Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat ca raportul MCV, dat publicitatii miercuri, arata ca Romania a inregistrat un regres fata de ianuarie 2017, dar si-a exprimat speranta ca prin cooperare institutionala mecanismul ar putea fi ridicat anul viitor.
Intr-o conferinta de presa sustinuta dupa publicarea raportului, Augustin Lazar a mai subliniat faptul ca in raport se vorbeste despre "cooperare intre institutii". "Nu poate exista cooperare acolo unde se impun niste lucruri din exterior, iar cuvantul magistraturii nu este ascultat", a comentat procurorul general, facand trimitere la cele doua avize negative date de CSM modificarilor propuse de PSD-ALDE la legile Justitiei.
Intrebat de jurnalisti cum se explica faptul ca ministrul Tudorel Toader a sustinut ca raportul MCV evidentiaza un progres, Augustin Lazar a raspuns: "Urmeaza ca dvs sa faceti analize profesioniste si foarte pertinente. Ceea ce v-am spus eu scrie in raport, eu am reprodus. In raport scrie ca fata de raportul din ianuarie, reprezinta un regres, care ar putea determina reconsiderarea unor obiective care au fost considerate indeplinite in ianuarie".
Augustin Lazar s-a aratat increzator si a spus ca toti ne dorim ca MCV-ul sa fie ridicat anul viitor, altfel, "ar fi pacat de munca ce s-a desfasurat in 10 ani".
"Am facut progrese pas cu pas, ar fi pacat sa renuntam la munca de 10 ani, cand de fapt 'malul' este foarte aproape", a mai spus procurorul general, adaugand ca exista conditii in... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 13:57
Fostul presedinte Traian Basescu a scris, pe Facebook, ca isi asuma legalitatea si corectitudinea hotararilor CSAT care au vizat lupa anticoruptie si crima organizata, care sunt acum contestate, afirmand ca raportul MCV arata progresele justitiei din perioada mandatelor sale.
"Eu, Traian Basescu, fost Presedinte al Romaniei, imi asum (asa cum cred ca o face orice alt membru CSAT) legalitatea, corectitudinea si oportunitatea hotararilor CSAT in general si in mod particular a acelora care sunt acum in dezbatere publica si care au vizat consolidarea institutiilor statului, lupta impotriva coruptiei, a evaziunii fiscale, a crimei organizate (inclusiv a traficului de persoane), a spalarii banilor si a criminalitatii transfrontaliere, a traficului de armament etc.", a scris Basescu, intr-o postare numita "Eu, Traian Basescu, imi asum!".
Fostul presedinte sustine ca "CSAT si-a facut datoria pe deplin fata de interesele tarii in raport de nivelul ridicat al coruptiei si al crimei organizate la data luarii deciziilor" si afirma ca "pleava retrograda" care nu mai "pridideste cu acuzatii" ar trebui sa citeasca ultimul raport MCV pentru a avea o imagine cu privire la progresele justitiei in timpul mandatelor sale.
"Justitia a facut progrese, dar, indiscutabil, mai are enorm de facut pentru a fi credibila si, mai ales, deplin cinstita"sustine Basescu.
Fostul sef al statului mai spune ca "niciodata CSAT nu a aprobat protocoale interinstitutionale" si nici el si nici... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 12:47
Fostul prim-ministru Dacian Ciolos a salutat raportul MCV publicat miercuri de Comisia Europeana si a subliniat ca reformele in Justitie "nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state".
Insa fostul premier spune ca "o mana de politicieni" vrea sa submineze independenta Justitiei si a statului de drept. Ciolos a mai precizat ca a primit asigurari ca in curand se va renunta la MCV.
"Romania se straduieste de ani de zile sa arate ca este in masura sa-si asigure independenta Justitiei si statul de drept si cand, in sfarsit, acest lucru se intampla, o mana de politicieni incearca sa submineze aceasta realizare.
Anul trecut am facut pasi hotarati inainte pentru consolidarea progreselor in Justitie si pregatirea asumarii institutionale a acestui proces, iar directia corecta este punctata in raportul MCV.
De altfel, in 2016 am facut si demersuri diplomatice sustinute pentru a explica progresele obtinute si chiar am primit asigurari ca renuntarea la acest mecanism de monitorizare pe Justitie se apropie.
Reformele in Justitie nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state, ci pentru ca Romania sa-si asigure, fara o monitorizare externa, o justitie care functioneaza independent si eficient, in interesul cetatenilor, pentru a consolida democratia si dezvoltarea economica a tarii. O justitie care sa se afle in afara unor interese de grup si imposibil de timorat de politicieni aflati vremelnic la putere", scrie pe... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 11:53
Guvernul saluta raportul Comisiei Europene privind MCV publicat miercuri si pe care il considera a fi bun.
Guvernul a adaugat ca raportul confirma existenta unui incontestabil parcurs pozitiv al evaluarilor sistemului judiciar roman si indica o perspectiva clara de incheiere a monitorizarii, a declarat, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.
Ea a mai spus ca Guvernul va continua sa lucreze cu CE pentru a limita caracterul general al unora dintre recomandari, care "nu reflecta intocmai progresele Romaniei asa cum au fost ele certificate de rapoartele pozitive anterioare, cat si de prezentul raport".
Citeste si Raportul MCV critica ordonantele pe Justitie: Ar fi o provocare majora la adresa independentei DNA si ar atrage reevaluarea progreselor realizate
"Dorim sa salutam raportul Comisiei privind MCV publicat azi, raport ce are o importanta fundamentala pentru tara noastra. Se implinesc zece ani de la instituirea acestui mecanism, iar documentul publicat azi prezinta o evaluare a intregii perioade si, mai mult decat atat, recunoaste performantele substantiale inregistrate de Romania in domeniile afetente MCV in toata aceasta perioada de zece ani.
Este al patrulea raport pozitiv consecutiv, prin care se califica progresele Romaniei ca fiind majore, demonstrand si certificand astfel mentinerea parcursului sustenabil in ceea ce priveste atingerea obiectivelor acestui mecanism", a declarat Ana Birchall, miercuri, la Palatul... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 16:43
Faptul ca infractiunile se repeta sugereaza ca masurile de prevenire a coruptiei, in Romania, nu au fost eficiente, arata Comisia Europeana in raportul MCV publicat miercuri.
DNA investigheaza un numar mare de cazuri si trimite in fiecare an in judecata sute de persoane acuzate de coruptie la nivel mediu si inalt, iar instantele pronunta condamnari definitive intr-un numar mare de astfel de cazuri, insa repetitivitatea unor infractiuni similare sugereaza ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace, se arata in raportul MCV.
Conform acestuia, coruptia este o problema adanc inradacinata la nivelul societatii, cu consecinte atat pentru guvernanta, cat si pentru economie, fiind larg recunoscuta ca o problema majora in Romania, asa cum au aratat periodic sondajele de opinie si, cel mai recent, Eurobarometrul privind MCV.
In raport se arata si ca s-a inregistrat o tendinta puternica in sensul confiscarii bunurilor pentru recuperarea prejudiciului cauzat de infractiunile de coruptie.
Bilantul acestora, care s-a mentinut constant in 2016, este un semn de independenta si profesionalism al institutiilor judiciare.
Raportul mentioneaza ca din 2014, de la intrarea in vigoare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, Romania are cadrul legal cuprinzator pentru combaterea infractiunilor de coruptie, in conditiile in care au existat tentativele periodice de modificare a legilor anticoruptie, adesea fara consultarea institutiilor-cheie ale statului si... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:18
Cea mai mare ingrijorare aratata de Comisia Europeana in raportul MCV este ca foarte putine institutii, oarecum izolate, tin Romania pe orbita europeana, impotriva vointei puterii, afirma expertul anticoruptie EFOR Laura Stefan.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Laura Stefan a explicat ca termenii in care este tratat in raport, pe larg, subiectul celor intamplate in "martea neagra" arata ca la nivelul CE aceste evenimente au fost mai mult decat suprinzatoare, de-a dreptul socante.
Nesiguranta pe care o transmite Romania in privinta anticoruptiei si independentei justitiei va avea efecte asupra aderarii Romaniei la Schengen si chiar asupra accesarii fondurilor europene, spune Laura Stefan.
"Penalii vor merge pana la capat, pentru ca sunt oameni care au foarte mult de pierdut, in termeni de libertate personala si de avere. Dar macar stim care sunt taberele, unde se situeaza CE si unde se situeaza penalii romani", apreciaza expertul anticoruptie.
Ministrul Justitiei spune ca ...citeste mai departe despre "Laura Stefan, despre raportul MCV: Romania a socat UE Interviu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 09:45
Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania va avea si parti bune, referitoare la activitatea ICCJ, DNA si DIICOT, dar si parti rele, din cauza respingerii de catre Parlament a unor cereri de incepere a urmarii penale care ii vizau pe unii alesi.
"Raportul MCV va fi si bun, si rau. Va fi bun din punct de vedere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al DNA si al DIICOT. Nu va putea sa nu observe problemele generate de Parlament, care s-au manifestat nu numai in martea neagra, dar si in foarte multe respingeri de urmarire a unor membri ai Parlamentului (...), ceea ce ne va duce la o remarca de genul "lipsa de vointa politica". Si aici va trebui, diplomatic, sa convingem ca aceasta eticheta de lipsa de vointa politica nu trebuie sa mai apara in raport, a afirmat seful statului, luni, la B1TV.
Parlamentul sa renunte la legea amnistiei
De asemenea, Traian Basescu a precizat ca, in opinia sa, Parlamentul trebuie sa renunte la legea amnistiei.
"Vreau sa punem punct acelei legi a amnistiei si gratierii. Sa o uitam in sertarele Parlamentului sau sa fie votata si respinsa, cum ar fi trebuit sa se intample in ultima sesiune", a precizat presedintele.
Cu privire la functionarea justitiei, presedintele a calificat schimbarea anuala a presedintelui CSM drept "o lacuna a legii".
"Este legea de asa natura, ea obliga la schimbarea sefilor CSM in fiecare an. Cred ca este o lacuna a legii.... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 16:20
Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene aprecieaza ca Romania a urmat cateva din recomandarile CE privind justitia, dar trebuie sa continue acest demers pentru a acoperi toate ariile problematice.
Comisia se declara ingrijorata de presiunea permanenta asupra institutiilor justitiei si de lipsa de respect pentru independenta acestora, transmite Euractiv.com, in legatura cu raportul care urmeaza sa fie prezentat azi.
Printre punctele slabe indentificare se numara numeroasele cazuri semnalate de intimidare a magistratilor, campaniile mediatice impotriva institutiilor din justitie, precum si pastrarea in functie a ministrilor pentru care ANI a recomandat in noiembrie demararea unor investigatii privind acte de coruptie.
Dupa ce in vara lui 2012 reprezentantii Comisiei au avut o atitudine severa in legatura cu interventiile mediul politic in deciziile din justitie, tonul acestui raport este, insa, unul diplomat. De altfel raportul de azi este mult mai scurt decat cele mai obisnuite, avand doar 10 pagini.
La nivel general, institutia europeana apreciaza ca numirea unui nou guvern "creeaza ocazia de a implementa complet si rapid" recomandarile sale. mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 11:30
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la sedinta plenului CSM, ca raportul MCV pe care Comisia Europeana il va prezenta la sfarsitul lunii ianuarie va sanctiona Parlamentul pentru situatiile in care a fost "abuziv" privind permiterea cercetarii penale a unor parlamentari.
"Parerea mea este ca raportul MCV de la sfarsitul lui ianuarie va sanctiona Parlamentul pentru asta. Pentru ca aici pare a fi vulnerabilitatea noastra, in intelegerea functionarii justitiei si pentru oamenii politici", a afirmat presedintele Basescu.
Subiectul a fost ridicat de membrii CSM, care au remarcat faptul ca Parlamentul a obstructionat anchetarea penala de catre procurori a unor membri ai Legislativului.
"Nu avem niciun conflict din acest punct de vedere. Si eu consider ca Parlamentul a fost in cateva situatii abuziv", a spus presedintele. El a adaugat ca parlamentarii nu trebuie sa opreasca ancheta procurorilor si trimiterea in judecata, unde cei vizati au si sansa de a-si dovedi nevinovatia.
Traian Basescu a facut aceasta declaratie dupa ce judecatorul Horatius Dumbrava, fost presedinte al CSM, i-a sesizat sefului statului ca exista o problema in ce priveste parlamentarii fata de care Parlamentul nu da aviz pentru perchezitie, arestare, cercetare.
Judecatorul Horatius Dumbrava a precizat ca ar trebui sa se intervina in sensul acesta, poate chiar in textul constitutional.
Noul raport MCV, pe 11 ianuarie
In 17 decembrie 2012, la consultarile cu partidele de la... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 15:31