Peste 170 de posturi de stagiar sunt disponibile anul acesta, pentru studenti si tinerii absolventi, la nivelul tuturor ministerelor si departamentelor din cadrul Guvernului.
"Guvernul Romaniei a lansat, la initiativa prim-ministru Victor Ponta, a doua editie a Programului de Internship la nivelul administratiei publice centrale.
Ca si in cazul editiei precedente, pe parcursul a doua luni (15 iulie-15 septembrie), candidatii selectati vor participa la activitatile desfasurate la Cancelaria prim-ministrului si la Secretariatul General al Guvernului.
O noutate a acestui an o reprezinta extinderea programului de Internship la nivelul tuturor ministerelor si departamentelor din cadrul Executivului. Astfel, anul acesta studentii si tinerii ...citeste mai departe despre "Cum poti sa fii stagiar la Guvern - peste 170 de posturi disponibile" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 13:58
Bugetele ministerelor Muncii, Dezvoltarii, Mediului, Transporturilor, Economiei, Agriculturii, Sanatatii, Societatii Informationale si Apararii vor fi taiate la a doua rectificare din acest an. De alocari suplimentare urmeaza sa beneficieze doar Afacerile Interne, Justitia, Externele si Camera Deputatilor.
Taieri de bugete vor fi operate la:
- Ministerul Muncii cu 520,4 milioane lei
- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice 315,1 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 51 "Transferuri intre unitati ale administratiei publice" (-280,0 milioane lei), titlul 55 "Alte transferuri" (-21 milioane lei) si bunuri si titlul 20 "Bunuri si Servicii" (-6 milioane lei)
- Ministerul Mediului 178,1 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 56 "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare" (-200,0 milioane lei),
- Ministerul Transporturilor 134,3 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 55 "Alte transferuri" (-225,1 milioane lei). De asemenea, s-a avut in vedere asigurarea sumei de 190,0 milioane lei pentru pentru finantarea in anul 2013 a proiectelor de investitii la magistralele de metrou),
- Ministerul Economiei: 62,2 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 17:08
Noul guvern Ponta va avea 22 de ministere, fata de doar 16 ministere cat sunt in actualul guvern. Multe dintre ministerele importante se divizeaza. Ponta sustine ca, printr-o astfel de masura, incearca sa aplice modele de succes, precum cel din Polonia sau Franta. Cat de inspirata este decizia premierului?
Victor Ponta a spus ca ideea reorganizarii Ministerului Finantelor in doua ministere distincte, respectiv al Finantelor si Ministerul Bugetului a fost inspirata de modelul francez si are drept scop eficientizarea activitatii. Si in organizarea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Romania va functiona dupa exemplul polonez.
Copierea unor masuri care se aplica in state cu o economie mai solida nu a dat niciodata rezultate bune in Romania, explica profesorul in economie, Mircea Cosea. El a adaugat ca singura explicatie pentru extinderea numarului de ministere este de natura politica si nu are nici un fundament economic.
"Din punctul meu de vedere este o singura explicatie pentru numarul mare de ministere din noul guvern Ponta: structura politica a USL. Trebuia gasit un loc, cate un minister pentru fiecare reprezentat al celor patru partide care formeaza USL. Este o justificare pe care o pun doar pe baza politica, din punct de vedere economic este complicat, greu de guvernat si fara eficienta.
Nu sunt partizanul unor modele copiate si lipite. Am mai incercat aceasta tehnica pe parcursul celor 23 de ani de guvernare si nu a dat niciun rezultat. Sigur, trebuie... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 12:25
Noul Guvern, pe care il va conduce premierul Victor Ponta, va avea 22 de ministere si trei ministri delegati, fata de 16 ministere, cate sunt in prezent in actualul guvern.
Forma finala a noului Guvern va fi prezentata miercuri, la ora 12.00.
Victor Ponta: Miercuri, la 12.00, avem forma finala a noului Guvern
Structura viitorului Cabinet si nominalizarile pe portofolii negociate pana acum, conform unor surse din USL, arata astfel:
Vicepremieri
- Gabriel Oprea - fara portofoliu (coordoneaza Apararea si Internele)
- Liviu Dragnea - portofoliul Administratiei si Dezvoltarii Regionale
- Daniel Chitoiu - portofoliul Finantelor
Alianta de Centru-Stanga (PSD si UNPR) va avea 11 ministere
- Buget - Liviu Voinea
- Aparare - Mircea Dusa
- Externe - Titus Corlatean
- Energie - Iulian Iancu
- Comunicatii - Dan Nica
- Administratie si Dezvoltare Regionala - Liviu Dragnea
- Industrie si Comert
- Fonduri Europene - Eugen Teodorovici
- Educatie - Ecaterina Andronescu
- Mediu - Rovana Plumb
- Ministru coordonator pentru proiecte de infrastructura (in SGG) - Dan Sova
Alianta de Centru-Dreapta (PNL si PC) va avea 11 ministere
- Finante - Daniel Chitoiu
- Sanatate - Eugen Nicolaescu
- Cultura
- Agricultura - Daniel Constantin
- Transporturi - Relu Fenechiu
- Interne - Radu Stroe
- Munca - Mariana Campeanu
- Paduri si Ape
- IMM - Maria Grapini
- Turism si Mediu de Afaceri
- Justitie - Mona Pivniceru... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 09:43
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca cea mai probabila propunere a USL in ceea ce priveste noua structura guvernamentala va fi ca Ministerul Finantelor sa se imparta in doua portofolii, dupa modelul francez, iar Ministerul Economiei in alte trei ministere.
Antonescu a fost intrebat, intr-o emisiune RTV, daca pentru noua structura a Guvernul se va opta pentru modelul francez, in care Finantele sunt separate de un minister al Bugetului.
"Este o discutie. Asta este propunerea premierului, dar pe care PNL este gata sa o discute, pentru ca fiecare dintre aceste modele are ratiunea sa. Intr-o anumita logica, in care Guvernul desi fara cresterea cheltuielilor publice si-ar putea largi structura, deci ar putea fi mai multe ministere, in ideea pe care domnul Ponta a prezentat-o, cu bune argumente de a face cumva pe cat posibil un paralelism, o oglinda intre Guvernul nostru si Comisia Europeana, o asemenea formula, formula franceza - care s-a practicat de altfel si in Romania in 1991 si putin in 1997 la inceputul guvernarii CDR - PD - se poate. Cred ca asta e varianta spre care ne indreptam", a spus Antonescu.
El a precizat ca ANAF ar urma sa ramana in structura unui minister al Finantelor.
De asemenea, el a admis faptul ca o alta modificare in structura guvernamentala vizeaza impartirea Ministerului Economiei intr-un Minister al Economiei, altul al Comertului si un alt treilea al Mediului de Afaceri. mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 09:56
Victor Ponta a declarat ca nu va schimba structura de functionare a guvernului si va merge tot pe varianta cu 16 ministere si 20 de membri in cabinet.
"De principiu, schema guvernamentala pe care am discutat-o si cu domnul Antonescu prevede 16 portofolii, dar 20 de membri ai Guvernului.
Nu cred ca este momentul, pana la alegeri, cand sper sa avem un mandat de patru ani, nu este momentul sa facem restructurari de institutii guvernamentale, ci in cadrul actualelor ministere, ministri si ministri delegati care vor raspunde de probleme specifice pe care eu si USL le-am considerat neacoperite in ultima perioada, dialogul social de exemplu", a declarat Ponta.
De asemenea, el a spus ca ministrii vor fi din USL: "Eventual vor fi si tehnocrati, sustinuti de cate un partid din cadrul USL".
Intrebat daca il va mentine pe Leonard Orban in functia de ministru, asa cum a declarat cu alte ocazii, Ponta a spus: "Da, dar nu am apucat sa vorbesc cu domnia sa astazi (sambata - n.r.), dar toate intentiile bune vreau sa le mentin. Mi-ati adresat intrebarea inainte sa discut cu domnia sa daca doreste sa isi continue activitatea".
El a adaugat ca nu va face schimbari "fundamentale" in cele sase luni. "Va mai fac o precizare, pe obiectivele care se afla in derulare, mecanismul de cooperare si verificare, acordul cu FMI si problema fondurilor europene ma bazez foarte mult pe o capacitate a noastra de continuitate, pentru ca nu e timp in sase luni sa faci schimbari fundamentale... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 19:00
Primul-ministru Emil Boc l-a numit pe Dezsi Attila in functia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, informeaza Guvernul.
Decizia primului-ministru intra in vigoare la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, relateaza NewsIn.
In Monitorul Oficial de joi a fost publicata hotararea privind aplicarea mobilitatii pentru Dezsi Attila din functia publica de prefect al judetului Hunedoara in functia publica de inspector guvernamental.
Deszi preia functia de secretar general al Guvernului, dupa ce Daniela Andreescu a fost demisa de Emil Boc, in urma negocierii purtate de UDMR pentru a sustine candidatul PDL, Vasile Blaga, la sefia Senatului.
Fost electrician in mina Lupeni
Dezsi Attila, noul sef al Secretariatului General al Guvernului, a fost electrician de mina timp de zece ani, si-a luat licenta in drept la 26 de ani, dupa care intra in administratia publica din Hunedoara, judet al carui prefect a fost, iar acum devine ocupantul unui post cheie.
Nascut la 9 iulie 1973, in Deva, judetul Hunedoara, Dezsi Attila a absolvit in 1991, Liceul industrial nr.1 Lupeni din Hunedoara, specializarea "electrotehnica", calificare "electrician".
Dupa liceu s-a inscris la Scoala postliceala din Grupul Scolar Industrial Minier Lupeni (1991-1993), de unde a iesit "tehnician automatizari". Primul sau loc de munca a fost cel de electrician la Exploatarea Miniera Lupeni (1991-2001), unde s-a ocupat cu intretinerea aparatelor si a retelelor de... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 15:15
Bugetul pe anul viitor este unul "previzibil, care include obsinuitele reduceri de cheltuieli", spune analistul financiar Lucian Davidescu. In plus, tine cont si de situatia financiara existenta pe plan mondial, asa cum subliniaza vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon. Pe de alta parte, specialistul economic Constantin Rudnitchi are mai multe observatii.
"In mod firesc, bugetul ar trebui sa contina cont si de mediul de afaceri, datorita faptului ca 80% din produsul intern brut (PIB) se realizeaza in zona privata.
Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si Protectiei Social nu produc PIB. PIB-ul din care "se hranesc" inclusiv cei din acele ministere este produs in economia reala, acolo jos. In intreprinderile mici si mijlocii sufocate, in companiile nationale, care se lafaie in profit, dupa cum ar crede unii", spune Dan Matei Agathon, pentru Business 24.
Acesta precizeaza ca bugetul ar trebui sa aduca "o improspatare a aerului, in mediul de afaceri, daca ar fi continut sume importante, de ordinul zecilor de miliarde de euro, in cea mai importanta zona pentru noi, dar si pentru Romania, si anume investitiile publice".
Analistul economic Lucian Davidescu considera ca bugetul pentru anul viitor este "destul de previzibil, cu deja obisnuitele taieri, adaugari si oscilatii. Nu se incadreaza in planul multianual care a fost o gluma de la inceput".
Ambitia de a se incadra intr-o tinta mai mica de 2%
Mai nou, bugetul... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 23:30
Guvernul a decis infiintarea a sapte ministere prin reorganizarea unora din vechiul Cabinet si prin preluarea activitatii altor institutii, printr-o OUG adoptata in prima sedinta a noului Guvern Boc.
Astfel, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri se infiinteaza prin reorganizarea Ministerului Economiei si preluarea activitatilor de comert, intreprinderi mici si mijlocii si mediu de afaceri si a structurilor specializate in aceste domenii de la fostul Minister al IMM-urilor, care se desfiinteaza.
Ministerul Mediului si Padurilor se infiinteaza prin reorganizarea Ministerului Mediului si prin preluarea activitatii privind padurile si a structurilor specializate de la MAPDR.
Tot astfel, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se infiinteaza prin reorganizarea MAPDR.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului se infiinteaza prin reorganizarea fostului MDRL si prin preluarea activitatii si structurilor specializate in domeniul turismului de la Ministerul Turismului, care se desfiinteaza.
Ministerul Culturii si Patrimoniului National se reorganizeaza, la fel ca si Ministerul Justitiei, care revine astfel la vechea denumire.
Ministerul Educatiei, Cercetarii , Tineretului si Sportului se infiinteaza prin reorganizarea fostului MECI si prin preluarea activitatii privind tineretul si sportul si a structurilor specializate in aceste domenii de la Ministerul Tineretului si Sportului, care se desfiinteaza.
Totodata, se infiinteaza Departamentul pentru... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2009, ora 16:09