Noii ministri din Guvernul Ponta 4 au depus juramantul, miercuri, la Palatul Cotroceni. In deschiderea ceremoniei, presedintele Traian Basescu a explicat ca a fost obligat de o decizie CCR sa accepte toate numirile, altfel i-ar fi refuzat pe Liviu Pop si Sorin Cimpeanu.
Presedintele a facut referire la decizia CCR nr. 98 din 7 februarie 2008, "pentru a elimina orice dubiu", si a citat urmatorul fragment: "Din textul Constitutiei rezulta ca, in cazurile prevazute la alin. (1) si (3) ale art.85, numirea de catre Presedintele Romaniei a ministrilor este un act de executare a hotararii Parlamentului si de investire, pe aceasta baza, a ministrilor, de catre seful statului. Hotararea organului reprezentativ suprem al poporului roman [art.61 alin. (1) din Constitutia Romaniei] este un act obligatoriu, pe care Presedintele nu l-ar putea refuza decat prin savarsirea unor fapte grave de incalcare a Constitutiei".
"Acesta este si motivul pentru care voi primi juramantul ministrului pentru ...citeste mai departe despre "Guvernul Ponta 4 a depus juramantul: Ce ministri ar fi vrut Basescu sa refuze" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 09:14
Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica seara, structura si componenta noului Executiv, pentru care cere, luni, votul Parlamentului. Insa pana sa primeasca unda verde de la alesi, ministrii propusi vor trebui sa treaca prin audierile comisiilor parlamentare.
Noul Guvern Ponta 4 este unul mult mai suplu. Numeroase ministere au fost comasate, iar numarul de vicepremieri a fost redus de la trei la unul, pozitie care ii revine lui Gabriel Oprea, seful UNPR.
Din formula guvernamentala au disparut ministrii UDMR, formatiune care a decis retragerea de la guvernare, si au aparut reprezentantii PLR, condusi de Calin Popescu Tariceanu, partid neinregistrat oficial.
16:14 - La comisia Romanilor din Strainatate a fost demarata o ancheta pentru ca nu e clar cati parlamentari erau in sala. Se pare ca de la vot ar fi lipsit cativa social-democrati, adica exact oamenii care pe care Ponta se baza ca Anghel sa primeasca aviz pozitiv fara probleme, informeaza Digi 24.
16:13 - Social-democratii sustin, insa, ca "este o atentionare la adresa ministrului Anghel" si ca votul care conteaza este obtinut in Parlament, nu in comisii.
16:00 - Eugen Tomac i-a cerut premierului Victor Ponta sa vina cu o noua propunere, pentru ca acum a trimis un "ministru total nepregatit" si sa continue cu aceeasi propunere ar insemna "o sfidare fara margini".
15:54 - Ultimul ministru propus de Ponta pentru portofoliul Relatiei cu Romanii de Pretutindeni, Adrian Anghel (PSD), a starnit polemici... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 13:45
Coalitia de guvernare a stabilit, duminica, structura si componenta noului Executiv, care a fost anuntat de Victor Ponta, pe Facebook.
Premierul va cere luni votul Parlamentului pentru noul Cabinet.
Noul Executiv are o formula restransa, in care se gasesc doar ministri plini, fara delegati. PC, PLR si UNPR au primit cate doua portofolii. In plus, in Cabinetul Ponta 4 exista o singura functie de vicepremier, care i-a revenit lui Gabriel Oprea.
Sedinta CExN a fost una tensionata. Victor Ponta i-a amenintat pe parlamentarii PSD, carora le-a transmis ca cine nu voteaza noul Guvern va fi exclus din partid. In plus, deputatul Miron Mitrea si-a anuntat demisia din partid si retragerea din politica.
Mai mult, Ioan Cindrea, presedintele CJ Sibiu, a demisionat din toate functiile de conducere detinute in PSD, in timp ce Titu Bojin va pleca de la sefia CJ Timis, din cauza problemelor pe care cei doi le au cu justitia.
...citeste mai departe despre "Guvernul Ponta 4: Dragnea ar putea pierde functia de vicepremier, Oprea nu LIVE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Decembrie 2014, ora 17:06
Dupa ministrul Energiei, Razvan Nicolescu, ministrul pentru IMM-uri, Florin Jianu, si ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristean, un al patrulea ministru confirma ca a vorbit cu Victor Ponta si nu va mai face parte din Cabinetul Ponta 4.
Ministrul delegat pentru Romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a confirmat ca nu se va mai afla in viitoarea structura guvernamentala.
Demisii pe banda rulanta: Al treilea ministru isi anunta retragerea din Guvern
"Am avut o discutie cu premierul, am convenit de comun acord, ca urmare a acestor negocieri. Premierul nu avea nimic sa-mi reproseze, dimpotriva. Sunt extrem de mandru ca am facut parte din acest guvern", a declarat Bogdan Stanoevici, la Antena 3.
Acestuia i se ceruse demisia dupa dezastrul de la alegerile prezidentiale, cand romanii din diaspora au stat ore intregi la coada pentru a ajunge la urne, iar multi din acestia nu au reusit sa voteze.
Tot sambata, si-au anuntat retragerea din Guvern, pe Facebook, si Razvan ...citeste mai departe despre "Demisii pe banda rulanta din Guvern: Al patrulea ministru confirma ca pleaca din Guvernul Ponta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Decembrie 2014, ora 22:07
In urma demisiei ministrilor PNL din Guvern, premierul Victor Ponta a discutat cu presedintele Traian Basescu despre lista ministrilor interimari care ii vor inlocui pe ministrii liberali demisionari.
Liberalii au decis sa isi depuna mandatele in jurul orei 11, inainte de sedinta de Guvern. Aceasta a fost insa amanata, iar premierul Victor Ponta a mers la Palatul Cotroceni pentru discutii cu presedintele Traian Basescu despre numirea interimarilor.
In conditiile constatarii vacantei posturilor de membru al Guvernului, facand aplicarea prevederilor legale in materie, Primul-ministru a solicitat Presedintelui emiterea decretelor prezidentiale prin care:
- Nicolae Banicioiu, ministru al tineretului si sportului, sa fie numit in functia de ministru al sanatatii, interimar
- Adriana Doina Pana, ministru delegat pentru dialog social, sa fie numita in functia de ministru al Muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, interimar
- Dan Coman Sova, ministru delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, sa fie numit in functia de ministru al transporturilor, interimar
- Mihnea Cosmin Costoiu, ministru delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, sa fie numit in functia de ministru al culturii, interimar
- Rovana Plumb, ministrul mediului si schimbarilor climatice, sa fie numita in functia de ministru delegat pentru ape, paduri si piscicultura, interimar
- Robert... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 12:27
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca dupa sedinta de plen a Camerei in cazul Stan, se vor reuni Birourile Permanente si vor stabili audierile ministrilor, iar dupa audieri, in jurul orelor 15:00-16:00, va avea loc plenul Parlamentului.
Birourile Permanente reunite au decis ca audierile ministrilor propusi in comisiile parlamentare sa inceapa la ora 12.30, iar ora 14.00 sa fie plenul reunit pentru investirea Guvernului.
Maria Grapini, avizata de comisiile parlamentare pentru portofoliul IMM-urilor
Maria Grapini a primit avizul comisiilor parlamentare pentru a prelua conducerea Ministerului pentru IMM, Mediul de afaceri si Turism.
Ea a primit avizul Comisiei pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare, al Comisiei pentru Industrii si Servicii de la Camera Deputatilor si cel al Comisiei Econonomice, Industrii si Servicii si al Comisiei pentru privatizare si Administrarea Mediului de Afaceri de la Senat.
Vosganian, aviz favorabil pentru Ministerul Economiei
Varujan Vosganian a primit aviz favorabil pentru preluarea functiei de ministru al Economiei, cu 57 de voturi "pentru", 11 "impotriva" si o abtinere, din partea comisiilor de specialitate reunite din Senat si Camera Deputatilor.
Vosganian a mai ocupat functia de ministru in zona economica in Guvernul Tariceanu. Din decembrie 2006 si pana in aprilie 2007, el a detinut portofoliul Economiei si Comertului, iar in urma restructurarii guvernamentale din 2007 a condus Ministerul Economiei si... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 14:00
In structura Guvernului anuntata de Ponta, miercuri, a aparut o schimbare de ultim moment. Trei ministri vor deveni delegati si nu vor mai avea portofolii.
Constantin Nita de la Energie, Lucia Varga de la Ape si Paduri si Maria Grapini de la IMM-uri au devenit ministri delegati si nu vor mai avea portofolii pline, anunta RTV.
In urma acestei schimbari, vor fi noua ministri delegati si 17 ministere depline. mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:33
Premierul Victor Ponta a prezentat, miercuri, lista propunerilor de ministri cu care se va prezenta in fata Parlamentului, pentru a obtine votul de investitura. O lista lunga cu multe nume vechi, cu nume noi si cu nume controversate.
Guvernul este structurat in 20 de ministere, plus sase ministri delegati, in corespondenta cu structura Comisiei Europene, potrivit lui Ponta. Iata cine sunt oamenii in mainile carora sta economia Romaniei:
Ministerul de Finante - Daniel Chitoiu
Daniel Chitoiu, in varsta de 45 de ani, este actualul ministru al Economiei si Mediului de Afaceri. Chitoiu a condus Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in perioada Guvernului Tariceanu si a fost unul din coautorii Programului de Guvernare al Aliantei DA pentru alegerile prezidentiale din 2004, care a impus cota unica de impozitare de 16%.
Stafeta ministerului va fi predata de Florin Georgescu, mana dreapta a guvernatorului BNR, care timp de sase luni, cat a stat la conducerea ministerului, si-a demonstrat din plin competentele economice.
"Domnul Florin Georgescu nu e de inlocuit. Este un unicat, este o persoana extrem de bine pregatita, cu talent de fiscalist, iar plecarea lui nu poate fi inlocuita de nimeni. Mihai Tanasescu l-ar fi putut inlocui, dar si el e in alta parte. Cat a fost ministru de Finante, a realizat un lucru pe care putini l-ar fi putut realiza: a mentinut un echilibru bugetar aproape fara bani. A fost omul care a reusit sa il controleze pe domnul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 14:45
Traian Basescu le-a spus noilor ministri, dupa ce acestia au depus juramantul, ca se asteapta ca noul Guvern sa continue ceea ce s-a facut bun in reforma statului si ca doreste ca legea sanatatii si legea reorganizarii administrative s afie promovate pana la alegerile din noiembrie.
Recesiunea a aparut la orizont in 10 state in zona euro in care Romania exporta preponderent, a spus Traian Basescu.
"M-as astepta la o continuare a ceea ce s-a facut bun in reforma statului. Poate ca legea sanatatii si legea reorganizarii administrative pot fi promovate pana la alegerile din noiembrie", a spus presedintele.
"M-as astepta sa nu inceapa un proces de restauratie. In ultimii ani in procesul de reformare a statului s-a dat prioritate unor zone de legislatie care au fost asezate pe o legislatie moderna: noua lege a salarizarii, legea pensiilor, cele patru coduri si legile de aplicare a codurilor pentru justitie, legea educatiei si codul muncii".
Basescu a amintit ca in ultimii ani s-a ajuns la o izolare a institutiilor statului de partide: Parchetul General, DNA, Serviciile de Informatii, Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"Sunt niste castiguri extraordinare, prin faptul ca aceste institutii nu au mai fost o anexa a partidelor aflate la guvernare", a afirmat Basescu.
"Ma astept sa gasiti solutii de creare de locuri de munca. Foarte multi cred ca nu acesta ar fi cel mai important lucru. Deficitele structurale majore la fondul de pensii si la fondul de sanatate... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 23:16