Guvernul a avizat favorabil o initiativa legislativa, initiata de un deputat PSD, privind insolventa persoanelor fizice, in conditiile in care in ultimii doi ani s-a angajat constant fata de FMI, in scrisorile de intentie, sa faca toate eforturile pentru a evita adoptarea unor astfel de initiative.
Avizul favorabil este acordat in contextul in care premierul Victor Ponta a declarat, in vara acestui an, ca Romania nu va avea nevoie sa reinnoiasca acordul cu Fondul Monetar International (FMI), care ajunge la final anul viitor.
In ultimii doi ani, Executivul a respins mai multe initiative legislative pe aceasta tema.
In proiect se arata ca romanii care au datorii sau credite si rate la banci trebuie sa beneficieze de reglementari clare si coerente care sa protejeze persoanele fizice, debitori de buna credinta, de situatia in care, sufocati de cumulul de datorii pe care trebuie sa le ramburseze, ajung in imposibilitate de plata.
Scopul actului normativ este de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice fara activitati antreprenoriale, aflate in insolventa, prin intermediul rambursarii datoriilor in baza unui plan ori prin intermediul lichidarii bunurilor respectivilor debitori.
"Executarea silita trebuie sa fie o procedura aplicata numai in ultima instanta, atunci cand debitorul persoana fizica nu mai poate, din diferite motive imputabile acestuia, sa-si respecte angajamentele de la momentul contractarii creditului", se arata in proiect.
Cand poate fi... mai mult
Joi, 02 Octombrie 2014, ora 10:06
Rata medie de recuperare a datoriilor de catre un creditor de la firmele in insolventa se situeaza la 30%, potrivit Bancii Mondiale, afirma presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, aratand ca este iluzorie premisa ca Fiscul va recupera in totalitate creantele pentru a sustine reducerea CAS.
"Daca ne uitam in rapoartele Bancii Mondiale, pentru Romania atunci cand discutam de o firma in insolventa, cat dureaza insolventa si cat recupereaza din creanta creditorul, discutam de 30% rata de recuperare medie de creanta si o perioada de peste trei ani. Daca ne asteptam ca un creditor, fie el si Fiscul, sa recupereze in totalitate o creanta fata de o firma in insolventa, probabil ca este iluzoriu", a declarat Dumitru joi, dupa un participarea la un summit bancar.
Premierul Victor Ponta a afirmat marti ca reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi mentinuta pentru o perioada de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, daca vor fi recuperate cele 40 de miliarde de lei datorate de catre contribuabilii aflati in insolventa catre ANAF.
El a argumentat astfel de ce este "absolut necesara" promulgarea noului Cod al Insolventei, cerut si de catre mediul economic.
54.000 de contribuabili in insolventa, in aprilie
Guvernul arata ca, la finalul lunii aprilie, erau 54,2 mii contribuabili aflati in procedura insolventei, care aveau arierate catre ANAF in valoare de 41,91 miliarde lei. Cele mai mari arierate inregistrate de contribuabili se... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 15:40
Doua societati din Drobeta Turnu Severin care au de recuperat creante de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) au atacat in instanta decizia de intrare in insolventa a companiei, invocand aspecte de neconstitutionalitate, dosarul urmand sa fie trimis de Tribunalul Mehedinti la CC.
Purtatorul de cuvant al Tribunalului Mehedinti, judecatorul Cosmin Sima, a declarat, marti, ca doi creditori ai RAAN au depus in instanta o contestatie impotriva RAAN, judecatorii Sectiei Civile luand decizia ca dosarul sa fie trimis la Curtea Constitutionala.
In solutia Tribunalului Mehedinti se precizeaza: "In conformitate cu art. 29, alin.1 din L47/1992, constata ca exceptia de neconstitutionalitate vizeaza OUG 85/2013 privind declansarea procedurii insolventei RAAN Dr. Tr. Severin si are legatura cu solutionarea dosarului nr. 9089/101/2013 in care a fost deschisa procedura insolventei impotriva acestei debitoare, prin incheierea din camera de consiliu din 18.09.2013. Potrivit art. 29 al. 4 din L.47/1992 sesizeaza Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei ridicate".
Cosmin Sima a mai spus ca dupa ce judecatorul Tribunalului Mehedinti va face motivarea deciziei, dosarul va fi trimis la Curtea Constitutionala, competenta cu solutionarea cauzei.
Cele doua societati comerciale care au atacat in instanta decizia de intrare in insolventa a RAAN sunt SC CRESCO SRL Drobeta Turnu Severin, specializata in comert cu amanuntul al calculatoarelor si SC EMIPROD SRL Drobeta... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 17:18
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, afirma ca a respins propunerea FMI de intrare in insolventa a unor companii cu datorii, precum CFR Marfa si CFR Calatori,ca asteapta bani de la buget, dar si masuri de rentabilizare de la manageri, in caz contrar restructurarea urmand sa fie "de sus in jos".
"Pentru mine, din punctul meu de vedere nu este chiar cea mai buna solutie (intrarea insolventa, n.r.). S-a pus problema ca CFR Marfa sa intre in insolventa si CFR Calatori, toate companiile. FMI-ul a propus si eu am respins ideea din start ca in scrisoarea de intentie, deci in scrisoarea agreata cu FMI-ul, sa se spuna acest lucru, ca trebuie sa intre in insolventa. FMI-ul a acceptat aceasta obiectie pe care am avut-o, cu conditia ca noi sa restructuram, sa rentabilizam, sa dovedim ca putem si fara sa intram in insolventa", a afirmat ministrul la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, fiind intrebata daca ar fi de acord cu intrarea in insolventa a companiilor din subordinea ministerului care acumuleaza datorii.
Manescu a spus ca la Ministerul Transporturilor sunt "o gramada de datorii" si multe probleme nerezolvate de ani de zile pe care le-a "mostenit" la preluarea mandatului.
"Eu am o gramada de datorii la Ministerul Transporturilor. (...) Nu am reusit sa le platesc pentru ca domnul Voinea (ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, n.r.) nu mi-a dat bani si pentru ca bugetul Romaniei nu a fost... Sigur ca am vorbit (cu Voinea, n.r.). Eu sper ca... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 12:59
Premierul Ponta i-a cerut ministrului Justitiei sa incheie dezbaterea proiectului de lege privind insolventa, astfel incat documentul sa fie adoptat saptamana viitoare si transmis Parlamentului, reluand ideea ca multe dintre firme se folosesc de procedura actuala a insolventei pentru a frauda statul.
"Avem nevoie de Codul insolventei. Sunt mult prea multi cei care intra in insolventa ca sa fraudeze statul, care nu platesc nicio taxa de un an de zile, de doi ani de zile si e normal ca ceilalti, care platesc taxe, sa spuna 'Domn'e, noi de ce le mai platim daca vad ca asta de alaturi, care ne mai si da lectii despre cum trebuie organizata Romania, nu plateste nicio taxa ?'", a spus Ponta in sedinta de guvern.
El a adaugat ca evaziunea fiscala este ascunsa "sub haina insolventei", iar foarte multe societati private se trezesc ca un debitor intra in insolventa atunci cand trebuie sa-si plateasca facturile.
Proiectul Codului insolventei a fost prezentat in luna iulie si lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei la inceputul lunii septembrie.
Documentul prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.
Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi aprobat, in prezent, un plan fara corespondent in... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 16:55
Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea ar fi trebuit sa intre in insolventa din al doilea semestru al anului 2009, sau inceputul anului 2010, a declarat marti, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la o conferinta de specialitate.
"Din a doua jumatate a anului 2007 au inceput problemele la Oltchim chiar daca la sfarsitul anului 2008 veniturile companiei erau de aproape 2 miliarde lei.
Din a doua jumatate a anului 2009 problemele s-au agravat astfel incat la sfarsitul anului sau cel mai tarziu la inceputul lui 2010 ar fi trebuit ceruta insolventa la Oltchim.
De altfel, am gasit o nota a conducerii Oltchim prin care ei solicitau Guvernului, de la sfarsitul lui 2009, intrarea in insolventa", a spus Varujan Vosganian.
Conform oficialului de la Ministerul Economiei, Oltchim nu poate fi salvat pe termen scurt numai cu finantare din afara.
Ministerul Economiei trebuie sa gaseasca bani de la banci pentru platirea datoriilor la curentul electric, dar si traderi care sa faca rost de materia prima.
"Oltchim este cutia neagra a tranzitiei. Daca dorim sa explicam intr-o zi de ce managementul privat este mai bun decat cel de stat atunci Oltchim este cel mai bun studiu de caz.
Cand vorbesc de insolventa vorbesc de cea urmata de restructurare si revitalizare", a spus Varujan Vosganian.
Administratorii judiciari de la Oltchim vor prezenta, pe 12 martie, un raport detaliat in legatura cu cauzele care au dus la situatia de la Oltchim, iar in aprilie va fi convocata... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 12:43
Avocatul Remus Borza, care detine firma Euro Insol, desemnata administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat ca toate companiile de stat ar trebui sa fie supuse procedurii de insolventa, in cadrul unei emisiuni televizate:
"Ca o parere personala, toate companiile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul procedurii de insolventa, pentru ca, prin asta, s-ar rasturna o paradigma, anume ca societatile de stat nu genereaza decat pierderi si arierate, si intr-o oarecare masura este adevarat, pentru ca lasa loc de manevra", a spus Borza, citat de Mediafax.
Cu toate acestea, avocatul Remus Vulpescu, seful OPSPI si administratorul special al Hidroelectrica, a facut asigurari asupra faptului ca nicio alta companie de stat nu va intra in insolventa, cat timp Hidroelectrica se afla in aceasta situatie.
"Cat timp Hidroelectrica este in insolventa, nu ne propunem sa incepem o procedura similara la alta companie de stat. Ca sef OPSPI am facut, cum este si normal, informari catre ministrul Economiei, privind constatari la companii cu capital integral sau majoritar de stat. Parte din informari se refera la potentiala stare de insolventa, nu numai la Hidroelectrica. Am propus ca procedura insolventei sa fie evitata pe cat posibil, chit ca e vorba doar de reorganizare judicara, dar tot eu am sesizat ca la Hidroelectrica este un asemenea potential de redresare, incat ar trebui urmata aceasta procedura, ar trebui reorganizata societatea sub protectia autoritatilor judiciare... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2012, ora 12:00
Insolventa, ca industrie neagra, este generata de companiile care isi cer falimentul nu din cauza conditiilor de piata, ci pentru a-si insela creditorii.
Intr-un interviu acordat Business24, Stelian Garofil, Deputy Managing Partner Dragne si Asociatii explica de ce nu se poate vorbi de un fenomen generalizat, cat de mult este afectat sistemul bancar din Romania si care sunt masurile minime care se impun pentru ca insolventele sa nu calce pe urmele fenomenului "credite cu buletinul.
Secretarul Consiliului Consultativ, Ionel Blanculescu a declarat intr-un interviu ca insolventa a devenit o "industrie neagra", companiile cerandu-si falimentul nu din cauza conditiilor de piata, ci pentru a insela creditorii. Este, dupa parerea dumeavoastra,insolventa un fenomen generalizat?
Nu putem afirma ca suntem in prezenta unui fenomen generalizat, asa cum s-a intamplat in cazul "creditelor cu buletinul".
Dupa cum s-a putut constata in anii precedenti, in cazul "creditelor cu buletinul" s-au infiintat adevarate grupuri infractionale care au prejudiciat institutiile de credit cu sume care nu au mai putut fi recuperate niciodata.
In cazul societatilor comerciale sau al altor entitati ce pot face obiectul procedurii insolventei nu se poate vorbi despre o explozie sau crestere semnificativa a situatiilor in care intrarea in insolventa sau faliment s-a facut in scopul fraudarii creditorilor.
Si, inainte de aparitia crizei economice au existat situatii in care diversi... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 09:30
Criza a sporit numarul insolventelor, dar in acelasi timp a marit si averile avocatilor. Anual 22.000 de companii isi anunta intrarea in insolventa, de aceea avocatul Remus Borza spune ca pe timp de criza, insolventa a devenit cea mai buna afacere.
"In criza, avocatii pot face bani din insolventa, care a fost "regina" dreptului in ultimii doi ani si va mai fi in urmatorii 3-5 ani de zile. Daca ne uitam pe Registrul Comertului, vedem ca anual 22.000 de societati intra in insolventa. Insolventa in sine a ajuns o afacere.
Sunt foarte multe beneficii atat pentru avocati cat si pentru companii. Din punct de vedere al societatii aflate in insolventa, avantajele sunt incomensurabile", a declarat Remus Borza intr-un interviu acordat Business24.
Daca ar fi sa luam pulsul pietei de avocatura in 2011, care a fost starea de spirit? Au facut avocatii din Romania mai multi bani pe timpul crizei?
Serviciile de avocatura sunt conditionate de starea economiei. Desigur, piata avocaturii nu mai e la nivelul 2000-2008, cand a crescut exploziv, insa in 2011, situatia s-a stabilizat dupa doi ani de regres.
Din punctul nostru de vedere, noi ne-am consolidat, am avut ca cifra de afaceri cea mai buna din anii precedenti fiindca am dezvoltat o divizie de insolventa.
Suntem activi pe piata cu doua societati specializate pe reorganizare judiciara, ambele cu active in portofoliu de peste 1 miliard de euro. Din acest pounct de vedere, a fost un an de exceptie, am avut si multe... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 11:20