Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luni, ca de cand CE a publicat raportul MCV nu a vazut niciun progres, afirmand ca acesta va fi unul dintre subiectele pe care le va aborda la intalnirea cu premierul Viorica Dancila.
"Am spus clar ca vreau sa vorbesc cu reprezentantii Guvernului Romaniei despre recomandarile pe care Comisia le-a dat in raportul MCV. Vrem sa ne asiguram ca exista progrese in privinta Justitiei din Romania, vrem sa ne asiguram ca lupta impotriva coruptiei continua, pentru ca este foarte important pentru viitorul acestei tari. Problema mea este ca de cand am publicat raportul MCV nu am vazut niciun progres", a declarat prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, luni, la Bucuresti.
Intrebat despre activarea articolului 7 din Tratatul UE, cum s-a intamplat in cazul Ungariei si al Poloniei, oficialul european nu a dorit sa speculeze ce se va intampla, insa a zis ca Romania poate utiliza raportul MCV pentru a se pune in acord cu Comisia Europeana.
"Nu voi specula urmatorii pasi. Fiecare tara este diferita si avem o posibilitate unica cu Romania pentru ca poate utiliza raportul MCV pentru a rezolva chestiunile cu care nu suntem de acord astazi. Sa speram ca vom fi de acord maine. Trebuie sa ne asiguram ca facem pasi inainte. Ne-am oferit de multe ori ca atunci cand puneti la cale o legislatie noua sa veniti inainte sa ne sfatuim, asta e ce spun de fiecare data ca Romania sa nu mai faca pasi in directia gresita. Stiu... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 19:29
La inceputul anilor 2000, atunci cand guvernul de la Bucuresti negocia intrarea tarii in Uniunea Europeana, am primit din partea prim-ministrului Adrian Nastase sarcina de a monitoriza motivele de nemultumire pe care statele membre le aveau la adresa noastra.
Pe atunci, cea mai vehementa opozitie fata de avansul negocierilor o avea, ca si acum, Olanda si circula, printre "initiatii" de pe culoarele guvernului si de prin cafenelele de la Piata Dorobanti deopotriva, legenda ca, de fapt, olandezii nu urmareau decat sa previna dezvoltarea portului Constanta in detrimentul portului Rotterdam.
Realitatea prozaica era insa alta: olandezii aveau o lista de vreo zece cazuri concrete, niciunul dintre ele spectaculos. Pe primul loc figura o datorie de vreo 2 milioane USD pe care statul nostru o avea catre o firma inregistrata la Rotterdam si pentru care firma respectiva avea o hotarare definitiva si irevocabila emisa de catre instanta suprema de la Bucuresti, cu cativa ani in urma.
Avocatul olandezilor, eminentul profesor de drept privat international Dragos Sitaru, un om extrem de rafinat si oarecum delicat, era efectiv coplesit de ideea ca insusi statul roman avea indecenta de a nu executa, ani de zile, o sentinta definitiva si irevocabila emisa chiar de Curtea Suprema de Justitie!
A doua cauza pe lista iritarilor olandeze era si mai contrarianta: un olandez pitoresc, dar priceput, cumparase de la Navol Oltenita o hala unde producea sau moderniza iahturi de lux (acolo... mai mult
Duminica, 18 Noiembrie 2018, ora 13:55
Raportul MCV publicat marti de Comisia Europeana prezinta concluzii de o duritate fara precedent. Prim-vicepresedintele Frans Timmermans si-a exprimat supararea ca autoritatile de la Bucuresti au luat masuri care au dus tara in urma cu ani de zile, astfel ca am ajuns sa fim mai departe decat eram anul trecut de ridicarea mecanismului, si tot mai departe decat sunt vecinii bulgari de acest obiectiv.
"Va rog, va rog!, continuati reformele, ca sa putem ridica acest MCV. In ultimele 12 luni in cazul Romaniei am vazut foarte putine progrese, aproape deloc, si in anumite chestiuni s-a mers inapoi. Ar fi o tragedie ca pe ultima suta de metri alergatorul sa alerge in directia opusa", a spus Timmermans.
MCV, concluzii de o duritate extrema pentru Romania: Se cere suspendarea imediata a aplicarii Legilor Justitiei si a revocarii procurorilor-sefi
Reactia Guvernului si a PSD am vazut-o: mesaje date inca de la primele ore, despre cum MCV este rau pentru Romania, tara noastra nu trebuie sa stea in "pozitia ghiocelului" si in care identificau Romania cu Partidul.
"Nu mai putem accepta ca romanii sa fie certati! Care e rostul intrebarilor lui Frans Timmermans?", s-a aratat indignata chiar Viorica Dancila.
Mai mult, miercuri deputatul PSD Florin Iordache a declarat pentru Ziare.com ca social-democratii iau in considerare sa dea in judecata Comisia Europeana, la Curtea de Justitiei a UE, pentru acest raport MCV.
Premiera in cazul MCV: Bulgaria ar putea scapa in 2019,... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 12:19
Fostul premier Dacian Ciolos considera ca, in raportul privind MCV, este foarte clar exprimata intentia Comisiei Europene de a pune capat acestui mecanism inainte de inceperea Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, "doar daca Romania demonstreaza ca statul de drept si independenta justitiei sunt respectate".
"Nu pentru a face placere cuiva de la Bruxelles, din capitalele statelor democratice sau din alta parte, ci pentru ca acestea fac parte din valorile la care am aderat odata cu intrarea in UE si care stau la baza bunastarii si a libertatilor fundamentale ale omului", continua Ciolos intr-o postare pe Facebook.
Fostul premier spune ca anul trecut s-au facut progrese considerabile in acest sens, pentru ca, la acea vreme, atat Guvernul, cat si societatea civila, alaturi de institutiile din sistemul judiciar au dovedit ca asta isi doresc pentru Romania.
"Anul acesta, Guvernul si majoritatea politica din Parlament au luat din nou justitia la ochi. La inceputul anului, cu o tentativa de lovitura scurta in plina figura. Dupa iesirea oamenilor in strada, loviturile s-au reluat dar mai 'finut', pentru a nu se vedea vanataile, insa obiectivele par sa ramana aceleasi: subordonarea politica (si nu evitarea abuzurilor asa cum ni se spune) a sistemului judiciar care pare sa incurce socotelile unora care au impresia in continuare ca puterea politica vremelnica inseamna dreptul de a trata statul si bunurile publice ca pe propria mosie", continua Dacian Ciolos.
El precizeaza... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 17:09
Fostul prim-ministru Dacian Ciolos a salutat raportul MCV publicat miercuri de Comisia Europeana si a subliniat ca reformele in Justitie "nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state".
Insa fostul premier spune ca "o mana de politicieni" vrea sa submineze independenta Justitiei si a statului de drept. Ciolos a mai precizat ca a primit asigurari ca in curand se va renunta la MCV.
"Romania se straduieste de ani de zile sa arate ca este in masura sa-si asigure independenta Justitiei si statul de drept si cand, in sfarsit, acest lucru se intampla, o mana de politicieni incearca sa submineze aceasta realizare.
Anul trecut am facut pasi hotarati inainte pentru consolidarea progreselor in Justitie si pregatirea asumarii institutionale a acestui proces, iar directia corecta este punctata in raportul MCV.
De altfel, in 2016 am facut si demersuri diplomatice sustinute pentru a explica progresele obtinute si chiar am primit asigurari ca renuntarea la acest mecanism de monitorizare pe Justitie se apropie.
Reformele in Justitie nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state, ci pentru ca Romania sa-si asigure, fara o monitorizare externa, o justitie care functioneaza independent si eficient, in interesul cetatenilor, pentru a consolida democratia si dezvoltarea economica a tarii. O justitie care sa se afle in afara unor interese de grup si imposibil de timorat de politicieni aflati vremelnic la putere", scrie pe... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 11:53
Guvernul saluta raportul Comisiei Europene privind MCV publicat miercuri si pe care il considera a fi bun.
Guvernul a adaugat ca raportul confirma existenta unui incontestabil parcurs pozitiv al evaluarilor sistemului judiciar roman si indica o perspectiva clara de incheiere a monitorizarii, a declarat, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.
Ea a mai spus ca Guvernul va continua sa lucreze cu CE pentru a limita caracterul general al unora dintre recomandari, care "nu reflecta intocmai progresele Romaniei asa cum au fost ele certificate de rapoartele pozitive anterioare, cat si de prezentul raport".
Citeste si Raportul MCV critica ordonantele pe Justitie: Ar fi o provocare majora la adresa independentei DNA si ar atrage reevaluarea progreselor realizate
"Dorim sa salutam raportul Comisiei privind MCV publicat azi, raport ce are o importanta fundamentala pentru tara noastra. Se implinesc zece ani de la instituirea acestui mecanism, iar documentul publicat azi prezinta o evaluare a intregii perioade si, mai mult decat atat, recunoaste performantele substantiale inregistrate de Romania in domeniile afetente MCV in toata aceasta perioada de zece ani.
Este al patrulea raport pozitiv consecutiv, prin care se califica progresele Romaniei ca fiind majore, demonstrand si certificand astfel mentinerea parcursului sustenabil in ceea ce priveste atingerea obiectivelor acestui mecanism", a declarat Ana Birchall, miercuri, la Palatul... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 16:43
Europarlamentarul Monica Macovei sustine ca mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul justitiei de catre Comisia Europeana si pe parcursul acestui an este de bun augur, ba chiar va fi necesara si in anii urmatori, din cauza atacurilor polticienilor care incearca "sa blocheze anchetele DNA si procesele".
"MCV este un scut pentru justitie si anticoruptie in fata asaltului inceput deja de Guvernul controlat de condamnatul Dragnea", sustine Monica Macovei.
"Salut declaratia doamnei Paraskevi Michou, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, care a anuntat astazi, la Bucuresti, ca MCV nu va fi ridicat anul acesta. Este bine ca oficialii Comisiei Europene vor sa continue evaluarile din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Guvernul controlat de condamnatul Dragnea si penalii din Parlament isi doresc cu ardoare ridicarea MCV, pentru ca atacurile pe care le pregatesc in domeniul justitiei si anticoruptiei sa nu mai fie monitorizate de ...citeste mai departe despre "Macovei sustine continuarea monitorizarii justitiei din Romania: MCV este un scut in fata asaltului inceput de condamnatul Dragnea" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 22:18
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, sustine ca Romania indeplineste acum toate conditiile acum pentru ca MCV sa fie ridicat.
Iordache a avut joi dimineata o intalnire cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, pentru a discuta despre functionarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
La finalul intalnirii, ministrul Florin Iordache a declarat in fata jurnalistilor ca "statul de drept este foarte important in Romania" si ca tara noastra, in parteneriat cu Comisia Europeana, "a consolidat institutii importante", indeplinind toate conditionalitatile si obiectivele asumate inainte de intrarea in Uniunea Europeana.
"Avem institutii bune, care functioneaza independent", a mai sustinut ministrul Justitiei, subliniind inca o data faptul ca "Romania indeplineste toate conditiile si conditionalitatile pentru a fi ridicat MCV".
"Cele 4 conditionalitati, la momentul decembrie 2006, noi le-am indeplinit", a intarit Florin Iordache.
Intrebat de ...citeste mai departe despre "Ministrul Justitiei: Romania indeplineste toate conditiile acum pentru ca MCV sa fie ridicat" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 10:42
Parlamentul European (PE) a adoptat recent o initiativa legislativa in vederea crearii unui instrument - Raportul european cu privire la democratie, statul de drept si drepturile fundamentale - care sa fie aplicat la nivelul intregii Uniuni.
Acesta va avea rolul sa inlocuiasca instrumente de monitorizare ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) impus Romaniei si Bulgariei. Dar scapa tara noastra de MCV?
Europarlamentarul Monica Macovei spune ca "deocamdata nu se intampla nimic, MCV ramane la locul lui" si ca "astfel de rapoarte nu au neaparat o consecinta. Adica Comisia sau Consiliul poate sa nu trimita nimic. Sau poate sa trimita ceva cu totul schimbat".
Mai mult, europarlamentarul i-a declarat corespondentului Ziare.com de la Strasbourg ca va solicita in scris Comisiei si Consiliului sa mentina raportul MCV.
"Este un raport facut la initiativa unui europarlamentar, exista astfel de rapoarte, e vorba de europarlamentarul Sophie in't Veld, din Olanda, din ALDE. Acest ...citeste mai departe despre "Corespondenta de la Strasbourg: "Multi politicieni din Romania s-au bucurat. Nu, domnilor, nu dispare MCV"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 20:37