Guvernul mareste cu 175,5 milioane de lei plafonul garantiilor acordate pentru programul Prima Casa. Practic, se adauga suma ramasa neutilizata in 2016.
Chiar si cu aceasta majorare, suma totala destinata ca garantie a acestui program in 2017 este mai mica decat cea alocata anul trecut.
La finalul lunii ianuarie, Guvernul a propus pentru acest an un plafon cu 15% mai mic, fata de 2016, al garantiilor acordate pentru programul Prima Casa, scaderea fiind de la 2,94 miliarde de lei in 2016 la 2,5 miliarde de lei in 2017, potrivit unui proiect de hotarare de guvern aflat in dezbatere publica.
Cu aceasta suplimentare anuntata azi, plafonul va ajunge la aproape 2,7 miliarde de lei, tot inferior celui din 2016.
Un plafon de garantii de stat de 2,5 miliarde de lei permite acordarea unor credite de circa 5 miliarde lei, in conditiile in care statul garanteaza 50% din valoarea unui credit pentru o locuinta noua sau consolidata, cu o valoare de maximum 70.000 de euro, si 40% pentru un imprumut acordat pentru o locuinta veche.
Citeste si Guvernul a modificat Prima Casa pentru a incuraja cumpararea de locuinte noi
In plus, Guvernul a anuntat scaderea comisioanelor aplicate la soldul garantiei acordate de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
"Pentru garantiile care se acorda in semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului este de 0,45% pe an, in scadere de la 0,49%, cat a fost anul trecut, aplicat la... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 18:48
Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, de la Palatul Victoria, ca Guvernul a decis scaderea CAS la angajator cu 5% de la 1 octombrie, in ciuda faptului ca expertii Fondului Monetar International (FMI) prezenti la Bucuresti nu au fost de acord cu aceasta propunere.
Prim-ministrul a dat asigurari ca bugetul poate suporta impactul generat de aceasta masura, care a fost estimat la circa 850 de milioane de lei, motiv pentru care nu vor fi impuse noi taxe sau impozite.
Ponta: Reducerea CAS cu 5%, din octombrie. FMI nu este de acord
Anterior, Guvernul promisese ca va aplica masura de la 1 aprilie, iar apoi a avansat 1 iulie ca nou termen.
Exista cel putin cinci motive pentru care FMI nu a fost de acord cu reducerea CAS in 2014, care sunt strans legate intre ele.
Incasari sub asteptari
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a precizat la finalul lunii mai ca "gaura" creata de scaderea CAS va fi acoperita doar din veniturile bugetare si din incasarile din taxa pe constructii ...citeste mai departe despre "De ce FMI nu vrea reducerea CAS cu 5% in acest an - Cinci motive probabile" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 07:25
Programul "Noua Casa", care va inlocui proiectul guvernamental "Prima Casa", demarat in 2009, va duce la o crestere a vanzarilor de locuinte noi si de terenuri, dar si la o ieftinire a imobilelor vechi, arata o analiza de pe piata imobiliara.
In cadrul versiunii viitoare a programului, vor putea putea fi cumparate, cu credite garantate de stat in proportie de 50%, doar locuinte noi.
"Preconizam ca aplicabilitatea programului Noua Casa va conduce la o crestere a numarului de tranzactii pentru imobilele noi, insotita, probabil, si de o scadere in paralel a preturilor pentru imobilele vechi, care anterior se dovedeau a fi mai compatibile cu programul 'Prima Casa'", a apreciat Robert Teodorescu, director al departamentului rezidential din cadrul Regatta Real Estate, intr-o analiza remisa Ziare.com.
Prima Casa devine Noua Casa: Ce schimbari ar trebui sa faca Guvernul si ce efecte va avea proiectul
De asemenea, este asteptata reluarea achizitiilor de terenuri, in special de ...citeste mai departe despre ""Noua Casa": Ce se va intampla cu preturile locuintelor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 16:02
In programul asumat, marti, in Parlament, Cabinetul Ponta 3 si-a lua angajamentul ca Programul Prima Casa sa devina Noua Casa, pentru a stimula achizitia de locuinte noi.
"Decizia este menita sa incurajeze dezvoltarea de ansambluri noi, adaptate cerintelor pietei. Efectele imediate ar putea fi aparitia pe piata a unor oferte care sa fie adaptata cererii actuale, dar si o ieftinire a preturilor pe segmentul rezidential vechi", a apreciat Daniel Crainic, seful departamentului de marketing si comunicare la portalul Imobiliare.ro, pentru Ziare.com.
El considera ca pentru a avea succes, programul ar trebui sa largeasca accesul cumparatorilor solvabili la finantare.
"Anul este important in masura in care in functie de acel an, locuintele din stocul actual de imobile vor fi eligibile sau nu, prin urmare pretul acestora va fi mai mult sau mai putin impactat. Pretul locuintelor care nu sunt eligibile la finantare in cadrul unui program popular, de regula, scade, din lipsa de cerere", a ...citeste mai departe despre "Prima Casa devine Noua Casa: Ce schimbari ar trebui sa faca Guvernul si ce efecte va avea proiectul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 11:28
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a transmis o scrisoare Ministerului de Finante in care cere majorarea plafonului de garantare la 100.000 de euro pentru locuintele noi in cadrul programului Prima Casa, a declarat luni, pentru NewsIn, secretarul general al AOAR, Cristian Parvan.De asemenea, oamenii de afaceri din AOAR propun acordarea de vouchere pentru persoanele care inchiriaza locuinte noi, pentru a stimula aparitia de noi ansambluri rezidentiale."In urma discutiilor pe care le-am avut cu oamenii de afaceri, am transmis o scrisoare MFP in care solicitatam guvernului cresterea plafonului de garantare pentru Prima Casa la 100.000 de euro pentru sprijinirea constructiilor de locuinte in 2010 si suportarea de catre stat a unei parti din rata platita de cumparator", a spus Parvan."Totodata, am cerut introducerea de vouchere, respectiv subventionarea unui anumit procent din chirie, pentru cei care aleg sa stea in chirie in casele nou-construite. Aceasta masura ar asigura o mai buna mobilitate a fortei de munca din Romania, pentru ca nu este normal ca angajatii sa lucreze toata viata intr-un singur oras", a completat el.O alta propunere a mediului de afaceri vizeaza acordarea gratuita de terenuri de catre primarii pentru complexurile rezidentiale ridicate in acest an. "Constructia casei ar urma sa fie suportata de catre dezvoltator, iar dobanda platita de cumparator ar putea fi suportata de catre stat, intr-o combinatie de tip ANL.
Se pune problema realizarii... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 16:56