Datele economice aferente trimestrului al treilea reprezinta cele mai vizibile rezultate ale Guvernului in acest an. Astfel, Romania a avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in acest interval, fata de precedentele trei luni si de perioada iulie-septembrie 2012, potrivit Eurostat. Cu 1,6%, Romania este lider in UE, urmata de Letonia (1,2%), Marea Britanie si Ungaria (ambele cu 0,8%) si Polonia (0,6%).
Institutul National Statistica a publicat aceleasi date, adaugand ca fata de perioada similara din 2012, avansul este de 4,1%. In plus, la momentul actual, Romania are o rata anuala a inflatiei de 1,8%, cea mai mica dupa 1989.
Comisia Europeana a rambursat Romaniei 7,10 miliarde de euro, care reprezinta 36,96% din alocarea UE 2007-2013. Din aceste fonduri, platile intermediare rambursate insumeaza 4,997 miliarde euro, ceea ce reprezinta 26,01% din alocarea UE 2007-2013. Valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana este de 5,309 miliarde de euro, ceea ce inseamna o absorbtie curenta de 27,63% din alocarea UE.
In primele noua luni ale anului 2013, balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei a inregistrat un excedent de 3,2 milioane de euro. Este pentru prima oara dupa 1994 cand exista excedent.
Salariul minim a ajuns la 180 euro, pensia medie lunara la 196 euro si exista un numar de 66.000 de noi locuri de munca stabile in economie (perioada 1 ianuarie / 30 septembrie 2013), ajungand la peste 100.000 de noi... mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 07:00
La exact un an de la investirea in functie, guvernantii inca se "lupta" cu birocratia si cu "mostenirea" lasata de guvernul anterior, dar se declara multumiti de progresele facute, desi multe promisiuni nu au fost realizate.
Reintregirea salariilor bugetarilor, pana la nivelul din iunie 2010, cresterea incasarilor bugetare prin eficientizarea administrarii fiscale dar si regandirea sistemului de exploatare a resurselor au fost cateva dintre cele mai importante masuri economice promise de premierul Victor Ponta, in programul de guvernare.
In sedinta de Guvern de marti, premierul sustine ca anul care a trecut "a fost usor" si lasa de inteles ca de abia de acum incepe greul. "Sunt foarte hotarat sa atacam taote zonele in care trebuie facute schimbari si sa indeplinim ceea ce am propus in programul de guvernare, in asa fel incat Romania anului 2016 sa arate altfel decat pe 7 mai 2012". Mai mult, Ponta promite autostrazi si investitii in Energie.
Romania este una dintre putinele tari europene care au inregistrat o crestere economica in 2012, de doar 0,2%, iar statul roman a evitat reintrarea in recesiune.
O alta veste buna este ca limita de deficit de 3%, asumata la nivel european, a fost respectata. Deficitul bugetar inregistrat in primele trei luni ale lui 2013 a fost de 4,1 miliarde de lei, mai mic decat valoarea prognozata de 4,3 miliarde de lei.
De asemenea, intr-o analiza preluata de Agerpres se arata ca, "pentru prima data in istoria postdecembrista,... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 13:30
Guvernul a avizat pachetul de masuri fiscale, prin care sunt introduse noi taxe pentru companii si care extinde impozitarea in agricultura pentru persoane fizice.
De asemenea, Guvernul a avizat si noile modificari ale Codului fiscal, care prevad cresterea salariului minim si indexarea pensiilor, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.
Deciziile au fost luate in sedinta speciala de marti a Guvernului.
Punctul de pensie va creste cu 30 de lei, pana la 762 de lei, iar salariul minim pe economie va ajunge, intr-o prima faza, la 750 de lei, de la 1 februarie 2013, urmand sa creasca pana la 800 de lei, incepand cu luna iulie.
Impozitul pe venit, obligatoriu pentru IMM-uri
Companiile mici si mijlocii vor fi obligate, de la 1 februarie, sa plateasca impozit pe venituri. Potrivit legislatiei in vigoare, IMM-urile plateau la stat, in mod optional, un impozit de 3 procente din veniturile realizate daca acestea ajungeau la pragul de 100.000 de euro.
In plus, compania trebuia sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa aiba intre 1 si 9 salariati, nu trebuia sa aiba activitati in domeniul bancar, al asigurarilor, pietei de capital, jocurilor de noroc, consultantei sau managementului.
Incepand cu luna februarie, toate companiile mici si mijlocii care realizeaza venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 de euro, indiferent de numarul de angajati sunt obligate sa plateasca impozit.
Codul Fiscal se modifica: Impozitul pe venit,... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 17:16
Premierul Victor Ponta a sustinut in conferinta de presa din 25 iunie ca este momentul sa se ocupe de situatia locurilor de munca si de cea economica in general si sa lase razboaiele si scandalurile deoparte.
"Vreau sa ne apucam de ceea ce de fapt asteapta oamenii de la noi", a spus domnul Ponta, "sa vorbim de ce e de facut din punct de vedere economic. Ati vazut ca boardul FMI, in unanimitate, a aprobat scrisoarea noastra de intentie, deci un semnal foarte bun. La Hidroelectrica am dat un semnal ca acolo lucrurile se curata de cele rele, deci va fi mult mai bine cotata in toamna". A mai spus domnul premier ca Romania se afla pe drumul cel bun si ca pe intreaga perioada a lunii iulie se va ocupa numai de problemele economiei.
Este o declaratie extrem de interesanta, chiar surprinzatoare. Probabil pentru a da un semnal ca nu mai doreste scandaluri si razboaie, domnul prim ministru face o captatio benevolentiae, admitand ca guvernarea Boc-Ungureanu a pus tara pe drumul cel bun deoarece, evident, acest lucru nu-l putea face guvernnul domniei sale intr-o perioada atat de scurta de timp.
Ba, din contra, ceea ce a facut guvernul Ponta in aceasta scurta perioada nu prea este in directia drumului cel bun: a marit deficitul si a redus rata de crestere.
Nici semnalul bun din partea FMI nu poate fi pus pe seama propriei guvernari, ci pe cea a guvernarii precedente care a indeplinit corespunzator conditiile acordului. Interesant este si faptul ca se dezvaluie si cauza... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 08:01
Dupa ziua lunga de luni, in care Guvernul Ponta a trecut de votul din Parlament si de prima intalnire cu presedintele tarii, Executivul gaseste timpul necesar pentru semnarea scrisorii de intentie catre FMI, in pofida previziunilor analistilor, care dadeau ca sigura o amanare de cel putin o saptamana.
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca scrisoarea de intentie catre FMI va fi dezbatuta in sedinta de marti a Guvernului si tot atunci va fi si aprobata.
Analistul economic Mircea Cosea considera ca amanarea trimiterii scrisorii, in cazul in care se va intampla, nu va reprezenta decat un tertip diplomatic prin care Guvernul sa castige timpul necesar pentru o mai buna evaluare a riscurilor masurilor pe care le va lua si daca acestea au sanse reale sa fie acceptate de catre FMI.
"Guvernnul Ponta nu are sanse sa obtina mai multe concesiuni fata de executivele anterioare, ci doar depasirea deficitului si derograri privind privatizarea companiilor de stat", considera Cosea.
Nici analistul financiar Dragos Cabat nu crede in alte noi concesii din partea FMI. "Majorarea deficitului bugetar (implicit daca bugetul va fi rectificat pentru a include platile de CASS si eventual revenirea salariilor bugetarilor si in conditiile in care veniturile bugetare au putine sanse de crestere spectaculoasa in lunile urmatoare) este o concesie pe care reprezentantii FMI o fac, in mod traditional, cu mare strangere de inima", considera Cabat.
Daca vorbim si despre speranta... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 12:24