Premierul Florin Citu anunta reforme in tot aparatul public si in companiile de stat, in sistemul de pensii, in sistemul de salarizare, a ANAF si restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani.
"Ce urmeaza in 2021? Reforma si investitii! In 2020 Romania a fost lovita de cea mai mare criza din ultima suta de ani. Am luat cele mai bune masuri si am reusit, asa cum am promis, sa evitam recesiunea tehnica. 1.4 milioane de romani din sectorul privat au intrat in somaj tehnic. Nu a fost niciun protest. Acestia au inteles situatia dificila prin care trece economia globala. Impreuna am reusit sa avem cea mai mare crestere economica din UE, in trimestrul IV, si astfel ne-am asigurat ca romanii care au stat acasa au avut un loc de munca la care sa se intoarca.
In sectorul public, salariile au crescut, anul trecut, in medie cu 8% (in unele sectoare cu 25%), in timp ce in restul Europei cu doar 3%. Salariile au fost platite la timp, sporurile (multe fara sens) la fel. Costul cu cheltuielile de personal, in Romania reprezinta aproximativ 12% din PIB (media UE este de 10% din PIB). Acest cost s-a dublat in 4 ani de zile (perioada 2017-2020).
Anul acesta, toate estimarile arata ca, in sectorul privat, salariile raman in majoritatatea cazurilor neschimbate. Suntem inca in perioada de criza. La inceputul anului am luat decizia de a mentine si veniturile din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2020. Nu mai putem continua asa. Este nevoie de reforma! Reforma... mai mult
Joi, 25 Februarie 2021, ora 19:32
Presedintele Plus, europarlamentarul Dacian Ciolos, crede ca scopul PSD este sa se agate de putere cu orice pret si sa protejeze interesele baronilor locali. El a mai afirmat ca daca nu se va putea ajunge acum la alegeri anticipate, atunci alianta USR-Plus este gata sa isi asume guvernarea alaturi de PNL pana la alegerile parlamentare.
Dacian Ciolos a fost intrebat sambata, la Digi 24, in ce masura PSD poate bloca alegerile anticipate.
"Strategia PSD este sa agate de putere cu orice pret si sa protejeze interesele baronilor locali care au tinut in sus partidul in acesti ultimi ani sifonand bani de la buget si continua ca aceasta strategie, de aceea vor sa blocheze acum intoarcerea la electorat pentru ca stiu ce ii asteapta, au mintit o data la sfarsitul lui 2016, nu o sa le mai iasa de data aceasta.
Eu sper sa reusim toti cei care vrem sa ne apucam de treaba in Romania si sa incepem reformele de care Romania are nevoie ca sa se modernizeze, sa reusim sa organizam alegeri anticipate cat mai repede pentru ca aici nu e vorba de interesul aliantei USR- Plus sau interesul altui partid, e vorba de ceea ce trebuie facut in Romania. Altfel o sa ne coste foarte scump aceasta ezitare si aceste slabiciuni pe care le vedem acuma la nivelul Guvernului pentru ca nu se pot lua decizii in Parlament", a afirmat Ciolos.
El a precizat ca PSD a aratat ca este bun in strategii care sa apere interesul social-democratilor.
"Ma astept la orice din partea PSD, pana acum au dovedit... mai mult
Sambata, 08 Februarie 2020, ora 18:11
USR anunta ca va merge marti, la Palatul Cotroceni, pentru o noua runda de consultari cu presedintele Klaus Iohannis, pe tema formarii noului guvern.
Dan Barna spune ca azi va avea o discutie cu liderii USR din teritoriu, pentru a stabili conditiile in care ar putea acorda un vot de investitura unui cabinet de tranzitie.
"Voi merge maine la inca o runda de consultari la Palatul Cotroceni. Pana la sfarsitul acestei zile voi avea o discutie cu liderii USR din teritoriu, pentru a stabili conditiile in care am putea sa acordam un vot de investitura unui cabinet de tranzitie.
Alianta USR PLUS a spus constant ca va intra la guvernare doar dupa alegerile parlamentare. Pozitia noastra ramane ferma: in actualul context politic orice formula guvernamentala ar fi instabila, incapabila sa faca reformele necesare si ar depinde de PSD care va deveni arbitrul oricarei strategii", a scris Dan Barna pe Facebook.
El a precizat ca USR ar putea acorda votul de investitura unui guvern care isi asuma o durata de viata limitata pentru pregatirea alegerilor si va propune colegilor sai din partid sa ceara maine la Cotroceni un calendar clar pentru anticipate.
Totodata, Dan Barna subliniaza ca in USR si in alianta exista deja un consens pentru cateva conditii ce tin de valori, fara de care USR nu va da vot de investitura.
"Noi le-am sustinut deja de multa vreme si pot fi rezolvate foarte rapid prin procedura parlamentara, care trebuie sa aiba loc inainte de orice alt vot. E o... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 12:17
Dan Barna, candidatul USR PLUS la Presedintie, considera ca Romania are nevoie de o echilibrare a relatiei stat-cetatean, cu punerea statului in mod real in slujba cetateanului. Pentru aceasta se impune revizuirea Constitutiei, iar Dan Barna va infiinta Comisia de Reforma Constitutionala care sa urmareasca cinci obiective concrete.
"Acest stat trebuie recladit din temelii. Mai intai trebuie sa-l curatam de hotie si nepasare, trebuie sa ne asiguram ca functia publica este rezervata oamenilor cinstiti si competenti. Apoi trebuie sa-l finantam judicios si sustenabil", declara Dan Barna.
Un prim obiectiv al reformei constitutionale propuse de candidatul USR PLUS se refera la clarificarea mandatului constitutional al presedintelui, astfel incat sa existe parghii pentru solutionarea crizelor politice.
Presedintele poate si trebuie sa aiba un rol clar in asigurarea stabilitatii politice intr-o democratie functionala, dar pentru aceasta are nevoie de mecanisme constitutionale care sa inlesneasca dizolvarea Parlamentului atunci cand acesta nu mai reflecta vointa populara rezultata in urma alegerilor.
Concret, presedintele trebuie sa aiba posibilitatea de a initia un referendum pentru dizolvarea Parlamentului, respectiv sa poata dizolva Parlamentul si sa declanseze alegeri anticipate in cazul in care este adoptata o motiune de cenzura.
De asemenea, in Constitutie ar trebui inclusa varianta dizolvarii de drept a Parlamentului in situatia in care Parlamentul il suspenda... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 19:18
Ministerul de Finantelor sustine ca asertiunea Comisiei Europene care arata intr-un raport despre Romania ca "Guvernul are in vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii" este "o apreciere subiectiva".
Raportul intocmit de Directia Generala de Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene - potrivit caruia Guvernul Romaniei inverseaza reforma pensiilor demarata in urma cu 10 ani - prezinta doar punctul de vedere al oficialilor europeni asupra discutiilor de pe agenda si emite "o apreciere subiectiva", sustine Ministerului Finantelor, intru-un comunicat citat de Mediafax.
"Oficialii romani vor prezenta, in perioada urmatoare, rezultatul evaluarii Pilonului II de pensii administrate privat.
Subliniem faptul ca Guvernul nu suspenda si nu intentioneaza suspendarea Pilonului II de pensii, acest subiect nefiind discutat in cadrul intalnirilor cu oficialii europeni", mai transmite Ministerul Finantelor.
In cursul diminetii zilei de vineri, senatorul PNL Florin Citu atrasese atentia asupra unui document transmis de Directia Generala de Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene catre Consiliul European, in cadrul caruia se arata ca intentia Cabinetului Dancila ar fi sa transforme Pilonul II de pensii intr-unul facultativ, riscand astfel viitorul economiei romanesti.
Mai exact, in documentul citat se mentiona ca:
"Guvernul are in vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 15:00
Romania trebuie sa pastreze masurile pe latura fiscala si sa adopte reforme structurale, care sa imbunatateasca perspectivele pe termen lung, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, intr-o interventie la televiziunea de business CNBC, informeaza The Money Channel, precizeaza NewsIn.Canalul american CNBC a dedicat vineri un spatiu amplu Romaniei, iar la capitolul economie, unul dintre invitati a fost seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.
Acesta a precizat ca decizia Guvernului de la Bucuresti de a adopta un set dur de masuri in 2010 a fost un gest curajos, care ar putea scuti autoritatile de alte demersuri similare.
"In cazul Romaniei, Guvernul a fost cel care a decis: hai sa luam masuri drastice la jumatatea lui 2010, pentru a ne pune intr-o pozitie mai buna in perioada urmatoare si pentru a nu fi obligati sa luam masuri suplimentare in 2011, 2012 si asa mai departe. Este o decizie foarte curajoasa, dar va exista ceva durere pe termen scurt din aceasta cauza", a spus Jeffrey Franks la CNBC.
Jeffrey Franks a recomandat Romaniei sa pastreze in urmatoarea perioada masurile pe latura fiscala si sa adopte reforme structurale, care sa imbunatateasca perspectivele pe termen lung. mai mult
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 16:32
Alarmati de exodul de cadre din mediul rural catre cel orasenesc, regimul comunist a incercat sa « lege de glie » intelectualii din satele romanesti, construindu-le case de serviciu si obligandu-i apoi sa se mute in ele.In aparenta, programul guvernului Boc "Renasterea satului romanesc-10 case pentru specialisti", lansat de curand, nu are nimic comun cu programului lui Ceausescu.
Finalitatea insa, ar putea fi aceeasi. Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii si Turismului, s-a remarcat deja ca fiind unul dintre cei mai activi ministri ai Cabinetului Boc, avand si privilegiul de a i se implini ziua aproape tot cee ce viseaza noaptea.
Nu are absolut nici o importanta ca initiativele precedente ale doamnei Udrea nu si-au atins nici pe departe tintele propuse, caci numai cine nu munceste nu greseste, nu-i asa?
De la tichetele de vacanta si pana la esecul promovarii imaginii turistice a Romanie, proiecte care au inghitit fonduri exclusiv de la bugetul de stat, ministrul Elena Udrea a trecut mai nou la sectorul imobiliar si la grija pentru profesorii si medicii de la tara, care musai sa aiba o casa acolo unde isi desfasoara activitatea.
Pe ei, la fel ca in vremea lui Ceausescu, nu i-a intrebat insa nimeni daca doresc acest lucru. Dar, ce mai conteaza, atata vreme cat Programul ministerului a fost salutat cu entuziasm de catre intregul guvern, care s-a si grabit sa-l legifereze prin adoptarea unei hotarari de guvern in regim de maxima urgenta.
Nu se stie inca la ce nivel... mai mult
Vineri, 19 Martie 2010, ora 00:39
Intarzierea transelor de la FMI si Comisia Europeana cu cateva saptamani sau chiar peste o luna nu este un semn bun, dar nu ar reprezenta o situatie critica pentru Romania, a declarat miercuri economistul-sef al BERD, Erik Berglof, informeaza NewsIn.
"Nicio intarziere nu este buna, dar nu credem ca o amanare cu cateva saptamani sau chiar mai mult de o luna ar fi critica", a afirmat Berglof.
El a apreciat ca a fost "foarte intelept" pentru Romania sa apeleze la un acord de finantare cu FMI la inceputurile crizei, insa considera ca "faptul ca guvernul nu este capabil sa ia masuri reprezinta o problema".
"Cele mai importante sunt reformele, pentru ca banii vor veni. Este important ca Romania sa aiba un guvern", a mai spus Berglof.
Romania a fost a treia tara din UE, dupa Ungaria si Letonia, care a apelat la un acord de finantare externa cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, la care s-au asociat si Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI).
Totodata, economistul-sef al BERD este de parere ca Romania mai are putin loc de manevra in momentul de fata, in conditiile in care nu are un guvern stabil.
"Faptul ca guvernul Romaniei este in incapacitate de a lua noi masuri reprezinta o problema pentru Romania, care mai are putin loc de manevra. Este mai bine sa ai un guvern cand ai un acord extern in derulare", a spus Berglof.
El a adaugat ca este bine ca Romania sa trimita semnale pozitive... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 15:25
Bugetarii au pus-o de-o greva. Plictisiti, la gandul ca in Romania orice minune tine trei zile, vreo cateva sute de mii de salariati din sistemul public au aruncat manusa guvernului Boc. Ori se renunta la reforma, ori blocam activitatea din invatamant, ordine publica, sanatate si tot ce tine de acest imens aparat birocratic numit sectorul bugetar.Asa –zisa greva de avertisment a improvizatei Aliante bugetare, care reuneste nu mai putin de 12 federatii sindicale, ne ofera in toata splendoarea ei opozitia la reforma a unei categorii sociale pentru care statul este si mama si tata, exact ca in urma cu 20 de ani, cand Partidul se identifica cu statul iar salariatii erau arondati unui singur patron.
Acesta avea marea “calitate” de a-si plati supusii, nu pe baza de performanta, ci pe baza de prezenta la serviciu. Adica, te duci la o anumita ora la munca, pleci la o alta ora de la munca si pentru asta trebuie sa iei o remuneratie. Va amintiti cum era cu remuneratia asta?
Teoretic “de la fiecare dupa capacitati, fiecaruia dupa nevoi”, asa incat toata lumea trebuie sa aiba un salariu. Dupa douazeci de ani, daca statul nu mai da salariu “dupa nevoi”, atunci e bai!
Alianta bugetara a celor 12 confederatii sindicale a incercat ieri sa arate pisica guvernului Boc, dar, dupa principiul “ia mai da-i ...”, unii au pus umarul la greva, altii nu. Intr-un fel e tris, intr-altul e comic. Nici greve nu mai suntem in stare sa facem.
Liderii... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2009, ora 23:29