Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi, dupa incheierea summitului european informal de la Sibiu, ca, in opinia sa, exista decizii luate de guvernul roman care au dus la fragilizarea statului de drept.
Intrebat de o jurnalista daca preocuparile pe care le-a exprimat anterior privind iliberalismul din Romania s-au agravat si daca crede ca tara noastra a luat-o deja pe drumul Poloniei si Ungariei, presedintele francez a reiterat ca va fi vigilent in aceasta privinta.
"Cred ca exista decizii luate de guvernul roman care au dus la fragilizarea statului de drept. Comisia Europeana a avut ocazia de a spune acest lucru si suntem vigilenti in aceasta privinta. Dar am notat si ca presedintele (Klaus) Iohannis a fost mereu aici, vigilent, prezent, puternic, pentru a tine linia", a spus Macron in cadrul conferintei de presa de dupa incheierea summitului.
"Consider pentru Romania, pentru poporul roman, ca a fi un stat puternic in UE, a respecta toate valorile UE, inclusiv independenta justitiei si tot ce constituie statul de drept, este un element foarte important pentru popor. Deci sunt, evident, alaturi de Comisie si suntem mai multe state membre care ne-am exprimat cu claritate pe acest subiect", a adaugat Emmanuel Macron la Sibiu.
El a mai precizat ca sustine, de asemenea, "in aceasta privinta, deciziile puternice luate in mai multe randuri de presedintele Iohannis". ...citeste mai departe despre "Macron: Exista decizii luate de guvernul roman care au dus... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 21:05
Guvernul Romaniei a aprobat sase cereri de finantare pentru proiecte cinematografice in valoare de 39,9 milioane de lei, in cadrul schemei de ajutor de stat menita sa sprijine aceasta industrie, iar printre proiectele depuse se numara si coproductii in care vor juca actori celebri, precum Gerard Butler, Steven Seagal si Nicolas Cage, potrivit unui comunicat al Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP).
La aproape doua luni de la lansarea primei sesiuni de depunere a proiectelor cinematografice, pana la data de 3 decembrie 2018, a fost depus un numar de 17 cereri de finantare in valoare totala de 110,1 milioane de lei, din care sase au fost aprobate, valoarea ajutorului de stat aprobat ridicandu-se la 39,9 milioane de lei.
Un numar de 10 cereri de finantare care au solicitat un ajutor de stat in valoare de 65,2 milioane de lei se afla inca in analiza.
"Dintre proiectele depuse sunt de evidentiat proiectele cu participare internationala semnificativa care au in distributie actori cu succes de box-office, precum Gerard Butler, Keira Knightley, Olivia Munn, Jean Reno, Steven Seagal sau Nicolas Cage. Proiectele cinematografice sunt in marea lor majoritate coproductii in parteneriat cu companii din Romania ceea ce inseamna angrenarea capacitatilor autohtone in crearea unor produse culturale care vor intra in circuitul international", se arata in comunicat.
Toate productiile vor avea pe genericul filmului si in toate materialele publicitare precizarea "Film... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 11:36
Schimbarile de la Palatul Victoria au ajuns subiect de glume la nivel european.
Intr-un interviu acordat Digi24, comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova, aflat in aceste zile la Bucuresti, a transmis: "Speram ca masurile pe care le convenim acum cu autoritatile romane vor dura mai mult decat guvernele Romaniei".
Despre preluarea Romaniei a presedintiei Consiliului Uniunii Europene, comisarul european pentru Justitie spune ca va fi una istorica.
"'Presedintia' inseamna ca Guvernul Romaniei se va afla in prim-planul uneia dintre cele mai importante perioade ale acestui mandat al Comisiei Europene (care se incheie in 2019) . In multe privinte, va fi o presedintie istorica. Pentru multe dintre initiative, presedintia romana va reprezenta ultima sansa de a obtine rezultate concrete pentru cetateni si exista multe dosare importante ce au drept scop consolidarea protectiei consumatorilor sau securitatii cetatenilor atat in mediul online, cat si offline.
Brexit-ul se va intampla in timpul presedintiei Romaniei, la fel ca summit-ul important de la Sibiu care va modela viitorul Europei. In cele din urma, alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc in contextul acestui mandat, iar ele vor decide viitoarea agenda europeana", a spus Jourova.
Aceasta a precizat ca stie ca pregatirile pentru presedintia Romaniei au inceput cu multe luni in urma si ca se asteapta ca totul sa fie operational din prima zi.
"Pot asigura cetatenii romani ca Guvernul nu este... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 13:07
Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colectiv, o critica pe Gabriela Firea, primarul Capitalei, care nu ar accepta proiectul de a construi o maternitate noua, inchinata memoriei tinerilor morti in incendiul din Colectiv si spune ca pentru Firea si pentru Guvern "Colectiv trebuie sa dispara".
"Ma intrebam de ce primarul Capitalei, Firea, refuza sa accepte o audienta, ma intrebam de ce primarul Capitalei, femeia, mama, nu ne accepta proiectul de a construi o maternitate noua, inchinata memoriei tinerilor plecati in urma incendiului din Colectiv. Acum stiu, ati auzit zilele astea un singur primar sau un singur politician aflat la putere vorbind de Colectiv? Pentru Firea si Guvernul Romaniei, Colectiv trebuie sa dispara, nu vorbim despre ei, nu vorbim cu ei, facem sa dispara dovezile", scrie, pe Facebook, Eugen Iancu, al carui fiu, Alexandru, de 22 de ani, a murit in tragedie.
Potrivit acestuia, "Colectiv este dovada hotiei, prostiei, lasitatii politicienilor ultimilor 27 de ani".
Cateva mii de oameni au ajuns, vineri seara, in fata fostei fabrici Pionierul din Capitala, intr-un mars al tacerii in memoria celor 64 de tineri care in urma cu doi ani au murit in incendiul din Clubul Colectiv. Rudele si prietenii victimelor au purtat tricouri albe, imprimate cu fotografiile celor dragi. Mai multi tineri au cantat apoi la chitara, la monumentul ridicat in Piata Bucur in memoria victimelor din Colectiv, iar la 22.32, ora izbucnirii incendiului, multimea a tinut un moment de... mai mult
Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 07:31
Primul-ministru al Moldovei, Pavel Filip, a avut, vineri, o intrevedere cu ambasadorul Romaniei la Chisinau, Daniel Ionita, scopul intalnirii fiind pregatirea vizitei de lucru pe care Filip o va face in Romania pe 23 martie, vizita de lucru care va avea ca punct central sedinta comuna a guvernelor roman si moldovean de la Piatra-Neamt.
"Cei doi oficiali au reiterat subiectele de interes comun care vor fi incluse pe agenda bilaterala, printre care: proiectele din domeniul economic, energetic, social, al educatiei, finantelor, justitiei si al afacerilor interne. O atentie aparte va fi acordata subiectului de interconectare energetica dintre cele doua state", transmite guvernul de la Chisinau.
Pavel Filip a evocat relatiile bilaterale foarte bune dintre cele doua state. "Romania ne-a dat o mana de ajutor exact in momentul in care Republica Moldova avea cea mai mare nevoie. Datorita asistentei financiare si a utilizarii eficiente a acesteia, am reusit sa deblocam finantarile externe si sa depasim criza in care s-a pomenit tara noastra in anul 2015", a declarat Pavel Filip.
Acesta l-a informat pe ambasadorul roman privind agenda reformelor preconizate de catre guvernul Moldovei si hotararea acestuia ca acestea sa duca la ireversibilitatea parcursului european al tarii vecine.
"Republica Moldova este o prioritate strategica in politica externa a Romaniei si suntem gata sa va ajutam in atingerea obiectivului de integrare europeana a tarii", a spus, la randul sau,... mai mult
Sambata, 18 Martie 2017, ora 11:20
Romania va acorda asistenta financiara in valoare de 150 de milioane de euro Republicii Moldova, a anuntat premierul Victor Ponta la finalul sedintei comune a guvernelor de la Bucuresti si Chisinau. In plus, au fost parafate o serie de acorduri de natura economica.
Reprezentantii celor doua guverne s-au reunit in sedinta comuna marti la amiaza, la Neptun, in judetul Constanta, sub conducerea premierilor Victor Ponta si Valeriu Strelet.
La finalul reuniunii, Victor Ponta a precizat ca a fost o sedinta de guvern "cu o agenda de lucru foarte clara, cu proiecte concrete".
"Suntem intr-o situatie speciala, nu doar ca vorbim aceeasi limba si impartim acelasi drapel", a subliniat inca de la inceputul conferintei de presa premierul roman.
Victor Ponta a anuntat ca Romania a propus semnarea unui acord de asistenta financiara in valoare de 150 de milioane de euro pe o perioada de cinci ani.
"Este de datoria Romaniei sa fim primii care sa sprijinim Republica Moldova, sa dam acest ...citeste mai departe despre "Sedinta comuna de guvern Romania - R.Moldova: Ce decizii majore s-au luat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 15:24
Fondul Monetar International (FMI) nu este biciul lui Dumnezeu peste Guvernul Romaniei si peste Parlamentul Romaniei, a precizat seful statului, Traian Basescu, care a tinut sa precizeze ca noul acord cu FMI reprezinta un "program 100%" al Guvernului, anutna Mediafax.Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la o conferinta organizata de "Ziarul Financiar", ca s-a acreditat ideea ca FMI este "biciul lui Dumnezeu peste Guvernul Romaniei si peste Parlament", seful statului dand asigurari ca "nu este asa".
In cadrul aceluiasi eveniment, liderul de la Cotroceni a mentionat ca autoritatile de la Bucuresti au fost cele care au ridicat problema marilor regii, fiind pentru prima data cand intr-un acord al FMI se introduc probleme legate de restructurarea companiilor de stat.
"Va garantez ca este un program al Guvernului Romaniei, insa am considerat ca trebuie sa il facem in parteneriat cu FMI, BM si CE", a adaugat seful statului, precizand ca obiectivele sunt: consolidarea fiscala si cresterea competitivitatii.
Traian Basescu a sustinut ca era necesara expertiza FMI si ca trebuia ca Romania sa se fereasca de "riscul politic al anului viitor".
"Teama mea a fost ca, venind anul 2012, va exista tentatia unor masuri populiste. (...)
In anii electorali noi ne-am defectat intotdeauna conditiile de stabilitate macroeconomica. (...) As vrea ca anul 2013 sa fie un an de continuitate, si nu sa reparam ceea ce s-a stricat in anul anterior", a subliniat seful statului.
Citeste... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 11:42
Ambasadorul SUA in Romania, Mark H. Gitenstein, a criticat joi sistemul energetic romanesc, spunand ca Guvernul roman a folosit unele companii de stat precum Hidroelectrica sau Romgaz pe post de "pusculite" pentru a rezolva problemele privind fluxul de numerar, anunta NewsIn."Alte exemple de abuzuri includ cel putin doua cazuri recente in care guvernul a folosit aceste companii de stat pe post de «pusculite» pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar.
De exemplu, anul trecut, companiei Romgaz i s-a cerut sa faca o «donatie» de 100 milioane euro guvernului pentru acoperirea unor urgente bugetare, iar reprezentantii guvernului din consiliul de administratie al companiei au fost mandatati sa aprobe «cererea»", a declarat ambasadorul Mark Gitenstein intr-o alocutiune pe tema consolidarii pietei de capital si reformei pietei de energie, rostita cu ocazia deschiderii sedintei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti.
Mark H. Gitenstein a mentionat ca a discutat cu oficialitati atat din cadrul Romgaz, cat si din cadrul Guvernului, atat donatia Romgaz, cit si proiectul infiintarii celor doua companii energetice.
"Nu sunt sigur ca au fost integral de acord cu mine, dar politicile sunt in evolutie si mai important decat acest mesaj este ceea ce expertii in energie spun si ceea romanii insisi spun", a spus ambasadorul.Totodata, Gitenstein a spus ca, potrivit relatarilor presei, cel putin zece ani, peste 50% din productia... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 15:17
Guvernul roman pierde lupta pentru limitarea costurilor de imprumut si risca sa fie nevoit sa plateasca pe viitor investitorilor si mai multi bani, daca nu accepta discount-urile impuse acum de acestia pentru a cumpara obligatiunile, potrivit unei analize Reuters, preluate de Mediafax. Autoritatile s-au chinuit sa vanda obligatiuni la randamente considerate acceptabile de catre oficialitati si au refuzat sa depaseasca pragul de 7%, insa yield-urile au sanse mai mari sa creasca decat sa scada, din cauza masurilor de austeritate care impiedica relansarea economica, dar si a guvernului instabil, scrie agentia de presa.
Potrivit calculelor Reuters, Romania trebuie sa se imprumute de 19 miliarde lei pana la sfarsitul acestui an, daca transele de la FMI continua sa fie aprobate, iar titlurile de trezorerie in euro scadente in noiembrie sunt refinantate.
Ministerul Finantelor a vandut pana acum, in luna iulie, obligatiuni de numai 982 milioane lei, din cele 4,65 miliarde lei planificate, toate operatiunile avand o maturitate de cel mult un an.
"Intreg apetitul pentru active riscante va scadea (...) Mediul general de finantare va deveni cu mult mai dificil", avertizeaza economistul Neil Shearing de la Capital Economics, Londra.
Ministerul Finantelor a anuntat ca spera sa stranga bani din emisiuni de obligatiuni denominate in euro pe piata locala, inclusiv una programata pentru saptamana viitoare, dar si sa apeleze la pietele internationale de capital, noteaza Reuters, adaugand... mai mult
Joi, 22 Iulie 2010, ora 14:36