Comisia Europeana a evaluat destul de credibil riscul ca Guvernul Dancila sa adopte noile ordonante pe Justitie si a decis sa actioneze preventiv, pentru a limita pagubele, inainte ca acestea sa se produca. Dar, pe termen lung, Uniunea Europeana are nevoie de mecanisme noi, care sa previna mai bine si sa sanctioneze derapajele de la statul de drept, spune Angela Cristea, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
In interviul acordat Ziare.com la Forumul Eurosfat, Angela Cristea a povestit si epopeea ordonantelor pe care Guvernul a intentionat sa le adopte si cum a luat Frans Timmermans decizia de a interveni, pentru a opri adoptarea:
- In ultimul timp, ni s-a parut ca este destul de credibil riscul adoptarii acestor ordonante, pentru ca ele, pe de o parte, au fost trimise in consultare inter-institutionala, iar pe de alta parte, lideri puternici ai coalitiei de guvernare au cerut impetuos adoptarea acestor ordonate.
De aceea, am hotarat sa nu asteptam sa se produca raul, ci sa actionam in amonte, cu acel avertisment transmis de prim-vicepresedintele Timmermans.
Angela Cristea, in ultima vreme se tot aude, dinspre institutiile UE, despre limitele pe care le are Uniunea Eruopeana in a determina un stat sa revina pe fagasul democratic, acolo unde e cazul. Ati spus asta si in discursul pe care l-ati avut la Eurosfat. As vrea sa explicati putin, care sunt aceste limite?
Atunci cand ajungem in situatia de a fi obligati sa declansam Articolul 7, inseamna... mai mult
Sambata, 13 Aprilie 2019, ora 00:00
Toate masurile care trebuie adoptate in privinta agriculturii, inclusiv distribuirea de bani catre producatorii afectati de seceta, vor fi aprobate in sedinta de Guvern, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.
"Saptamana viitoare vom aproba in Guvern, toate masurile pe care le avem de luat pentru sfarsitul acestui an pentru agricultura, gratie unor bani pe care, sper, sa-i incasam, am inteles, in timp util pentru a fi distribuiti catre producatorii afectati de seceta.
Inteleg ca 400 de milioane de lei sunt deblocati pentru POSDRU si urmeaza sa fie, evident, in discutii cu Ministerul Afacerilor Europene si Ministerul Muncii. Banii urmeaza sa fie platiti catre beneficiarii de proiecte pe masura ce aceste cereri se transmit mai departe pentru decontare", a mentionat Ponta.
In acelasi context, al fondurilor europene, primul ministru a precizat ca trebuie reduse efectele negative constatate de auditul din anii 2010-2011 si l-a invitat pe ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, sa continue dialogul in acest sens cu reprezentantii Comisiei Europene.
La sfarsitul lunii septembrie, Mariana Campeanu, ministrul Muncii, a declarat ca toate cererile de rambursare facute de beneficiari in cazul POSDRU, vor fi platite pana la sfarsitul anului.
Ministrul Muncii: Vom plati cererile de rambursare pe POSDRU pana la sfarsitul anului
In cadru programului POSDRU, au fost depuse 10.223 de proiecte in perioada 2007 - august 2012, dintre care doar 2.500 au primit... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 14:35
Cele 10 milioane euro (42 milioane lei) prevazute pentru schema de garantare a certificatelor de depozit pentru agricultori, din cadrul programului Primul Siloz, au fost luate din fondurile prevazute initial pentru capitalizarea CEC Bank, arata Ordonanta aprobata miercuri de Executiv,potrivit Newsin. "In cazul in care Comisia Europeana decide ca este ajutor de stat, suma pe care Finantele o pot aduce la majorarea de capital a CEC este mult limitata. Nu va pot da acum o suma exacta, insa este mult mai mica decat cele 900 milioane de lei anuntate initial", a declarat joi Chiritoiu. Programul guvernamental Primul Siloz prevede ca producatorii de cereale sa-si poata depune productia la depozite licentiate de Ministerul Agriculturii, care au o capacitate totala de 11 milioane de tone. Cerealele vor fi depozitate pe categorii de calitate a granelor, iar producatorul va primi un certificat in care va fi mentionata cantitatea depusa. Cu acest certificat, producatorii pot merge la banca pentru a solicita creditele necesare continuarii lucrarilor agricole sau pentru a plati furnizorii, potrivit guvernului. mai mult
Sambata, 11 Iulie 2009, ora 09:47