Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat marti seara componenta noului sau guvern, pastrand ministri-cheie, la o saptamana dupa anuntarea unei revizuiri surpriza a Constitutiei, urmata de demisia premierului Dmitri Medvedev, informeaza France Presse.
"Va doresc sincer succes, toata tara este interesata de aceasta", a declarat Putin in cursul unei reuniuni cu toti membrii cabinetului, alaturi de premierul Mihail Misustin, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusa.
Vladimir Putin, care isi expusese reformele la 15 ianuarie, mentionand o dorinta de "schimbare" la rusi, a pastrat totusi cativa dintre ministrii sai de incredere: Serghei Lavrov si Serghei Soigu la Externe si respectiv la Aparare, Vladimir Kolokoltev, la Interne, Aleksandr Novak, la Energie si Anton Siluanov, la Finante.
El a schimbat totusi numeroase personalitati din sectorul social: Sport, Sanatate, Educatie si Cultura, sectoare aflate in criza.
Dupa anunturile sale de miercurea trecuta, presedintele rusa a actionat in viteza. La cateva ore dupa discurs, premierul sau de opt ani Dmitri Medvedev, unul dintre fidelii sai, si-a anuntat demisia. El a fost numit in calitate de vicepresedinte al Consiliului Securitatii Rusiei.
In cadrul acestor schimbari, Putin l-a numit pe seful fiscului Mihail Misustin in functia de nou premier.
De luni, Kremlinul a publicat, fara sa astepte concluziile unui grup de lucru, detalii ale ale tuturor amendamentelor constitutionale dorite. Ele vor fi... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 21:59
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat, miercuri, ca va lansa un nou instrument de sprijinire a guvernelor care se confrunta cu dificultati financiare, noutatea fiind ca acest instrument nu implica bani.
In loc sa ofere credite ieftine, noul instrument al FMI va servi ca o dovada de recunoastere a programului de reforma al unui guvern. Beneficiind de aprobarea FMI, guvernele vor putea sa acceseze alte forme de finantare de la banci si de pe pietele de obligatiuni, sustine institutia financiara internationala.
"Noul instrument este conceput sa ajute tarile sa deblocheze finantare din partea creditorilor oficiali si a donatorilor privati (...) Permite tarilor sa trimita un semnal de angajament fata de reforme si sa catalizeze finantare din alte surse", informeaza FMI.
Potrivit FMI, la jumatatea lunii iulie, Consiliul de Administratie a aprobat noul Policy Coordination Instrument (PCI), care, spre deosebire de programele traditionale ale Fondului, nu va avea criterii eligibile, atat timp cat tara nu are intarzieri in rambursarea platilor catre FMI.
Astfel, in loc sa ofere credite in schimbul aderarii cu strictete la un program convenit de reforme economice si financiare si cu tinte de performante revizuite trimestrial, FMI se va concentra doar pe politicile guvernelor. "Politicile sprijinite de noul instrument vor trebui sa indeplineasca aceleasi standarde ca si cele impuse de un credit standard de la FMI", a precizat institutia.
Saptamana trecuta, FMI a... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 21:45
Daca motiunea de cenzura de maine trece la vot, seful PSD, Liviu Dragnea, are deja planuri pentru viitorul guvern.
Potrivit unor surse citate de Mediafax, exista o lista la PSD cu cine va face parte din viitorul Executiv.
In locul lui Sorin Grindeanu, Dragnea va merge la Cotroceni cu numele lui Florin Georgescu (prim-vice-guvernatorul BNR) ca propunere pentru pozitia de premier.
Din vechiul Guvern pe care pesedistii vor sa il dea jos, teoretic pentru ca nu a performat, raman totusi cateva nume la portofolii cheie: Sevil Shhaideh (Dezvoltare), Carmen Dan (Interne), Lia Olguta Vasilescu (Munca), Mihai Tudose si Rovana Plumb (toti de la PSD).
In plus, si independentul Tudorel Toader va ramane la Ministerul Justitiei, in timp ce ALDE ar urma sa-si pastreze portofoliile actuale.
La Finante, postul ar urma sa fie ocupat de un nume care a mai detinut functia, Eugen Teodorovici, cel care, desi este prieten cu Victor Ponta, a anuntat ca sustine motiunea.
In plus, la Ministerul Apararii ar urma sa fie adus ambasadorul Sorin Ducaru (secretar general adjunct la NATO).
Sursele citate de Mediafax spun ca in viitorul Guvern isi vor face loc si Sorin Moisa (europarlamentar) si Simona Miculescu.
Deocamdata, insa, ramane de vazut daca planurile lui Dragnea nu vor fi date peste cap miercuri, la votul motiunii, avand in vedere ca UDMR a anuntat ca nu merge la sedinta de plen.
Citeste si
Filmul zilei in care UDMR l-a lasat pe Dragnea cu ochii-n soareCalcule inainte... mai mult
Marti, 20 Iunie 2017, ora 20:17
Premierul Theresa May a anuntat ca a primit mandat din partea reginei Elisabeth a II-a pentru formarea unui Guvern.
"Tocmai m-am intalnit cu Maiestatea Sa regina si acum voi forma un Guvern. Un Guvern care va putea oferi certitudine si va conduce Marea Britanie inainte in acest moment crucial pentru tara noastra. Acest Guvern va ghida tara in negocierile cruciale pentru Brexit, care vor incepe peste numai 10 zile", a spus May in fata Downing Street.
In conditiile in care securitatea a umbrit campania electorala, dupa seria de atentate care au zguduit Marea Britanie in ultimele trei luni, premierul a promis ca Guvernul sau va depune eforturi pentru a asigura securitatea tarii, prin intensificarea luptei "impotriva ideologiei extremiste si a tuturor celor care o sustin" si oferind "politiei si autoritatilor puterea de care au nevoie".
"Guvernul pe care il conduc eu va pune corectitudinea si oportunitatea in centrul a tot ceea ce facem, pentru a indeplini promisiunea pentru Brexit impreuna si, in urmatorii cinci ani, sa construim o tara in care nimeni si nicio comunitate sa ramana in urma", a spus ea.
"Tara are nevoie, mai mult ca oricand, de certitudine", a adaugat May, care a anuntat ca a format o alianta cu formatiunea unionista nord-irlandeza DUP, cu care colaboreaza de ani de zile si cu care a format o majoritate in Camera Comunelor.
"Partidele noastre se bucura de o relatie puternica pe parcursul multor ani, iar acest lucru imi da increderea sa cred ca... mai mult
Vineri, 09 Iunie 2017, ora 16:17
Presedintele executiv al PSD, senatorul Niculae Badalau, a anuntat joi ca Guvernul pregateste o noua formula de plata a impozitului, astfel incat toate firmele sa plateasca aceasta taxa in Romania, inclusiv multinationalele.
"Salariul minim stiti ca a crescut si a deranjat destul de multe firme, pregatim o noua formula de plata a impozitului si speram ca multinationalele, si asta deranjeaza, sa plateasca impozitul in Romania. Avem firme foarte mari si nu vreau sa le dau numele care merg de opt ani in pierdere, de fapt exportand profitul. Avem cel mai mare retailer din Romania care a realizat pe anul trecut unu la suta profit, ceea ce e extrem de curios si in momentul in care deranjezi asa de multi oameni ati vazut si cum reactioneaza piata.
E bine ca demonstram, ca avem principii, ca in Romania democratia functioneaza, dar in acelasi timp noi suntem obligati sa guvernam pentru intreg poporul roman si asa cum va spuneam si firme romanesti si firme straine si oricare alta firma trebuie sa respecte legea si sa plateasca impozitele in Romania", a declarat Badalau intr-o conferinta de presa sustinuta la Giurgiu, arata Antena 3, care citeaza Agerpres.
Social-democratul a precizat ca principalul obiectiv al PSD este sa isi indeplineaca promisiunile facute in compania electorala, fiind "extrem de multe masuri de luat, de adoptat pe parte economica".
"Pana la urma demonstram, facem, dar trebuie sa si produca cineva sa avem ce manca", a conchis Badalau.
Amintim ca... mai mult
Joi, 16 Februarie 2017, ora 22:14
Uniunea Europeana doreste sa deschida urgent negocierile cu Marea Britanie, unde miercuri a fost investit noul premier, Theresa May, in timp ce Moscova si-a exprimat speranta stabilirii unui "dialog constructiv" bilateral.
Rezultatul de la referendum "a creat o noua situatie la care Marea Britanie si Uniunea Europeana trebuie sa raspunda curand. Sunt nerabdator (...) sa va aflu intentiile in legatura cu acest subiect", a scris presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-o scurta scrisoare difuzata pe Twitter.
De asemenea, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz (foto), a indemnat Londra sa dea dovada de promptitudine: "Chestiunile liderilor fiind rezolvate, astept sa lucram rapid pentru a regasi stabilitatea", transmite AFP.
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si-a exprimat speranta intr-o relatie de lucru "fructuoasa" cu viitoarea sefa a Guvernului de la Londra si a afirmat ca este ...citeste mai departe despre "Marea Britanie are guvern nou pentru Brexit: Liderii UE vor negocieri urgente cu Londra" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Iulie 2016, ora 08:21
Guvernul Romaniei a reactionat prompt dupa ce in Republica Moldova a fost investit un nou guvern in noaptea de miercuri spre joi.
In jurul ore 01:30, Executivul de la Bucuresti a emis un comunicat Ziare.com prin care isi exprima speranta ca investirea noului guvern al Republicii Moldova "este un pas inainte in directia consolidarii stabilitatii politice in statul vecin" si ca acesta "va reconfirma, prin vointa politica si actiune concreta, un angajament pro-european solid si credibil, care sa conduca la aplicarea cuprinzatoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, aprofundarea serioasa a reformelor, precum si la consolidarea statului de drept si a stabilitatii macroeconomice in beneficiul tuturor cetatenilor".
In plus, Biroul de Presa al Palatului Victoria sustine ca in acest mod peste Prut se "creeaza cadrul necesar pentru abordarea decisiva, fara ragaz, a provocarilor interne acumulate in ultima perioada, in intampinarea asteptarilor tuturor cetatenilor Republicii... citeste mai departe despre "Moldova are guvern nou investit secret, in miez de noapte. Prima reactie oficiala de la Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 07:30
Romania are un guvern interimar, condus de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, dupa demisia lui Victor Ponta din functia de premier, ca urmare a protestelor de amploare. Acum, mingea e la presedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier si formarea unui nou guvern. Insa care e cel mai bun scenariu pentru economie?
Andrew MacDowall, analist specializat pe pietele emergente si corespondent al publicatiei Financial Times, mizeaza pe un guvern tehnocrat, care sa pregateasca cum trebuie alegerile de anul viitor.
El a mentionat pentru Ziare.com ca nu vede o solutie optima in alegerile anticipate. Mai mult, un guvern politic nu e de dorit, pentru ca s-ar folosi de toate parghiile pentru a obtine simpatia votantilor, adoptand masuri noi de relaxare fiscala.
Cu toate ca situatia Executivului pare a fi in stand-by, investitorii nu percep acest lucru ca pe o criza.
Iohannis, noi consultari cu partidele: PSD il vrea pe Liviu Voinea, PNL nu face nicio ...citeste mai departe despre "Analist Financial Times, despre ce e mai bine pentru economie: Guvern de tehnocrati, politic sau alegeri anticipate?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 08:43
Vicepresedintele PNL Daniel Chitoiu va detine pozitia de vicepremier din partea liberalilor in viitorul guvern al USL, iar Ministerul Apararii va fi preluat de ACS (alianta formata de PSD cu UNPR), probabil pentru liderul UNPR, Gabriel Oprea, au declarat, luni, pentru Mediafax surse politice.
Conform ultimelor negocieri de la nivelul USL, actualul ministru al Economiei ar urma sa detina pozitia de vicepremier in noul Cabinet condus de Victor Ponta.
Totodata, conform surselor citate, liderul UNPR, Gabriel Oprea, ar urma sa devina ministru al Apararii, liberalii renuntand la acest portofoliu pentru care era favorit la un nou mandat Corneliu Dobritoiu.
UPDATE: Surse din USL au declarat pentru Mediafax ca noul cabinet format de Victor Ponta va avea patru vicepremieri, respectiv Liviu Dragnea (PSD), Daniel Chitoiu (PNL), Gabriel Oprea (UNPR) si Nicolae Paun (minoritati nationale), iar acesta din urma va conduce si Ministerul pentru Minoritati.
Liviu Dragnea va detine si portofoliul Administratiei si Dezvoltare Regionala, iar Daniel Chitoiu va fi si ministru al Finantelor. mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 16:14