Acestea sunt subprogramul "Schi in Romania", subprogramul "Dezvoltarea infrastructurii turistice in zona montana inalta", subprogramul "Dezvoltarea echilibrata si integrata a statiunilor turistice balneoclimaterice", precum si subprogramul "Dezvoltarea echilibrata si integrata a zonei turistice din Delta Dunarii si a statiunilor turistice de pe litoralul Marii Negre". mai mult
Joi, 09 Aprilie 2009, ora 09:05