Presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, a declarat ca spera "ca necesitatea schimbarii Guvernului Grindeanu sa nu ascunda nimic altceva decat s-a declarat oficial".
El a adaugat ca spera ca noul Guvern sa duca la indeplinire programul de guvernare al PSD si ca va fi "un atent supraveghetor al functionarii Executivului", iar daca va constata sincope in activitatea noilor alesi "va fi primul" de la care se vor auzi "critici dure".
"Guvernul in ansamblu corespunde exigentelor PSD si, dupa parerea mea, chiar si exigentelor cetatenilor Romaniei. Numai ca, repet, dupa parerea mea, sper ca necesitatea schimbarii Guvernului Grindeanu sa nu ascunda nimic altceva decat s-a declarat oficial, pentru ca eu nu doresc sub nicio forma ca ziua in care am hotarat si ziua in care a trecut motiunea de cenzura impotriva propriului guvern sa fie de fapt ziua in care am tradat membrii si simpatizantii PSD si pe cetatenii Romaniei", a declarat Oprisan, joi seara, la Focsani.
Presedintele PSD Vrancea a adaugat ca, daca Guvernul isi va respecta obligatiile luate, ar putea rezista pana in anul 2020.
"Cred ca acest guvern va supravietui pana in anul 2020 cu o conditie: acest Guvern are obligatia sa-si indeplineasca promisiunile fata de cetatenii Romaniei. Ma voi ingriji personal in aceasta directie, pentru ca altfel veti auzi nemultumirile mele cu privire la functionaerea echipei guvernamentale si a administratiei centrale.
O spun foarte clar, in momentul in care acest guvern se va... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 19:10
Motiunea de cenzura a PSD impotriva propriului guvern, care a fost votata miercuri in Parlament, este tratata pe larg in presa internationala.
Numeroase institutii de presa scriu despre demersul partidului condus de Liviu Dragnea contra Cabinetului Sorin Grindeanu.
"Premierul roman, demis in revolta parlamentarilor", titreaza BBC, pe site-ul sau.
Sursa citata noteaza ca premierul roman "a fost indepartat cu forta de la putere dupa doar sase luni, de propriul partid, prin motiune de cenzura".
"Premierul a fost implicat intr-o lupta pentru putere cu liderul partidului, Liviu Dragnea, caruia i s-a interzis sa ocupe functia, dupa o condamnare pentru frauda electorala", mai noteaza BBC.
"Unii analisti sustin ca indepartarea sa (a lui Grindeanu - n.red.) a avut mai degraba legatura cu relaxarea masurilor menite sa combata coruptia", continua sursa citata.
BBC comenteaza si ca, "departe de a fi bolnavul Europei, economia Romaniei arata cea mai mare crestere din UE - 5,6 la suta".
Citeste care au fost primele reactii dupa ce motiunea a trecut
Agentia Associated Press scrie ca Grindeanu l-a acuzat pe Dragnea ca vrea sa-l inlocuiasca cu un social-democrat loial. AP este citata si de Washington Post si de ABC News.
"Parlamentarii romani rastoarna Guvernul premierului Grindeanu, asa cum era de asteptat", titreaza si agentia Reuters.
"Propriul partid a votat sa-l scoata din functie pe premierul roman", scrie Politico, care subliniaza faptul ca partidul sau... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 19:51
Pentru prima oara in istoria Romaniei, un guvern a fost demis de propriul partid. Guvernul Sorin Grindeanu a picat, miercuri, in urma votului motiunii de cenzura. Mingea este acum la presedintele Klaus Iohannis, unde majoritatea parlamentara va merge cu propunere de premier, in perioada urmatoare.
241 de parlamentari au fost in favoarea motiunii, cu 8 peste minimul necesare. Majoritatea alesilor au aratat bilele inainte sa le bage in urne. Primele calcule arata ca parlamentari ai minoritatilor nationale au contribuit la votarea motiunii de cenzura.
Presedintele PSD Liviu Dragnea a sustinut de la tribuna ca, desi Guvernul Grindeanu a performat binisor, el isi doreste mai mult, astfel ca motiunea trebuie votata. In schimb, Grindeanu a acuzat jocurile facute de conducerea PSD si inainte de izbucnirea scandalului, dar si mai ales in ultima saptamana, aratand ca Dragnea a facut zeci de promisiuni de posturi de ministru sau secretar de stat alesilor ca sa obtina sprijinul lor la motiune.
Chiar si Victor Ponta a anuntat ca Dragnea i-a propus sa-si aleaga unde vrea sa fie ministru, doar sa sustina motiunea.
Pentru ca motiunea sa treaca, era nevoie ca 233 de parlamentari sa voteze azi in favoarea acesteia. PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, insa exista alesi din ambele partide care au votat in favoarea lui Sorin Grindeanu.
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea votului motiunii de cenzura si principalele declaratii. Ramaneti alaturi de... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 13:52
Zi istorica duminica in Parlamentul Romaniei. Si nu faptul ca alesii au venit la munca intr-o zi de weekend a facut ca aceasta zi sa fie deosebita, ci faptul ca PSD a depus motiune de cenzura impotriva propriului Guvern, dupa ce presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea, a incercat fara succes sa il determine pe premierul Sorin Grindeanu sa demisioneze.
Social-democratii s-au adunat la Parlament inca de la pranz, pentru a strange semnaturile pentru motiunea "Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor". Procedurile sunt pe repede inainte, social-democratii incercand astfel sa lase cat mai putin timp taberei Grindeanu-Ponta sa negocieze si situatia sa fie transata miercuri la vot.
Vezi aici textul motiunii de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu
La Parlament a venit Victor Ponta, noul secretar general al Guvernului Grindeanu, care a tinut o scurta cuvantare in fata colegilor, in calitate de deputat. Ponta le-a cerut sa nu declanseze razboiul nuclear impotriva PSD, aratand ca singurul care va avea de castigat va fi presedintele Klaus Iohannis. In plus, Ponta a spus ca el crede cu tarie ca motiunea nu va strange suficiente voturi.
O miscare a venit si de la Palatul Victoria, unde premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca Sevil Shhaideh nu mai are drept de decizie pe programul PNDL - in valoare de 2 miliarde de lei - si i-a demis si pe toti secretarii de la Ministerul Dezvoltarii care ar fi putut sa semneze in locul demisionarei... mai mult
Duminica, 18 Iunie 2017, ora 20:20
Motiunea de cenzura initiata de parlamentarii PSD si ALDE impotriva Guvernului Grindeanu a fost finalizata. Motiunea poarta numele "Romania nu poate fi confiscata. Aparam democratia si votul romanilor".
Textul motiunii este foarte redus fata de alte motiuni, are doar trei pagini, si face referire, in primul rand la legitimitatea guvernului ramas acum, in formula Sorin Grindeanu, Victor Ponta, Florin Jianu.
"Aceasta nu este o motiune de cenzura impotriva unui guvern PSD+ALDE", se arata in textul motiunii.
"Este un act de responsabilitate politica pe care trebuie sa-l faca Parlamentul Romaniei pentru a prezerva constitutionalitatea functionarii democratice a statului, respectarea legii si a votului cetatenilor Romaniei", potrivit documentului.
In textul motiunii, este criticat in primul rand prim-ministrul, dar si ministrul Florin Jianu, care incalca "dispozitiile constitutionale" si justifica decizia coalitiei si a parlamentului de a introduce aceasta motiune de cenzura.
"Dovedind dispret fata de regulile democratice ale functionarii institutiilor statului, imaturitate si iresponsabilitate politica, primul-ministru si unul dintre ministri, in loc sa respecte votul de investitura si increderea acordata de Parlament, au inteles ca guvernarea se poate exercita si in nume personal, ca dispozitiile constitutionale si legale sunt facultative si ca pot sfida votul acordat de cetateni si democratia.
Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuti voluntar sub... mai mult
Duminica, 18 Iunie 2017, ora 14:29
Guvernul Grindeanu ar urma sa se confrunte cu o motiune de cenzura, saptamana viitoare, asa cum au anuntat liderii PSD si ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Insa nu se stie cu exactitate cand va avea loc votul.
Liviu Dragnea si vicepresedintele PSD, Paul Stanescu, au anuntat ca motiunea de cenzura va fi depusa luni si votata miercuri.
Insa Victor Ponta, proaspat uns secretar general al Guvernului, sustine ca cel mai rapid ar fi peste 8 zile, incepand de luni.
"Nu se poate face motiune de cenzura care sa se voteze miercuri, cred ca stim toti textul din Constitutie. Stiu ca am facut ceva motiuni la viata mea. Asta inseamna ca 3+5, adica opt zile este cel mai rapid si asta inseamna ca domnul Grindeanu trebuie sa asigure functionarea Guvernului cel putin 2-3 saptamani de acum incolo daca nu cumva motiunea va pica si atunci ramane prim-ministru", a spus Ponta.
Iata ce spune legea
La art. 113, alin. (3) din Constitutia Romaniei se arata ca "Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere".
Astfel, dupa ce este depusa in sedinta comuna a celor doua Camere, motiunea se prezinta in termen de cel mult 5 zile, deci teoretic poate fi si in aceeasi zi (luni) sau dupa 5 zile (vineri).
Apoi, dupa ce motiunea este prezentata - citita - in Parlament, in termen de 3 zile este dezbatuta si votata.
Asadar, daca motiunea ar fi depusa luni, cel mai devreme poate fi votata miercuri si cel mai... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 21:48
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, miercuri, in plenul Parlamentului, la dezbaterea motiunii de cenzura ca a inteles "emotia si supararea" provocate de ordonanta de urgenta 13 privind justitia.
El a spus ca Guvernul nu va mai initia astfel de acte, urmand sa fie un Cabinet "al dialogului si al consultarii publice".
"Am inteles pe deplin toata emotia si supararea pe care OUG 13 le-au generat. O parte insemnata a acestei tari ne-a transmis democratic ca nu identifica binele general in acea ordonanta", a afirmat premierul.
Grindeanu a dat asigurari ca "nu va mai accepta nicio initiativa de acest gen in Guvern". Primul ministru afirma ca modificarea Codurilor Penale va trebui facuta in Parlament, alaturi de senatori, deputati si specialisti din domeniu.
"Incepand de astazi, acest Guvern va fi exclusiv unul al dialogului si al consultarii publice", a afirmat premierul.
Grindeanu a mai declarat ca desi motiunea de cenzura depusa de liberali reprezinta un drept constitutional, ea nu mai are obiect.
"Avem un buget care aduce prosperitate si dezvoltare romanilor. Avem toate parghiile necesare pentru a implementa programul de guvernare pe care romanii in decembrie l-au votat intr-o proportie covarsitoare.
Astazi, avem ocazia sa ne vedem din nou si asta la o luna de la investirea actualului Guvern. Opozitia a depus o motiune de cenzura. Este dreptul constitutional al colegilor nostri sa faca acest lucru. E greu, totusi, sa nu remarc ca aceasta motiune nu-si mai... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 13:52
Guvernul Grindeanu se confrunta miercuri, cu prima motiune de cenzura impotriva sa. Demisia Guvernului este ceruta de Opozitie la putin peste o luna de la instalarea Executivului, dupa ce, in seara de 31 ianuarie, a dat pe furis o ordonanta de urgenta prin care a vrut sa modifice Codurile Penale in favoarea politicienilor cu probleme penale.
Chiar daca, dupa proteste masive de strada si reactii dure din partea institutiilor din Justitie si a statelor partenere ale Romaniei Guvernul Grindeanu a facut pasul inapoi, exista inca pericolul ca OUG 13 sa intre in vigoare.
Guvernul a facut publica si stenograma sedintei in care s-a adoptat controversata ordonanta, unde s-a vazut ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, a mintit ca are toate avizele necesare, desi cel de la CSM lipsea, si niciunul dintre ministri nu a pus vreo intrebare in legatura cu efectele pe care aceste modificari le vor aduce.
Astfel, PNL a depus motiunea de cenzura care este sustinuta de USR si PMP. Cei de la UDMR au anuntat ca se vor abtine, iar minoritatile inca nu au transmis ce vor face.
Dezbaterea motiunii de cenzura a inceput la ora 12:00, in plenul reunit, unde Sorin Grindeanu sustine si un discurs, incepand cu ora 12:30. Votul va avea loc dupa aproximativ doua ore de dezbateri.
Pentru ca motiunea de cenzura sa treaca este nevoie de 233 de voturi "pentru". PNL, USR si PMP au, impreuna, 168 de voturi. Desi liberalii sustin ca au semnale multe de nemultumire din PSD fata de ce a facut... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 12:40
Parlamentarii PNL si USR au depus, miercuri, motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Grindeanu, dupa ce ordonanta privind modificarea Codurilor Penale a fost adoptata marti pe furis, la orele serii.
Motiunea se numeste "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidarii nationale. Nu legalizati furtul in Romania" si a fost semnata de 124 de parlamentari de la PNL si USR, dar se asteapta si sprijinul PMP.
"Renuntati la legalizarea furtului in Romania! (...) Romanii nu vor gratierea si salvarea politicienilor corupti. Legiferarea in folos propriu nu este o solutie pentru Romania, pentru ca nu face decat sa slabeasca statul de drept si sa ne slabeasca ca natiune.
Va somam sa renuntati la actiunile impotriva respectarii legii, sa renuntati la a proteja si a atenta la viata, siguranta si viitorul romanilor! Nu va mai ascundeti in spatele unui vot pe care cetatenii vi l-au acordat cu buna credinta si deschideti larg ochii pentru a vedea ca nu guvernati o Romanie minoritara a celor corupti!", se arata in textul motiunii de cenzura.
"Domnule prim-ministru (...) promovati dezincriminarea mascata a unor infractiuni de coruptie sau asimilate coruptiei, o masura legislativa cu dedicatie, in favoarea clientilor si liderilor politici ai PSD-ALDE.
O astfel de masura afecteaza grav viata de zi cu zi a cetateanului, modul in care acesta se raporteaza la tot ceea ce inseamna lege (...)
In urma adoptarii acestor masuri, oamenii vor putea interpreta ca respectarea legii are caracter... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 17:00