Peste 150.000 de persoane fizice si aproximativ 10.000 de companii au solicitat pana in prezent amanarea platii ratelor la credite, termenul limita pentru depunerea cererilor fiind jumatatea lunii mai, a declarat vineri, pentru AGERPRES, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu.
"Peste 150.000 de persoane fizice (au solicitate amanarea ratelor la credite - n.r.) si aproximativ 10.000 de companii. Din aproximarile pe care le facem in momentul de fata", a spus Florin Danescu, intrebat care este numarul de cereri de amanare a ratelor la credite primit de banci.
Potrivit presedintelui executiv al ARB, clientii au inceput sa depuna cereri de cand bancile au oferit solutii, dar volumul a crescut foarte mult in ultimele zile, dupa aparitia normelor de aplicare pentru Ordonanta 37.
El a mentionat ca cererile se pot depune pana la jumatatea lunii mai, iar daca ritmul de crestere a numarului de solicitari se mentine, se consuma portofoliul de clienti. "Nu stiu daca ar fi bine, ca nu e vorba de resurse sau ca nu ar vrea bancile. Doamne fereste! Ci de faptul ca inseamna ca oamenii nu ar face selectia intre cei care chiar au nevoie sau pur si simplu ar cere toata lumea fara sa aiba nevoie. Ar fi o greseala pentru ca si-ar incarca nota de plata fara rost", a declarat Florin Danescu.
De asemenea, el a mentionat ca volumul este foarte mare pe comunicare nu numai despre credite, dar si pentru restul produselor. Clientii ar putea sa foloseasca... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 14:54
Impactul COVID-19 asupra mediului de afaceri este inca la inceput iar continarea activitatii si finantarea companiilor, vor fi prioritatile perioadei urmatoare, pentru mediul de afaceri si cel financiar.
In aceste conditii, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), in conformitate cu misiunea sa si cu mandatul acordat, va sustine in totalitate masurile Guvernului Romaniei ce au ca scop sprijinirea mediului de afaceri.
FNGCIMM poate acorda sprijin companiilor si sectorului financiar prin preluarea partiala a riscurilor de credit, facilitand in acest fel accesul la finantare in conditii si la costuri cat mai avantajoase.
Finantarea investitiilor sau a activitatii curente a IMM-urilor, pe perioade scurte, medii sau lungi, se poate face solicitand bancilor partenere accesarea garantiilor financiare oferite de FNGCIMM.
Procesul de acordare va fi simplu si rapid, pe baza aceleiasi documentatii solicitate la acordarea creditului, fara alte deplasari sau costuri suplimentare.
"Garantiile financiare sunt instrumente anticiclice intens utilizate in atenuarea socurilor economice asupra mediului antreprenorial, cu efecte semnificative in perioadele de criza si post-criza, iar din aceasta perspectiva, ii asiguram pe toti beneficiarii si partenerii nostri ca FNGCIMM ofera un parteneriat solid pentru continuarea activitatii companiilor.
Transmitem acelasi mesaj de sustinere si pentru clientii nostri, care au achizitionat Prima Casa, Prima... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 15:23
Ritmul de crestere al crestere a creditarii incetineste, iar masurile macroprudentiale luate in 2018 de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu aplicare din 2019, reprezinta principalul factor de descurajare, a afirmat, luni, guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
"Creditarea creste in termeni nominali sub cresterea PIB-ului. Cu alte cuvinte, cu greu putem sa o adaugam la suplimentul de cerere agregata care impinge inflatia CORE2 ajustat, deci cea pe care o putem controla noi, in sus. Este un factor important in ceea ce priveste cererea agregata, dar in conditiile in care creste sub cresterea PIB-ului nominal, adica PIB-ul real plus inflatia, cu greu putem spune ca creditarea este un factor inflationist. Ce mai trebuie sa avem in vedere, ca incetineste. Nu mult, dar incetineste creditarea pe mai multe sectoare, creditarea in lei, ma refer, si aici incep sa apara discutiile legate de factorii care duc duc la aceasta incetinire. Parerea noastra si in special parerea mea este ca masurile macroprudentiale pe care le-am luat la sfarsitul anului trecut incepand cu acest an reprezinta principalul factor care a descurajat creditarea", a spus Mugur Isarescu.
El a mentionat ca situatia actuala a convins Banca Centrala ca "a apasa mai mult pe rata de politica monetara pentru a tempera cresterea cererii agregate nu este masura cea mai adecvata" si din acest motiv se "apasa" pe alte instrumente de politica monetara.
"IRCC-ul ca... mai mult
Luni, 05 August 2019, ora 17:10
Clientii cu imprumuturi in franci organizeaza duminica, in fata Guvernului, un mars de sustinere a unei legi pentru conversia creditelor in moneda elvetiana in lei, la cursul la care a fost acordat.
"Am luptat pentru DIP (darea in plata - n.red.), am fost uniti si bine organizati, am fost perseverenti si am crezut ca noi, oamenii, putem schimba viitorul. Si am reusit! Legea DIP a fost promulgata. Acum este momentul sa luptam pentru Legea Conversiei.
Sa le aratam ca noi nu ne vom opri pana cand nu se va face dreptate! Participati! Luptati pentru viitorul vostru si al familiilor voastre! Nu cerem decat ceea ce este corect, nimic in plus, nimic in minus!", se arata pe pagina de Facebook a evenimentului, care e organizat de Grupul Clientilor cu Credite in CHF.
Marsul va incepe, duminica, din fata Palatului Victoria, sediul Guvernului, la ora ...citeste mai departe despre "Protest la Guvern: Cei care au credite in franci elvetieni cer in strada Legea Conversiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 10:51
Programul "Prima Masina", prin care statul va garanta creditul bancar contractat pentru achizitia unui autoturism nou, a fost aprobat, miercuri, de Guvern prin ordonanta de urgenta, actul normativ indicand doar ca pretul maxim al masinii care poate fi astfel cumparata este de 50.000 lei plus TVA.
Ordonanta nu include alte detalii legate de valoarea creditului care poate fi contractat cu garantia statului, de perioada de valabilitate si de avansul minim care poate fi solicitat cumparatorului, ci prevede doar ca normele metodologice de aplicare vor fi aprobate in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, potrivit Mediafax.
Ordonanta de urgenta va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial, autoritatile anuntand anterior ca intentioneaza sa aplice acest program incepand cu luna noiembrie.
Saptamana trecuta, reprezentantii Guvernului anuntau ca suma de 50.000 lei reprezinta valoarea maxima a creditului plus TVA, la care se adauga costul politei CASCO pentru primul an, ca avansul minim solicitat de banci beneficiarului va fi intre 5% si 10% din valoarea creditului, iar costul total al finantarilor garantate de stat nu va depasi ROBOR la 3 luni plus o marja de 3%, si ca durata maxima a perioadei de creditate va fi de 84 de luni.
Oficialii guvernamentali mai transmiteau ca garantia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta fiind reprezentanta de autoturismul achizitionat, si nu... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 16:40
Masura privind creditul fiscal este o masura de crestere economica si de stimulare a cererii interne si este optionala, a declarat, joi seara, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
'Aceasta este o masura de crestere economica si nu cred ca cineva din aceasta tara nu doreste sa avem crestere economica. Este o masura de stimulare a cererii interne, o masura de care economia are nevoie ca sa creasca mai puternic. De ea beneficiaza toti cetatenii, chiar daca se adreseaza celor cu venituri mai mici. In aceeasi economie traiesc si cetateni cu venituri mai mari si, daca cel cu venituri mai mici are bani ca sa cumpere, finanteaza locurile de munca, inclusiv pe cele cu venituri mai mari. Vanzatorii vand, producatorii produc, cu o singura conditie: sa si consume lumea - si in 2013 nu prea s-a consumat', a explicat Voinea, la TVR 1.
Contul curent a fost ajustat cu 3% anul trecut
Acesta a precizat ca este nevoie de cerere interna si a subliniat ca, anul trecut, contul curent a fost ajustat cu 3%.
'Trebuie sa avem cerere interna. In 2013, a avut loc o ajustare semnificativa a contului curent de la 4% din PIB la 1% din PIB. Deficitul fiscal bugetar a ramas la 2,5%, e adevarat, s-au platit arieratele, s-a facut o ajustare fiscala, dar acolo, in zona de 2%. Inseamna ca toata ajustarea contului curent, de 3% din PIB, a provenit din zona sectorului privat, adica sectorul privat s-a contractat cu 3% din PIB. Era datoria oricarui guvern sa vina cu masuri care sa... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2014, ora 10:41
Patronii de intreprinderi mici si mijlocii care creeaza noi locuri de munca si angajeaza someri nu vor primi in acest an credite avantajoase sau fonduri nerambursabile din bugetul asigurarilor sociale, Guvernul hotarand ca acest sistem, introdus in 2002 de Cabinetul Nastase, sa nu fie aplicat.
Proiectul bugetului asigurarilor sociale de stat propus de Guvern pentru acest an prevede ca in anul 2013 nu se acorda credite in conditii avantajoase, respectiv fonduri nerambursabile prevazute in Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Legea respectiva stabileste ca, pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate pot fi acordate, din bugetul asigurarilor pentru somaj, credite in conditii avantajoase.
Creditele sunt acordate pentru investitii pe o perioada de cel mult 3 ani, cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. In judetele in care rata medie anuala a somajului se situa peste rata medie anuala a somajului pe tara, creditele aveau o dobanda de 25% din dobanda de referinta a BNR.
Conditiile pentru primirea creditului sunt ca firma sa aiba cel mult 250 de angajati si sa lucreze in productie, servicii sau in turism, pe cel putin 50% din locurile de munca nou-create sa fie incadrat personal provenind din... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 18:05
Bancile au solicitat insistent la intalnirile cu delegatia FMI si CE sa fie introdusa in noua scrisoare de intentie o prevedere care sa oblige Guvernul sa modifice OUG privind contractele de credite pentru populatie in limitele normelor UE si sa se renunte la refacerea contractelor in derulare."Toate bancile au cerut FMI si Comisiei Europene ca prevederile Ordonantei de Urgenta 50 (privind contractele de credit pentru consumatori - n.r.) sa se limiteze la cerintele directivei europene. Bancile au insistat asupra acestor modificari si doresc ca obligatia Guvernului de a modifica legislatia sa fie inclusa in noua scrisoare de intentie", au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Acestea au precizat ca daca prevederea ca Ordonanta 50 sa aplice exclusiv cerintele directivei europene nu va fi inclusa in cadrul scrisorii suplimenatre de intentie pe care o vor incheia autoritatile romane cu FMI, bancile comerciale ar putea solicita Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei.
In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010 pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia locala Directiva 2008/48/CE, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila.
Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluata in legislatia interna pana la 11 iunie 2010, prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata... mai mult
Marti, 03 August 2010, ora 23:55
Guvernul va decide daca este oportuna cresterea TVA, insa, daca relansarea economica se va produce mai rapid decat se anticipeaza, necesitatea majorarii unor taxe se reduce, a afirmat, miercuri, seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks."O majoare a TVA este o decizie a Guvernului. Pana acum, Executivul nu a luat o astfel de decizie, insa daca o va face, va fi nevoie sa ne uitam la foarte multe detalii. Sunt foarte multe optiuni din care Guvernul poate sa aleaga", a spus Franks, seful delegatiei FMI care a evaluat cu autoritatile romane derularea acordului stand-by, aprobat in luna mai de boardul institutiei financiare.
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
Franks a declarat, luni, ca spera ca economia sa atinga punctul minim in urmatoarele trei trimestre, de unde va relua cresterea. El estimeaza pentru 2010 ca economia va creste usor, cu 0,5-1%.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat la finele lunii iulie ca Guvernul nu are in vedere o majorare a taxelor principale in acest an.
Intrebat atunci de presa daca exclude in totalitate majorarea TVA si a cotei unice pentru 2009 si 2010, ministrul Finantelor a aratat ca pentru a putea raspunde la o asemenea intrebare trebuie sa discute cu expertii FMI.
"Pentru anul 2009, nu am avut in vedere si nu avem in vedere majorarea taxelor semnificative", a spus Pogea, adaugand ca este prematur sa se pronunte asupra unei eventuale majorari a TVA si a... mai mult
Miercuri, 12 August 2009, ora 15:40