Pe parcursul acestui an, principalele organisme financiare internationale, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si Comisia Europeana si principalele agentii de rating, Standard & Poor's, Fitch Ratings si Moody's, si-au inrautatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei si totodata au atras atentia autoritatilor de la Bucuresti asupra riscului cresterii deficitului bugetar ca urmare a politicii fiscale expansioniste.
FMI recomanda autoritatilor romane o politica fiscala mai stricta daca vor sa respecte tinta de deficit
La inceputul anului, directorul general al FMI, Christine Lagarde, aprecia ca in 2018 cresterea economiei mondiale va fi 'mai puternica si mai bine repartizata' intre statele lumii, continuand procesul inceput dupa criza economica din anii 2007-2008. In consecinta, la finele lunii ianuarie FMI si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2018 si 2019, apreciind ca reducerile de taxe adoptate de administratia Trump in SUA ar urma sa duca la cresterea investitiilor in cea mai mare economie mondiala si vor ajuta, de asemenea, si principalii parteneri comerciali ai tarii. Potrivit FMI, economia mondiala va inregistra o crestere de 3,9% in acest an si anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat estima in toamna anului trecut.
In ceea ce priveste Romania, in luna martie, FMI aprecia ca, fara o modificare a politicilor actuale, cresterea economiei... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 11:36
Listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile Hidroelectrica va aduce in trezoreria Ministerului de Finante aproape un miliard de euro, suma ce-i va permite Guvernului sa se incadreze in tinta de deficit bugetar de 3%, asumata pentru 2017, a declarat Remus Borza, fostul coordonator al Euro Insol, care a administrat Hidroelectrica in perioada insolventei.
Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 30 martie, inchiderea definitiva a procedurii insolventei Hidroelectrica, dupa aproape cinci ani de la deschiderea procedurii, potrivit unui comunicat al Euro Insol.
Remus Borza a precizat ca, odata cu inchiderea procedurii de insolventa, se intra in linie dreapta in procesul de listare a companiei Hidroelectrica.
"In conditiile in care Guvernul va schimba metodologia de privatizare, vanzarea de catre statul roman a unui pachet de 15% va aduce in trezoreria Ministerului de Finante aproape un miliard de euro, suma ce-i va permite Guvernului sa se incadreze in tinta de deficit bugetar de 3%, asumata pentru 2017", a precizat Borza.
Acesta se refera la schimbarea metodologiei actuale, potrivit careia banii din listare raman in bugetul companiei. Daca aceasta metodologie va fi schimbata, banii vor putea merge la bugetul de stat.
De asemenea, reprezentantii Euro Insol au prezentat cauzele si efectele insolventei Hidroelectrica.
"Situatia dezastruoasa in care se gasea Hidroelectrica la momentul formularii cererii de deschidere a procedurii, avand pierderi cumulate de... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 13:59
Daca se face diferenta dintre valoarea finala a deficitului bugetar si deficitul consemnat dupa primele zece luni ale fiecarui an, se poate observa cum Romania a cheltuit sistematic sume consistente de bani pe finalul fiecarui an. Obicei nefast care a dezechilibrat executia bugetara si nu a mai lasat timp pentru a executa in bune conditii o serie de lucrari contractate pe fonduri publice.
In pofida repetatelor angajamente luate public ca sumele cheltuite de stat vor fi repartizate cat de cat uniform pe parcursul anului si chiar cu dispunerea lor cu precadere in primul semestru, istoria cu tinerea deficitului sub un control cat mai strans, pentru a da drumul la cheltuieli la final, s-a repetat cu o insistenta demna de o cauza mai buna.
Cu toate acestea, daca se vor confirma datele operative care indica un nivel de 2,42% din PIB al deficitului acumulat in noiembrie si octombrie, nu ne confruntam cu nimic nou, intrucat in anul 2015 (la final de mandat inaintea guvernului tehnocrat),... citeste mai departe despre "Guvernul Ciolos nu a facut nimic nou in materie de deficit: "Gaura" de final de an e traditie a guvernelor Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2017, ora 09:54
Guvernul federal al Statelor Unite a inregistrat in anul fiscal 2013, incheiat la sfarsitul lunii septembrie, cel mai redus deficit bugetar incepand din 2008, de 680 de miliarde de dolari, potrivit datelor publicate de Trezoreria americana.
Deficitul bugetar din 2013 este cu 51% mai redus fata de cel inregistrat in 2009, cand a fost raportat nivelul record de 1.400 de miliarde de dolari, scrie CNN.
Calculat ca procentaj din PIB, deficitul bugetar, de 4,1%, este cu mult sub nivelul de 10% inregistrat in 2009. In anul fiscal 2012, deficitul bugetar s-a situat la 1.100 de miliarde de dolari, reprezentand 6,8% din PIB.
Incasarile mai mari la buget au avut cea mai mare contributie la reducerea diferentei dintre cheltuieli si venituri, potrivit Trezoreriei.
Scaderea deficitului a fost favorizata de mai multi factori, printre care care imbunatatirea situatiei economice, incheierea unor programe de stimulare a economiei, unele taieri de cheltuieli si majorari de taxe pentru persoanele cu venituri mari.
De asemenea, companile de creditare ipotecara Fannie Mae si Freddie Mac, controlate de guvernul SUA, au restituit o parte semnificativa din imprumuturile de 187 miliarde de dolari primite de la stat incepand din 2008, in contextul crizei financiare.
Costurile cu dobanzile, de 415,6 miliarde de dolari, au crescut cu 16% fata de anul fiscal 2012. mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 17:18
Statele din zona euro nu vor fi sanctionate daca vor avea deficite bugetare numai in perioade de franare economica severa sau in cazul unor situatii exceptionale, potrivit tratatului fiscal al UE.
Documentul precizeaza clar situatiile in care organismele europene nu vor sanctiona un stat din zona euro al carui buget nu este echilibrat sau pe surplus - tinta denumita "obiectivul pe termen mediu".
"Devierea temporara de la obiectivul pe termen mediu va fi permisa doar in cazul unui eveniment exceptional, care nu poate fi controlat de partea contractanta (statul vizat - n.r.), cu un impact major asupra pozitiei financiare a guvernului, sau in perioade de franare economica severa in zona euro, in UE sau in statul respectiv", se spune in proiect.
Regula bugetului fara deficit in cadrul unui ciclu economic este elementul central al noului tratat.
Proiectul prevede si un termen provizoriu de intrare in vigoare a noului regim fiscal, la inceputul anului viitor.
Totodata, documentul nu face referire la controversata chestiune a accelerarii integrarii statelor semnatare cu piata unica interna, problematica pentru Marea Britanie.
Londra s-a pronuntat in luna decembrie impotriva modificarii tratatului UE privind guvernanta fiscala si integrarea mai profunda a statelor in piata unica interna prin coordonarea politicilor economice. In consecinta, liderii europeni au decis incheierea unui tratat fiscal la care ar trebui sa participe celelalte 26 de state membre. mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 15:37
Consiliul Fiscal (CF) considera ca reducerea deficitului bugetar la 4,4% in anul 2011 poate fi realizata, in conditiile in care eforturile de mentinere sub control a cheltuielilor bugetare prevazute in proiectul de buget pe 2011 se vor materializa, informeaza NewsIn.Totodata, potrivit unui comunicat transmis luni de Consiliul Fiscal, este necesar si ca impactul pachetului de masuri de ajustare fiscala adoptat in acest an sa se reflecte integral in 2011.
"Consiliul Fiscal apreciaza angajamentul Guvernului fata de o traiectorie de consolidare fiscala compatibila cu eliminarea deficitului excesiv pana la finele anului 2012.
Acest lucru este insa conditionat de eliminarea arieratelor, dat fiind faptul ca limita de 3% din PIB prevazuta in Pactul de stabilitate si crestere este stabilita pe baza metodologiei ESA95 (ce ia in considerare angajamentele bugetare), dar proiectia pe termen mediu din legea bugetului are insa in vedere pentru anul 2012 un nivel al deficitului bugetar de 3% din PIB stabilit in baza cash", se spune in comunicat.
Consiliul Fiscal apreciaza eforturile Guvernului de a rezolva problema arieratelor, "in acest sens remarcandu-se revizuirea cadrului legal care guverneaza finantele publice locale in vederea sporirii disciplinei financiare".
Astfel, ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii finantelor publice locale nr. 273/2006 prevede ca nu pot fi facute angajamente bugetare noi daca nu sunt platite restantele de la... mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 18:24
Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene s-au angajat marti sa controleze din timp bugetele nationale si sa introduca o gama mai larga de sanctiuni pentru tarile cu deficit excesiv, pentru a preveni o eventuala repetare a crizei datoriilor de stat care submineaza in prezent stabilitatea euro, precizeaza Mediafax.Ministrii Finantelor reuniti la Luxemburg au convenit sa impuna amenzi statelor care nu reusesc sa declare angajamente de reducere a deficitului chiar inainte ca indicatorul cheie sa depaseasca plafonul de 3% din PIB reglementat la nivelul UE, transmite Bloomberg.
"Pana acum, nu primeai amenda decat daca treceai de semaforul de culoare rosie de la 3%. De acum inainte, ai putea sa ai probleme si daca treci pe galben", a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, dupa ce s-a intalnit luni seara cu ministrii europeni ai Finantelor.
Pentru a sprijini inasprirea regulilor, oficialii au aratat de asemenea ca vor continua masurile de reducere a deficitelor si anul viitor, in pofida solicitarilor venite din Statele Unite pentru o politica bugetara mai relaxata in Europa, care sa ajute relansarea economica.
Euro s-a depreciat cu 17% de la inceputul acestui an, din cauza crizei datoriilor de stat care s-a manifestat in principal in Grecia, dar are efecte si in alte state din zona euro. Turbulentele au determinat multe dintre statele membre sa introduca masuri de scadere a deficitului care ar putea afecta cresterea economica.
Euro se tranzactiona... mai mult
Marti, 08 Iunie 2010, ora 11:29
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat joi ca este ingrijorat cu privire la cresterea deficitului bugetar in Romania, subiect despre care a discutat in intalnirea de la Bruxelles cu presedintele Traian Basescu, mentionand ca tinerea sub control a indicatorului trebuie sa fie o prioritate."I-am impartasit presedintelui Basescu ingrijorarea mea cu privire la cresterea deficitului bugetar, a controlului fiscalitatii. Controlul deficitului bugetar trebuie sa fie o prioritate", a spus Barroso.
El a adaugat ca Romania trebuie sa consolideze masurile de modernizare radicala a administratiei publice, ca o conditie pentru a beneficia de fonduri structurale europene.
"Vom incerca sa sustinem aceste reforme la nivel national printr-un cadru european", a spus presedintele CE.
Jose Manuel Barroso a mai aratat ca CE si-a aratat solidaritatea cu poporul roman prin asistenta financiara acordata impreuna cu BM si FMI in 2009, el precizand ca la 26 aprilie va sosi o misiune comuna la Bucuresti pentru a discuta despre acordarea unei noi transe.
Basescu a avertizat Guvernul, in intalnirea de marti, ca datele economice indica riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca 7% din PIB in acest an. Tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International pentru acest an este 5,9% din PIB.
Nivelul este deja "foarte mare", potrivit reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat recent ca Romania ar trebui sa negocieze cu... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2010, ora 18:23
Deficitul bugetar al Ungariei a depasit in 2009 tinta stabilita de guvern si aprobata de creditorii internationali ai statului, in contextul in care veniturile au scazut mai rapid decat cheltuielile, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.Deficitul a fost de 1.040 miliarde forinti (5,3 miliarde dolari), sau 4% din produsul intern brut (PIB), potrivit standardelor Uniunii Europene (UE).
Guvernul avea ca obiectiv mentinerea deficitului sub nivelul de 3,9% din PIB.
In 2009, deficitul bugetar a fost cu 30 miliarde forinti mai mare decat in anul precedent.Ungaria a promis ca va mentine sub control deficitul bugetar, pentru a respecta conditiile unui imprumut de 20 miliarde euro de la Fondul Monetar International, UE si Banca Mondiala.
Economia Ungariei s-a comprimat cu 6,3% anul trecut, ceea ce a redus veniturile statului.In anul anterior, veniturile Ungariei au scazut cu 0,9%, in timp ce cheltuielile s-au redus cu 0,6%. mai mult
Joi, 01 Aprilie 2010, ora 14:00