Fostul premier Dacian Ciolos sustine ca "oamenii agresivi" care se ocupa de comunicarea coalitiei de guvernare au convins o parte buna din romani ca Guvernul Ciolos a fost "zero" la absorbtia fondurilor europene, aceasta fiind cauza pentru care multi i-au si votat.
"Comunicarea coalitiei de guvernare este facuta de oameni agresivi si cel mai adesea lipsiti de bun simt. Oameni care traiesc din scandal si minciuna. Oameni platiti sa acopere adevarul cu mult, mult zgomot. Ei au reusit sa convinga o buna parte a romanilor ca Guvernul Ciolos a fost 'zero' la absorbtia fondurilor europene si multi i-au votat", a scris miercuri pe Facebook Dacian Ciolos.
El arata ca, dupa trei guverne "ale domnului Dragnea", pot fi comparate cifrele, cu ajutorul unui grafic facut de o organizatie independenta.
"Acum, dupa trei guverne ale domnului Dragnea, putem sa comparam cifrele pe un grafic clar facut de o organizatie independenta. Daca noi am fost guvernul zero atunci, comparativ, guvernele PSD/ALDE sunt cateva miliarde bune pe minus. Si asta nu numai la fonduri europene", adauga fostul premier.
Potrivit graficului, in mandatul Guvernului Ciolos s-au incasat de la bugetul UE 7,3 miliarde de euro, in timp ce in mandatele Grindeanu si Tudose s-au incasat doar 4,8 miliarde de euro.
Foto: Facebook/ Dacian Ciolos
El subliniaza ca 2016 a fost cel mai performant an, avand in vedere ca atunci s-a inregistrat cea mai mare absorbtie de fonduri europene din 2007 pana in prezent.... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 16:37
Sedinta de guvern a fost programata pentru marti la ora 12:00, au declarat surse guvenamentale, aceasta fiind prima dupa ce ministii PSD-ALDE si-au dat demisiile.
Luni, la 12:30, s-a desfasurat sedinta pregatitoare, convocata de secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, in timpul careia ministrul demisionar al Dezvoltarii, Sevil Shhaideh, a sustinut trei proiecte de acte normative, au precizat sursele citate.
Victor Ponta, noul secretar general al Guvernului, anunta sambata, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, ca va avea o lista clara a actelor normative care nu pot fi intarziate, iar luni va avea loc o sedinta pregatitoare de Guvern.
"La solicitarea premierului, am lucrat cu aparatul din subordinea Guvernului si maine voi avea lista clara a actelor normative care trebuie adoptate fara intarziere - legate de fonduri europene si diverse acte care nu pot fi intarziate pana se lamureste situatia. Luni va fi o sedinta pregatitoare ca sa vedem partea de avizare", a afirmat Ponta.
El a spus ca unii ministri si-au delegat atributiile, iar altii, precum ministrul de Interne, Carmen Dan, si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu si-au delegat atributiile si lucreaza.
Citeste si: Shhaideh s-a dus la Guvern: Ii cere lui Grindeanu sa numeasca urgent secretari de stat dupa ce i-a demis in masa. ...citeste mai departe despre "Grindeanu face sedinta de guvern inainte de votul pe motiunea de cenzura" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Iunie 2017, ora 14:57
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, marti, ca un important criteriu de performanta pentru o guvernare ar trebui sa fie absorbtia fondurilor europene si implementarea proiectelor de investitii, si nu disputa pentru cine creste mai repede salariile bugetarilor.
"Probabil ca cel mai important pas pe care trebuie sa il facem este dezvoltarea infrastructurii. Niciun sector nu poate performa in lipsa infrastructurii, indiferent prin ce mijloace am incerca sa il sustinem.
Constat cu ingrijorare ca guvernele trec, dar problemele infrastructurii raman, in ciuda faptului ca nu banii lipsesc, nici cei nationali, nici cei europeni.
Poate ar fi relevant, de exemplu, ca un important criteriu de performanta al unei guvernari sa fie tocmai absorbtia fondurilor europene si implementarea proiectelor de investitii, nu neaparat disputa pentru cine creste mai repede salariile bugetarilor", a spus Iohannis, la evenimentul "Presedintele Romaniei in dialog cu mediul de afaceri", organizat la Camera de Comert si Industrii a Romaniei.
El a subliniat ca salarizarea trebuie imbunatatita, aratand ca "solutiile durabile trebuie cautate la nivelul performantei economiei, in ritmul si sustenabilitatea cresterii economice".
Iata ce spunea luni seara premierul Grindeanu despre dezvoltarea infrastructurii, in acest an, si ce spunea Liviu Dragnea in urma cu cateva zile despre absorbtia fondurilor europene, aflata, potrivit lui, la un nivel record. Printre reusitele acestui guvern, cei doi... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:43
In Romania nu au intrat mai multi bani din fondurile europene comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Nici nu poate fi vorba despre o crestere de 899%, asa cum sustine Liviu Dragnea, spune un fost consilier al lui Dacian Ciolos, Ionel Danca.
Liderul PSD a facut joi bilantul celor 100 de zile de guvernare si, printre plusurile scoase in evidenta, a mentionat ca ar fi intrat in Romania 2.977 milioane de lei din fondurile europene, ceea ce ar insemna o crestere cu 899% fata de aceeasi perioada a anului 2016.
A mentionat ca, in trimestrul I al anului 2017, am avut 2.977 milioane de lei din fondurile europene, comparativ cu 298 milioane de lei, in aceeasi perioada din 2016. "Ceea ce inseamna o crestere cu 899%. Este cea mai mare crestere. Vorbim de date, nu prognoze. Euro intrati in Romania. Plus 899% in 2017", a spus Liviu Dragnea, care a specificat ca "principalul merit e al agriculturii".
Intr-o postare pe Facebook, Ionel Danca arata ca e vorba despre un "artificiu pur pescaresc" si ca, in realitate, este vorba despre o reducere a fondurilor europene atrase. O reducere de 60%.
"Asta va face istorie! Dragnea s-a intors din Maldive cu povesti pescaresti de ingheata Oceanul Indian. Spune ca fondurile primite de la UE au crescut cu aproape 900% fata de primul trimestru din 2016!!! 900%!!!
Datele publicate de Finante pentru primele doua luni arata o scadere de 60%!! (...) Cred ca dl Dragnea a stat cam mult la soare. Si in tara ninge ca-n decembrie...",... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 18:56
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a facut bilantul Guvernului Grindeanu, dupa 100 de zile de guvernare si afirma ca suntem pe plus.
"In ianuarie 2017, veniturile totale au fost de minus 5,7% fata de anul trecut, in februarie de plus 4,5%, iar in martie, de plus 22,1%. Astfel, pe primul trimestru, media veniturilor totale este de plus 7,2%", a spus el, joi seara, intr-o emisiune de doua ore la Antena 3.
La fonduri europene stam chiar excelent, din spusele sale. Pe trimestrul I al anului 2017, am avut 2.977 milioane de lei, comparativ cu 298 milioane de lei, in aceeasi perioada din 2016. "Ceea ce inseamna o crestere cu 899%. Este cea mai mare crestere. Vorbim de date, nu prognoze. Euro intrati in Romania. Plus 899% in 2017", a spus Liviu Dragnea, care a tinut sa mentioneze ca "principalul merit e al agriculturii".
Intrebat fiind daca si ferma sa de porci va primi subventii, Dragnea a replicat ca nu e ferma sa. Ba chiar a facut si o gluma legat de ferma detinuta de fiul sau si eventualele subventii: "Am fost pana la Comisia Europeana ca sa cer cea mai mare subventie pentru ferma. Sa ne intelegem!".
La capitolul plusuri, Dragnea a mentionat si investitiile straine, care, potrivit lui, au crescut cu 45%, si demararea programului 1.500 de locuinte pentru tineri. In plus, a specificat ca numarul locurilor de munca a crescut cu 97.000, din care "62.000 de locuri de munca sunt cu carte de munca, pe perioada nedeterminata", restul fiind pe perioada determinata.
Seful PSD a... mai mult
Joi, 20 Aprilie 2017, ora 22:49
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul summitului de la Roma, ca va discuta cu reprezentantii guvernului despre situatia absorbtiei fondurilor europene, deoarece, in conditiile in care Romania va exercita in 2019 presedintia Consiliului European, trebuie sa isi faca "temele mult mai bine" la acest capitol.
"Se apropie cu pasi repezi data cand se negociaza viitorul buget al Uniunii Europene. Cu rata de acum, pare ca nu vom fi in pole position, vom fi gasiti cu carti proaste. Voi discuta cu guvernul. Daca vrem sa contam in 2019, trebuie sa ne facem temele mult mai bine", a declarat Iohannis.
De asemenea, seful statului a atras atentia ca Romania nu trebuie sa aiba un deficit excesiv.
"Romanii sunt in continuare cei mai eurooptimisti. (...) Asta inseamna sa ne facem treaba si acasa, sa respectam ce am convenit cu totii, sa nu avem deficit bugetar excesiv", a mai spus Iohannis.
Pe aceeasi tema:
Ghinea: Cineva din Guvern il saboteaza pe Grindeanu ...citeste mai departe despre "Iohannis va discuta cu guvernul despre fondurile europene: Trebuie sa ne facem temele mult mai bine" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Martie 2017, ora 19:06
Deputatul USR Cristian Ghinea afirma ca "cineva din Guvern" il saboteaza pe premierul Sorin Grindeanu, dezinformandu-l in legatura cu accesarea unor programe finantate din fonduri europene.
Grindeanu a anuntat vineri ca a trimis Corpul de Control al Prim-ministrului pentru a face verificari la Ministerul Dezvoltarii si Fondurilor Europene, dupa ce a constatat ca, din 312 proiecte depuse, doar 63 au trecut de prima faza a evaluarii. Premierul a indicat ca acesta ar fi rezultatul unor schimbari impuse de Ghinea in perioada in care a ocupat functia de ministru in cabinetul Dacian Ciolos.
In replica, Ghinea sustine ca aplicatiile au fost respinse in urma unei instructiuni din ministerul condus de Shhaideh, prin care aplicatiile incomplete au fost respinse direct, fara solicitarea unor clarificari, asa cum prevede regulamentul.
"Cineva din guvern il saboteaza pe Grindeanu si-l lasa sa se faca de ras. (...)
PSD-istii au constatat ca din 312 proiecte depuse, au trecut de prima faza a evaluarii doar 63. 'Ghinea e de vina!', i-au spus lui Grindeanu oamenii lui Shhaideh. (...)
Aplicatiile au fost respinse in urma unei instructiuni din ministerul condus de Shhaideh care incalca flagrant regulamentul de evaluare. Mai exact, acolo unde lipseau documente dintr-o aplicatie, cineva din ministerul lui Shhaideh le-a cerut evaluatorilor sa nu le solicite beneficiarilor sa le trimita, prin intermediul clarificarilor, asa cum trebuia, ci sa respinga direct aplicatia.
De ce sa... mai mult
Sambata, 25 Martie 2017, ora 11:11
Premierul Sorin Grindeanu a sustinut in repetate randuri in ultimele zile ca in 2016 Romania a absorbit zero fonduri europene, dar acest lucru nu este adevarat, potrivit datelor oficiale.
Grindeanu a facut aceasta afirmatie cu diverse ocazii, atat in declaratii publice, cat si in timpul unor emisiuni de televiziune la care a fost invitat. De exemplu, in cadrul emisiunii Realitatea Romaneasca difuzata sambata, Sorin Grindeanu a spus de 5 ori ca anul trecut, adica in mandatul lui Dacian Ciolos, rata de absorbtie a fondurilor europene a fost zero.
Mai mult, Sorin Grindeanu s-a folosit de aceasta informatie pentru a-l ironiza pe presedintele Klaus Iohannis, care s-a aratat sceptic cu privire la bugetul pe acest an pregatit de guvernul PSD-ALDE.
"Daca privesc in raport cu ceea ce a fost anul trecut, cand a fost Guvernul respectiv (Guvernul Dacian Ciolos - n.red.), normal ca esti sceptic cand ai zero la fonduri europene. Oamenii ne-au votat sa facem treaba si am propus si avem un program de guvernare ambitios, avem un buget ambitios, care cuprinde o componenta extrem de importanta pe fonduri europene. Sigur, daca compari 5,2 miliarde de euro cat ne-am propus sa atragem anul acesta cu zero, probabil ca pare asa cum a spus domnul presedinte", a afirmat Sorin Grindeanu luni seara, intr-o emisiune la Antena 3, informeaza Agerpres.
Platforma Factual.ro, care verifica politicile si declaratiile publice din Romania, a studiat datele oficiale existente si a constatat ca... mai mult
Marti, 21 Februarie 2017, ora 10:16
Guvernul Grindeanu recunoaste ca predecesorul sau, Cabinetul de tehnocrati condus de Dacian Ciolos, a lansat intr-un singur an de guvernare cele mai multe apeluri de proiecte europene si a indeplinit mai multe conditionalitati decat Guvernul PSD condus de Victor Ponta.
Informatiile apar in doua note prezentate de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Mihaela Toader, in sedinta de guvern din 12 ianuarie, informeaza Hotnews, care prezinta in facsimil documentele de care guvernul a si luat act.
Conform sursei citate, in cadrul financiar multianual 2014-2020 au fost lansate 74 de apeluri de proiecte pentru fondurile structurale si de coeziune, dintre care doar 7 au fost lansate in guvernarea Ponta, iar restul in guvernarea Ciolos.
In ceea ce priveste conditionalitatile ex-ante (strategiile sectoriale pe care autoritatile romane trebuie sa le prezinte Comisiei Europene ca sa nu ni se blocheze banii europeni), 11 au fost indeplinite in anul 2014, cand guvernul era condus de Victor Ponta, si 12 in 2016, in mandatul Executivului condus de Dacian Ciolos.
Mai mult, alte 6 conditionalitati realizate de guvernul tehnocrat "au toate premisele pentru ridicare" si inca 6 se afla in dialog informal cu CE, informeaza sursa citata.
Citeste mai multe despre:
Ciolos arata dezastrul lasat de Ponta la fonduri europene: Patriotul e patriot doar acasa!Cate fonduri europene a luat, de fapt, Romania? Ministrul Ghinea o ironizeaza pe Corina Cretu (Video) ...citeste mai departe... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 09:58